Apple moet een Natlab oprichten

1 Connectie

Organisaties

Apple
0 Bijdragen

Met $100 miljard kan je veel doen. Maar waarin kan Apple zijn enorm berg geld het beste in steken?

In 2000 nog praktisch failliet, heeft Apple, Inc. nu waarschijnlijk de beste balans ter wereld. Het laatste kwartaal maakte het bedrijf $13 miljard winst en het heeft $100 miljard op de bank staan. 
 
Zelden was een cliché zo van toepassing: de iPads en iPhones vliegen als warme broodje over de toonbank. 
 
Wat te doen met al die cash? De New Yorker komt met enkele suggesties. De aandeelhouders willen wat hebben en aanstaande maandag krijgen ze ook wat terug van hun investering in de vorm van dividend. Maar er is meer mogelijk. Het kopen van Facebook bijvoorbeeld. Of een bonus voor de Chinese iPad-arbeiders die slechts €17 per dag per dag verdienen. Maar er is een beter alternatief. 
 
 
Bell Labs
Het beste wat Apple kan doen is het geld te steken in een breed onderzoek-en otnwikkelingsprogramma te steken. Dat is een oude traditie in Silicon Valley dat helaas in onbruik is geraakt als gevolg van de graaicultuur die sinds de jaren 80 opgeld doet. Voorbeelden genoeg: Xerox Parc, Bell Labs en General Electric Research Laboratory. In Nederland deed Philips het deed met zijn Natlab, wereldwijd vooroplopend op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek. Zonder Natlab geen cd. 
 
Apple besteedt opmerkelijk heel weinig aan R&D. Minder dan zijn concurrenten zelfs: 3 procent, terwijl Microsoft 14 procent, Google 13 procent en Amazon 5,5 procent. Het bedrijf weet als geen ander te profiteren van de R&D van zijn leveranciers en klanten. Kijk naar de app-industrie. Apple profiteert van de ontwikkeling van software van andere partijen voor zijn apparaten. 
 
Morele verplichting
Waarom zou Apple zijn filosofie moeten veranderen? De New Yorker voert een paar redenen aan. 
 
1. Puur eigenbelang. Apple blijft niet eeuwig een cool bedrijf en merk. 
2. Reputatie. Groot risico is dat het bedrijf een meedogenloos imago krijgt. Dat zit toch al in de Steve Jobs-cultuur bij Apple: die parkeerde zijn Mercedes op de invalidenparkeerplaats en bespotte Bill Gates omdat hij een aanzienlijk deel van zijn vermogen steekt in verbetering van het onderwijs en onderzoek naar malaria en aids. 
3. Crimineel. Amerikanen denken al gauw dat achter ieder fortuin een misdaad steekt. Een aansprekend lab verzacht de reputatie. Er kunnen allerlei maatschappelijk relevante zaken worden aangepakt. 
4. Moreel. Het is tijd om iets terug te geven. Steve Jobs zag immers zelf in een Xerox Lab voor het eerst een muis-en menugestuurde computer. Kennis delen komt iedereen ten goede.
 
Met zijn geld kan Apple veel voor de wereld doen, en veel voor zichzelf. Als het bereid is om te delen en in Cupertino wetenschappers de ruimte geeft om te dromen. 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 593 leden