Appsterdam

1 Connectie

Werkvelden

ICT
0 Bijdragen

Dankzij de opkomst van smartphones en tablets bloeit de informatie-en communicatietechnologie. De Nederlandse app-industrie is zelfs een van de grotere ter wereld.

Verspreid over de hele wereld ontstaat een industrie die applicaties maakt voor smartphones en tablets. En vrijwel overal gebruiken mensen deze apps. Ze helpen bijvoorbeeld met het vinden van de weg in een stad of zelfs in de supermarkt. Ook facturen versturen en betalen kan mobiel, met de smartphone of tablet. Of een tweedehands auto fotograferen en gelijk online delen met potentiële kopers. Een nieuwe groei-markt is  geboren: de app-industrie.
Deze volledig nieuwe sector ontstond nadat Apple in 2007 haar eerste smartphone lanceerde, de iPhone. Hierna brachten andere fabrikanten hun smartphones op de markt. In 2010 werd de iPad geïntroduceerd. Ook deze tablet was zo populair dat andere fabrikanten het voorbeeld volgden. 

App-industrie: groeimarkt?

De app-industrie groeit in rap tempo. In 2010 werden nog maar 10,7 miljard apps gedownload. De Amerikaanse marktonderzoeker International Data Corporation verwacht dat dit in 2015 gegroeid is naar 182,7 miljard downloads. Ondanks dat 90 procent van alle gedownloade apps gratis is, loopt de omzet van verkochte apps toch al in de miljarden. In 2010 werd voor 5,2 miljard dollar direct aan gebruikers verkocht. IT consultant Gartner verwacht dat deze omzet in 2014 58 miljard dollar zal bedragen.
 De meeste apps zijn te verkrijgen op het besturingssysteem van Apple, iOS. Het systeem van Apple gaat aan kop met ruim 570.000 verkrijgbare apps in de iTunes App Store. Android nadert met 300.000 apps en Nokia (Windows) heeft er ongeveer 80.000. Een app die voor het ene systeem gemaakt is, kan niet op een ander systeem gebruikt worden.
 'De iPhone is gelikt en gebruiksvriendelijk'
 Kenners verwachten dat Android op termijn Apple inhaalt. 'De iPhone is gelikt en gebruiksvriendelijk,' aldus oprichter en eigenaar van Mobypicture, Mathys Van Abbe, die werkt met alle mobiele besturingssystemen. 'Maar Android wordt, of is al de grootste, omdat het besturingssysteem van Android open source is, dus door alle telefoonfabrikanten te gebruiken. iOS kan alleen gebruikt worden door Apple.'

App-koploper VS?

Apps worden verspreid over de hele wereld gemaakt. De meeste komen echter uit de Verenigde Staten. Daar zijn New York, Los Angeles en Silicon Valley de clusters met de meeste ontwikkelaars. In de VS werken ongeveer een half miljoen mensen in de app-gerelateerde industrie. Ook in Europa biedt de sector veel werkgelegenheid, vergelijkbaar met de VS. Binnen de EU zijn Nederland, Groot-Brittannië en Spanje koplopers.
Veel bedrijven hebben of willen een app. Volgens internetpionier Van Abbe verschilt het doel van de app per bedrijf. 'Het kan een verlengstuk zijn van online dienstverlening, of het doel is om direct omzet te genereren. Maar vaak gaat het om prestige van het bedrijf en niet om functionaliteit voor de gebruiker.'

 Appsterdam

De Nederlandse app-industrie is één van de grotere in de wereld. Ons land heeft een aardige afzetmarkt, omdat er een relatief goed mobiel netwerk is en ruim een derde van de bevolking een smartphone heeft.
Dat betekent niet dat Nederlandse ontwikkelaars de meeste van hun apps rechtstreeks verkopen aan de eindgebruiker. Meestal worden apps ontwikkeld in opdracht van het bedrijfsleven. Zo maakte IceMobile apps voor ABN-Amro en voor Albert Heijn de Appie-app. Xs2theworld werkte voor Porsche en Peperzaken maakte de nieuws-app voor Nu.nl.
In Nederland is een geschat aantal van 2000 mensen werkzaam als app-ontwikkelaar, de kern van de sector. Een groot deel hiervan is geclusterd in Amsterdam. Amsterdam is voor de Nederlandse app-industrie al de hoofdstad, maar het initiatief Appsterdam wil  van Amsterdam de app-hoofdstad van de wereld maken. Het initiatief brengt ontwikkelaars samen en onder de noemer Appsterfund  brengt het app-bedrijven ook in contact met potentiële investeerders.  Floris van Alkemade, van Solid Ventures: 'Het Appsterfund is geen traditioneel fonds. Als we een goede opportuniteit vinden, halen we daar specifiek de juiste angel investeerders bij.'