Apple kreeg zo’n 4500 dataverzoeken van Uncle Sam

De National Security Agency heeft tussen de 4000 en 5000 informatieverzoeken gedaan aan Apple. En Steve Wozniak is boos.

Het Amerikaanse bedrijf Apple zegt vandaag in een verklaring dat het van december 2012 tot juni 2013 in totaal 4000 tot 5000 dataverzoeken heeft gekregen van de Amerikaanse autoriteiten. Voor deze aanvragen zijn tussen de 9000 en 10.000 Apple-toestellen en -accounts doorgespit.

Volgens het bedrijf uit Cupertino werd de klantinformatie door de National Sercurity Agency (NSA) voornamelijk aangevraagd voor opsporing van diefstal en andere criminaliteit. Ook werd het dataverzoek ingezet voor het zoeken naar vermiste kinderen, het lokaliseren van Alzheimer-patiënten en ter preventie van zelfmoord.

Facebook maakte onlangs bekend dat het in de tweede helft van 2012 tussen de 9000 en 10.000 verzoeken kreeg van lokale en federale diensten. Microsoft ontving tussen de 6000 en 7000 aanvragen voor informatie.

Twee weken geleden kwam aan het licht dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA toegang heeft tot de centrale servers van negen internetgiganten, waaronder Apple, Microsoft, Google, Facebook en YouTube.

In het officiële bericht verklaart Apple echter dat de Amerikaanse staat geen directe toegang heeft tot zijn servers. Bovendien moet de NSA een rechterlijk bevel hebben voor een dataverzoek.

'We do not provide any government agency with direct access to our servers, and any government agency requesting customer content must get a court order.'

De 29-jarige Edward Snowden is de man die het zogeheten PRISM-programma blootlegde. PRISM, dat in 2007 door president Bush was gestart en door Obama is voortgezet, geeft de NSA de macht om privacygevoelige informatie van burgers op te vragen en te bekijken.

Klokkenluider Snowden vervulde vier jaar lang opdrachten voor de NSA totdat de Big Brother-praktijken aan zijn geweten gingen knagen. Afgelopen maandag maakte de Amerikaan, die op de vlucht is en daarom momenteel in Hong Kong verblijft, zichzelf kenbaar in The Guardian.

Apple verzekert op zijn website dat sommige informatie niet wordt opgeslagen en dus ook niet onder rechterlijke dwang kunnen worden overgedragen. Zo blijft de privacy bij iMessage en FaceTime gewaarborgd.

'For example, conversations which take place over iMessage and FaceTime are protected by end-to-end encryption so no one but the sender and receiver can see or read them. Apple cannot decrypt that data. Similarly, we do not store data related to customers’ location, Map searches or Siri requests in any identifiable form.'

Steve Wozniak, de medeoprichter van Apple, is boos op NSA. 'Dit is niet mijn Amerika.', adus de bekende ingenieur die Apple in 1983 verliet. 'Ik was zo trots op mijn land en nu kom ik erachter dat het tegenovergestelde waar is.', zegt hij tegen het Spaanse FayerWayer.