Antonov redt Saab met 110 miljoen euro

4 Connecties

De Russische investeerder Vladimir Antonov redt (voorlopig) Saab van een faillissement met injectie van 110 miljoen euro

Victor Muller heeft zijn zakelijke loopbaan en daarmee zichzelf, opnieuw voor de poorten van de hel weten weg te slepen. Zijn goede vriend Vladimir Antonov heeft volgens betrouwbare bronnen 110 miljoen euro in Saab gestoken en daarmee de onmiddellijke ondergang van het bekende Zweedse automerk weten te voorkomen.

 

 

 

 

 

Antonov, de redder van Saab (en volgens Muller een zeer degelijke jongen)


De productie bij Saab staat al ruim een week stil. Dat lijdt tot enorme schade voor het merk, het imago van betrouwbaarheid en degelijkheid wordt zo steeds meer afbreuk gedaan.

De Zweedse regeing staat garant voor een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank aan Saab. Zweden heeft deze posities in onderpand en moest eerst zijn claim op die onderpanden moeten vrijgeven om een sale en lease back constructie uit te kunnen voeren. Volgens betrouwbaren bronnen heeft Muller dit nu voor elkaar gekregen en zijn tevens de Zweedse bezwaren tegen de Russische investeerder - onder meer eigenaar van de Litouwe Snoros Bank - Vladimir Antonov van tafel geveegd. De Rus zou, zoals elke succesvolle zakenman in Rusland, banden hebben met de Russische onderwereld. Twee weken geleden twitterde Antonov al dat hij graag weer aandeelhouder van Saab wilde worden en dat hij daarvoor bezig was contacten te leggen met de Zweedse regering. Eerder in maart leken Muller en Antonov nog met elkaar overhoop te liggen. Mullers zakenvriend had geroepen dat Sab zijn verkoopdoelen niet zou halen. Muller verwierp deze kritiek als 'nonsens'. Inmiddels lijkt het meer dan duidelijk Saab het komende jaar zijn verkoopdoelen niet zal halen. Antonov pompt 110 miljoen euro in het bedrijf en krijgt daarvoor in de plaats dus het vastgoed van Saab in handen.

 

"Blunders, je maakt ze"

Gisteravond gaf Saab-ceo Victor Muller nog een presentatie in het Rabobank Ondernemerscafé in Fort Gertrudis in Geertruidenberg. Hij toonde zich een man met zelfkritiek: "Op 29 maart stond de productie stil omdat een aantal leveranciers de deur niet opendeed omdat ze andere voorwaarden wilden", zo tekende BN/De Stem de woorden van Muller op. "Dan kun je maar één ding doen: zorgen dat de schuld niet verder oploopt. Dit was een onvoorstelbare blooper, ik heb hier evident gefaald. Blunders: je maakt ze."

Victor Muller kon vanochtend niet inhoudelijk reageren. 'Ik verwijs u naar een persconferentie van de Zweedse regering die vanmiddag om 13.00 zal plaatshebben'.