
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Wie profiteert? En hoe lossen we dit op? Lees meer
Nederland kampt met een groeiende woningnood. Honderdduizenden trekken naar de steden en de verantwoordelijke gemeenten lukt het niet om genoeg te bouwen om dit op te vangen. Dat die binnenlandse migratie eraan zat te komen was al heel lang bekend. Waarom zijn stadbesturen niet veel beter voorbereid op deze trend? Heeft de regering steken laten vallen? Wie profiteren van de trend? Wat zijn de oplossingen?
Tegen de ambitie van het kabinet in daalt het percentage sociale woningen
Die nieuwe woningen die het kabinet wil bouwen? Alleen Hugo de Jonge gelooft daar nog in
Kun je nog ergens een betaalbare woning kopen, en waar dan?
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra: ‘In het wilde weg woonwijken bouwen is niet de oplossing’
Tientallen grote bouwlocaties door klimaatverandering ongeschikt voor woningbouw
De Rotterdamse Pompenburgflat moet wijken voor wolkenkrabbers
In memoriam: de verhuurderheffing – afscheid van een neoliberale wensdroom
Oude huurwoning krijgt vaak de sloopkogel, maar renovatie is de nieuwe trend
Corporaties bezitten 101 miljard euro en huurders worden steeds armer
Hoogleraar renovatie: ‘Jaarlijks duizenden goede woningen slopen in ruil voor nieuwbouw is idioot’
De Coolsingel in Rotterdam is de komende jaren een bouwput. © ANP Robin Utrecht
‘Antikraakbureaus zijn de aasgieren van de woningmarkt’
Antikraakbureaus bewaken leegstaande panden door er mensen goedkoop te laten wonen. Dat klinkt nobel. In werkelijkheid is een antikraakbewoner nagenoeg rechteloos en moet hij zich allerlei privacy-schendingen laten welgevallen.
-
Begonnen als middel om ‘echte’ krakers te weren, is antikraak wonen inmiddels een serieuze business met een geschatte jaaromzet van 150 miljoen euro.
-
De ruim 50.000 antikraakbewoners vallen niet onder de bescherming van het huurrecht.
-
Dat leidt tot een scheve machtsverhouding tussen bewoners en antikraakbureaus, die bemiddelen tussen woningzoekenden en eigenaren van lege panden.
-
Dat leidt tot uitwassen, zoals afgelopen maand in oktober op de Rotterdamse Coolsingel duidelijk werd na de ontruiming van nummer 75.
-
‘Wij streven naar een verbod van dit soort praktijken,’ zegt woordvoerder Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen.
De Rotterdamse zwerver wist dat het deurslot van het antikraakpand aan de Coolsingel 75 niet veel voorstelde. Hij zette alleen even zijn schouder flink tegen de deur, ging naar binnen, sloop naar de kelder en rolde zijn matrasje uit. Het was de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 oktober. Hij moet op zijn matras gerookt hebben, want het begon op een gegeven moment te smeulen. Het was een brandje van niets. De rookmelders in het pand gingen niet eens af, volgens de bewoners kwam dat doordat een werknemer van Camelot de lege batterijen eruit had gehaald. Camelot zegt weer dat dit ze zeer onwaarschijnlijk lijkt. Mensen die het gebouw binnen kwamen, roken een brandlucht. Later trok er rook door het hele pand.
De spuitgasten blusten het brandje, maar daarmee was de kous niet af. De brandweer constateerde dat er voor het pand geen vergunning was voor de vijftig mensen die er op dat moment woonden. Bovendien constateerde de inspecteur dat de brandwerende deuren voor het gemak met een wig open werden gehouden. Redenen genoeg om het pand te ontruimen dus. ‘Verhuurder’ Camelot gaf niet thuis en de bewoners moesten maar bij familie of vrienden slapen.
Definitief verzegeld
Sindsdien heeft niemand meer in het pand overnacht. Normaal geldt er bij antikraakbewoning, of leegstandbeheer, zoals de bedrijven het zelf noemen, een opzegtermijn van vier weken, maar Camelot stelde dat dit een geval van overmacht was en achtte zich niet verantwoordelijk voor de overnachtingen van de plotseling dakloze klanten. Wel werd twee dagen later, op vrijdag, een hotel geregeld in Brielle, gelegen op het eiland Voorne, maar dat was voor de overgrote meerderheid te ver weg van Rotterdam.
Op 21 oktober zei Camelot tegen Follow the Money: ‘We beschouwen de financiële afhandeling als een privékwestie tussen Camelot en de bewoners, waarover geen uitspraak wordt gedaan aan buitenstaanders.’
De gemeente vindt dat de eerste verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het pand ligt. Dat is vastgoedontwikkelaar Novaform. Die gaat op de locatie 113 appartementen en enkele penthouses ontwikkelen. In een gemeentelijk bericht aan Novaform naar aanleiding van de brand valt te lezen: ‘Vanuit de kadastrale gegevens van het pand bent u de eigenaar en vanuit uw hoedanigheid als eigenaar bent u als overtreder aan te merken.’ Desondanks twijfelt Mark Verberk, projectontwikkelaar bij Novaform, geen moment over de verantwoordelijkheid. ‘Wij staan er buiten, het ligt bij Camelot.’
Iedereen kreeg één kans
Studente filosofie Azra Cutic (25) woonde bijna tweeënhalf jaar in het pand aan de Coolsingel. Ze is nu lid van een groepje van vijf dat namens de vijftig bewoners probeert de zaak met het antikraakbureau af te handelen. ‘Na het weekend van 5 en 6 oktober kregen we te horen dat onze contracten per direct werden ontbonden en dat het pand leeg moest. Iedere verdieping, dat zijn er drie, kreeg een dag toegewezen waarop de bewoners tussen 1 uur ‘s middags en 8 uur ’s avonds hun kamer moesten ontruimen. Tentamens of werkverplichtingen waren geen excuus. Iedereen kreeg één kans. Woensdagavond werd het pand definitief verzegeld.’
De gang van zaken met het pand aan de Coolsingel maakt pijnlijk duidelijk wat er mis is met antikraak in Nederland. De groep tijdelijke huurders - onderzoeksbureau BRO berekende in 2017 het landelijke aantal op circa 50.000 - valt niet onder het huurrecht. Ze hebben ook geen huurcontract, maar een bruikleencontract. In feite zijn tijdelijke huurders overgeleverd aan de willekeur en de grillen van het antikraakbureau. Zeker in de huidige, extreem krappe woningmarkt is de machtsverhouding tussen de bureaus en de bewoners ernstig in het nadeel van die laatste groep.
Middel tegen ‘echte’ krakers
Antikraak is een huursegment dat je in heel Nederland tegenkomt, maar dat officieel niet tot de huurmarkt behoort. De bewoners bewaken het pand en hebben hun kamer in bruikleen. De regering heeft laten weten antikraak niet te willen reguleren, om te voorkomen dat zo naast sociale huur en vrijesectorhuur een derde huursegment ontstaat.
Antikraak begon ooit als een manier om het echte kraken te voorkomen. Dat gaf veel ellende en het was juridisch lastig om krakers er weer uit te krijgen. Door een leegstaand pand te laten betrekken door zelfgekozen bewoners, werden krakers buiten de deur gehouden. Aanvankelijk was het gebruikelijk dat de eigenaar het antikraakbureau betaalde voor de diensten. De bewoners woonden gratis.
Ergens in de jaren ’90 veranderde dat verdienmodel. De eigenaar kon gratis zijn pand laten bewonen en de bewoners betaalden een vergoeding aan het antikraakbureau. Volgens Gerlof Roubos, secretaris van het Keurmerk Leegstandsbeheer, mag die vergoeding maximaal 183 euro bedragen. Met gas, licht, water en een aantal andere kosten, mag het maandbedrag op maximaal 254 euro uitkomen. Dat maakt de 330 euro per maand die bewoners van Coolsingel 75 betaalden raadselachtig hoog.
Een kamer voor 500 euro
Cutic merkt op dat het nu ontruimde, voormalige kantoorgebouw recht tegenover het Rotterdamse stadhuis aanvankelijk door een man of tien werd bewoond. Toen dat aantal werd uitgebreid naar vijftig leidde die schaalvergroting niet tot een lager maandbedrag. Cutic: ‘Dat mag je wel verwachten. Een deel van de kosten werd immers over een grotere groep verdeeld.’ Cutic benadrukt dat met het opvoeren van het aantal bewoners tot vijftig de leefbaarheid van het pand enorm onder druk kwam te staan.
Op een dergelijk bedrag is de term antikraak niet meer van toepassing. Dan heb je het over reguliere huur
Volgens de Bond Precaire Woonvormen, de belangenbehartiger voor mensen die wonen in ongereguleerde, tijdelijke en onzekere woonsituaties, zijn in de antikraaksector ook gevallen bekend waarin een bureau stelde dat een kamer zo ruim was, dat hij eigenlijk geschikt was voor een samenwonend stel. Een alleenstaande mocht de kamer dan wel betrekken, maar voor 500 euro. Bij een dergelijk bedrag is de term antikraak niet meer van toepassing. Dan heb je het over reguliere huur, met bijbehorende huurbescherming.
De antikraakbureaus tonen naar de buitenwereld graag een sociaal gezicht en benadrukken dat ze een inspanningsverplichting hebben naar hun bewoners die op straat komen te staan. Volgens Abel Heijkamp, woordvoerder van de Bond Precaire Woonvormen, is zo’n inspanningsverplichting in de praktijk weinig waard. Dat hebben ook de vijftig bewoners van het pand aan de Coolsingel aan den lijve ondervonden.
Om een antikraakwoning te betrekken heb je vooraf geld nodig. Hier de rekening van Azra Cutic toen ze op 28 juni 2017 een overeenkomst met Camelot sloot.
Kosten voor juli: 300,50 euro
Drie dagen juni: 30,06 euro
Onderhoud juli: 31,00 euro
Onderhoud juni: 3,12 euro
Administratiekosten: 105,00 euro
Plaatsingskosten: 105,00 euro
Waarborg: 350,00 euro
Brandpreventiepakket: 55,00 euro
Totaal: 979,68 euro
Cutic merkt op dat het heel lastig is om de borg terug te krijgen. ‘De vorige keer duurde het bijna een jaar. Ook wijst ze erop dat het mogelijk is, dat iemand een maand nadat dit bedrag is overgemaakt, weer gewoon op straat staat. Alleen de borg is dan opeisbaar.’
Afhankelijk van de huisbaas
Volgens Gerlof Roubos, secretaris van het Keurmerk Leegstandbeheer, zijn er tegenwoordig zo’n dertig antikraakbureaus actief in Nederland. Ze zijn overwegend in handen van de oprichters. De grote spelers zijn Camelot, VPS, Ad Hoc, HOD en Gapph. Sinds februari 2018 bestaat de Vereniging Leegstandbeheerders Nederland, dit op aandrang van de Rijksoverheid, die een volwaardige branchevereniging voor alle professionele leegstandbeheerders wilde.
Leegstandbeheer is een schimmige sector, die niet open is over de resultaten. Op de site van de Kamer van Koophandel staan alleen balansen van de bedrijven en geen resultaten. Wat antikraak ze precies oplevert, is dus niet te bepalen. Naast leegstandbeheer houden deze bedrijven zich ook bezig met activiteiten als projectontwikkeling, beveiliging en schoonmaak. Camelot is zelfs actief in zeven landen en VPS is onderdeel van een Britse groep. Als we het landelijke aantal antikrakers (50.000) vermenigvuldigen met het maximale maandbedrag van 254 euro, genereert de sector per jaar een omzet van ruim 150 miljoen euro.
Van het Keurmerk Leegstandbeheer zijn zeventien bureaus lid en volgens secretaris Roubos hebben die samen 70 procent van de markt in handen. Voor de aangesloten partijen heeft het Keurmerk beschreven wat wel en niet mag. Zo is er een Gebruiks- en Betredingsprotocol voor panden, waarin onder meer is vastgelegd wie op welk moment toegang heeft tot het pand en de kamers. Sommige aanpassingen van de regels komen voort uit overleg met Keurmerk Leegstandsbeheer. Zo is de opzegtermijn van 14 naar 28 dagen verlengd. Ook mag de verhuurder geen onaangekondigde controles meer uitvoeren. De macht van het Keurmerk blijkt echter beperkt. Cutic belde met het Keurmerk over de Coolsingel-affaire. Ze kreeg te horen dat ze weinig voor haar konden doen. Roubos adviseerde haar een advocaat in de arm te nemen. Een klacht door de klachtencommissie van de organisatie laten afhandelen, vergde volgens hem maanden.
Roubos vertelt Follow the Money dat Keurmerk Leegstandbeheer wel een meldpunt heeft, waar bewoners ongeoorloofd gedrag van de leegstandbeheerder kunnen melden. Roubos: ‘Een probleem is wel dat huurders in een afhankelijkheidsrelatie zitten. Ze belanden liever niet in een conflict met hun huisbaas.’ Ook heeft het keurmerk de mogelijkheid een bedrijf te schorsen of zelfs te royeren. Roubos: ‘Dat eerste is weleens gebeurd, royeren niet.’
Geringe vergoeding voor de gemeente
Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen, ziet het bestaan van antikraakbureaus vooral als gemakzucht van de gemeenten. Heijkamp: ‘Volgens de leegstandswet moeten gemeenten erop toezien dat woonruimte niet te lang leeg staat. Er staan in de wet mogelijkheden voor tijdelijke verhuur. Het gaat dan om periodes van vijf, zeven en tien jaar. Gemeenten maken nauwelijks gebruik van deze mogelijkheid. Ze kunnen zelf die woonruimte vorderen en bewoners voordragen.’
Heijkamp: ‘In plaats van zelf een fatsoenlijk leegstandbeleid op te tuigen, staan de meeste gemeenten nu toe dat antikraakbureaus leegstand voorkomen.’ Een eigenaar van een leegstaand pand laat nu een antikraakbureau zorgen voor tijdelijke bewoners en heeft er verder geen omkijken meer naar. Voor hem is het een ideale oplossing.
Antikraak is ondertussen totaal ingeburgerd. Corporaties, gemeenten en de Rijksoverheid schakelen voor het beheer van hun eigen leegstaande panden regelmatig antikraakbureaus in. Rotterdam besloot zelfs tot een openbare aanbesteding voor het leegstandbeheer van gemeentelijk vastgoed. Camelot kwam als winnaar uit de bus.
Camelot won de aanbesteding omdat het bureau meer dan 25 jaar ervaring heeft en als eerste NEN 8025 gecertificeerd was, zegt de gemeente. De leegstandbeheerders waarmee de gemeente zaken doet, staan ‘een geringe maandelijkse vergoeding’ af per antikraakbewoner, zegt de gemeente Rotterdam desgevraagd. Dit beschouwt de gemeente als bijdrage aan de exploitatiekosten. Hoe groot dat bedrag per bewoner is, wil de gemeente niet kwijt, wel ‘dat het bedrag verschilt per leegstandsbeheerder.’ Volgens Roubos is het de ervaring van het Keurmerk dat de eigenaar meestal een bedrag van 50 euro per bewoner per maand krijgt.
In totaal beheert Camelot op dit moment 55 gemeentelijke panden in Rotterdam, waarin in totaal om en nabij 230 gebruikers zijn geplaatst. Dat betekent dat er bij een maandbedrag per huurder van 330 euro, er bij Camelot tot wel 911.000 euro binnen kan komen vanuit het contract met de gemeente Rotterdam. Mogelijk is het minder, want niet voor iedere kamer zal Camelot dit hoge bedrag kunnen vragen. Over wat er onder de streep overblijft, zwijgt Camelot. Het bedrag maakt wel duidelijk dat antikraak is uitgegroeid tot een sector waarin serieuze bedragen omgaan.
Geen toestemming om met de pers te praten
Er mag dan tegenwoordig een keurmerk zijn dat toezicht houdt op de sector, dat neemt niet weg dat in de bruikleencontracten van de antikraakbewoners volgens Heijkamp regelmatig schokkende voorwaarden staan. Zo kom je tegen dat bewoners zonder toestemming van het bureau niet met de pers mogen praten over hun woonsituatie. Het is vaak ook niet toegestaan om contact op te nemen met de eigenaar van het pand. Er mag doorgaans geen slot op een kamerdeur worden gezet waar het bureau geen sleutel van heeft. Het antikraakbureau heeft immers het recht om de kamer zonder toestemming te betreden. Een bewoonster die een kind krijgt, moet uit haar kamer. Logés zijn vaak niet toegestaan, een feestje houden mag ook niet en zelfs een joint roken kan een reden tot uitzetten zijn. De inbreuk op de privésfeer door de bureaus is dus groot.
Ik heb ooit een boete van 25 euro gehad omdat ik even een vuilniszak buiten de deur had gezet
De regels zijn ook geen dode letters, want controleurs bezoeken de panden regelmatig. Cutic heeft er op de Coolsingel genoeg ervaring mee opgedaan. ‘Er waren regelmatig controles. Die werden aangekondigd voor een bepaalde dag, maar ze dekten zich in door te zeggen dat als ze verhinderd waren, ze op een willekeurige andere dag zouden komen. Ik heb ooit een boete van 25 euro gehad omdat ik even een vuilniszak buiten de deur had gezet. Een jongen had een aantal vuile borden op zijn kamer staan, dat kostte hem ook 25 euro. Een ander was even snel naar de winkel en als je weggaat moet de radiator uit. Hij had hem aan laten staan omdat hij maar even weg zou zijn. Toevallig kwam er net een controleur langs: 25 euro.’
Net bevallen, toch op straat
Heijkamp kent voorbeelden van meedogenloos gedrag ten opzichte van bewoners: ‘Ik heb eens meegemaakt dat een vrouw uit een pand werd gezet omdat ze was bevallen van een kind. Een vrouw belde me onlangs met de mededeling dat ze zwanger was. Ze vroeg me of het beter was dat te melden, of het antikraakbureau bij de geboorte voor een voldongen feit te plaatsen. Dat zijn lastige vragen.’
Heijkamp stelt dat de Bond Precaire Woonvormen geen onderscheid maakt tussen fatsoenlijke antikraakbureaus en cowboys. De hele sector heeft in zijn ogen dezelfde uitgangspunten en werkt volgens dezelfde principes. ‘Antikraakbureaus zijn de aasgieren van de woningmarkt. Wij streven naar een verbod van dit soort praktijken.’
De Bond Precaire Woonvormen helpt soms mensen bij het vinden van een goede advocaat, om te kijken of een zaak kans maakt bij de rechter. Heijkamp: ‘Als iemand al tien jaar ergens woont, kan de rechter spreken van een opgebouwd recht, maar er lijkt geen vaste regel te zijn uitgekristalliseerd. Soms helpt dreigen met een kort geding, omdat het bureau de ellende van een rechtszaak niet wil, maar meestal ligt het erg moeilijk. Een antikraakbewoner is nagenoeg rechteloos.’
Azra Cutic is weer op zoek naar een nieuwe kamer, maar na de ervaring op de Coolsingel staat voor haar één ding vast: ‘Ik heb het echt helemaal gehad met antikraak. Daar ga ik niet meer zoeken.’
36 Bijdragen
Anita Engbers
wilag kater 5
Anita EngbersRoland Horvath 7
Dus mogen we ons afvragen: Gaan de rechten van de bewoners van anti kraakpanden opgewaardeerd, opgetrokken worden tot een normaal niveau of
worden de rechten van alle huurders afgewaardeerd, verlaagd tot het niveau, dat de bewoners van anti kraak panden nu hebben. Namelijk ongeveer totaal rechteloos wat het wonen betreft.
Die afwaardering van de rechten van de 99% is in een extreem rechtse, neoliberale maatschappij zoals de Nederlandse in principe de regel. Zeker met een regering als Rutte3 waarvan de coalitie is VVD, CDA, D66, CU. Vier reactionaire partijen.
Arjen Veldt 1
Roland HorvathRoland Horvath 7
Arjen VeldtBetekent dat hoe lager het inkomen hoe meer rechten of is het omgekeerd.
BE is even neoliberaal en -extreem- rechts als NL.
De partij die de leiding heeft en had in BE is N-VA, een nationalistische en neoliberale partij, die als enige doelgroep de superrijken, de miljardairs en de GMO heeft. Het grootkapitaal is eigenaar van de meeste van de MSM. Zodoende N-VA wordt dagelijks heilig en onfeilbaar verklaard.
Overigens, het kapitaal dat de BE MSM in handen heeft, heeft ook de NL MSM in handen.
Nu is er sedert kort in BE een wet ingevoerd dat belasting ontduiking kan afgekocht worden. Het resulteert dan niet meer in gevangenis straf. In de regel wordt dan een schijntje betaald relatief ten opzichte van het ontdoken belasting bedrag. Die wet is er uiteraard alleen voor de superrijken.
Mz59 7
Roland HorvathRoland Horvath 7
Mz59Overigens, schijnt het werk, dat het Openbaar Ministerie heeft met de belasting ontduiking, er door zo'n regeling niet minder op wordt.
Arjan Hoogenboom 1
Arjen VeldtRoland van Laar 3
Dat verbod op 'geen kinderen' op de locatie komt soms ook van de gemeente zelf.
Daarnaast heb ik hele positieve ervaringen gehad om als bedrijf te huren van Gapph. Dat was ook een net contract. Geen rare boetes, enz. Ik ben wel aangesproken op een koffievlek in het tapijt. Zelf verwijderen was geen probleem.
Jan Ooms 10
Roland van Laar'Ik ben wel aangesproken op een koffievlek in het tapijt'
???? Positieve ervaring en gezeik om een koffievlek in het tapijt van een antikraak- en dús slooppand???? Ik begrijp dit niet. Gaan ze de vloerbedekking soms ergens anders hergebruiken? Lijkt me sterk.
Roland van Laar 3
Jan OomsMomenteel zit er weer een fulltime huurder in.
edit: Antikraak is niet per definitie ook sloop.
[Verwijderd]
Roland van LaarApax
[Verwijderd]
ApaxApax
[Verwijderd]Internet, (mobiele)telefonie en tv gratis maken! Zo kan de NV Nederland iedereen legaal aftappen. Overal gezichtsherkenning met puntensysteem maar nog vele malen beter en geavanceerder dan in China. En dan allemaal wel zeer veilig! Want privacy is er 2019 niet meer! Dat is o.a. een van de grootste grappen van de 21ste eeuw! Eveneens hoeft niet iedereen in de grote steden te wonen! Er is genoeg plek in het Noorden of in teruglopende gebieden. Probleem huisvesting opgelost! Woon daar dan eerst maar 20 jaar! Dan hoef je ook niet in een auto te wonen. Eveneens grote bedrijven uit de randstad te weren dat scheelt al een heleboel files. En Nederland moet Nexit! Als ik het allemaal zo bekijk tegenwoordig dan maakt het niets uit wat je stemt het is een niets zeggende 5% naar links of naar rechts. Ben er als Nederlander gewoon voor om de hele 1ste en 2de kamer weg te automatiseren! Eveneens dit op lokaal niveau te doen. Want eigenlijk is er niemand meer in deze maatschappij die als eerste denkt! Is het goed voor ALLEEN dan is het goed voor MIJ! Duidelijk? Het rare is dat wij als Nederlanders dat gewoon pikken. Terwijl in onze grondwet staat dat het volk beslist en niet die corrupte Haagse lui! Waarom dan niet opnieuw die paar vierkante meter gras voor het Binnenhof installeren met een bordje erbij! Waarop staat: “eerste klap een daalder waard!” En dan kijken wie daar nog in dat torentje durft te klimmen voor Fl. 168.000,- gulden met extra gevaren toelages. En hebben wij dat corrupte OM en die witteboordencriminelen ook gelijk afgevinkt. Want ook die worden 24x7 in de gaten gehouden. Ik stem voor en jij?
[Verwijderd]
ApaxMaar toch... er is een chronisch woningentekort ontstaan. Ook in de Oostelijke, Zuidelijke en Noordelijke provincies. Zeker in de sociale huisvesting, van huur en sociale koop. (tot 317.000 las ik laatst).
U schetst een beeld dat nogal zwart is. Desalniettemin zou het bewaarheid kunnen worden in de (nabije?) toekomst. U spreekt over Nederlanders. U bedoelt natuurlijk alle inwoners in ons land?
Overigens, de meeste ellende voor huurders is toch heus afkomstig van de VVD. Dat PvdA meegewerkt heeft staat buiten kijf. Dat GL dat ook gedaan heeft ook. Maar elk mens moet wel de kans krijgen zich te verbeteren. PvdA doet dat aardig momenteel. Zeker lokaal. De echte regisseur is en blijft onversneden rechts: VVD/CDA en D66.
marcel 7
Wat betreft de opzegtermijn lijkt mij een termijn van minimaal 60 dagen bij antikraak redelijk. Voor de eigenaar van een pand lijkt me dat ook niet erg bezwaarlijk. Die heeft dan na toekenning van een vergunning immers nog tijd nodig om een aannemer te zoeken, bankfinanciering te vinden, etc. Die 60 dagen zijn dan zo om.
Peter Hendriks 7
marcel[Verwijderd]
Peter HendriksMet een iets hoger inkomen MOET je altijd particulier huren en ook altijd tijdelijk. Geen recht meer op een THUIS. Plus telkens in de zenuwen, of je mag blijven wonen. Kinderen hebben mag daar nog wel. Maar de regeling is van Cameron/Clegg. Rutte zag er wel brood in. Iets dergelijks heeft hij gezegd.
marcel 7
[Verwijderd]Ik begrijp dat het verstandig is om het land niet helemaal vol te bouwen. Aan bedrijfsruimte daarentegen is permanent een overschot. Ergo: hoog tijd om oude bedrijfsterreinen om te bouwen tot moderne nieuwe woonwijken. Geef eigenaren de kans tegen betaling van x-bedrag de bestemming aan te passen naar wonen onder de voorwaarde dat er energie neutraal gebouwd gaat worden.
[Verwijderd]
marcelmarcel 7
[Verwijderd][Verwijderd]
marcelwilag kater 5
marcelMarla Singer 7
Dat de politiek er niet aan wil om nog een extra woonvorm te moeten reguleren zullen ze moeten herzien want die vorm bestaat en zal dus ook gereguleerd moeten worden. Wil die dat niet zul je met een aantal rechtszaken via precedentwerking zelf de grenzen moeten opzoeken en vaststellen. Als ze slim zijn dan gaan ze samenwerken en helpen elkaar met zich beter te verweren tegen de geldwolven. (Er zullen ook wel buro's zijn die wel netjes zijn. Dus daar heb je bijna geen problemen mee.)
Eigen ervaringen met anti-kraak zijn overigens positief. Waarschijnlijk omdat daar de gemeente het zelf regelde. Uiterste maatregel is dan ook als de anti-kraak buro's aan blijven klooien dat ze eenvoudig weg verboden worden en de gemeentes verplicht worden het zelf te regelen.
Joost Smitskamp
Bart Klein Ikink 6
Joost Smitskamp[Verwijderd]
Joost SmitskampTer info.
Anita Engbers
Joost SmitskampVeel logischer is het om voortaan af te spreken dat tenminste gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur die de Leegstandswet biedt. Is ook niet ideaal maar tenminste wel legaal.
Sjoerd Nelissen 6
wilag kater 5
Sjoerd NelissenDat zie je trouwens terug in vrijwel alle dossiers die de zeer gevoelige financiële onderbuik van de samenleving raken. Daarom is de neoliberale visie van een o.m. terugtrekkende overheid en deregulering ook zo dodelijk gebleken, m.n. voor de leefbaarheid aan de onderkant van de samenleving. En komt overal ter wereld de onderkant van de samenleving in opstand.
R. Eman 8
Dit is geen reden om het pand per direct te ontruimen. Een vergunning kan alsnog worden aangevraagd en de wiggen bij de brandwerende deuren kunnen gewoon worden verwijderd. Ik denk eerder dat er zoveel meer aan het pand mankeert dat het verkrijgen van een vergunning zodanig veel gaat kosten en dat het voor de verhuurder daarom goedkoper is geweest om de huurders direct op straat te zetten.
Daarbij komt dat de brandweer in beginsel helemaal niet over een vergunning gaat, want dat is de gemeente. De brandweer heeft slechts een adviserende rol aangaande brandveiligheid. De gemeente is verantwoordelijk voor de vergunningverlening, brandveiligheid en de handhaving daarvan. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de inhoud van de aanwijzing die de gemeente heeft verstuurd naar de verhuurder aangaande de ontruiming.
Kortom: er stinkt hier iets. En als de feitelijke oorzaak niet boven water komt betwijfel ik of meer of minder (anti-kraak) wetgeving dit soort excessen wel gaat voorkomen.
Aldo Kroese
Peter Ravestein 4
[Verwijderd]
Peter RavesteinC 57