
Follow the Money toont al jaren belangstelling voor de schimmige handel en wandel van Peter Paul de Vries. De Vries verkreeg zijn bekendheid en reputatie ooit als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Toen streed hij onder andere voor transparantie en deugdelijk bestuur. Als oprichter, ceo en grootaandeelhouder van het beursfonds Value8 doet hij echter alles wat hij vroeger te vuur en te zwaard zou hebben bestreden.
Sinds 3 mei is er commotie ontstaan rondom het beursfonds Value8. Vanaf dat moment besteedt de onafhankelijke analist Roel Gooskens voor Follow the Money aandacht aan alle beursgenoteerde belangen van Value8. Wat hij aantreft oogt niet best.
Een beursdrama in wording.
Oorlogskas Value8 blijft mager gevuld
De lege zakken van Peter Paul de Vries
De schimmige suikeroom van Peter Paul de Vries
Het lot van Value8 is in handen van Rabobank
Value8 bestaat nog altijd uit gebakken lucht
Waarom treedt de AFM niet op tegen Value8?
Value8 jaarcijfers 2016: 'too little, too late'
Drukke donkere dagen voor Peter Paul de Vries
Value8 maakt nu ook op papier verlies
Wordt Annemarie van Gaal de reddende engel van Peter Paul de Vries?
© ANP/Jeroen Jumelet
Applaus voor ‘Messias’ Peter Paul de Vries op aandeelhoudersvergadering Value8
Op de aandeelhoudersvergadering van investeringsmaatschappij Value8 speelde ceo Peter Paul de Vries duidelijk een thuiswedstrijd. Beleggers reageerden enthousiast op zijn verhalen en beloften, en hielden zich doof voor kritische geluiden — zelfs die van hun eigen belangenvereniging.
Value8 had er bijna een maand voor nodig om met een antwoord te komen op die ene vraag van analist Roel Gooskens. Een tweeregelig persbericht dat op de ochtend voor de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) van Value8 werd gepubliceerd, verwees naar de website waarop antwoorden stonden op ‘veelgestelde vragen’. Als gevolg veerde de beurskoers van het bedrijf nog voor aanvang van de vergadering met 8 procent op. Die ene vraag, die Gooskens op 18 mei op de bijzondere ‘beleggersontmoeting’ in een verbaal vuurgevecht met Peter Paul de Vries had gesteld, had te maken met de in zijn ogen dubieuze herwaarderingen van Value8. De analist wilde van de ceo van Value8 weten waaruit de 7 miljoen euro aan niet-gerealiseerde herwaarderingen die in 2015 tot een nettowinst van 5,1 miljoen euro leidde, precies was opgebouwd. Bestond die voor het grootste deel uit de ongerealiseerde waardestijging van IEX Group, zoals hij op Follow the Money had voorgerekend?
Zonder de dubieuze herwaarderingen van piepkleine beursfondsen is Value8 verlieslatend
De Vries wilde er in mei niets inhoudelijks over zeggen. Het antwoord — het eerste op de lijst — dat Value8 gisteren gaf luidde niettemin bevestigend. Het grootste deel van de ongerealiseerde winst van Value8 is inderdaad afkomstig van IEX Group en de zogenoemde reverse listing waar het mediabedrijfje (ruim 2,5 miljoen euro omzet, 16 man personeel) zijn notering aan heeft te danken. Van de 7 miljoen euro aan ongerealiseerde herwaardering is 5,5 miljoen euro van de IEX Group-beursgang afkomstig. De waardestijging van IEX Group, exclusief de winst op de lege beurshuls MTY waarin de activiteiten werden ondergebracht, is 3,3 miljoen euro. Dat is een waardestijging van meer dan 623 procent in één jaar tijd. Niet voor niets merkte De Vries IEX Group tijdens de vergadering aan als een ‘zeer waardevolle asset’. De vraag waarop de waardering precies was gebaseerd, bleef echter onbeantwoord, en dat gold ook voor andere essentiële vragen die op de AVA werden gesteld.

Dat er meer duidelijkheid is ontstaan rond de herkomst van de winst is niettemin een pluspunt, zo merkte ook Joost Schmets van de Vereniging van Effectenbezitters (de belangenclub waarvan De Vries zelf ruim tien jaar directeur was) na afloop op. We weten nu dat de winst — precies zoals Gooskens al in zijn eerste artikel had aangegeven — geheel afkomstig is uit de ongerealiseerde waardestijgingen van deelnemingen in illiquide beursgenoteerde vennootschappen. Feit blijft volgens Schmets echter dat de waarderingen ‘zeer subjectief’ blijven en dat het voor buitenstaander niet valt na te gaan hoe ze tot stand zijn gekomen. Dat het bedrijf Source een half miljoen euro aan de ongerealiseerde winst kan bijdragen hoewel de levensvatbaarheid van het bedrijf door de controlerend accountant — dezelfde man die de boeken van Value8 controleert — in twijfel wordt getrokken, mag als een ‘boekhoudkundig wonder’ worden aangemerkt, zo liet Gooskens per telefoon weten. De analist had zelf geen behoefte om ‘het circus De Vries’ opnieuw te aanschouwen en verkoos een verblijf in het buitenland. Zijn stelling bleef echter ook zonder zijn fysieke aanwezigheid op de meer dan vier uur durende AVA fier overeind staan: zonder de dubieuze herwaarderingen van piepkleine beursfondsen is Value8 verlieslatend. Peter Paul de Vries presenteerde zijn beleggers echter een andere conclusie: ‘Er is volstrekt ten onrechte twijfel gezaaid.’
Kunstgrepen
Registeraccountant Remko Herschel was opgeroepen om een voordracht te geven over de werking van de veelbesproken accountingregels IFRS, en hoe die bij Value8 worden toegepast. Hij geeft Value8 sinds 2009 adviezen op dit terrein. Zijn college begon met een opvallende stelling: dat Value8 onder IFRS ‘geen investeringsmaatschappij’ is. Het bedrijf heeft een ‘investeringsportefeuille,’ doet ‘investeringen,’ heeft ‘beleggingen,’ levert ‘durfkapitaal’ en beoogt — in tegenstelling tot wat De Vries daarover in mei nog zei — wel degelijk ‘exits’ van bedrijven (verkoop van ondernemingen, red.), maar is dus géén investeringsmaatschappij. Dit dankzij de aanwezigheid van de tak investment services binnen Value8, waardoor het bedrijf een andere kleur kan aannemen. Een overduidelijke kunstgreep, volgens Schmets van de VEB: ‘Als Follow the Money eens per week koffie schenkt, noemen jullie jezelf ook geen horecaonderneming.’
Accountant Galas sprak over het ‘optellen van onzekerheden’ en ‘processen die tot uitkomsten leiden’
De man die al jaren onder de kunstgrepen, ongerealiseerde herwaarderingen en de vele andere discutabele details uit de Value8 jaarrekening een handtekening zet, is accountant Joeri Galas van Mazars. Een man met een verleden, zo bleek eerder op FTM. Galas sprak over het ‘optellen van onzekerheden,’ het ‘in beeld brengen van materialiteit’ en ‘processen die tot uitkomsten leiden’. Het waarderen van ondernemingen valt volgens de Value8-accountant ‘niet mee,’ gaat gepaard met ‘diepgaande discussies’ en is inderdaad nogal ‘subjectief’ te noemen. Op geen enkel moment zei hij iets inhoudelijks en controleerbaars over de veelbesproken waarderingen, die door Roel Gooskens een ‘farce’ worden genoemd. Wel vertelde hij over het feit dat hij behalve accountant van Value8 ook bij vrijwel iedere deelneming van Value8 de controlerend accountant is. ‘Dat is goed, dan heb je extra inzicht,’ voegde hij daaraan toe. Vanzelfsprekend was Galas ook nog steeds van mening dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de bedrijfsactiviteiten.
Gebbetjes en kwinkslagen
Peter Paul de Vries zelf bracht een lading opgewekte verhalen over de investeringen van Value8, waarop hij zelfs regelmatig biedingen zou krijgen. Zijn met gebbetjes en kwinkslagen doorregen woordenstroom bevatte ook mededelingen over een ‘positieve cashflow’ (de vrije kasstroom van Value8 is negatief), de ‘winstgevende’ bedrijven van Value8 (de meeste bedrijven maken verlies), over het hoge niveau van transparantie (de essentiële informatie over de waardering van deelnemingen schermt Value8 zorgvuldig af). Het geschutter rond zijn eigen herbenoeming en die van medebestuurslid Gerben Hettinga — FTM maakte eind mei bekend dat die niet op de agenda van de AVA stonden, waardoor Value8 vanaf 20 juni geen bestuur heeft — werd door De Vries verkocht als een geplande operatie. De constatering van de VEB dat Value8 het dividend niet uit de vrije kasstroom kan betalen, pareerde hij met: ‘we leven niet in een pure cashwereld’.
De talrijke aanwezige aandeelhouders moesten herhaaldelijk om de grapjes van De Vries lachen en slikten de vaak misleidende en onvolledige informatie voor zoete koek. Alleen de vertegenwoordigers van de VEB stelden kritische vragen. Schmets stelde vast dat Value8 zijn aandeelhouders nog steeds een jaarlijks rendement van 15 procent voorspiegelt. Prachtig, maar ‘hoe zit het eigenlijk met het risico? Of hebben we hier het Eldorado te pakken?’
‘Komt u over vijf jaar nog eens terug’
Na een referaat over de goed renderende kunst van het ‘combineren van bedrijven’ kwam De Vries tot de volgende slotsom: ‘Het risico is dat het wel of niet slaagt.’ En: ‘Komt u over vijf jaar nog eens terug.’
Er werd niettemin verheugd op de voordrachten De Vries en de zijnen gereageerd: de jaarrekening werd met overweldigende instemming goedgekeurd. En net als op de beleggersontmoeting in mei, richtte de toorn van de aanwezige aandeelhouders zich op de critici van Value8 — in dit geval de VEB’ers — en klonk er applaus voor Peter Paul de Vries.
‘Hij is de Messias voor ze,’ lachte een aanwezige.
43 Bijdragen
Peter Hendriks 7
Jan Willem de Hoop 12
Peter HendriksJan Willem de Hoop 12
Peter HendriksIk niet tenminste. Juistlid geworden om de macht te controleren en ze eerlijk te houden of te krijgen.
Michiel WERKMAN 8
Hun dromen spatten nog wel een keer uiteen.
Jan-Marten Spit 9
Michiel WERKMANLorenzo
Dit zou wel in de lijn passen van het agendapunt #7 om 1.8 miljoen aandelen A om te zetten in aandelen B en anderzijds agendapunt #6 de machtiging voor inkoop van eigen aandelen.
Quote 'De inkooptransacties kunnen worden verricht ter beurze of anderszins.'
gast 4
Dit is natuurlijk hilarisch.
Die investment services maken verlies en de omzet daaruit kan dus nooit meer dan 1mln bedragen oftewel maximaal 0,4% van de geconsolideerde omzet.
Er wordt wel heel erg gegoocheld met definities.
Ik snap ook niet hoe er 0,5mln ongerealiseerde herwaardering geboekt kan worden op een geconsolideerde deelneming.
Happy viewer 1
gastgast 4
Happy viewergoof 4
Eric Smit 11
goofgoof 4
Eric SmitZijn op de beurs 20-25 % gezakt maar de markt is ook slecht.
gast 4
goofDat ze Gooskens en de VEB kwalijk nemen dat ze kritisch zijn zegt al genoeg.
Ze willen graag van V8 kool aid beker drinken. En dat is hun goed recht.
Happy viewer 1
goof70f9
Gilles Wattel 1 3
Het zal niet de eerste keer zijn dat, ik weet niet of dat hier zo is, dat geloof sterker is dan feiten.
M Visser
Mavo patient 1
Cijfers zijn volgens IFRS
Accountant heeft zijn werk goed gedaan
Waarde is subjectief
Profit is an opinion
Cash is a fact
Beleggers zijn soms een beetje dom
en handelen irrationeel
Gewoon centen tellen is zo gek nog niet
en gezond boeren verstand ook niet
gast 4
Mavo patient- IFRS is enorm opgerekt
- accountant: zie boven
- cash is a fact: ja, en dat lijkt niet fraai.
Matthijs 11
Dat die relatie voor veel silicon vally tech bedrijven als Twitter, waar het gaat om het in de toekomst potentieel uitmelken van miljoenen gebruikers, enigszins zoek is begrijp ik nog wel. Maar bij Value8 zie ik toch vrij normale bedrijven voorbij komen die op een wat ouderwetsere manier gewaardeerd moeten worden.
70f9
MatthijsEnfin: Value 8, speelt een beetje aandoenlijk, edoch 'geslepen', tussen van alles in. Neemt haar voordeel met IFRS, voegt toe een flashy accountant, mix in een beetje culti-sfeertje, en een paar aaibare investeringen: "kaasboertje", "iets voor de familie" (snow gebeuren) beetje "beurs gedoe" (iex), etc. etc. amsterdamgoldgebeuren laat ik maar terzijde, want ik neem aan dat het gewoon comex is, dus zolang niemand het letterlijk komt tellen/wegslepen, niets aan de hand. Goud klinkt gewoon qua PR goed: als in "goudgerand", etc.
Verder blijft het slechts een kwestie van hoe lang ze dividend uitkeren, want daar gaat het tenslotte om.
Draai het om: Buffett, (waar V8 kennelijk naar aspireert) doet dat anders: hij pakt alles wat riant dividend oplevert, then rips/massages it to bitesize pieces, a carve out here, a carve out there, and then moves on. It is not what he invests in that matters, it is how he deals with it afterwards.
Benieuwd of V8 dat ook kunnen, maar een ding is zeker: they're gonna die trying.
Was dit een antwoord op je vraag.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsIk heb mij niet in het minst in Value8 verdiept, geen banden hiermee, dus zonde van m'n tijd.
Maar wat ik opmaak uit de verhalen dat de 'winst' vrijwel alleen berust op waarderen van deelnemingen etc.
Wat die 'echt' waard zijn wordt pas duidelijk na daadwerkelijke verkoop.
Een broodfabriek is dus heel iets anders dan deze deelnemingen speculatie, als het goed gaat wordt het geproduceerde brood binnen een maand betaald.
Wanneer de deelnemingen ooit cash opleveren, afwachten.
Vuistregels helpen dus hier niet.
En overigens zijn vuistregels wat de naam weergeeft, een regel voor de vuist weg.
En inderdaad, als bedrijven worden gewaardeerd op verwachte cash flow zijn we meer bezig met gokken dan met iets anders.
Jan Willem de Hoop 12
Aandeelhouders van Valu8 die niet uitgelegd (willen) krijgen hoe een 623 procent waardestijging in een jar tijd tot stand zijn gekomen die zijn waarschijnlijk eerder bank voor het eerlijke antwoord dan dat ze een directie vertrouwen en geloven. Als iets te mooi om waar te zijn is, dan blijkt het later vaak ook niet / wel waar. Ieder goed gelovige mag hier zijn iegen antwoord aankruisen.
Gilles Wattel 1 3
Jan Willem de HoopDe man die Startpagina begon, als hulpje voor z'n vader, zodat die z'n weg kon vinden op internet, kreeg voor die Startpagina een fabelachtig bedrag betaald.
Ik ken een uitvinder, die in z'n leven precies één goede uitvinding heeft gedaan, en daar rijk mee werd.
Ik denk niet dat ooit iemand de uitvinding, toen die er net was, waardeerde op de verwachte cash flow, het was afwachten.
Tegenovergestelde voorbeelden zijn er te over, zoals commerciële spoorwegen in het verenigde Duitsland rond 1875.
Die waren toen alleen wat waard vanwege de verwachte nationalisering door Bismarck.
Bismarck had twee motieven: economie en oorlog.
Een fundamenteel boek over economie illustreerde het betrekkelijke van waarde aan de hand van het einde van WWII: alles wat nog aan oorlogsmateriaal in de productielijn zat was ineens waardeloos.
Omdat niet zomaar die productie kon worden gestopt rolde dus nog wekenlang peperduur, qua kosten, maar waardeloos, materieel uit de fabrieken.
adriaan van Otterloo 5
1) V8 komt op een EBITDA van €6,2m, ik op €4,2m. Ik mis €2m.
2) Galas had dit jaar nog kunnen tekenen maar heeft kennelijk op het laatste moment besloten dat niet te doen. Zeer ongebruikelijk. Normaal gesproken is er een hand-over periode met nieuwe accountant maar het lijkt erop dat Galas niet wilde wachten. En hij koos eieren voor zijn geld.
Kent iemand een beursgenoteerd bedrijf dat zonder accountant zit zoals Value8? Ik niet en ik zit al ruim 30 jaar in het vak.
Eric Smit 11
adriaan van OtterlooDank voor je 2 punten!
Ha, dat viel mij ook al op, dat van Galas, maar bij het schrijven van dit artikel ontglipte dat aan mijn aandacht. Ik zat in de zaal het verhaal van Galas aan te horen - dat was nogal slaapverwekkend - en telde 7 jaren terwijl 8 jaren (volgens mij) de grens is. Niemand die er acht op sloeg. Ik lag inmiddels te dutten. Hij mag 2016 gewoon afmaken. Ik zal eens even contact opnemen met Mazars.
Dat van het Ebitda moet ik ook even narekenen.
[Update]
Antwoord van Mazars:
'De termijn voor partner-roulatie (die in dit kader nog geldt) is 7 jaar.
Joeri Galas heeft de controles 2009 t/m 2015 gedaan en dat zijn dus 7 controles
De termijn voor kantoor-roulatie is 8 jaar. Maar vandaag (17/6) wijzigt die door de EU-verordening in 10 jaar.'
Conclusie: Galas moet er dus inderdaad mee stoppen, Mazars mag nog even doorgaan.
Mauzer
Eric SmitV8 daarentegen; een luchtkasteel met een CEO en een accountant die niet is (her) benoemd. Fraai? Bepaald niet.
Wat vindt Euronext hier eigenlijk van..? O, wacht even. De niet benoemde CEO is daar natuurlijk commissaris...
http://www.telegraaf.nl/premium/dft/dftavond/26013680/__Value8_door_het_stof__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter
adriaan van Otterloo 5
Eric SmitSlechts één vraag aan Mazars en Value8: wie is verantwoordelijk voor de openingsbalans van Value8 in 2016?
Heeft iedereen zitten te tukken op de AVA?
Eric Smit 11
adriaan van Otterlooadriaan van Otterloo 5
Eric Smitgast 4
adriaan van Otterloo1. vinden nieuwe accountant
2. oproep BAVA
3. benoeming accountant
4. dan pas kan de nieuwe accountant beginnen
hoe dan ook erg ongebruikelijk.
Happy viewer 1
gastEric Smit 11
adriaan van Otterloogast 4
Eric SmitMoeten ze niet een nieuwe bava bijeenroepen? In de bava in juli is het niet als agendapunt benoemd.
Procedure selectie+ 42 dagen voor bava + vakantie + komende interimcontrole+ niet te negeren vragen bij beginbalans= krap
Corrigeer me aub als ik er naast zit.
adriaan van Otterloo 5
gastde man van veb, die alle regeltjes en wetten uit zijn hoofd kent, moet nu twee keer een bava uitroepen. toeval?
nee, want mazars heeft op laatste moment de handdoek in de ring gegooid.
gast 4
adriaan van Otterloogast 4
adriaan van OtterlooJe onderschat ppdv als je denkt dat dit door amateuristisch gestuntel komt denk ik. Dit heeft nog een staartje.
Mavo patient 1
Zoals in het jaarverslag weergegeven is dit het laatste boekjaar dat de controle van de jaarrekening van Value8 kan geschieden door onze huidige controlerend accountant, de heer Galas. Wel is het mogelijk om nog 3 jaar bij het huidige accountantskantoor (Mazars) te blijven. Wij hebben besloten om in het kader van de accountantswissel andere accountantskantoren te benaderen om te bepalen of het wenselijk is over te stappen naar een ander accountantskantoor. Wij verwachten na de zomer een voorstel te kunnen doen aan de aandeelhoudersvergadering.
....of het wenselijk is om over te stappen....
Waarom zou dat wenselijk zijn?
Is M. te duur? 261.000 euro is een geweldige service fee voor zo'n kleine audit.
Is M. te lastig? Lijkt me nog niet.
Heeft M. forward guidance gegeven die het management niet welgevallig is?
Ik gok op het laatste.
adriaan van Otterloo 5
Mavo patientEric Smit 11
Mavo patientMavo patient 1
Eric Smitadriaan van Otterloo 5
Mavo patientafschrijvingen (en schadeclaims) gaan er komen.
Don Street
"In 2009 verkocht IMC voor een tot nu toe onbekend gebleven bedrag website IEX aan de mede-eigenaar Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten en Peter van Sommeren. Uit het jaarverslag blijkt dat IEX en de Luxemburgse dochter System Traders zijn verkocht voor €3,8 miljoen. We vermoeden dat de bulk van die €3,8 miljoen binnen is gekomen voor System Traders en dat IEX met bijna gesloten beursen is afgestoten.
Update: Verldhuyzen van Zanten laten weten dat IEX' uitgever Free Media Group is afgestoten voor €1.500.000. Zie ook zijn reactie hieronder.
Beste redactie,
Hierbij enige aanvullingen en correcties:
-IMC bezat +/- 75 van Free Media Group B.V., eigenaar van o.a. IEX.nl (maar ook oa: debeurs, eurobench, Esquire en FHM)
-Ik was reeds eigenaar voor 25%
-De oprichters zijn Floris Rost van Tonningen en Raymond Spanjar.
-De koopsom voor het 75% belang bedroeg € 1.500.000,--
-De kopende partijen zijn: Peter van Sommeren (ceo), Cross Media One B.V. en ondergetekende via ZEP Holding B.V.
Fijn als jullie dit even rechtzetten, of in elk geval de onduidelijkheden wegnemen.
Groet,
Hans VVZ