Apple gebruikt obligatie-uitgifte voor belastingontwijking

2 Connecties

Onderwerpen

Belastingontwijking

Organisaties

Apple
2 Bijdragen

Het bedrijf met één van de grootste cashreserves ter wereld leent 17 miljard dollar om terug te geven aan haar aandeelhouders. Wat is er hier aan de hand?

Voor het eerst sinds 1996 heeft Apple weer een obligatie uitgegeven. Apple haalde maar liefst 17 miljard dollar op. Daarmee is het de grootste obligatie-uitgifte ooit. Volgens ingewijden was er zelfs nog vraag naar meer. De obligatie uitgifte was meer dan drie keer overtekend. Met de lening wil Apple 100 miljard dollar aan dividend uitkeren en aandelen terugkopen. 

 

Apple? Lenen? Was dat niet dat bedrijf met meer dan 150 miljard dollar aan cash? Precies! Maar veel van deze cash is niet bruikbaar. Apple is zo succesvol in het ontwijken van belasting (via Nederland) dat ruim tweederde van haar cash vast ligt in belastingparadijzen. Dat lijkt een goede zaak voor Apple, maar het brengt ook complicaties met zich mee.
 
In het Amerikaanse belastingrecht kunnen bedrijven belastingen over buitenlands inkomen uitstellen zolang het geld niet teruggehaald wordt naar de Verenigde Staten. Als Apple dus haar cashreserves zou aanboren om dividend uit te keren mag ze eerst 35 procent belasting aftikken. Door geld te lenen in plaats van haar buitenlandse cashreserves aan te spreken vermijdt Apple een enorme belastingclaim. 
 
Maar het wordt nog mooier, men zou verwachten dat Apple een ‘uitgestelde belastingclaim’ in de jaarrekening op moet nemen over haar cashreserves. Het geld moet immers ooit terugkomen. De Amerikaanse accountancyregels staan echter toe dat er geen uitgestelde belastingclaim in de jaarrekening hoeft te staan, zolang een bedrijf aangeeft dat ze het geld nooit zal terughalen naar de Verenigde Staten. 
 
Ondanks deze belofte is Apple hoogstwaarschijnlijk wel van plan het geld terug te halen naar de Verenigde Staten, mits dit voor een schappelijk belastingtarief kan. In 2011 gaf Apple maar liefst 2,3 miljoen dollar uit om het congres te lobbyen. Een groot deel daarvan gaat naar een lobby voor een belastingvrijstelling voor gerepatriërde buitenlandse gelden. De Amerikaanse ‘Freedom to Invest Act’ zou bedrijven die geld terughalen naar de Verenigde Staten een verlaagd belastingtarief van 5,25 procent aanbieden.
 
Het zou niet de eerste keer zijn dat de Amerikaanse overheid een belastingvrijstelling geeft. Ook in 2004 konden bedrijven tijdelijk een lager belastingtarief genieten. Onderzoek van het congres constateerde later dat er, in tegenstelling tot wat werd belooft, bij de bedrijven die gebruik maakten van de belastingvrijstelling tienduizenden banen verdwenen. 
 
Belastingontwijking loont!  

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 596 leden