Apple moet zijn belastingmoraal verantwoorden

2 Connecties

Onderwerpen

Belastingparadijs

Organisaties

Apple
0 Bijdragen

Tim Cook, de CEO van Apple, moet zich morgen verantwoorden voor de Amerikaanse senaat voor het fiscale vluchtgedrag van de multinational.

Het subsommittee on investigations, een permanent orgaan van de Amerikaanse senaat, is momenteel de lage belastingafdrachten van grote bedrijven aan het onderzoeken. Comitélid en senator Carl Levin beschuldigde multinationals uit de Verenigde Staten er onlangs van ongeveer 1,7 biljoen dollar aan winst uit handen van de fiscus te houden door het geld naar belastingparadijzen te sluizen.

Eerder moesten de topmannen van Hewlett-Packard en Microsoft al plaatsnemen in de zaal van het senaat om zich te verantwoorden voor hun fiscale constructies. Deze week is Apple aan de beurt.

Het is algemeen bekend dat de producent van de iPhone gebruik maakt van de ‘double irish with a dutch sandwich’. Bij deze constructie wordt een combinatie van Ierse en Nederlandse dochterbedrijven opgezet om winst naar landen te sturen die een laag (en soms zelfs geen) belastingtarief hanteren.

In Amerika betaalde Apple ongeveer 15 procent aan belasting, na een aantal boekhoudkundige trucs. Dat is significant lager dan het maximum van 39 procent. De vennootschapsbelasting in Amerika is een van de hoogste in de geïndustrialiseerde wereld maar in de praktijk komt het er op neer dat grote bedrijven in de Verenigde Staten gemiddeld zo rond de 15 procent betalen door fiscale hocus spocus.

Obligatieveiling
Waarschijnlijk gaat het comité van het senaat het ook hebben over Apple’s obligatieveiling van 17 miljard dollar. Apple leende dat geld om het vervolgens aan de aandeelhouders uit te keren. Dat is vreemd want het bedrijf uit Cupertino heeft een geldreserve in het buitenland van meer dan 100 miljard dollar. Als Apple dat geld echter terug naar de U.S.A haalt, zou het daarover 35 procent belasting moeten betalen. Daar had Tim Cook dus geen zin in.

De CEO van Apple zei eerder tegenover de Washington Post: ‘If you look at it today, to repatriate cash to the US, you need to pay 35 percent of that cash. And that is a very high number. We are not proposing that it be zero. I know many of our peers believe that … But I think it has to be reasonable.’

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 565 leden