Anti-knoflookdiplomatie van De Jager

Jan Kees de Jager zet anti-knoflookdiplomatie voort, staatssecretaris van Frans Weekers van Financiën toont zijn spierballen en Tim Geithner vindt dat Strauss-Kahn zijn functie moet opgeven. Newswatch!

De Jager schiet weer op Italiaan
Minister van Financiën Jan Kees de Jager had het al niet op de de nieuwe president van de ECB - Mario Draghi - voorzien, nu moet de Italiaanse ECB-bestuurder Lorenzo Bini Smaghi het ontgelden. Volgens onze Jan Kees moet Smaghi zijn plaats vrijmaken voor een Fransman en termijn moet de directie van de ECB versterkt worden met een Nederlander, Fin of Oostenrijker zitten. Hij vindt dat er anders te veel vertegenwoordigers van minder kapitaalkrachtige landen in de directie van de Europese Centrale Bank komen te zitten. De Jager zet daarmee zijn anti-knoflook diplomatie voort die vorige week vrijdag in het programma Nieuwsuur door topeconoom Willem Buiter vol onder vuur werd genomen. Buiter vond dat De Jager - die zich openlijk tegen de nieuwe ECB-president Draghi had gekeerd - zich moest "schamen" voor zijn onverholen neiging naar afkomst te kijken en niet naar de kwaliteit van de betreffende bestuurder.
Het is zeer ongebruikelijk dat een minister aandringt op het vertrek van iemand uit de ECB-directie. De Jager zegt dat hij vooral een verwachting uitspreekt: "Je mag verwachten dat als de voorzitter een Italiaan wordt, en Frankrijk is een triple A-land, dat het in de rede ligt dat de Italiaan ruimte maakt voor een Fransman."

Bron: Het Financieele Dagblad


Stenenschuivers moeten dokken
Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën mag namens zijn departement zijn spierballen tonen. Op basis van een grootschalig onderzoek - codenaam "Nokvorst" - heeft belastingdienst 600 bedrijven in de vastgoedsector voor in totaal 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd. Dit maakte het ministerie van Financiën woensdagochtend bekend.
Weekers is uiteraard zeer tevreden met zijn eigen harde aanpak, zo laat hij in een persbericht weten: "Ik heb de belastingdienst opdracht gegeven om de vastgoedsector scherp te blijven controleren. Misbruik wordt niet getolereerd!".
Weekers refereert onder andere aan praktijken als het buiten de boeken houden van omzet door het inzetten van stromannen. Ook werden transacties opgespoord waarbij medewerkers van vastgoedorganisaties panden ver onder de reële waarde aan een kennis of familielid verkochten. Vervolgens werd het pand voor een veel hoger bedrag verkocht, waarbij over de winst slechts 1,2 % belasting in box III werd betaald. Zo kon de veel hogere belasting die de vastgoedorganisatie had moeten betalen over de winst uit onderneming  worden ontdoken. De belastingdienst spoorde in totaal voor 1 miljard aan verzwegen omzet op en legde vervolgens 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen op.

Bron: persbericht Ministerie van FinanciënFrenske kan ook streng zijn


Tim Geithner: DSK moet aftreden

De druk voor Dominique Strauss-Kahn om af te treden als topman van het IMF neemt snel toe. Dinsdag zei de Amerikaanse minister van Financiën Tim Geither in een toespraak dat het "zonneklaar" is dat DSK het IMF niet meer kan besturen. Het commentaar van Geither werd voorafgegaan door opmerkingen van Europese ministers van Financiën en een IMF-bestuurder die zich dinsdag openlijk afvroegen - nadat de bail out van DSK uit de gevangenis was afgewezen - of hij niet zelf zijn verantwoording neemt en zijn functie opgeeft.
De gevangenisbewaarders op Rikers Island hebben DSK intussen onder zelfmoordtoezicht geplaatst omdat gevreesd wordt dat de topman op een drastischer wijze zijn conclusies trekt.

Bron: The Guardian


Verder:

Richard den Drijver en Hans Kroon van voormalig hoekmansbedrijf Van der Moolen hebben zich in de jaren voor het faillissement bezondigd aan "zwalkend beleid". 
Bron: Het Financieele Dagblad

Het geld ligt verscholen in de riolen: Wenen probeert zijn darmkanalen te exploiteren door met de achtervolging uit Orson Welles' film The Third Man (1949) te adverteren. Wenen toont niet als enige stad de donkerste plekjes.

Bron: Wall Street Journal


Tot slot het NOS-nieuws in 60 seconden: