Annemarie van Gaal, de AFM en Jeroen Dijsselbloem: the making of a soap

4 Connecties

Relaties

Annemarie van Gaal

Personen

Jeroen Dijsselbloem

Organisaties

AFM

Werkvelden

Toezicht

Hardnekkig ontkende Annemarie van Gaal dat haar vertrek als toezichthouder van de AFM iets met haar klusjes voor banken had te maken. Jeroen Dijsselbloem denkt daar anders over en Van Gaal zegt op haar beurt dat de minister onjuiste uitspraken doet.

Het plotse afscheid van de Annemarie van Gaal van de Raad van Toezicht van de AFM begint steeds pijnlijker vormen aan te nemen. Nadat deze website in december onthulde dat ondernemer en televisiepersoonlijkheid Van Gaal nog tal van betaalde klusjes voor ING en Rabobank uitvoerde, bleef het even stil. Tot afgelopen zondag. Toen werd publiekelijk bekend dat Van Gaal haar conclusies had getrokken door per ingang van 1 januari de RvT van de AFM te verlaten. De populaire ondernemer liet FTM zondagavond expliciet weten dat haar vertrek niets met haar optredens voor banken had te maken. ‘Mijn lidmaatschap [van] de RvT valt gewoon niet te combineren met een aantal dingen die ik mijn leven, zakelijk en privé, wil blijven doen’, aldus Van Gaal.

'Voeling houden met de samenleving'

Dinsdag wijdde Het Financieele Dagblad een omvangrijk artikel aan de achtergronden van haar vertrek dat op de voorpagina smakelijk werd aangeprezen: ‘Het grote gissen. Waarom stapte Annemarie van Gaal zo snel op bij de AFM?’ In het bewuste artikel met de kop: ‘Van Gaal: spreekbeurten waren niet de reden voor vertrek bij AFM’, werd natuurlijk ook de hoofdpersoon weer aan het woord gelaten. Ze herhaalde daar nog eens de woorden die ze tegenover FTM al had uitgesproken. De reden voor haar vertrek had niets met haar optredens voor banken te maken. Ze had die spreekbeurten aan de AFM voorgelegd en die waren volgens haar ook goedgekeurd. Ze voegde er aan toe dat het werk voor de RvT van de financiële toezichthouder ‘lastig te combineren is met haar wens om voeling te houden met de samenleving’.

De voorpagina van Het Financieele Dagblad op dinsdag 19 januari De voorpagina van Het Financieele Dagblad op dinsdag 19 januari

Dijsselbloem: het ging wél om haar bijbaantjes

Dinsdagmiddag werden haar woorden tegengesproken. En opmerkelijk genoeg was het minister Dijsselbloem zelf die met een andere weergave van de werkelijkheid kwam. ‘De AFM beperkt nevenactiviteiten op gebieden waar zij juist graag wel actief in wil blijven. Uiteindelijk heeft ze besloten dat ze dat toch belangrijker vindt. Het is zoals het is’, vertelde Dijsselbloem in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Hij voegde daaraan toe dat hij haar vertrek 'ontzettend jammer' vond en hij loofde Van Gaal om haar 'frisse blik'. ‘Ik vond het leuk en interessant dat ze wilde meedraaien.’ Dezelfde avond werd de minister nog door Van Gaal van repliek gediend. Het klopte niet wat Dijsselbloem over haar vertrek had gezegd, zei ze tegen Het Financieele Dagblad.
'Ik heb alles opgegeven wat ik moest opgeven voor ik bij de AFM begon'
'Ik heb alles opgegeven wat ik moest opgeven voor ik bij de AFM begon, en verder heb ik geen nevenactiviteiten op enkele commissariaten na. Er is dus niets meer wat ik zou kunnen of moeten opgeven.' Van Gaal ontkende specifiek dat het de betaalde spreekbeurten ING en Rabo waren, want die waren volgens haar goedgekeurd. Het verblijf van Van Gaal in de Raad van Toezicht van de AFM was van uitzonderlijk korte duur; nog geen vijf maanden. De toezichthouder is zelf verantwoordelijk voor het aanbrengen van leden van haar toezichtsraad die een jaar eerder ook al in opspraak kwam en op één enkele persoon na, volledig werd vervangen. De keuze voor Van Gaal werd al door veel buitenstaanders met de nodige scepsis bekeken.