Apple met peren vergelijken

3 Connecties

Onderwerpen

Marktwaarde Aandeel

Organisaties

Apple

Bij Apple staan er meer mensen op de loonlijst dan dat de gemeente Den Helder aan inwoners heeft. Een reeks economische statistieken, maar dan leuk. Speciaal voor moederdag.

Vorig jaar wisselde Apple nog wel eens van koppositie met het oliebedrijf Exxon Mobil. Maar inmiddels is de iPhone-maker al een paar maanden lang steevast het bedrijf met de hoogste beurswaarde.

Het allerduurste cadeau dat iemand dus in theorie voor Moederdag zou kunnen kopen, is het bedrijf Apple. Op papier, want het is nog maar de vraag of een vijandige overname wordt geaccepteerd. En iemand moet 530 miljard dollar in zijn laatje hebben liggen. Follow the Money maakt de  economische statistieken concreet zodat ook mams en oma de immense waarde van de firma kunnen bevatten.

1. Primaire levensbehoeften
Een Westerling heeft nodig om te kunnen leven: een lieve moeder, onderdak, gezondheidszorg en … appels? Minstens de helft van alle Amerikaanse huishoudens heeft een product van Apple in het bezit, zo blijkt uit onderzoek van de zakenzender CNBC.

Oftewel: in de VS ligt er in 55 miljoen huizen iets van een iPod, iPad of iMac. Daarnaast: van alle gezinnen die een Apple-product in huis hebben, staat het gemiddelde aantal I-apparaten op drie. Over alle Amerikaanse huishoudens komt het gemiddelde dan op 1,6.

2. Het Koninkrijk Apple
Apple heeft het afgelopen jaar een omzet gedraaid van 108 miljard dollar. Dat is meer dan het bruto binnenlands product (de omzet van een geheel land) van Bulgarije, welke 101 miljard dollar bedraagt. In het Balkanland is het aantal werkzame mensen (beroepsbevolking van 2,5 miljoen – 10% werkloosheid) 2,25 miljoen terwijl er bij Apple ‘slechts’ 60.500 werknemers werken.

Aan de andere kant betekent het wel weer dat er bij Apple meer mensen op de loonlijst staan dan dat de gemeente Den Helder, Heerenveen of Heerhugowaard aan inwoners heeft. Ongeveer 40% van de Apple-medewerkers werkt in de beruchte Apple Stores of andere winkels.3. Wie is de beste

Welk bedrijf bouwt de beste spulletjes? Fans van Google, Microsoft en Apple zullen het nooit met elkaar eens worden. Maar in twee wedstrijden ligt Apple sowieso mijlenver voor. Ten eerste die van de hoogste beurswaarde. De marktwaarde van Apple (530 miljard dollar) is namelijk groter dan die van Google (197 miljard dollar) en Microsoft (261 miljard dollar) bij elkaar.

Groot is niet altijd goed. Het draait natuurlijk om de winst. En dat is de tweede wedstrijd die Apple wint. Apple draait met 26 miljard dollar bijvoorbeeld meer dan 2,5 keer zoveel winst dan Hewlett-Packard (HP), terwijl de omzet van HP wel groter is dan die van Apple. Met andere woorden: Apple heeft een heel hoge winstmarge per product.

4. Appels en stenen
Tien jaar geleden had je twee dingen kunnen doen: een huis aanschaffen of aandelen van Apple kopen. Een gemiddeld huis kostte in 2002 1,96 ton euro en dat kon je het afgelopen jaar dan verkopen voor 2,4 euro ton. Een kleine halve ton winst, best aardig. Maar als je tien jaar geleden voor 1,96 ton euro (omgerekend naar dollars) 10.976 aandelen van Apple had gekocht, waren die aandelen op zijn hoogtepunt in 2011 samen bijna 4,6 miljoen dollar waard.

Treur niet. Een bank zou nooit een lening van twee ton verstrekken aan iemand die er Apple-aandelen van wil kopen. Bovendien had diegene dan eerst 10 jaar lang in een kartonnen doos moeten wonen. Alleen de professionele investeerders, die een extra zakcentje hebben, moeten zich achter hun oor krabben. En joh, al dat geld ... moeders zijn toch onbetaalbaar?