Arabische dieven met Westerse hulpjes

Westerse staten - Nederland vooral - helpen plunderende Arabische leiders. Dat is volgens Jacob Gelt Dekker een groter gevaar dan de Islam.

Neem Greenstream BV. Gevestigd in het Amsterdamse WTC op de Strawinskylaan 1743. Greenstream is de eigenaar van een de 520-kilometerlange gaspijplijn in Libië. Die pijplijn, die Greenstream ook exploiteert, loopt van Mellitah, een station aan de Libische kust ongeveer 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, naar Gela in Sicilië. De pijplijn, die mede door het Nederlandse Boskalis Offshore werd aangelegd, vergde een investering van 6,6 miljard dollar. Die miljarden werden opgehoest door het eveneens in het Amsterdamse WTC gevestigde Agip Gas BV (Mellitah Oil & Gas B.V.), het Italiaanse energiebedrijf ENI en de National Oil Corporation of Libya (NOC).


Mede dankzij de inspanningen van Nederlanders en Nederlandse vennootschappen konden op 7 oktober 2004 de Italiaanse minister president, Silvio  Berlusconi en het Libische staatshoofd kolonel Muammar Gadhafi, gebroederlijk de pijpleiding openen.

 

Deal with the devil
Wafa, een stad 500 kilometer ten zuiden van Tripoli, op de grens van Libië en Algerije, voedt de pijp jaarlijks met 11 miljard kubieke meter gas.  Vorige week sloot de aanvoer wegens de onrusten in het land. Andere pijplijnen vanuit Hassi in Algerije, via Haouaria en Mazara del Vallo in Sicilië en het Algerijnse Koudiet Draoucha naar Piombino, voorzien Italië en Europa ook van gas en proberen de productie-uitval van Wafa over te nemen. Ook de Russische Gazprom vangt het tekort wat op. Hoe je het wendt of keert, Italië en Europa lijden nu onder de ellende van Berlusconi’s “deal with the devil”.

Romanticus Berlusconi, zou door de olie-zang van bekoorlijke Libische Amazonen zijn betoverd. De Amazonen bleken echter Amazigen krijgers, geharde woestijn Berbers, schaapherders, van de kleine maar machtige Gaddafda stam te zijn. Deze stam bestuurde de kleptocratie van hun revolutionaire stamlid, Gadhafi vanaf 1969. Gretig vulden de Berbers hun eigen zakken met het goud van hun onnozele paapse buren. Gadhafi en zijn trawanten vergaarden 108 miljard dollar op buitenlandse bankrekeningen, meer dan het bruto binnenlands product van Libië dat ongeveer 80 miljard groot is, ofwel 10 procent van dat van Nederland.

 

Roofzuchtige bedoeïenen
De Gadhafi kliek wist dat eens de bom zou barsten en hadden uit voorzorg hun gestolen fortuin onder dak gebracht in een reeks van off shores en banken, meestal gevestigd in Nederland en Zwitserland. Nederland, de Nederlandse Antillen en Zwitserland faciliteerden de plunderingen tientallen jaren en bedienden, op slaafse onderdanige wijze, de roofzuchtige bedoeïenen op hun wenken.

Terrorisme, moord en doodslag werden in al die jaren luchtigjes door de vingers gezien. Zelfs toen zoonlief Hannibal al-Gadhafi vorig jaar in Genève een van zijn bodyguards verkrachtte en bijna doodsloeg, zijn 29 jarige vrouw Aline Skafin in een Londonse Claridge suite met een riem een pak slaag gaf, kwam het niet tot vervolging. Duizenden opposanten zouden nu op bevel van Gadhafi zijn gedood, maar ook dat maakt weinig indruk.

De gestolen miljarden maakten de Islamitische Libische heren onaantastbaar voor lafhartige Europese christen ambtenaren, concludeerde een illegale Libische oppositie blog.
Westerlingen zouden bang zijn voor fundamentalistische Islamitische bewegingen en zagen dat liever dat Gadhafi met zijn nep sharia-staat, de Socialistische Libische Arabische Republiek Jamahiriya, op zijn plek bleef zitten.

Gadhafi was daar, naar hun smaak, meer dan voldoende, “de man van zijn god Allah, die gezonden was om de wetten van Allah op de wereld uit te voeren”, aldus zijn officiële aanstellingsformule. Islam, zo concludeerde men, is een totalitaire godsdienst waarbij Staat en religie een onverbrekelijk geheel vormen. Islam zou, wegens haar gebrek aan profijtbeginsel, slecht zijn voor een vrije markt economie. Ook zouden Islamitische banken geen rente kunnen rekenen; eigendom en familiebezit duren ook nooit langer dan een generatie, omdat de Islam verdeling oplegt van erfenis, waardoor vorming van bedrijven met groot kapitaal onmogelijk wordt. Vragenstellen in de Islamitische wereld is ook al een grote zonde; ontwikkeling van onderzoekende wetenschappen zijn daarom nagenoeg uitgesloten.

 

De Islam is niet het probleem
Deze opvatting is ondeugdelijk. Immers Kalifaten, tijdens de middeleeuwen, waren zeer wel in staat duizenden kilometers lange handelsroutes te organiseren en financieren met systemen die ver hun tijd vooruit waren in vergelijking met de donkere middel eeuwen van het westen.

Christendom, Hindoeïsme, Boeddhisme en Islam zijn allemaal ooit wel eens opgevoerd als slecht, voor economische ontwikkeling, maar het is gebleken dat in het juiste klimaat, ze het allemaal prima doen.

Veel eerder vormde het kolonialisme met hun kleptocratie, vooral onder de Suleimaanse Sultans van Istanbul in hun Ottomaans keizerrijk, de grootste rem op economische groei van het Midden Oosten. De korte periode van Westers kolonialisme daarna, bracht daarin geen verandering en na de onafhankelijkheid, werden de landen opnieuw kleptocratisch bestuurd.

De dieverij van Mubarak, Gadaffi, de Saoedi Prinsen en de Golfstaten Emirs overtreft iedere fantasie van “Duizend en een Nachten.”

Het grote gevaar voor de Arabische wereld is niet verwording tot hun Islamitische religie, hoe inadequaat die ook moge zijn in onze samenleving van moderniteit. Veel eerder is dat de roofzucht, waaraan ze al honderden jaren bloot staan en die door het westen al vele tientallen jaren met veel plezier en profijt wordt gefaciliteerd.