
De Belgische diamantwereld blijkt behoorlijk vervuild te zijn. De Belgische justitie heeft een onderzoek afgerond naar invoer van illegale diamanten ten bedrage van 1,3 miljard euro.
De spookdiamanten-zaak kwam aan het rollen nadat de Belgische geheime dienst op 13 februari 2008 rapporteerde over mogelijke illegale diamanthandel van de Belgisch-Libanese familie Ahmad. Bovendien hadden ze aanwijzingen dat de opbrengsten werden doorgesluisd naar terreurbeweging Hezbollah.
Het vervolgonderzoek richtte zich op de familiebedrijven zoals Sierra Gem Diamond, Ahmad Diamond Corporation, Triple A Diamonds en Amira Aya in de diamantwijk in Antwerpen.
Vooral familielid Nazem Ahmad, een genaturaliseerde 45-jarige diamanthandelaar van Libanese afkomst werd onder de loep gelegd. Bij zowel andere familieleden als Nazem werden eerder al red flags gehesen, want een bestuurder van een van Nazem’s diamantfirma’s werd eind 2006 betrapt toen hij in een mijnstreek in Zimbabwe rondliep met illegale diamanten en veel cash.
1,3 miljard euro aan diamanten
De Belgische krant De Tijd meldt nu dat het onderzoek van de Belgische veiligheidsdienst is afgerond. Er is een wereldwijd netwerk blootgelegd om illegaal diamanten naar Antwerpen te smokkelen. Het netwerk heeft vertakkingen in onder meer Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten, Genève en Congo. De drie Antwerpse bedrijven van Ahmad zouden tussen 2003 en 2009 voor ruim 1,3 miljard euro aan diamanten clandestien hebben ingevoerd. Er zou veelvuldig zijn gefraudeerd met de Kimberley-certificaten - een wereldwijd registratiesysteem dat in 2003 werd ingevoerd om te voorkomen dat er bloeddiamanten op de reguliere markt belanden. Het certificaat vermeldt de prijs en oorsprong van de diamanten en geeft een papieren garantie dat met de opbrengst van de ruwe diamanten geen (burger)oorlogen worden gefinancierd. Handel in ruwe diamanten is alleen toegestaan tussen de landen die hebben ingestemd met de Kimberly Process-richtlijnen. Deze landen hebben bijna 100 procent van de wereldhandel in diamanten in handen.
Mixed origin
Uit het Belgische onderzoek blijkt echter dat Nazem via tussenstops in de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland de Kimberley-controles heeft omzeild. In de vrijhandelszone in Genève zou Nazem bijvoorbeeld een oude schoolvriend hebben ingeschakeld om de oorsprong van de verdachte diamantzakjes te verbergen. Hij mengde vermoedelijke spookdiamanten met steentjes uit een andere voorraad. De zending kreeg daardoor het nieuwe Kimberley-certificaat 'mixed origin' en daarmee kon de reis voortgezet worden naar Antwerpen, zonder enige aanwijzing dat ze illegaal in Afrikaanse landen zouden zijn gekocht.
Transfer pricing
Bovendien stegen de steentjes sterk in prijs zodra ze bij een tussenstation in Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten belandden. De waarde ging soms in één klap omhoog met 2500 procent. Door de kunstmatig verhoogde inkoopprijs – een staaltje transfer pricing - werd er in België veel minder winst geboekt. De Belgische fiscus liep daardoor belasting mis.
Kimberley-certificaten vervalsen
De familie Ahmad blijkt de Kimberley-certificaten al vaker vervalst te hebben. Familielid Hassan Ahmad wordt momenteel nog verdacht van het jarenlang omkopen van een Braziliaanse ambtenaar om Kimberley-certificaten te vervalsen. De vindplaats van de diamanten werd met hulp van de ambtenaar aangepast zodat het bonafide diamanten leken, terwijl de ruwe diamanten vermoedelijk zijn opgegraven in Braziliaanse indianenreservaten waar het verboden is om diamanten te delven.
175 bankrekeningen in Libanon
De Belgische justitie heeft de familie al jaren in het vizier en heeft beslag proberen te leggen op familiebezittingen. In 2010 werd er een huiszoeking gedaan bij twee aan de familie gelieerde diamantbedrijven, maar de diamantkluizen waren al leeggehaald. Uiteindelijk is er slechts beslag gelegd voor 4 miljoen dollar aan diamanten, enkele tienduizenden euro's op Belgische rekeningen en een aantal villa's en appartementen in de regio Antwerpen. Het grote geld is weggesluisd naar thuisland Libanon. De Belgische justitie heeft het geldspoor in kaart gevolgd en stuitte op 855 miljoen dollar aan verdachte overschrijvingen vanuit Antwerpen naar 175 bankrekeningen in Libanon.
Nazem zou volgens De Tijd momenteel in Beiroet investeren in vastgoed. Hij kwam vorig jaar niet meer opdagen voor verhoren.
1 Bijdragen
Jsw
The Ambassador van Mads Brügger
http://www.gemistvoornmt.nl/a.aspx/14953354/0
zelden zo'n beangstigend goede docu gezien