Apple 'verstopt' winst voor fiscus

1 Connectie

Onderwerpen

Belastingontduiking

Waarom Apple 74 miljard dollar aan overzeese winst voor de Amerikaanse fiscus verbergt.

Vandaag, dinsdag 24 juli, komt Apple met zijn cijfers voor Q3 2012 van het fiscale boekjaar. Analisten gaan uit van een netto winst van $9,8 miljard. Maar in werkelijkheid is het meer, zo bericht ABC News.

 

Het bedrijf is het meest winstgevende beursgenoteerde concern ooit. Ook al dreigt de komst van de iPhone 5 de verkopen van de huidige modellen iets te vertragen, en de Europese en de Chinese markt minder groeien dan voorheen, blijven de groeiramingen hoog. De omzet wordt door analisten geraamd op $35,1 tot $46,4 miljard

 

Die omzetgroei zie je niet meteen terug in de winstcijfers. Maar dat blijkt schijn. Apple is er namelijk veel aan gelegen zijn winst lager voor te stellen dan hij in werkelijkheid is. Het bouwt een reserve van miljarden dollars op buiten de grijpgrage handen van de fiscus. Volgens belastingexperts zou Apple met gemak $10  miljard  winst over de afgelopen drie jaar aan zijn resultaten kunnen toevoegen. 

 
Maar dat zou een grote belastingverplichting onthullen en Apple's imago als gewetensvolle belastingbetaler schaden. 
 
Dutch Sandwich
In het ABC-artikel komt opnieuw de Double Irish With a Dutch Sandwich-route naar voren als middel om winsten die buiten de VS zijn geboekt te verschuiven naar landen met een mild regime. 
 
Net als andere Amerikaanse multinationals houdt Apple veel cash overzee aan, om te voorkomen dat over dat geld federale belasting moet worden betaald. Daarbij gaat het in het geval van Apple om een ongelooflijke som geld: $74 miljard. Ter vergelijking: dat is ongeveer de marktwaarde van Citigroup. 
 
Veel Amerikaanse bedrijven doen dat omdat de vennootschapsbelasting in de VS met 35 procent tot de hoogste van de ontwikkelde landen behoort. De Amerikaanse fiscus eist dat ook over die inkomsten Amerikaanse vennootschapsbelasting wordt betaald. Presidentskandidaat Mitt Romney wil om die reden alle federale belasting op overzeese inkomsten opheffen. 
 
Maar wat Apple onderscheidt is dat het het geld apart zet en het markeert als belastingplichtig ergens in de toekomst. Dat betekent dat het geld ooit terug zal vloeien naar de VS. Wanneer is de vraag. 
 
Aandeel spuit omhoog
Zo heeft Apple een latente belastingclaim van $6 miljard, die door de hoge winsten van het afgelopen jaar kan oplopen tot naar schatting $10,5 miljard. 
 
Als Apple zijn winst wel in de boeken zou opnemen en de belasting zou betalen, zou dat het aandeel met 13 procent duurder kunnen maken. 
 
De overzeese winsten zijn een heet thema in de verkiezingsstrijd. De lobbygroep WinAmerica  wil dat het tarief voor die winsten tijdelijk wordt verlaagd naar 5,25 procent. Dat zou volgens de groep ertoe leiden dat er $1,4 biljard terug naar de VS zou vloeien. Tot die groep behoren ook Google, Oracle, Microsoft en Cisco.