Apple is 500 miljard waard

3 Connecties

Relaties

Record

Personen

Steve Jobs

Organisaties

Apple

Apple is met een beurswaarde van meer dan 500 miljard dollar het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het technologiebedrijf is daarmee meer waard dan de Belgische economie.

Apple's beurswaarde behaalde de 500 miljard dollar woensdagochtend. Een nieuw record voor wat al 's werelds meest waardevolle bedrijf was. ??De half-biljoen dollar waardering zet Apple in een zeer exclusieve positie, dat van een van de vijf meest waardevolle bedrijven uit de geschiedenis. Alleen Microsoft, ExxonMobil, Cisco en General Electric hebben dat ooit overtroffen. 

Exxon was de laatste in 2007 met deze notering, toen de olieprijzen torenhoog stegen. Microsoft, Cisco en GE bereikte een half biljoen dollar aan beurswaarde in 1999 tijdens het hoogtepunt van de tech bubble. Microsoft was het enige bedrijf ooit met een waardering van 600 miljard dollar. De totale beurswaarde van het bedrijf bedraagt nu ongeveer 267 miljard dollar.
 
Apple's waardering is nu hoger dan het bruto binnenlands product van Polen, België, Zweden, Saoedi-Arabië en Taiwan. (Kijk hier voor meer vergelijkingen) Ondanks zijn grootte is Apple is nog steeds een van de snelst groeiende technologiebedrijven. Het bedrijf meldde in januari dat de omzet vorig jaar is gestegen met 73 procent. Het bedrijf behaalde ook het op een na meest winstgevende kwartaal in de geschiedenis voor een Amerikaans bedrijf. Zal het ooit stoppen met groeien?
 
Record
De aandelen stegen de afgelopen drie jaar met grote snelheid. Twee weken geleden bedroegen Apple-aandelen voor het eerst 500 dollar. Dinsdag schoot de beurswaarde van het bedrijf al voorbij de  500 miljard dollar met 537,54 dollar per aandeel. Echter woensdagochtend bereikte het een hoogtepunt met 540 dollar per aandeel.?

Het is slechts een maand geleden dat Apple's marktwaarde voor de eerste keer steeg tot 400 miljard dollar. Op 25 januari nam het de plaats in van ExxonMobil als het meest waardevolle bedrijf op de beurs. Exxon heeft nu de op een na hoogste waardering van ongeveer 410 miljard dollar. PetroChina is derde op de lijst met een beurswaarde van 281 miljard dollar, gevolgd door Microsoft. 
 
Apple aandelen worden verhandeld op minder dan 13 keer de verwachte winst voor 2012. Dat maakt het goedkoper dan de Nasdaq 100, die handelt op ongeveer 18 keer de verwachte winst. En Apple is nog veel goedkoper dan sommige andere techbedrijven waarvan de toekomst een stuk minder voorspelbaar is, zoals Netflix, Zynga, LinkedIn en Facebook.
 
Apple had 127,8 miljard dollar in de verkoop in 2011, waarmee het een nek-aan-nek race aanging met Hewlett-Packard, het grootste techbedrijf van de VS op basis van de inkomsten. Dit jaar is Apple in een hoog tempo op weg het grootste technologiebedrijf ter wereld te worden, gemeten naar omzet. Nu is dat nog Samsung. Een vrij indrukwekkende prestatie voor een 35-jarige bedrijf dat tien jaar geleden nog een totale beurswaarde had van slechts 10 miljard dollar.