
Onze economie is in zijn wezen niet duurzaam. Was ze dat wel, dan zou de wereld er een stuk beter uitzien. Het goede nieuws is dat dat mogelijk is, als de economie een echte wetenschap wordt. Maar daar is nogal wat voor nodig. Een omslag in denken, om te beginnen. En een boek. Lees meer
Onze wereld wordt geteisterd door grote structurele problemen. Klimaatverandering, armoede, instortende economieën, om er een paar te noemen. We beschikken over tal van middelen om deze op te lossen. Dat de problemen desondanks blijven bestaan, is volgens wetenschapper Niko Roorda een kwestie van economie. Vrijwel alle grote tragedies in de wereld, meent hij, zijn er doordat we economisch gezien niet begrijpen wat we doen. We moeten toe naar een economisch systeem dat intrinsiek duurzaam is, en hebben een economische wetenschap nodig die dat ontwerpt en invoert. Hierover schrijft Niko Roorda zijn nieuwste boek, en dat wil hij samen met de lezers van FTM doen.
Het achtvoudige pad naar de wetenschap
Een andere economie begint met anders denken over geld
Kunnen we vooruitgang meten?
Waarheid en werkelijkheid
Is winst hetzelfde als motivatie?
Groei moet, zegt de economie
Groei en rechtmatig eigendom
Economische impetuswoorden
Gekopieerde methoden
Vanzelfismen en andere mythen
© CC0 (Publiek domein)
Overal waar de mens voor het eerst verschijnt...
Hoewel hij eigenlijk van plan was de lezers een hart onder de riem te steken, waarschuwt Niko Roorda meteen al: dat gaat deze keer nog niet lukken. We moeten het namelijk nog over de zesde grote massa-extinctie hebben.
Mijn vorige aflevering eindigde ik met een beknopte beschrijving van mijn plannen voor het boek. Dat was nodig vond ik, omdat de sombere verhalen die ik in dit stadium nu eenmaal moet vertellen, een deprimerend effect op jullie leken te hebben. Uit de discussies in het forum blijkt dat velen van jullie ermee aan de slag zijn gegaan. Ik hoop dan ook dat het slot van de vorige keer een beetje helpt om toch voldoende mogelijkheden te zien om – zonder megacatastrofes – tot een betere, duurzamer wereld te komen.
Ik moet daar weliswaar direct aan toevoegen dat de huidige aflevering het allemaal nog niet echt vrolijker maakt. Sorry mensen, we moeten er nog wat meer doorheen ploegen. Ik kondigde je de ‘zesde extinctie’ aan. Hier is hij.
3.2.3.3. Biodiversiteit, antropodiversiteit (vervolg)
De zesde extinctie
Het aantal van zulke ‘grote’ uitsterfgolven is natuurlijk niet objectief vast te stellen, omdat dat afhangt van wat je als ‘groot’ definieert. Maar diverse auteurs onderscheiden vijf van zulke massale extincties in het geologisch verleden. Daar blijft het echter niet bij, want zowel Leakey & Lewin als (twee decennia later) Kolbert schreven een boek met de onheilspellende titel ‘The Sixth Extinction’. Hun conclusies zijn weergegeven in figuur 3.26.

Die zesde extinctie, dat is degene waar we middenin zitten. Sterker: die we zelf veroorzaken. Tabel 3.10 bevestigt dat er momenteel sprake is van een angstwekkende snelheid waarmee de biodiversiteit afneemt. De tabel toont het aantal bedreigde, ernstig bedreigde en uitgestorven soorten van drie klassen van dieren.
Klasse |
Bedreigd (endangered) |
Waarvan ernstig bedreigd |
Uitsterftempo tot 1900 |
Uitsterftempo vanaf 1900 |
Aanwastempo (nieuwe soorten) |
---|---|---|---|---|---|
|
(per miljoen soorten) |
(per miljoen soorten, per jaar) |
|||
Amfibieën |
410.000 |
97.000 |
66 |
107 |
|
Zoogdieren |
230.000 |
50.000 |
72 |
243 |
0,07 |
Vogels |
130.000 |
49.000 |
49 |
132 |
0,15 |
Bron: Pimm et al (2014).
Ernstig bedreigd: een amfibie, de Panamaanse gouden kikker, Atelopus zeteki.
De tabel laat bijvoorbeeld zien dat 23 procent van alle zoogdieren momenteel met uitsterven bedreigd wordt (230.000 op de miljoen), waarvan 5% ernstig bedreigd. Het tempo waarin zoogdiersoorten verdwijnen is 243 per miljoen per jaar, wat ruim 2000 keer zo hoog is als het basistempo van 0,1 per miljoen per jaar. Het is bovendien meer dan drie keer zoveel als in de eeuw ervoor, dus het wordt erger.
Ernstig bedreigd: Schattauer’s Loulu, Pritchardia schattaueri.
Getallen zoals die van tabel 3.10 zijn evenwel zeer moeilijk vast te stellen; verschillende onderzoekers komen tot uiteenlopende conclusies, zoals Nigel Stork aantoonde. Stork benadrukte dat het vooral belangrijk is om te kijken naar regionaal uitsterven van soorten, omdat die bepalend zijn voor de biodiversiteit en de veerkracht van de natuur ter plekke, onder meer in bossen en savannes.
Kijkend naar bossen – maar dan wel wereldwijd – moet worden vastgesteld dat de ontbossing in hoog tempo voortschrijdt. Naast boskap is de voornaamste oorzaak bosbrand, enerzijds veroorzaakt door de klimaatverandering die tot verdroging en temperatuurstijging leidt, en anderzijds door opzettelijke brandstichting om ruimte vrij te maken voor landbouw ten behoeve van voedsel, veevoer en ‘duurzame’ biobrandstoffen. Ondanks intensieve pogingen om de ontbossing een halt toe te roepen was het tempo van de ontbossing in 2016 en 2017 hoger dan ooit tevoren, zoals figuur 3.27 laat zien.

Hansen, M.C. et al (2018): Global Forest Change 2000–2017 Data Download. University of Maryland, https://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest/download_v1.5.html.
Ernstig bedreigd: hertshoornkoraal, Acropora cervicornis.
Overal in de wereld zijn de tekenen te zien van een slinkende en verarmende natuur. Koraalriffen behoren tot de meest kwetsbare natuur en gaan snel achteruit, als gevolg waarvan tal van vissen en andere zeebewoners in problemen raken. Problemen zijn er op het land voor bijen en hommels, die in verschillende delen van de wereld snel afnemen in aantal, met alle risico’s voor de landbouw en de voedselvoorziening die daar het gevolg van kunnen zijn.
Ernstig bedreigd: deze variant van de koekoekshommel, Bombus variabilis.
Eerder werd de vraag gesteld of de afnemende groei van het aantal mensen, zoals geschetst in de grafiek van figuur 3.24, het patroon volgt van grafiek C (zwak geremde groei) dan wel grafiek D (instorting) van figuur 3.17. Tot nu toe zijn er geen tekenen dat de mensheid aan het instorten is: het tegenovergestelde lijkt eerder het geval. Maar er zijn wel tekenen dat de natuur heel snel achteruitgaat, en dat is een zeer gevaarlijke tendens. We verwoesten onze leefomgeving systematisch. Wat de langetermijngevolgen zijn voor de mens, dat weten we eenvoudig niet. Veel goeds kan het niet zijn.
Overal waar de mens komt
Wat we wel weten, is wat natuurverwoesting in het verleden voor de mens betekende. Want zowel door Jared Diamond als door Yuval Noah Harari is beschreven wat er steeds gebeurde als de mens voor het eerst een nieuw gebied betrad. Hun bittere conclusie is: overal waar de mens voor het eerst verschijnt, treedt direct een regionale uitsterfgolf op.
Uitgestorven: het reuzengordeldier, glyptodon.
Uitstervend: de noordelijke witte neushoorn, Ceratotherium simum cottoni. De foto toont de in 2014 overleden Angalifu, een van de laatste drie mannen van zijn soort.
Zo leefden er in Amerika ooit tal van grote diersoorten. Maar terwijl de mensen – de voorouders van de indianen – voor het eerst van noord naar zuid door Noord-Amerika trokken, stierf het Noord-Amerikaanse paard uit, net als het reuzengordeldier, de mastodont, de mammoet, de cheetah, de leeuw, de reuzenluiaard, de kameel en tal van andere grote diersoorten. Het ging niet alleen om zoogdieren, want ook de reuzencondor stierf uit, net als de sabeltandzalm en vele, vele andere soorten.
Later, toen ook Zuid-Amerika menselijke bewoning kreeg, stierf daar prompt het Zuid-Amerikaanse paard uit, evenals de grootste lama, een hoefdier, een olifantachtige, een beer en de sabeltandtijger.
Bij de intocht van de mens in Australië en Madagaskar gebeurde hetzelfde. Steeds waren het de grootste dieren die het snelst uitstierven, enerzijds omdat ze de interessantste prooien voor de jacht waren, anderzijds omdat ze zich het traagste voortplantten. De dieren waren niet gewend aan mensen en waren er niet bang voor; tegen de tijd dat ze ontdekten hoe gevaarlijk de menselijke immigranten en hun stenen en speren waren, was het voor hen te laat.
De mythe
Dat betekent, dat het naïeve idee van de ‘edele’ of ‘nobele wilde’ een fictie is. Deze gedachte wordt doorgaans toegeschreven aan de Franse filosoof Jean-Jacques Rousseau, die de term echter nooit gebruikte. Wel schreef Rousseau in 1755 dat de mens van nature goed is maar door de maatschappij wordt bedorven. De term ‘nobele wilde’ werd wel, zelfs al eerder, expliciet genoemd door Marc Lescarbot in 1609 en door anderen. Volgens deze mythe zou de ‘primitieve’ mens in een staat van harmonie leven met de natuur, een evenwicht dat pas verstoord wordt als de beschaving toeslaat. In werkelijkheid is in tal van werelddelen de natuur aangetast door de komst van de eerste mensen. Landschappen werden vernietigd, de bodem verdroogde en verschraalde, planten en dieren stierven massaal uit. Zoals microbioloog Rosanne Hertzberger kernachtig samenvatte in het televisieprogramma Zomergasten: ‘De vroege mens heeft doorgejaagd tot de laatste op zijn bordje lag.’
Het beeld van de wijze indianen die voor de blanke kolonisatie de Amerikaanse natuur uitstekend beheerden of er harmonieus deel van uitmaakten, is ontstaan door het contrast met de Europese immigranten die de Amerikaanse natuur nog veel rigoureuzer vernielden. Het beeld is voorts versterkt door de inderdaad wijze en poëtische toespraak van opperhoofd Seattle die in dit boek al geciteerd is. En bovendien door een romantische hunkering naar een idyllisch bestaan, liefst zonder moderne technologie, dat in de moderne tijd onder meer wordt gevoed door de New Age-beweging.
In werkelijkheid hadden de indianen of hun voorouders, ruim voor de komst van de blanken, in de loop van duizenden jaren door schade en schande geleerd om het beetje natuur dat hen nog restte niet verder kapot te maken. Dat geldt althans voor indiaanse bewoners en voor inheemse volken elders in de wereld (bijvoorbeeld de Nederlanders in de voorbije eeuwen) die de antropogene (door mensen veroorzaakte) milieurampen wisten te overleven; zij die dat niet leerden bestaan niet meer.
Dat het de mens is en niet of nauwelijks een andere oorzaak die de uitstervingsgolven in tal van wereldregio’s veroorzaakte in het Pleistoceen, de periode waarin de mens zich verspreidde, daarover is inmiddels een brede wetenschappelijke consensus. Het uitsterven in de moderne tijd is dus niet nieuw, behalve door het nog veel hogere tempo en de wereldwijde schaal waarop dat plaatsvindt. Plus de soms idiote redenen waarom mensen dat veroorzaken.
Scientias.nl, 20 maart 2018
‘De allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is dood. De man, Sudan genoemd, laat twee familieleden achter: zijn dochter Najin en kleindochter Fatu. De twee zijn de laatste noordelijke witte neushoorns op aarde.
Sudan had in toenemende mate te maken met ouderdomskwalen en werd daarnaast geteisterd door terugkerende infecties. Het leidde er uiteindelijk toe dat hij niet meer op zijn poten kon staan. En daarom hebben zijn verzorgers besloten hem in te laten slapen. Sudan is 45 jaar oud geworden.
Sudan werd in 1973 in het wild in Soedan geboren. In 1975 werd hij gevangengenomen en samen met vijf andere noordelijke witte neushoorns overgebracht naar een dierentuin in Tsjechië. Daar leefde hij tot hij in 2009 naar een beschermd gebied in Kenia werd overgebracht. Nadat de laatste wilde noordelijke witte neushoorns in datzelfde jaar waren uitgestorven, hoopte men dat Sudan redding kon brengen en zich in een semi-wilde omgeving geroepen zou voelen zich voort te planten. Op dat moment waren er nog maar drie mannelijke noordelijke witte neushoorns in leven. Toen in 2014 de andere twee mannen stierven, groeide Sudan letterlijk uit tot de hoop van zijn soort. Maar de kans dat hij zich voort zou planten nam jaar na jaar af. En uiteindelijk wezen onderzoeken uit dat Sudan waarschijnlijk te oud was om nog jongen te krijgen.’
Neushoorns sterven uit of worden ernstig bedreigd doordat er mensen zijn die geloven in de heilzame geneeskundige werking, met name voor de menselijke potentie, van gemalen neushoornhoorn, een sprookje waaraan stropers veel geld verdienen. Het blijkt zo ongeveer onmogelijk om dit krankzinnige proces een halt toe te roepen.
Tenslotte
Ik ben benieuwd. Het zou wel eens kunnen zijn dat sommigen van jullie mijn beschouwing niet in dank zullen afnemen: over de mens die – in alle stadia van ontwikkeling, dus ook als ‘primitief’ wezen in de oertijd – grote vernielingen aanrichtte in de natuur zodra hij daar kwam, Het beeld van de ‘edele wilde’ is nu eenmaal wijd verbreid. De gedachte dat bijvoorbeeld ook indianen de natuur hebben verwoest is niet voor iedereen prettig.
Het is ook allemaal niet even ondubbelzinnig. Hoewel de aanwijzingen steeds duidelijker worden – zoals ik al schreef – dat de intocht van mensen in de Amerika’s tot een systematisch uitstervingsgolf leidde, is het veel minder duidelijk wat er in latere eeuwen gebeurde.
Een veel gebruikt voorbeeld van een veel recentere milieuverwoesting is die door de Chaco Anasazi, die in de periode vanaf ruwweg 100 v. Chr. een bloeiperiode meemaakten maar rond het jaar 1300 als beschaving instortten toen een langdurige droge periode deze indianen in moeilijkheden bracht. Er is veel gediscussieerd over de vraag of de mensen zelf (misschien deels) de oorzaak van de problemen waren. Maar het bewijsmateriaal is nog verre van doorslaggevend, zoals je bijvoorbeeld kunt lezen in een artikel uit 2014 van W. H. Wills, Brandon L. Drake en Wetherbee B. Dorshow dat je hier kunt vinden.
Kortom, ik ben benieuwd naar de gedachten in het FtM-forum.
Volgende keer schrijf ik over de meent, in het Engels: de commons. Tot over een week.
81 Bijdragen
bps 12
Het gevolg is een collectief gedrag als van een kip zonder kop.
Als bijv. in Brazilië democratisch 'Brasilia first' wordt besloten om de longen van de aarde en de koolstof cyclus aan te tasten met de kap van de Amazone door Brazilianen die ook allemaal 'ik eerst' als motief hebben, dan wordt dat een dodemansrit, sowieso voor de 1,5 miljard Brazilianen in de toekomst. Maar, tot zolang is er economische groei en geldgroei. Korte termijn bevrediging.
Zo gaat het in vrijwel alle landen in een mate.
Opvallend is de versnelling die synchroon gaat met de aanmaak en waardevermindering van geld.
Ignaz Wanders 3
Er is competitie tussen soorten, maar ook binnen een soort. Dat is ook nodig om een gevarieerde genenpool te behouden zodat er omgegaan kan worden met veranderende omstandigheden.
De mens als soort is ongelofelijk goed in omgaan met veranderende omstandigheden. En binnen de soort zijn sommigen daar beter in dan anderen. Dat zelfzuchtige wordt evolutionair beloond.
De mens onderscheidt zich echter van andere soorten door hier over na te kunnen denken, en te kunnen beseffen dat een voortbestaan als soort ook moet betekenen dat een oneindige competitie moet stoppen, simpelweg omdat het strijdtoneel, de Aarde, eindig is.
Het gedrag dat de mens voor uitsterven moet behoeden is dan echter in strijd met het competitief gedrag dat uit de evolutie is voortgekomen. Kan de mens daar mee omgaan? Geen idee.
Een alternatief zou zijn om in technologie te 'geloven' die ons de ruimte zal doen veroveren. Daarmee vergroten we het strijdtoneel. Willen we dat? Geen idee. Gaat dat op tijd lukken? Geen idee.
bps 12
Ignaz WandersEvolutie leidt tot verbetering; verbreding, verhoging en verfijning van het verschijnsel ‘leven’.
De ontwikkeling van de moderne mens leidt op dit moment daar evident niet toe.
Het leidt juist tot afstraffing in de evolutie met massa-ellende en massasterfte.
Competitie is niet de enige omgangsvorm in de evolutieset.
Er zijn meer vormen van functionele interactie:
1. commensalisme, een partij wint zonder effect op de ander: + - 0,
een vorm van vreedzame co-existentie,
of een soort segregatie van systemen en soorten door verschillend voedsel en milieu 0 - 0.
2. symbiose, beide partijen winnen; + - +,
een vorm van samenwerking, als in een economie met prestatie en tegenprestatie.
3. parasitisme, één sterkere partij wint en de andere zwakkere partij verliest; + - -,
een vorm van criminaliteit, geen tegenprestatie voor een prestatie.
4. predatie; één partij wint en de andere partij verliest; + - -
beide soorten zijn echter gebaat en gewaagd en winnen erbij; + - +
5. herbivoren; één soort wint en de ander ‘verliest’ en moet herstellen; + - -
6. competitie; één partij wint en de andere partij verliest, of beide verliezen; + - - of - - -.
Het leidt tot segregatie of aanpassing en beide of één soort wint er dan bij; + - + of + - 0.
https://www.futurelearn.com/courses/ecosystems/4/register?return=0yhwzv9r § 2.1.
I.p.v. het aan één vorm fataal over te laten (aan competitie, - - -), kan de mensheid al deze vormen weiden, nuttig en zich eigen maken zoals de natuur ook doet.
Ignaz Wanders 3
bpsIn de beginne was er natuurkundige evolutie (prille heelal, ontstaan planeten, ...), daarna chemische (ontstaan aminozuren, complexe moleculen, oersoep, ...), en daarna pas biologische. Wij zijn nu de volgende stap aan het voorbereiden. We roeien het biologische uit en gaan over naar technologische evolutie. Lees: kunstmatig intelligente robots die zichzelf gaan ‘voortplanten’ en de mens niet meer nodig hebben.
Of dat scenario er werkelijk komt, of dat we uitsterven voordat de technologie het kan overnemen laat ik in het midden. Niemand die het weet.
Maar ik denk dat deze evolutie wel eens onvermijdelijk kan zijn. Vroeg of laat leidt biologische evolutie tot intelligente wezens die ‘boven’ de natuur staan en zichzelf uitroeien ten faveure van de volgende evolutiestap.
Op de geologische tijdschaal is intelligent leven maar heel kort. Heel erg kort. Daarna gaat het over in iets anders. “It’s life, Jim, but not as we know it.”
De vraag is, is het onvermijdelijk? Er zijn altijd individuen die hun eigenbelang voor die van de massa stellen. Ook dat is een gevolg van biologische evolutie; variatie binnen de soort. Zijn wij als massa in staat die individuen in te perken? Voorlopig lijkt dat niet het geval. Maar als we waarde hechten aan het biologische leven, dan moeten we onze intelligentie daar toch aan wijden.
bps 12
Ignaz WandersVoor hoelang?
'... intelligente wezens die die ‘boven’ de natuur staan en zichzelf uitroeien ...'
???? Zich zelf uitroeien. Intelligent?
Nee, mijn perceptie en opvatting is anders dan de jouwe. Ik geloof niet in jouw stappenplan voor de evolutie.
'Maar als we waarde hechten aan het biologische leven, dan moeten we onze intelligentie daar toch aan wijden.'
Juist ! Voorbeeld nemen aan organisatorische duurzaamheid van de natuur.
Als het biologisch leven de mens overleeft, wie is er dan intelligenter?
En als jouw 'technologisch leven' hierna de mens overleeft, wie is er dan intelligent geweest?
Nee, mijn perceptie en opvatting is anders dan de jouwe.
PS. Individuen stellen het eigen belang meestal boven de massa. Dat is normaal. Daarom is de massa individuen leiding over de massa nodig die het individuele belang overstijgt en het groepsbelang dient. De evolutie in de natuur is zover gekomen, en komt er nog veel verder mee. Ik stel voor dat we comfortabel met die stroom mee gaan en kiezen voor capabel regeringsbeleid.
Ignaz Wanders 3
bpsIntelligentie gaat over van de mens in technologie. Wij zijn maar een tijdelijk medium. :-)
bps 12
Ignaz WandersIk moet die man niet met z'n waarzeggerij. Wat snuift die man?
De toekomst is niet voorspelbaar en zeker niet door Kurzweil.
Dank je trouwens voor reactie en het aanjagen van discussie.
Goed gedaan, mien jong! ;-)
Ignaz Wanders 3
bpsDe mens gebruikt technologie steeds meer om zichzelf boven de biologische evolutie te verheffen tot een externaliteit voor de overige soorten. Als zodanig kunnen we de overige soorten ook uitroeien.
De vraag die ik me oorspronkelijk stelde is of dit scenario niet onvermijdelijk is en een logisch gevolg van evolutie. (Niet dat ik het hoop.)
Hendrick 4
Ignaz WandersLydia Lembeck 12
Ignaz WandersCarl Sagan had er een paar. Die zijn uitgekomen. Hij was astronoom, maar ook SF schrijvers voorspellen de toekomst en die komt vaak genoeg wel uit.
Ignaz Wanders 3
Lydia LembeckIk hoop dat ik die abstractie nog wel kan maken. :-)
(Ik heb trouwens ook een PhD in de sterrenkunde, en houd me vandaag de dag met consultancy in de kunstmatige intelligentie bezig. En ik heb daardoor een gezonde dosis—denk ik—interesse in onze toekomst, maar dit geheel terzijde. Heb ooit de mogelijkheid gehad Carl Sagan te ontmoeten, maar ik had geen vervoer... Neil is wel een goede opvolger.)
Lydia Lembeck 12
Ignaz WandersIgnaz Wanders 3
Lydia LembeckZoals uit het artikel van Niko ook naar voren komt is intelligent leven op Aarde pas gisteren ontstaan. En hoe lang gaat dat er nog zijn? Hoe korter dat is, hoe kleiner de kans op buitenaards intelligent leven tegenkomen.
Dus mss is het níet tegenkomen van buitenaards intelligent leven, die in principe al wel een miljard jaar meer evolutie er op kunnen hebben zitten, en ons dus al lang in de smiezen moeten hebben, wel een indicatie dat intelligent leven zichzelf vroegtijdig uitroeit, en die ene factor in Drake’s vergelijking zeer klein is. Voorwaar geen prettig vooruitzicht.
Lydia Lembeck 12
Ignaz WandersMen gaat uit van leven, zoals hier. Maar ook op deze planeet leven bacteriën in omgevingen, waarin de mens en evenmin de dieren niet kunnen leven. Wie zegt dat intelligent leven uitsluitend kunnen bestaan op gelijksoortige planeten, als Aarde? Ik begrijp de wens ervan wel. Maar of dat ook zo is zal moeten blijken. Ik ben benieuwd.
Niko Roorda 6
Ignaz WandersNiko Roorda 6
bpsbps 12
Niko RoordaKun je dat beargumenteren?
Mijn argumentatie is dat verandering positief, neutraal of negatief kan uitpakken.
Een aanpassing aan veranderde omstandigheden leidt niet tot achteruitgang of sterfte, is dus niet negatief maar neutraal of positief, en is dus vooruitgang, objectief gezien, omdat je dan niet achteruitgaat of tot stilstand komt. (Stilstand is ook achteruitgang.)
Evolutie heeft tot meer geleid dan alleen de eencelligen en is een intensivering van complexiteit, weerbaarheid en veerkracht.
Evolutie is niet enkel neutraal. Hóe kom je erbij?
Niko Roorda 6
bpsZeker, dat leidt tot complexe levensvormen en een enorme variëteit. Maar dat is niet 'hoger' of 'beter'; dat wij dat doorgaans vinden is niet een objectieve conclusie maar een waardering vanuit menselijk perspectief, dus subjectief. Ik gebruikte zojuist het woord 'fascinerend', en ook dat is zuiver subjectief.
Je mag het dus gerust als vooruitgang beschouwen, wat de evolutie oplevert. Maar dat is een mening, niet een objectief feit. Let wel: dat verzin ik niet, het is wat de biologen ons vertellen.
bps 12
Niko Roorda‘Every breath and every heartbeat defeats the second law of thermodynamics.
… For a while.’ (cit. bps 2016)
Statistisch en biologisch complex is het ook te uniek en te kwetsbaar. De afhankelijkheid van de volle biologische complexe functionaliteit van een gezond organisme laat dat zien. Een kleine storing leidt al tot disfunctie, ziekte of erger. Waarom dan zo complex en niet eenvoudig en minder kwetsbaar eencellig? Een eindeloze reeks 'schitterende ongelukjes' ?
Wetenschap laat ons 'objectieve feiten' en paradigma’s zien die achteraf weer achterhaald worden.
Het 'objectieve feit' in deze discussie faalt als valide argument.
Je bent zelf ook bezig met het achterhalen van paradigma’s in je boek m.b.t. o.a. economie. Ik volg je kritische inspanningen met interesse.
Als we doorgaan met deze onbeantwoorde kwestie, belanden we nog in een oeverloze discussie over creationisme en darwinisme, die beide op z’n minst discutabel zijn.
Het zijn evenwel boeiende onderwerpen die niet zonder valide argumentatie kunnen.
Je kunt de Bijbel afschaffen en afdoen als verzameld mensenwerk en schrift in een taal en een perceptie in een historische tijd. Dat is een sterk argument.
Je kunt God niet zomaar afschaffen, want er is geen direct bewijs of 'God' wel of niet bestaat of wat daar onder mag worden verstaan.
Als God bestaat, hoop ik maar dat het fenomeen ons niet afschaft. ;-)
Niko Roorda 6
bpsEen ding wil ik wel opmerken. Er wordt vaak beweerd, zoals jij nu ook lijkt te doen, dat evolutie in strijd is met de Tweede Hoofdwet van de Thermodynamica. Maar dat is onjuist, en wel om twee redenen.
1. Evolutie betekent niet afname van entropie. Mensen die, zoals jij, evolutie zien als een soort 'opklimmen' (mijn woordkeuze hier), vermoeden dat het verschijnen van 'hogere' soorten automatisch betekenen: minder chaos en meer ordening en 'dus' minder entropie. Maar entropie heeft daarmee niets te maken; het is een natuurkundige, niet een biologische grootheid.
2. De Tweede Hoofdwet stelt dat de entropie in een gesloten systeem niet kan afnemen, en zelfs zal toenemen als het systeem nog niet in thermodynamisch evenwicht is. De crux zit 'm in het woord 'gesloten'. Planeet Aarde is allesbehalve een gesloten systeem, want 'wij' ontvangen een continue stroom van laag-entropische energie van de zon. Alleen het systeem van Zon+Aarde mag in bepaalde mate beschouwd worden als een gesloten systeem. (Dat klopt niet helemaal, maar in voldoende benadering wel.) Aangezien de entropie van de Zon voortdurend in hoog tempo toeneemt, neemt de entropie van Zon+Aarde voortdurend toe, en dus is aan de Tweede Hoofdwet keurig voldaan.
Dit alles is gewoon een stukje elementaire natuurkunde dat uitvoerig bewezen is.
bps 12
Niko RoordaDe evolutie van leven zoals wij dat kennen, is wel in strijd met de Tweede Hoofdwet van de Thermodynamica, omdat ‘leven’ energie concentreert. Door de 2e hoofdwet Td gedraagt energie zich excentrisch. De 2e hoofdwet Td is volgens mij e.v.a. de reden dat er überhaupt iets gebeurt, maar dat terzijde.
Door concentratie en opslag van energie alvorens energie weer te verliezen aan de omgeving, hebben systemen zich zeer complex kunnen ontwikkelen. Zonder energie en zonder concentratie van energie, was dat niet gebeurd.
ad 1. Entropie is de gereduceerde warmte per temperatuurtoestand in een systeem.
Ik kan mij er niet mee verenigen dat entropie als een toestand van chaos wordt gezien in een systeem en tussen systemen, i.p.v. statistisch de meest voor de hand liggende en ordelijke verdeling van energie als natuurkundige wetmatigheid.
Chaos is per definitie een toestand van systemen zonder onderlinge relatie. Voor continue overdracht en uitwisseling van energie voor de gemiddelde kinetische energie (temperatuur) is juist continue relatie en contact nodig.
Zie de animatie op https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinetische_gastheorie
De entropie van een systeem dat bij een temperatuur -ofwel bij de gemiddelde kinetische energie in dat systeem- hoort, is het gevolg van wetmatigheid; van de 2e hfdwet Td, van de Wet van de Grote Aantallen, van mechanicawetten en van botsingstheorie.
Hoe kunnen ze dan van chaos spreken als die ‘chaos’ alleen ogenschijnlijk is, lijkt?
ad 2. Planeet Aarde is per definitie wel een gesloten systeem, want er is vrijwel geen uitwisseling van massa met de omgeving (het universum), alleen uitwisseling van energie. Dat is precies wat een gesloten systeem definieert. Jouw definitie van gesloten systeem klopt helemaal niet, ook niet bij benadering.
Jij bedoelt met gesloten systeem waarschijnlijk een adiabatisch systeem.
vervolgd.
bps 12
Niko RoordaDe gemiddelde entropie van de Zon lijkt mij redelijk consistent gelet op leeftijd en levensduur van zowel Zon als Aarde en de consistente invloed van de Zon al 4 miljard jaar op de Aarde.
Waarom neemt de entropie, dQ/T, van de Zon voortdurend in hoog tempo toe?
Omdat temperatuur T in hoog tempo daalt, of omdat de gereduceerde warmte dQ in hoog tempo toeneemt? Of beide? Ik geloof er niks van. De inwendig nucleair opgesloten energie kan afnemen, maar de warmte kennelijk niet.
De Zon maakt energie vrij en stoot het overtollige excentrisch af zodat de entropie voorlopig consistent blijft. Dat voldoet keurig aan de 2e hoofdwet Td.
De zon is vrij consistent. Al miljoenen jaren elke dag weer.
Weinig verandering van de gemiddelde toestand en temperatuur, is weinig verandering van entropie.
De Tweede Hoofdwet Td is een ervaringswet die de wetenschap voorlopig nog niet heeft kunnen bewijzen, zeggen ze. (bewijs dat wiskundig en natuurkundig volgens mij overigens wel is te geven m.b.t. snelheid en versnelling van deeltjes)
Dat stukje elementaire natuurkunde dat ‘gewoon’ uitvoerig bewezen is, is volgens mij niet ‘gewoon’ bewezen vanwege nog verschillende openheden.
Ik vind dit wel een heel zinvolle discussie. Dank je wel.
PS. Is de intelligentie van de mens ook 'opgeklommen' sinds het verschijnen van de primaten,
of springen we nog steeds pas uit de boom als ie omvalt en het te laat is ?
En het verstand? Ook nooit vooruitgegaan en neutraal gebleven?
Techniek. Net zo?
Wat jammer toch als de evolutie neutraal is, alleen verandering en geen verbetering.
Hoe kom je erbij.
bps 12
Niko RoordaJouw standpunt inzake evolutionaire neutraliteit heeft mij nogal aangegrepen zoals gerepliceerd.
Het ontkennen of negeren van objectieve vooruitgang en verbetering en van achteruitgang en verslechtering, is een valse rechtvaardiging van onverschilligheid.
“Zonder kritiek, geen verbetering en vooruitgang.” is nota bene een wetenschapperscredo.
Ik begrijp het verschil tussen objectiviteit dat op het collectieve vlak ligt, en subjectiviteit dat op het individuele vlak ligt.
Door verbetering en vooruitgang, en verslechtering en achteruitgang zonder onderscheid en verschilligheid af te doen als slechts ‘neutrale verandering’ mist er begrip dat kennelijk ook niet verbeterd is bij het individu die dat gesteld heeft en de volgelingen die dat na papegaaien.
Ik geef hier voorbeeld van die onverschilligheid van individuele naar collectieve consequenties:
“Niko wordt bedrogen.”: Nee, hoor. Zijn perceptie verandert slechts.
“Niko wordt bestolen.”: Nee, hoor. Zijn eigendom verandert slechts.
“Niko wordt mishandeld en vermoord.”: Nee, hoor. Zijn lichaam verandert slechts.
“De aarde vervuilt.” Nee, hoor. Stoffen, moleculen en atomen zijn slechts van plaats verandert.
“De aarde warmt op met globaal fatale gevolgen.” Nee, hoor. Het klimaat verandert slechts.
“De zesde extinctie is gaande.” Nee, hoor. De biologische samenstelling verandert slechts.
Begrijp je mijn standpunt en zorgen over onverschilligheid? Of is het begrip nog niet verbeterd?
vervolgd.
bps 12
Niko RoordaComplexe systemen concentreren energie, alvorens het weer te verliezen bij de 2e hoofdwet Td. Zij vertragen daarmee de 2e hoofdwet Td.
Dat kunnen levende systemen zijn zoals organismen, en ook niet-levende systemen zoals de atmosfeer met klimaat en weer.
Niet-levende systemen vertragen de 2e hoofdwet Td passief en concentreren warmte-energie passief door inkomende warmte, alvorens het weer te verliezen bij de 2e hoofdwet Td.
Levende systemen vertragen de 2e hoofdwet Td actief en concentreren energie actief met arbeid, alvorens energie weer te verliezen bij de 2e hoofdwet Td.
Actieve concentratie van energie kost arbeid en kan niet spontaan plaatsvinden volgens uitdrukkingen van Kelvin en Clausius over dezelfde 2e hoofdwet Td.
De vraag is: ‘Waar komt dan die levenscheppende kracht vandaan die actief die arbeid levert tegen de 2e hoofdwet Td in?’
Die vraag wordt niet beantwoord met verwijzingen naar entropie en entropieverandering (verhoging) in het verlengde van de 2e hoofdwet Td dat warmte van hoog naar laag, van warm naar koud stroomt en niet andersom, omdat een deeltje met lage snelheid geen deeltje met hogere snelheid kan versnellen. Dat is niet alleen ervaren, maar ook wiskundig en natuurkundig te bewijzen.
De vraag is nog steeds: ‘Waar komt dan actief die levenscheppende kracht en arbeid vandaan, uitgedrukt in versnelling als m/s² en m²/s² conform het SI-eenhedenstelsel?
En aangaande de entropie van de zon; die verandert niet veel als de temperatuur van de zon niet veel verandert. Entropie uitgedrukt als de integraal over de breuk dQ/T, verandert niet veel als de temperatuur T in de noemer niet veel verandert. Verandering van de noemer in een breuk heeft veel meer effect dan verandering in de teller van een breuk.
De entropie van de aarde verandert ook niet veel als de temperatuur niet veel verandert.
Je misvatting van de thermodynamische definitie van gesloten systeem begrijp ik als te verbeteren incident.
bps 12
Niko RoordaZou je kritiek en discussie, en verbetering, voortaan mijden, dan ben je mij kwijt.
Vrgr. bps.
Niko Roorda 6
bpsA;s een atoom in een aangeslagen toestand terechtkomt, is zijn energieniveau hoger dan voorheen. Dat is objectief. Als muisachtige wezens evolueren tot primaten vind ik dat geweldig, maar er is geen objectieve manier om te -bewijzen- dat dat geweldig is. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Misschien zijn jouw en mijn opvatting minder verschillend dan je denkt.
Wat de Tweede Hoofdwet (TH) betreft (wat bedoel je toch steeds met 'Td'? Wacht: 'thermodynamica' natuurlijk, sorry)): die gaat over entropie, dus je kunt niet stellen dat entropie daar niets mee te maken heeft. Leven is nergens en nimmer - op geen enkel moment - in strijd met de TH. Zeker, entropie wordt regelmatig lokaal verlaagd. Dat is niet strijdig met de TH, zoals ik in mijn vorige bericht probeerde uit te leggen, want die lokale verlaging gaat -altijd- gepaard met een grotere verhoging elders, waardoor de totale entropie gewoon toeneemt. Kijk naar een koelkast: als je die aanzet gaat binnenin de entropie omlaag maar aan de achterkant meer omhoog. Netto resultaat: toename entropie. Dat geldt voor alle leven ook.
(wordt vervolgd)
Niko Roorda 6
bpsTot slot: is de TH bewezen? Dat is hij, min of meer op hetzelfde niveau als de 'wet' 'Alle zwanen zijn wit'. Zo'n bewijs is op zichzelf best, maar nooit definitief, want hij wordt ontkracht zodra iemand een zwarte zwaan ontdekt (hetgeen ook gebeurd is...)
Tot op heden is bij iedere test steeds weer gebleken dat de TH klopt. Dat is dus het empirische bewijs, dat krachtig is (dankzij vele pogingen tot falsificatie a la Popper) maar wellicht volgend jaar wordt ontkracht door een nieuwe ontdekking.
Daarnaast is er natuurlijk de wiskundige aanpak, waarnaar je verwijst. Feitelijk is dat geen wiskunde maar statistiek: je kunt met statistische middelen prachtig laten zien dat in grote systemen de kans op entropieafname zo klein is dat hij verwaarloosbaar is. Feitelijk bewijst dat niet dat het niet kan, maar wel dat we er onverstandig aan doen om op een uitzondering te gaan zitten wachten.
bps 12
Niko Roorda‘Evolutie-neutraliteit behoort tot de basis van de evolutie theorie’, had jij hier gezegd op 27-11 08:40 en overgenomen van o.a. Richard Dawkins, en ‘echt niet’ zelf bedacht.
Dat levensvormen steeds meer kunnen dan en sinds de eencellige, is geen waardeoordeel maar objectief. Er is verbetering en vooruitgang in vermogens, materieel en immaterieel, om over en voort te leven met doel en met zin.
Evolutie-neutraliteit maken jij, Dawkins e.a. mij niet wijs.
De 2e hoofdwet Td (jouw TH) stelt dat energie van hoog naar laag, van warm naar koud stroomt en niet andersom, omdat een deeltje met lage snelheid geen deeltje met hogere snelheid kan versnellen. Het is concreet bewijs voor de TH, conform de EH. Dat de TH ooit nog eens wordt weerlegd, zit er daarom niet in.
Een andere, waardevolle uitdrukking van de TH is Q2 ≠ 0.
Entropie is ook een uitdrukking voor de TH en een abstract uitvloeisel van een concrete TH en is een waardevolle eindconclusie.
Entropie heeft betrekking op warmte, op gereduceerde warmte in een evenwichtstoestand, en niet op arbeid.
Mijn vraag betreft arbeid tussen twee evenwichtstoestanden in, voordat het eens weer tot warmte vervalt.
Die vraag kan niet met entropie worden beantwoord.
Toch krijg ik altijd antwoorden over entropie en misverstand en wordt de kern van de kwestie uit alle macht vermeden en vaak bestreden met theologisch vooroordeel.
Dan houd ik op want tegen wanbegrip, onbegrip of onkunde en onwil valt niet te werken.
Ik houd er hier dus ook maar over op. Je leest en begrijpt mijn issues niet goed. Misschien te weinig tijd.
Ik zal je niet verder van je tijd afhouden. Ik heb ook nog veel te doen.
Welbedankt voor je reactie.
Niko Roorda 6
bpsbps 12
Niko RoordaDat een planeet of ster in vacuüm thermodynamisch een gesloten systeem is, is een mythe?
Is een concreet bewijs voor de TH conform de EH dat er geen energie kan ontstaan waardoor een deeltje met lage snelheid een deeltje met hogere snelheid (volkomen elastisch) meer kan versnellen dan de som, een mythe?
Zodat warmte spontaan alleen van hoge naar lage temperatuur stroomt en andersom energie kost, is dan ook een mythe?
Hier is sprake van onwil of te weinig tijd om goed te lezen en te begrijpen.
Is evolutie doelloos? Zinloos? Richtingloos? Functieloos? Neutraal? Geen mythe?
Een natuurwetmatig geordend en ontwikkeld systeem, willekeurig en louter toevallig?
Een eindeloze reeks ‘fascinerende’ en ‘schitterende’ ongelukjes?
Een reeks van statistisch oneindig kleine kans?
Ik kan en ga dat niet met zekerheid beweren.
Als je geen kritiek kunt inleven en verdragen, moet je er niet om vragen.
Niko Roorda 6
bpsJe was van plan om deze discussie over evolutie en entropie etc. te stoppen, en dat is het beste wat we nu kunnen doen. We gaan hier toch niet uit komen, met z'n tweeën.
bps 12
Niko RoordaWe hebben nog 11 jaar, tot 2030 om de wereld te redden.
Laten we er 11 maanden van maken.
Lydia Lembeck 12
bpsbps 12
Lydia LembeckBijvoorbeeld een ufo die aan de voorkant CO2 opzuigt en aan de achterkant O2 en diamantjes uitstrooit. ;-)
Maatregelen, uitvindingen en wonderen duren gewoon even langer.
Co Pater 7
bpsLydia Lembeck 12
bpsCo3: Altijd al. OVO in het Nederlands: Ongeïdentificeerd vliegend object.
Ik zie af en toe wel eens wat vliegen, hoor. En niet altijd herkenbaar. :))
Co Pater 7
bpsStilstand lijkt mij nu in deze tijd eerder een vooruitgang.
Het is dus een uitspraak zonder betekenis als je er niets verder over te melden hebt in verklarende zin.
bps 12
Co PaterIk mag uitgaan van een algemene bekendheid ervan en met de context.
Ik geef twee betekenissen: t.o.v. tijd, en t.o.v. omgeving.
Stilstand en voortgang is gerelateerd aan de tijd en/of aan de omgeving en is dus relatief.
Als je stilstaat t.o.v. de tijd en de vooruitgang door ontwikkeling in die tijd ofwel evolutie, dan raak je achterop.
Een bekend voorbeeld is achterop raken met technologische vooruitgang.
Ik mag aannemen dat dat verschijnsel jou bekend is.
Je moet dus niet gaan hollen, maar gewoon meegaan. Dan kom je ook al vooruit
“Stilstand is achteruitgang” is ook bekend en gebezigd bij leven en bij zaken.
Als je stilstaat t.o.v. je omgeving, passief of dood bent, raak je ook achterop.
Het heeft de betekenis en context dat er continue arbeid moet worden geleverd om de of een toestand van leven en zaken tenminste te onderhouden, om verval en verlies tegen te gaan.
Het is een gevolg van de 2e hoofdwet der thermodynamica, wat permanente entropietoename inhoudt en energieverlies aan de koudere omgeving (het universum), in aansluiting op de voorgaande discussie met Niko Roorda.
Bekende voorbeelden zijn blijven eten en ademen, verbruikt voedsel en spullen die moeten worden aangevuld, het huis dat moet geschilderd tegen verval, en machines en apparaten die moeten worden onderhouden of eens vernieuwd.
Ik mag aannemen dat dat verschijnsel jou bekend is en dat je min of meer naar de bekende weg vraagt of dat zelf ook kon bedenken.
Co Pater 7
bpsZoals de wisselwerking tussen jouw en Niko, die jullie beiden wat te denken geeft, over de eigen aannames betreffende zaken die de revue passeren.
Maar om in te haken op wat je zegt: een uitspraak of gezegde is uiteraard op allerlei manieren uit te leggen, afhankelijk van waar je het op van toepassing acht: wetenschappelijk, economisch en ethische enz.
Mijn uitspraak dat stilstand ook vooruitgang kan betekenen slaat dan eerder op het economische domein. Vooruitgangsdenken zonder wezenlijke doelstelling kan een blind proces zijn, met allerlei juist negatieve verschijnselen. En dan kan stilstand nu juist wel eens als een positief iets gezien worden. Het is uiteraard nooit in algemene zin waar.
Zie het dus als een halt houden ( in plaats van doorgaan ) op een doodlopende weg. wie stilstaat heeft tijd voor reflectie en dat kan de doorslag geven om weer terug te gaan, wat de bevestiging blijkt van het al intuïtieve vermoeden, dat de weg doodlopend is.
bps 12
Co PaterJe kan vooruithollen en stilstaan, of meegaan, maar ook een andere weg inslaan. Dat bedoel jij waarschijnlijk als die weg haaks op de richting staat en ten opzichte van die oude maar doodlopende richting, lijkt stil te staan.
Dat is een goede aanvulling op het algemeen bekend gezegde en opvatting.
Ik had er nog niet bij stil gestaan in de vaart van voortgaan.
bps 12
Co PaterDat is de economische kringloop. In een kringproces is de eindtoestand gelijk aan de begintoestand en is de eindtoestand de nieuwe begintoestand bij herhaling van het proces. Dan is dat een cirkel.
In een levend, sociaal complex systeem zoals een economie kan er geen sprake zijn van een kring of cirkel vanwege de dimensie tijd die vooruit gaat en de veranderingen die daarmee gepaard gaan. Er kan dan ook geen sprake zijn van een gesloten, stilstaande cirkel of kring, maar wel van een voortgaande helix (kurketrekker) m.b.t. richting, en in de voor levende systemen als een economie, in de groeiende en krimpende helix-vorm: de spiraal.
De opvolgende, spiralende booms en busts in een economie zijn bekend en komen in één reëel systeem nooit gelijktijdig voor. Er zit altijd tijd tussen.
Er zijn wel manieren om booms en busts te matigen, maar in het harnas of de dwangbuis van een gelijkmatige helix stikt of strandt het systeem van te weinig adem, en te weinig financiële ruimte en vrijheid, zoals communistische regimes hebben getoond. Zoals kapitalistische systemen kunnen stikken en stranden in teveel adem, teveel financiële ruimte en vrijheid van teveel geld/schuld, zoals procyclisch is getoond.
http://evonomics.com/how-to-suffocate-your-economy-private-debt/
Er blijken van nature systeemregels waar vrijheid onder én boven, dus binnen moet blijven om voort te kunnen blijven gaan.
Je hebt zeker gelijk.
'… denken doe je ook via wisselwerking. Via wisselwerking komen zaken aan de orde die te denken geven.'
Ook die wisselwerking is geen stilstand, maar een vooruitgang.
Lydia Lembeck 12
Co Paterhttps://www.ad.nl/economie/vaste-lasten-gaan-volgend-jaar-700-euro-omhoog~ad5be1d6/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=socialsharing_web
Daar helpt geen wetenschappelijke verhandeling tegen.
Ludovica Van Oirschot 15
Ignaz WandersAnnemiek van Moorst 11
Ludovica Van Oirschot"Simpson showed that along with competition, cooperation is an equally important factor in evolution in determining whether a species survives. Indeed, he argued, many species have evolved strategies to reduce competition within their cohort to improve chances of survival. We see evidence of that survival strategy in the human species in the varied social structures that emerged over the ages: family, tribe, trade unions, political parties, grassroots organizations, representative governments. These structures serve as a force for democratic self-rule and a bulwark against barbarism, against the forces of annihilation that pose the gravest risk to human survival."
http://www.peoplesworld.org/article/charles-darwin-at-200-solidarity-is-the-best-survival-strategy/
Grappig, zie nu waar Rutger Bregman zijn verhaal over de Russische prins Peter Kropotkin, een van de founders van anarchisme, vandaan heeft.
Ignaz Wanders 3
Ludovica Van OirschotIk ben zelf een fel tegenstander van neoliberalisme, en vind het ook een beetje vreemd dat je dat direct aanhaalt. Ik zie de connectie met mijn eerdere reactie niet.
Lydia Lembeck 12
De natuurvolken gaat het niet om geld, maar om te leven. Ik zie daar toch een groot verschil in. Bovendien is de orde van grootte van wat vernietigd wordt volgens mijn lekenoog ook nogal verschillend.
Bijna uitsterven van de Amerikaanse bizons kwam niet door de Native Peoples. Dat waren blanken. De Siberische panter idem dito evenals de ontbossing in het Amazone gebied.
In feite komt alles terug bij de ongebreidelde expansie van de moderne mens in alle vormen en maten en kleuren. Waarvan met blanke kleur duidelijk staat voor de allergrootste vernietigers ooit.
Aanvullend: voor zover ik begrepen heb danken deze mensen het dier dat ze doden om zelf te overleven. Ze zijn ook dankbaar voor de vruchtbare grond en ook daar zie je rituelen voor de vruchtbaarheid en de dank rituelen voor de oogst. Wij hebben drie oogstfeesten. Begin augustus het koren, groenten en zacht fruit e.d. , eind september voor appels, peren en pruimen e.d. en eind oktober/begin november voor noten en bessen en de WIJN... mag ik niet vergeten!![ :) ]. Zelfs alleen even denken aan wat de natuur je geeft, zodat je kunt eten is al voldoende. Het nooit gewoon maar aannemen dus.
John Jaarsveld 3
[/quote]
Helaas worden er nog steeds neushoorns gedood door stropers voor hun ‘hoorn’ Maar in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, gebeurt dit slechts hoogst zelden voor twijfelachtige geneeskrachtige doeleinden, maar meestal om verwerkt te worden in kunstvoorwerpen, als statussymbool.
Ten eerste is de handel in neushoorn in China streng verboden (en de zware straffen worden ook daadwerkelijk opgelegd indien men gesnapt wordt), ten tweede is de hoorn veel te kostbaar om te vermalen tot medicijn. Ten derde heeft de Chinese overheid xi jiao (neushoornhoorn) in 1993 volledig uit de farmacologie verwijderd, in een poging om de handel en stroperij tegen te gaan. Tegenwoordig wordt in plaats van neushoorn wel buffelhoorn (shui niu jiao) gebruikt.
Omdat neushoorns zeldzaam zijn, worden ze door sommigen juist gezien als een ‘investeringsobject’. Westerse media berichten over bijgelovige Chinezen die ze in kwakzalversmiddeltjes verwerken, maar dit is dus onjuist: ze worden verwerkt tot kunstvoorwerpen. In zoverre als neushoornhoorn al beschreven wordt in de Chinese farmacologie, dan was dat voor koorts met toevallen, niet voor potentieproblemen of kanker.
John Jaarsveld 3
En daar komt dus de duistere kant van welvaart om de hoek kijken: juist omdat er meer rijkdom is, neemt de vraag naar exotische en zeldzame producten, zoals in dit geval neushoornhoorn, toe. Dat die daardoor nog zeldzamer worden, maakt ze alleen maar begerenswaardiger, want men wil zich blijven onderscheiden van een ander, die het ook beter heeft gekregen. Vervolgens worden met terugwerkende kracht redenen verzonnen waarom men recht zou hebben op deze statussymbolen, zoals vermeende lustverhogende eigenschappen, die dus niets met de traditionele geneeskunde of cultuur te maken hebben, maar met meer welvaart.
En ten overvloede: het is natuurlijk verwerpelijk dat deze diersoort door menselijk toedoen in haar voortbestaan bedreigd wordt, om wat voor reden dan ook.
(1) http://rhinoresourcecenter.com/pdf_files/131/1313448970.pdf
(2) https://www.washingtonpost.com/news/animalia/wp/2016/09/10/rhinos-are-having-their-horns-hacked-off-for-somebodys-art-collection/?postshare=8021473602427897
(3) http://www.nytimes.com/1993/06/06/world/beijing-bans-trade-in-rhino-and-tiger-parts.html
(4) https://www.scientificamerican.com/article/the-hard-truth-about-the-rhino-horn-aphrodisiac-market/
(5) https://www.theatlantic.com/business/archive/2013/05/why-does-a-rhino-horn-cost-300-000-because-vietnam-thinks-it-cures-cancer-and-hangovers/275881/
(6) https://www.savetherhino.org/rhino-info/threats/poaching-rhino-horn/
Lydia Lembeck 12
John Jaarsveldhttp://www.neushoornstichting.nl/neushoorn/37-neushoorn.html
Lydia Lembeck 12
John JaarsveldOh... interessant. En dat maakt het allemaal goed? Dus dat ze het nu als kunstobject gebruiken en niet meer voor medicatie maakt verschil?
http://www.neushoornstichting.nl/neushoorn/37-neushoorn.html
Annemiek van Moorst 11
"“Plants are absolutely fundamental to humankind,” said Prof Kathy Willis, director of science at Kew, who led the new report. “Plants provide us with everything - food, fuel, medicines, timber and they are incredibly important for our climate regulation. Without plants we would not be here. We are facing some devastating realities if we do not take stock and re-examine our priorities and efforts.”"
"The biggest factors threatening plant species with extinction are the destruction of habitats for farming (31%) - such as palm oil production and cattle ranching, deforestation for timber (21%) and construction of buildings and infrastructure (13%)."
https://www.theguardian.com/environment/2016/may/10/one-in-five-of-worlds-plant-species-at-risk-of-extinction
Dat de mens - ook de nobele wilde - overal waar hij komt schade aanricht, is bekend. Maar de schade van 'de wilde' valt toch echt in het niets bij de grootschalige brute verkrachting van de aarde die nu (na afslachting van alle inheemsen) plaatsvindt.
De enige kans op overleving is een kleinschalige leefwijze met meer comfort als die van de nobele wilde.
De Hopi-indianen hebben daar een orginele visie op:
"That we must live from a place of spirit and heart, and return to nature, the forest and the lakes. Those who do not return to heart and spirit and nature will endure the following: Many will appear to have lost their souls in these final days. So intense will be the nature of the changes that those who are weak in spiritual awareness will go insane, for we are nothing without spirit."
http://www.noracaron.com/the-hopi-indian-view-of-the-end-of-the-world/
Lydia Lembeck 12
Annemiek van MoorstAnnemiek van Moorst 11
Lydia LembeckAccording to the legendary scholar Noam Chomsky, the world is “facing potential environmental catastrophe and not in the distant future,” and the only communities standing between humankind and catastrophe is the world’s Indigenous people.
“All over the world, it’s the Indigenous communities trying to hold us back: First Nations in Canada, Indigenous people in Bolivia, Aborigines in Australia, tribal people in India. It’s phenomenal all over the world that those who we call ‘primitive’ are trying to save those of us who we call ‘enlightened’ from total disaster,” said Chomsky.
Chomsky’s comments come as many Indigenous groups across Latin America are becoming more involved in the continent’s politics while also pushing back against global corporations who for decades have exploited their lands and resources for profit due to Western and U.S. influence in the region.
Here we present a selection of articles & essays on indigenous people and their fight to defend nature from ‘civilised’ humans.
https://www.ecologise.in/2017/11/04/noam-chomsky-indigenous-people-are-the-only-hope-for-human-survival/
Lydia Lembeck 12
Annemiek van Moorsthttps://www.youtube.com/watch?v=YVKjIxZ9NFc
https://www.youtube.com/watch?v=FqPd2zFD4xI
https://www.youtube.com/watch?v=GuIWp_TV5bs
In Lak-ech
https://www.1320em.nl/webpaginas/tz_inlakech.htm
Niko Roorda 6
Annemiek van MoorstDat is redelijk representatief. Want het schijnt dat er tot nu toe zo'n 1,75 miljoen diersoorten geregistreerd zijn (waarvan ruim een miljoen insectensoorten), volgens http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002078.html.
Er zijn 270.000 plantensoorten bekend; dus er zijn op iedere bekende plant zo'n 7 diersoorten bekend. Er zijn ca. 72.000 schimmels bekend.
Eigenlijk heb ik dus naar verhouding teveel plantensoorten laten zien, maar dat vond ik toch wel wenselijk. Ten onrechte heb ik geen algen laten zien, waarvan er 40.000 soorten bekend zijn.
Je kunt de aantallen dieren, planten en schimmels natuurlijk ook afmeten aan het aantal (ernstig) bedreigde soorten. Dat kan m.b.v. de Rode Lijst van de IUCN. Dat heb ik niet onderzocht.
Aan de andere kant: je hebt natuurlijk gelijk, het uitsterven van plantensoorten is vast en zeker minstens zo bedreigend als dat van diersoorten - met uitzondering van plantenbevruchtende insecten zoals bijen.
Als je het nuchter bekijkt, is het uitsterven van neushoorns en olifanten niet erg bedreigend voor de mens. Alleen, ik weiger pertinent om het op die nuchtere manier te bekijken. Net als jij, denk ik.
Lydia Lembeck 12
Niko RoordaWat ik wil proberen te zeggen is dat dieren en planten soms uitsterven, maar dat er ook dieren en planten zijn die 'gewoon' gaan emigreren naar een ander land. Omdat daar betere situaties zijn om zich te vestigen.
De uitstervende planten en dieren zijn zeker een enorm probleem, maar ook hier zitten toch ook weer positievere kanten aan. Het is niet alleen maar doem en Verderf.
Niko Roorda 6
Lydia LembeckEnerzijds: lokaal uitsterven. Als landschapsverandering of andere oorzaken (bijv. klimaatverandering) ertoe leiden dat bepaalde soorten lokaal verdwijnen terwijl andere ervoor in de plaats komen, is er relatief weinig aan de hand - afgezien van nostalgie misschien. Als die andere soorten niet verschijnen is er weliswaar wereldwijd geen sprake van verdwijnende soorten, maar treedt lokaal wel verschraling op, dus vermindering van de biodiversiteit.
Anderzijds: wereldwijd uitsterven. Als dat gebeurt, neemt uiteraard de biodiversiteit echt af, aangezien de uitstervingsgolf een abnormaal hoog tempo heeft dat niet wordt gecompenseerd door het ontstaan van nieuwe soorten.
Waar ik schrijf over de zesde uitstervingsgolf, heb ik het over wereldwijd uitsterven.
Mz59 7
https://tpo.nl/2018/11/25/sid-lukkassen-de-social-justice-warriors-zijn-voor-een-valse-diversiteit/
Niko propageert aldus een seculiere Apocalyps.
Ik zeg niet dat ik het daarmee eens ben, eigenlijk vind ik de betoogtrant van het artikel nogal overdreven.
Maar ik dacht dat ik het de FTM blogisten niet moest onthouden.
Lydia Lembeck 12
Mz59https://saltmines.nl/2018/06/16/het-gaat-slecht-met-de-rechtse-media/
Mz59 7
Lydia LembeckHendrick 4
Olivia 1 1
Hendrick[Verwijderd]
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Co Pater 7
de wijze waarop we nu leven moet dan kritisch bekeken worden om te zien waar we verwoestend bezig zijn en we ons moeten aanpassen. En dan denk ik toch als eerste aan ons economische paradigma´s die het gebruiken ver zijn overstegen. Werk aan de winkel dus.
f. van Dam 6
Niko Roorda 6
f. van DamIk vertrouw op de uitkomsten van gerepliceerd wetenschappelijk onderzoek, dat zorgvuldig bewezen is. Maar die bewijzen accepteer jij niet, zo te zien.
Daarmee staan jouw en mijn gezichtspunten te ver uiteen, waardoor betekenisvolle communicatie erover niet mogelijk is.
Lydia Lembeck 12
Niko Roordaf. van Dam 6
Niko Roorda 6
f. van DamOlivia 1 1
Mz59 7
Olivia 1Niko Roorda 6
Mz59Dat is het verband. Dus als de veeteelt significant vermindert, wordt de biodiversiteit niet verder aangetast en kan zelfs hier en daar herstellen. (Hoewel verdwenen tropische oerbossen nooit meer op nieuw tropische oerbossen kunnen worden, tenminste niet binnen een mensenleven.)
Mz59 7
Niko RoordaLydia Lembeck 12
Mz59https://uitdekleigetrokken.wordpress.com/tag/veeteelt/
Zelfs hierop bedenkt de mens een positief antwoord: https://www.dlmplus.nl/2018/06/15/grootste-blunder-mensheid-met-voedselbossen-rechtzetten/
Olivia 1 1
Mz59Mz59 7
Olivia 1https://www.duurzamezuivelketen.nl/resources/uploads/2017/12/Factsheet-Verantwoorde-Soja.pdf
"De Nederlandse melkkoe eet vooral gras en maïs (92%). De rest is krachtvoer, dat voor een deel uit soja bestaat. Deze soja komt voornamelijk uit Zuid-Amerika, waar sojateelt soms gepaard gaat met onder andere ontbossing en verdrijving van boeren. De Nederlandse zuivelsector gebruikt sinds 2015 uitsluitend 100% verantwoord gecertificeerde soja in het veevoer voor de Nederlandse melkkoe. Dit is verantwoord gecertificeerde soja, bijvoorbeeld gecertificeerd door RTRS of een gelijkwaardige standaard, waarvoor geen ontbossing plaatsvindt."
Dus de Nederlandse boer/in doet wel zijn/haar best.
Lydia Lembeck 12
Mz59https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/voedselzaak/ideeen/dubbeldoelkoeien-kunnen-de-wereld-niet-redden/
Mz59 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Mz59Maar dat is dus niet de oplossing. Net zomin als je momenteel nog soja bonen kunt gebruiken. Allemaal monocultuur geworden. Er zijn zat oplossingen voor heerlijk eten zonder vlees. Denk aan noten en bonen die je in alle kleuren, vormen en maten kunt vinden tegenwoordig. Kan je heerlijke gerechten mee maken. Misschien kan je hier wat mee?
https://www.nsmbl.nl/vegetarische-recepten/
Lydia Lembeck 12