
Hoe een kleine schuld een enorm probleem wordt. Lees meer
Rond het innen van schulden is een volledige industrie ontstaan van schuldopkopers, dreigende incassobureau's en op hol geslagen deurwaarders. En vergeet niet de rol van de overheid: de grootste aanjager van schulden en armoede.
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Minister Dekker trekt zich niets aan van de pandemie: meer schulden is meer betalen
Van Arkel Gerechtsdeurwaarders vraagt faillissement aan
Van minister Dekker moeten schuldenaren nog meer deurwaarderskosten betalen
Toezichthouder maakt gehakt van advies over marktwerking deurwaarders
Invorderen zonder verdoving: het grote verdienmodel achter kleine tandartsfacturen
Waarom de schuldenindustrie blijft bestaan, ondanks de misère die ze veroorzaakt
Ministerie talmt met rekentool, legt schuld bij gemeenten, en laat schuldenaars in de steek
De cash cow van Justitie: mensen met schulden
Commissie Oskam: Met marktwerking voor deurwaarders is echt he-le-maal niets mis
Wat gebeurt er met de gegevens die overheden, bedrijven en instellingen over ons opslaan? Wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe veilig zijn onze systemen, en onze data? Lees meer
De analoge en digitale wereld lopen steeds meer in elkaar over, internet en technologie knopen alles aan elkaar: beleid, sociale structuren, economie, surveillance, opsporing, transparantie en zeggenschap.
Ondertussen worden we overspoeld door ransomware, digitale desinformatie en diefstal van intellectueel eigendom. Conflicten worden tegenwoordig ook uitgevochten in cyberspace. Hoe kwetsbaar zijn we precies, en hoe kunnen we ons beter wapenen?
We laten overal digitale sporen achter, vaak zonder dat te weten of er iets tegen te kunnen doen. Al die aan ons onttrokken data worden bewaard en verwerkt, ook door de overheid. Dat gebeurt niet altijd netjes. Zo veegde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vernietigend vonnis het Nederlandse anti-fraudesysteem Syri van tafel. Hoe riskant het is om op dataverzamelingen van burgers algoritmes los te laten – datamodellen die vrij autonoom beslissingen nemen – bewijst de Toeslagenaffaire. Die laat ook zien wat het effect is van ‘verkeerde’ registraties die zich als onkruid door overheidssystemen lijken voort te planten, zonder dat iemand ze nog kan stoppen of wijzigen.
En zijn al die gegevens van burgers en klanten wel veilig? Wie kan erbij, wie mag erbij, wat als ze gehackt of gegijzeld worden? Hoe kwetsbaar maakt onze afhankelijkheid van data ons?
Podcast | Bart Schermer: ‘Met de huidige aanpak van cybercrime lossen we de problemen uit 2017 op’
Amper toezicht op inzet van massa-surveillance tools door inlichtingendiensten
Zorgen over surveillancestaat weerhouden regering niet van invoering digitale bewijspas
De politie belazerde computercriminelen – begrijpelijk, maar mag dat wel?
‘Tijd om het gevecht met de tech-reuzen aan te gaan,’ zegt econoom Tommaso Valletti
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
Woekerwinsten voor uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften, ondanks nieuwe regels
‘Door gebrek aan toezicht gaan overheidsinstanties soms te ver bij het verzamelen van inlichtingen’
De politie vraagt opvallend vaak gegevens op van toeslagenouders, maar kan niet zeggen waarom
KPN vecht voor nieuw monopolie, de toezichthouder helpt mee
Pieter Hilhorst presenteert de Buddy App tijdens de Dag van de Stad. De voormalig PvdA-politicus en autoriteit op het gebied van armoedebestrijding heeft een financieel belang in de app.
PvdA-prominent verzwijgt belang in armoede-app bij promopraatjes
De Rotterdamse Buddy App moet mensen met geldzorgen behoeden voor schulden, maar werkt volgens gebruikers niet goed. Ook waarschuwen experts voor rammelende privacyvoorwaarden. Desondanks investeren verschillende gemeenten tonnen in de fintech-oplossing. Oud-wethouder financiën van Amsterdam Pieter Hilhorst speelt daarbij een belangrijke rol. Al jaren reist hij stad en land af om Buddy te promoten. Dat hij ook een financieel belang in de app heeft, houdt hij daarbij structureel voor zichzelf.
- Bijna anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens hebben moeite de rekeningen te betalen. Naar verwachting zal dit aantal door de energiecrisis de komende tijd verder toenemen.
- Het Rotterdamse fintech-bedrijf Buddy Payment bv. belooft mensen met dreigende geldproblemen te helpen met de Buddy App: een applicatie die via een koppeling met de bankrekening inzicht geeft in hun financiën en helpt schulden te voorkomen.
- Voormalig PvdA-politicus Pieter Hilhorst groeide sinds zijn vertrek uit de politiek uit tot een autoriteit op het terrein van armoedebestrijding en -preventie. Hij promoot de Buddy App al jaren bij gemeenten en andere partners. Wat Hilhorst daarbij in de regel onvermeld laat, is dat hij zelf aandelen heeft in het achterliggende investeringsvehikel: Buddy Investment.
- Het succes van de Buddy App is met vraagtekens omgeven. De app won een aanbesteding, maar volgens critici zou die naar Buddy zijn ‘toegeschreven’.
- Gemeenten als Rotterdam en Den Haag investeren intussen flinke sommen publiek geld in de app, terwijl verschillende gebruikers erop wijzen dat de applicatie niet goed werkt en hulpbehoevenden van de regen in de drup kan helpen.
- Experts waarschuwen daarnaast dat de privacyvoorwaarden ‘rammelen’: ze geven de makers een ‘blanco cheque’ om met de gevoelige bankgegevens van gebruikers te doen wat ze willen.
Op 16 november 2020 leunt Pieter Hilhorst op een tafel in een Nijmeegse opnamestudio. Het is de Dag van de Stad. Een jaarlijks terugkerend evenement van Agenda Stad, bedoeld om de leefbaarheid en innovatie in steden te stimuleren.
Vanwege corona is de editie dat jaar online. De oud-wethouder van Amsterdam en voormalig hoofdstedelijk lijsttrekker voor de PvdA verzorgt vanuit de studio een online workshop over de Buddy App: een applicatie die mensen met geldzorgen inzicht moet geven in hun financiële situatie om zo te voorkomen dat zij in de schulden raken.
Na de openingstune recht Hilhorst zijn rug, kijkt in de camera en vertelt in detail hoe ‘gebruiksvriendelijk’ de applicatie is en hoe die voor mensen met geldzorgen ‘een wereld van verschil’ maakt. De app heeft volgens hem bovendien een aanbesteding gewonnen voor 89 gemeenten die ‘willen investeren om te zorgen dat de app wordt ontwikkeld’.
Dan is het tijd voor kijkersvragen. Maar voor hij daaraan toekomt, wil Hilhorst iets kwijt over zijn rol bij de app. De anders zo makkelijk pratende oud-politicus struikelt bijna over zijn woorden: ‘Ik ben hier namens eh, nou ja… Ik ben betrokken bij Buddy, maar ik bén niet van Buddy [..] ik ben hier eigenlijk veel meer vanuit de City Deal Eenvoudig Maatwerk’.
Dat hij een financieel belang heeft in de applicatie laat hij achterwege. En dat is geen uitzondering. Hilhorst, een autoriteit op het gebied van armoedebestrijding, laat zijn zakelijke betrokkenheid bij Buddy structureel onbesproken op bijeenkomsten en in gesprekken met gemeenten en zakenpartners aan wie hij de app probeert te slijten.
Het is niet de enige kanttekening die bij de applicatie van het Rotterdamse bedrijf Buddy Payment kan worden gemaakt. Uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer en Follow the Money blijkt dat de app niet goed werkt en dat de privacyvoorwaarden volgens experts in strijd zijn met de geldende regelgeving. Ook zijn er twijfels over het eerlijke verloop van de aanbesteding waar Hilhorst tijdens de workshop over spreekt.
Fintech in de schuldenindustrie
Bijna anderhalf miljoen Nederlandse huishoudens verkeren momenteel in betalingsproblemen. De verwachting is dat dit aantal door de energiecrisis zal stijgen.
Ironisch genoeg valt er aan schulden en betalingsproblemen een hoop te verdienen. In 2020 schreven onderzoekers van De Argumentenfabriek bijvoorbeeld dat er in 2011 al 17 miljard euro aan kosten werd gemaakt om 3,5 miljard aan private schulden te innen.
De Nederlandse schuldenindustrie draait op volle toeren en dat trekt ook financial technology, oftewel fintech, bedrijven aan. Die beloven met slimme technologieën de Nederlandse schuldenproblematiek een halt toe te roepen.
Hilhorst loopt stad en land af om het Buddy-evangelie te verkondigen
Een van die bedrijven is het Rotterdamse Buddy Payment, het bedrijf achter de Buddy App. Die applicatie maakt een koppeling met de bankrekening van de gebruiker om zo een overzicht te maken van vaste lasten en inkomsten. Buddy gaat daarbij twee jaar terug in de tijd. De app toont de gebruiker op basis van al die informatie vervolgens hoeveel geld hij na aftrek van de vaste lasten nog heeft te besteden. Zo moet de applicatie helpen om niet te veel uit te geven en voorkomen dat de gebruiker in de schulden raakt.
De nieuwkomer op de markt boekt snel succes. In 2019 lanceert Buddy Payment een pilot in acht gemeenten en een jaar later claimt het bedrijf een aanbesteding te hebben gewonnen in 93 gemeenten. Begin 2022 melden de appbouwers een kapitaalinjectie van twee miljoen euro te hebben binnengehaald.
Ambassadeur van Buddy
Pieter Hilhorst, voormalig wethouder van Amsterdam namens de PvdA en oud-lijsttrekker van die partij in de hoofdstad, treedt op als ambassadeur van Buddy.
Nadat de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen van 2014 onder zijn leiding desastreus verliepen voor de PvdA, vertrok Hilhorst uit de politiek. Sindsdien manifesteert de zelfbenoemd ‘actieonderzoeker’, voormalig columnist van de Volkskrant en oud-presentator van het VARA tv-programma De Ombudsman zich nadrukkelijk op het terrein van armoedebestrijding en -preventie.
Hij zet samenwerkingsverbanden op, zoals de Coöperatie Goede Gieren, wordt projectleider van de City Deal Eenvoudig Maatwerk en treedt toe als lid van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: een onafhankelijk orgaan dat parlement en regering adviseert over zorg en het sociaal domein. In 2021 neemt Hilhorst ook het initiatief voor het Nederlands instituut voor Betalingsregelingen (NIvB) dat betalingsregelingen tussen schuldeisers en schuldenaren moet faciliteren.
Vanaf de zomer van 2019 bemoeit Hilhorst zich met Buddy. Op verzoek van Buddy-ceo Camiel Kuiper wordt hij adviseur van het bedrijf. Sindsdien loopt hij stad en land af om het Buddy-evangelie te verkondigen in de media, op congressen voor gemeenten en in gesprek met potentiële samenwerkingspartners. Hij introduceert Buddy tevens bij het NIvB, waaraan ook het Nibud en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) deelnemen.
In oktober 2019 is Hilhorst namens Buddy ook betrokken bij de aanbesteding waar hij in de workshop over spreekt. En hoewel het resultaat daarvan door Buddy en Hilhorst consequent wordt overdreven – zie kader – is die voor het bedrijf van groot belang. Het verdienmodel van de app richt zich namelijk niet op de gebruikers (die hebben weinig te besteden), maar op gemeenten. Die kunnen bij Buddy gebruikslicenties afnemen, waarna ze de app gratis aan hulpbehoevende inwoners ter beschikking kunnen stellen.
Hilhorst zegt in zijn workshop tijdens de Dag van de Stad dat Buddy een aanbesteding heeft gewonnen waarbij 89 gemeenten waren aangesloten. Buddy Payment spreekt in persberichten zelfs over 93 gemeenten. Daarmee scheppen zij een vertekend beeld. De aanbesteding waar het om gaat, werd op 3 oktober 2019 namens een collectief van Nederlandse gemeenten uitgeschreven door de Nederlandse Vereniging voor Sociale Innovatie (NVSI).
Die aanbesteding ging echter niet over de aankoop van licenties voor de applicatie, maar over het sluiten van een raamovereenkomst. Door de gewonnen aanbesteding kunnen NVSI-leden die Buddy willen afnemen de voorwaarden uit die overeenkomst overnemen en hoeven ze niet zelf een aanbestedingsprocedure te doorlopen.
In de praktijk blijken dat er tot nu toe maar weinig te zijn. Slechts zeven gemeenten bevestigen tegenover Follow the Money dat zij licenties hebben afgenomen.
Het enthousiasme van Hilhorst blijkt voor gemeenten en samenwerkingspartners een belangrijke motivatie om met Buddy in zee te gaan. Bronnen uit de schuldpreventie en -hulpverlening die Follow the Money sprak, omschrijven Hilhorst als een ‘prominent’ en ‘autoriteit’ op dit gebied, voor wie ‘deuren opengaan’ en naar wie op gemeentehuizen wordt geluisterd.
Een van de partners van Buddy zegt dat Hilhorst hen heeft ‘overtuigd’ om samen te werken en een andere noemt hem ‘een makelaar’ voor de app. Een woordvoerder van de gemeente Alkmaar omschrijft hem zelfs als ‘ambassadeur’ van de applicatie en voegt toe: ‘Hilhorst is er begeistert over. Ik ga hem niet ophemelen, maar je hebt soms mensen nodig die zeggen dat het iets ís.’
‘Het zou netjes zijn als Pieter dit had gedeeld’
Wat Hilhorst in gesprekken met gemeenten, hulpverleners en andere partners in de regel stilhoudt, is dat hij een financieel belang heeft in de app.
In een gesprek met Follow the Money legt Buddy-ceo Kuiper uit dat een groepje investeerders achter de applicatie zich heeft verzameld in Buddy Investment bv.
Hilhorst neemt bij de oprichting van dat investeringsvehikel 65.000 euro aan aandelen. Hij wordt daarmee de op een-na-grootste aandeelhouder van de bv die op dit moment een aandeel van 19,4 procent heeft in Buddy Payment: de uitgever van de app.
Tijdens promopraatjes over de app komt dit belang niet ter sprake en in zijn workshop van november 2020 lijkt Hilhorst het zelfs te ontkennen. In de aankondiging voor bijeenkomsten waar hij gemeenten over Buddy vertelt, blijven zijn aandeelhouder- en adviseurschap eveneens onvermeld en wordt hij geïntroduceerd als projectleider City Deal of als lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.
Ook in gesprekken met gemeenten en zakenpartners laat Hilhorst zijn zakelijke belang veelal achterwege. Woordvoerders van de gemeenten Amsterdam, Almere, Den Haag en Zoetermeer wisten weliswaar dat Hilhorst als adviseur betaald kreeg van Buddy, maar geen van hen zegt op de hoogte te zijn geweest van zijn aandelen. De gemeenten Alkmaar en Rotterdam weigeren ondanks herhaalde verzoeken van Follow the Money antwoord te geven op vragen hierover.
Zelfs partners die op initiatief van Hilhorst met Buddy samenwerken in het NIvB zijn niet allemaal op de hoogte. Het Nibud geeft aan pas sinds vragen van Follow the Money weet te hebben van de aandelen. De directeur van de NVVK, Geert van Dijk, schrijft: ‘Wij wisten [..] niet dat Pieter aandelen houdt. Ik weet niet of Pieter dat heeft gedeeld met anderen, ik zou dat op zich wel netjes hebben gevonden.’
Aandelen bijkopen
Follow the Money vroeg Hilhorst om een reactie. Hij wil niet in gesprek en wil vragen alleen schriftelijk beantwoorden.
Vanaf zijn Buddy Payment e-mailadres schrijft hij twee dagen in de week voor Buddy te werken en dat het bedrijf hem heeft gevraagd ‘een periode aan salaris om te zetten in aandelen’. Het gaat volgens Hilhorst om ‘3,01 procent aandelen in Buddy [Payment], onder de grens van aanmerkelijk belang zoals de Belastingdienst die stelt’.
Uit de akte van oprichting blijkt dat Hilhorst, wiens zoon ook bij Buddy werkt, inderdaad voor een bedrag van 36.550 euro aandelen heeft verkregen in ruil voor werk. Maar volgens diezelfde akte heeft hij ook 28.450 euro aan eigen geld ingelegd. Dat vermeldt hij om onbekende redenen niet.
Ook vermeldt hij in eerste instantie niet dat hij op het punt staat om aandelen bij te kopen. Pas als Follow the Money hem daar expliciet naar vraagt, schrijft hij: ‘Zodra deze transactie is afgerond en verwerkt zal mijn aandeel in Buddy Payment iets stijgen, maar onder de 4 procent blijven. Dat wordt naar verwacht voor het eind van dit jaar afgerond.’ Wat hij voor deze aandelen betaalt wil hij niet zeggen.
Hilhorst bevestigt dat niet al zijn partners weten van zijn financieel belang en dat hij redacties en organisatoren van evenementen waar hij spreekt daar ook niet over informeert. Wel zegt hij hen te melden dat hij als adviseur voor Buddy werkt.
‘Holy grail’
Hilhorst verkreeg zijn aandelen in Buddy Investment op 15 oktober 2019; slechts twaalf dagen nadat de aanbesteding die Buddy zou winnen werd uitgeschreven. Die timing is niet het enige opvallende rond die aanbesteding. Nog tijdens de procedure ontstaan er vragen over het eerlijke verloop.
De aanbesteding werd op 3 oktober 2019 uitgeschreven door de Nederlandse Vereniging voor Sociale Innovatie (NVSI), die een ledenbestand heeft van zo’n 90 gemeenten. Volgens de coördinator van de aanbesteding, Marcel van Druenen, gebeurde dat nadat Buddy in de zomer van 2019 met verschillende NVSI-leden in vergaande gesprekken was over de app. Gedurende die gesprekken kwam men er vervolgens achter dat de boel moest worden aanbesteed. Volgens Van Druenen zijn vanaf dat moment alle contacten met Buddy Payment stopgezet.
Twee maanden later wordt de aanbesteding voor een ‘Financieel beheer, informatie en coaching app’ gepubliceerd.
Naast Buddy Payment melden zich twee andere partijen: software bedrijf Topicus en een samenwerkingsverband van bedrijven onder de naam ‘Topaas’. Beide partijen bekruipt tijdens de procedure het gevoel dat Buddy een voorkeursbehandeling krijgt, vertellen ze Follow the Money. Ze hebben de indruk dat de aanbesteding naar de oplossing van Buddy Payment is ‘toegeschreven’ en dat er gedurende het proces in de richting van het Rotterdamse bedrijf wordt ‘bijgestuurd’ door de NVSI.
‘Er was geen ruimte om opties te bespreken die iets anders waren dan Buddy,’ zegt Rob Janssen van Topaas. ‘Het ging heel anders dan bij andere aanbestedingen die ik heb gedaan. Je kunt die altijd winnen of verliezen, maar hier was totaal geen ruimte voor een dialoog. De NVSI hield van begin af aan vast aan hun Holy grail en dat was Buddy.’
‘Dit had geen zin’
Topaas doet in mei 2020 schriftelijk zijn beklag bij de NVSI. Follow the Money heeft deze brief in handen. Het collectief wijst onder meer op de samenwerking met Buddy die NVSI op zijn website vermeldt. Ook wordt het bedrijf in notulen van de algemene ledenvergadering van de NVSI in november 2019 als partner aangeduid, terwijl de aanbesteding toen al liep. In diezelfde notulen staat in de begroting voor 2020 een bedrag van 36.000 euro opgenomen onder de noemer: ‘Bijdrage Buddy-gemeenten’.
‘Men ging er kennelijk al vanuit dat Buddy hun partner zou worden,’ zegt Ron Steenkuijl van het Topaas-collectief. ‘Daarom hebben wij die brief geschreven. We hadden die zorg al eerder geuit, maar daar is de NVSI niet op ingegaan.’
De reactie van de NVSI op de brief, die Follow the Money eveneens in bezit heeft, viel tegen: ‘Ze schreven dat de vermelding van Buddy op de website en in de notulen een foutje was, en in algemene zin dat ze alle contacten met Buddy na het uitschrijven van de aanbesteding hadden verbroken. Verder gingen ze nauwelijks op onze punten in,’ zegt Janssen. ‘Alsof ze totaal niet geïnteresseerd waren in wat we te vertellen hadden.’
Steenkuijl voegt toe: ‘Ze namen onze klachten voor kennisgeving aan. Toen hebben we gezegd: we stoppen ermee, dit heeft geen zin.’
Softwarebedrijf Topicus trok zich al eerder terug uit de aanbestedingsprocedure. Om meerdere redenen, zegt directeur sociaal domein Dirk Verbeek, maar hij herkent de kritiek van Topaas: ‘Wij hadden al snel het idee dat er tussen Buddy en de NVSI banden bestonden die nauwer waren dan wenselijk in een aanbestedingsproces.’
Verbeek zegt zijn zorgen met de NVSI te hebben gedeeld: ‘Wij besloten er alleen geen groot punt van te maken. We zagen andere mogelijkheden in de markt en bovendien is het sociaal domein een klein wereldje waarin je elkaar vaak tegenkomt. We wilden niet tegen bepaalde haren in strijken.’
Marcel van Druenen van de NVSI betwist in een reactie dat er sprake zou zijn geweest van een voorkeursbehandeling. Hij schrijft dat in oktober 2019 aan de deelnemende partijen is gemeld dat alle contacten met Buddy Payment na het uitschrijven van de aanbesteding zijn stopgezet. Van Druenen zegt ook dat alle vragen van partijen over het level playing field destijds door de NVSI zijn beantwoord en dat de communicatie naar alle partijen tijdens de aanbesteding ‘exact gelijk is geweest’. Hij verklaart verder dat de vermelding op de website een fout was die is aangepast en dat de vermelding van Buddy in de notulen een verschrijving was. De 36.000 euro uit de begroting betrof volgens Van Druenen ‘een voorziene bijdrage van leden ter dekking van de kosten van [de] aanbestedingsprocedure’.
‘Ze behandelen mensen als bèta-testers’
Dat Buddy de aanbesteding won is desalniettemin verwonderlijk, omdat Buddy – in tegenstelling tot Topaas en Topicus – op dat moment nog geen werkende applicatie had. Verschillende gebruikers vertellen Follow the Money dat de Buddy App zelfs nu nog niet goed werkt. Zij klagen er onder meer over dat betaalmomenten niet goed worden verwerkt en dat fouten in berekeningen niet handmatig kunnen worden hersteld.
Onder schuldhulpverleners heerst ook weinig enthousiasme. Zij vertellen dat betaalmomenten van toeslagen en uitkeringen niet goed worden verwerkt en dat de app niet goed in staat is om weeklonen om te zetten naar maandsalarissen. ‘De app belooft minder financiële stress, maar mensen worden tureluurs van de wisselende bedragen in het overzicht en alle berichtjes die Buddy stuurt,’ zegt een van hen.
‘Armoede begint bij één rekening die je niet kunt betalen en dan ontstaat een sneeuwbaleffect’
Buddy-ceo Kuiper betwist dat de app geen weekinkomens herkent. Verder zegt hij aan oplossingen te werken: ‘Je komt er gaandeweg achter dat iets niet werkt zoals je dacht en dan moet je flexibel genoeg zijn dat te veranderen. Dat doen we. Softwareproducten zijn nooit af en je hebt tijd nodig om het goed aan te laten sluiten op de gebruikersgroep.’
Patricia Dinkela is verbolgen. Ze weet wat het is om geldzorgen te hebben. Door een terugvordering van de Belastingdienst raakte zij een paar jaar terug in financiële problemen. Ze vecht die vordering aan, maar totdat de Belastingdienst beslist op haar bezwaar, moeten zij en haar drie zoons rondkomen van de bijstand. Dinkela, die sinds kort voorzitter is van de Haagse Stadspartij in Den Haag, komt lokaal op voor financieel kwetsbare personen als zijzelf.
Op verzoek van Follow the Money heeft ze Buddy gedownload, maar ze verwijderde die meteen weer. De app, die schulden moet voorkomen, kan volgens haar juist tot schulden leiden: ‘Ze behandelen mensen als bèta-testers. Maar de doelgroep heeft geen budget om fouten op te vangen. Armoede begint bij één rekening die je niet kunt betalen en dan ontstaat een sneeuwbaleffect. Zo help je mensen de afgrond in.’
Simon Lelieveldt, zelfstandig expert financiële regelgeving in innovatief bankwezen en betalingsverkeer, wijst erop dat de privacyvoorwaarden die Buddy hanteert rammelen. Er wordt niet gespecificeerd met wie, waarom, wanneer en onder welke voorwaarden Buddy persoonsgegevens van gebruikers deelt en evenmin voor welke doeleinden ze je data mogen gebruiken. De AVG verplicht je om dat soort verwerkingen vast te leggen. Dat gebeurt nu niet. Dat is zorgelijk, want het gaat om zeer gevoelige informatie, zoals betalingen aan je moskee of voor medicijnen.’
Dit betekent volgens Lelieveldt overigens niet dat Buddy data lekt of gebruikt op manieren die niet door de beugel kunnen, maar hij benadrukt dat de voorwaarden niet in lijn zijn met de privacywetgeving. ‘Ze zijn zo vaag dat je niet weet waar je “ja” tegen zegt. Dat tast de grondslag van de verwerking aan, omdat je eigenlijk geen toestemming kunt geven in de zin van de wet. Je geeft Buddy nu min of meer een blanco cheque om met je data te doen wat ze willen. Zo moet je geen zaken willen doen.’
Camiel Kuiper stelt dat de persoonsgegevens van de gebruikers veilig zijn, dat Buddy aan alle relevante wet- en regelgeving voldoet en dat de informatie van de bankrekeningen alleen wordt gebruikt voor analyses ten behoeve van de gebruikers. Werknemers hebben daar volgens hem ook geen toegang toe. Wel erkent hij dat de privacyvoorwaarden te ruim zijn opgesteld. Dat blijkt bewust: ‘Het is breder dan wat we in de praktijk doen. We hebben het zo geschreven met in het achterhoofd dat Buddy zich doorontwikkelt tot het uitwisselen van informatie met gemeenten en andere partijen.’
Daags na de uitzending van Pointer op 9 oktober 2022 schrijft Kuiper verbeteringen te hebben doorgevoerd. Gebruikers zou in het onboarding proces nu duidelijk worden gemaakt dat hun gegevens alleen worden gebruikt ‘zodat Buddy een goed overzicht kan geven’. Na de uitzending zegt hij ook herhaaldelijk dat de privacyvoorwaarden worden aangepast. Op 23 november 2022 schrijft hij zelfs dat dit ook is gebeurd. Op het moment van publicatie van dit artikel zijn de voorwaarden op de website, op enkele minieme aanpassingen na, echter ongewijzigd.
‘Private business cases met publiek geld’
Zeven gemeenten bevestigen intussen licenties van Buddy te hebben afgenomen: Alkmaar, Almelo, Almere, Amsterdam, Den Haag, Leiden en Rotterdam. Zoetermeer heeft een pilot met de app gedaan, maar is daarmee gestopt omdat hij onvoldoende werd gebruikt. In totaal gaven deze acht gemeenten 640.000 euro aan licenties uit. Enkele van deze gemeenten zeggen ook te hebben bijgedragen aan de ontwikkelkosten: in totaal nog eens bijna een halve ton.
Het werkelijke bedrag aan gemeenschapsgeld dat in Buddy is gestopt ligt naar alle waarschijnlijkheid hoger. Volgens Kuiper zijn er namelijk nóg zeven gemeenten die de app afnemen, al wil hij niet zeggen welke.
Paradoxaal genoeg biedt Buddy de applicatie tegenwoordig ook gratis aan op zijn website, waar iedereen die dat wil deze kan downloaden: of je woongemeente nu net duizenden euro’s aan licenties heeft uitgegeven, of de app juist helemaal niet wilde.
‘Je hebt heel duidelijke afspraken nodig om Sywert-achtige situaties te vermijden’
Eerder heeft Buddy bovendien al eens 10.000 gratis licenties verstrekt aan BS&F, een privaat platform voor semi-publieke organisaties. Volgens ceo Kuiper is de uitgifte van al die gratis licenties noodzakelijk om de app te verbeteren, omdat het gebruik via betaalde licenties niet van de grond komt.
Het zijn dus de gemeenten die voor een flink deel opdraaien voor het verbeteren van de app en de onderliggende technologie. Tegelijkertijd gebruikt Buddy die technologie ook voor andere diensten van het bedrijf, zoals een budgetbeheertool voor onder andere schuldhulpverleners, gemeenten en geldcoaches. Daarnaast gebruikt ook het platform van de NIvB volgens Kuiper software die is gebaseerd op dezelfde ‘Buddy engine’.
Financieel expert Lelieveldt windt er geen doekjes om: ‘Buddy laat overheidsinstanties met publiek geld meebetalen aan hun private business case. En via die instanties krijgen ze ook nog eens toegang tot extreem gevoelige gegevens van burgers. Die data gebruiken ze kennelijk ook om andere diensten op te bouwen. Dat roept principiële vragen op over de rolverdeling tussen de publieke partijen, Buddy en de eindgebruiker. Je hebt dan heel duidelijke afspraken nodig om mogelijke Sywert-achtige situaties te vermijden.’
‘Utopie’
De aandelen van Hilhorst, de discussie over de aanbesteding, de tonnen aan belastinggeld en de gebreken van de applicatie: het verbaast ervaringsdeskundige en lokale armoedebestrijder Dinkela allemaal weinig.
Ze is gewend dat bedrijven en organisaties die verandering teweeg willen brengen in het sociale domein, de mensen waarvoor ze het doen uit het oog verliezen. Alle goede bedoelingen ten spijt, zijn juist die kwetsbare mensen daarvan volgens haar de dupe.
‘Armoede is een industrie,’ zegt ze, ‘er moet geld verdiend worden. Je hoopt dat men in deze sector het maatschappelijk belang voorop stelt, omdat het gaat om anderen die het moeilijk hebben. Maar helaas zie je dat sommige mensen het belangrijker vinden om er zelf beter van te worden, over de rug van degenen die ze zeggen te helpen. Het is een utopie om te denken dat dat ooit ophoudt als er geen radicale transparantie komt in het sociaal domein.’
68 Bijdragen
Roland Horvath 7
Waaraan besteden de West Europese staten dan hun geld?
Hun inkomsten verdeling is fundamenteel ziek.
Een belangrijk aspect bij armoede is dat mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen in snel tempo nog veel armer worden omdat allerlei instanties kosten rekenen. Niet alleen private organisaties bezondigen zich daar aan ook de overheid. Terwijl de schuldenaars daar geen opdracht voor hebben gegeven.
Belangrijke zaken als 'kinderopvang', dakloos, onderwijs, flexibele arbeid moeten anders en er moet meer geld aan besteed worden. Veel zaken daarvan moeten door collectieve organisaties behandeld worden. De zorg verlening en de zorg verzekering zijn voorbeelden van hoe het niet moet. In sommige van deze problemen zijn de Scandinavische staten NO, SE, FI, DK voorbeelden.
John Janssen 4
Roland HorvathEen fijne dag toegewenst.
Roland Horvath 7
John JanssenOok een prettige dag.
Josephine Tusveld 1
Roland Horvathtevens getuigend van over-zicht.
Nan 1
Josephine Tusveldj.a. karman 5
Roland HorvathHet artikel van FTM is kwalitatief goed
Jasper Jacobs 1
Roland HorvathSebastiaan Brommersma 2
Jasper JacobsRoland Horvath 7
Sebastiaan BrommersmaEn wat Jasper zegt is even goed nodig.
Tal van beroepen zijn worden onderwaardeerd en nu zijn er bijvoorbeeld te weinig verplegers en onderwijzers/ leraars.
Walter Boer 3
John Janssen 4
Dat Dhr. Hilhorst niet geheel zuiver en integer handelt staat ter discussie. Als er niet specifiek naar wordt gevraagd in de zin van "en wat is jou financieel belang in deze onderneming?", gaat men dat normaliter niet voor, tijdens en na een presentatie in de groep gooien.
Dat de aanbesteding niet deugd staat als een paal boven water. van Druenen van NVSI heeft een bak boter op z'n hoofd, en zit nu met het gezin Hilhorst in Chamonix. Je mag verwachten dat de andere twee partijen de moed, en middelen, hebben om een procedure te starten tegen deze Sywerdiaanse aanbestedingswijze.
Wat totaal onacceptabel is, is dat de app niet deugd, en dat gegevens van gebruikers hoogst waarschijnlijk voor andere (welke dan?) doeleinden kan worden gebruikt. Dat zou een gemeente normaliter 'dichtgetimmerd' moeten hebben in een contract met Buddy. Na een periode van x maanden zou iedere gemeente een evaluatie moeten maken van hetgeen zij in gebruik hebben. Helemaal als dat een groep 'kwetsbare' uit de samenleving betreft (klink nu wel heel erg CU!).
De kop boven het artikel had ook kunnen luiden; "Hilhorst, de Zuckerberg van de lage landen?".
Jelle Schottelndreier 3
John JanssenJohn Janssen 4
Jelle SchottelndreierHanck Dockter
Jan Ooms 10
Hanck DockterTheo van Beuningen 4
Hanck Dockternico roosnek 3
PS. Waarom ik dat allemaal weet, wel ze deed nog meer van zulk soort ongein van corruptie maar dan wat vliegtuiggeluidoverlast betreft en waarbij nog meer partijen betrokken waren. Schenden van de Grondwet speelde in hun moralistische denken en ook van Lodewijk geen rol. Wat tegenwoordig breed uitgemeten is zijn de 26000 die ook onder de verantwoordelijkheid van de minister van SZ vielen. Wie was ook alweer die minister?
John Janssen 4
nico roosnekJe ziet maar weer dat een hoop titels (mr. dr.) nog geen garantie zijn tot gegarandeerd vertrouwen en fatsoen (ik chargeer). Was het Asscher niet die Diederik alla Brutus een dolk in de rug stak tijdens een PvdA verkiezing? Gaat toch aan de slag om Oekraïense vluchtelingen in Europa veilig onder te brengen, tegen geen fee? Hallo, kom daar maar om!! Ascher for EU president.
En die beruchte lijn hing van miskleunen aan elkaar.
Roland van Laar 3
In mijn ervaring met ParnasSys (ook van Topicus) speelt hier hetzelfde.
Publiek geld voor private ontwikkeling, zaken die niet goed werken en gefrustreerde gebruikers.
Guido Leenders 6
Roland van LaarSebastiaan Brommersma 2
Guido LeendersGuido Leenders 6
Sebastiaan Brommersmaj.a. karman 5
Guido LeendersAls het om inkoop van commodity gaat dat is doel en oplossing als het goed is wel duidelijk beschreven.
Nico Janssen 7
j.a. karmanGuido Leenders 6
j.a. karmanNico Janssen 7
Guido Leendersrik boers 1
Bart Klein Ikink 6
John Janssen 4
Bart Klein IkinkEd Meekel 1
Waarschijnlijk meer.
Bizar.
Die mannen weten waar het verdienmodel schuilt 😏
Sicco Kamminga 4
Ed MeekelEd Meekel 1
Sicco KammingaOmdat er zoveel verschillende partijen er iets aan willen verdienen.
Met name ‘adviseurs’ in de schuldhulpverlening
Het is business
Van Rutte en zijn volgelingen hebben we ‘geleerd’ dat wat we doen rendement moet opleveren.
In €’s wel te verstaan
Pieter hilhorst
Ed Meekel 1
Pieter hilhorstWaarom vond U het nodig ook nog eigen geld in bedrijf te steken?
Ergens vind ik het niet iets wat mij aangaat maar in kader van het artikel en uw antwoord toch deze vraag.
Bvd
John Janssen 4
Pieter hilhorstMaar waarom dat discutabele aanbesteding traject? Op het moment dat je (Buddy) zo dicht tegen een potentiele opdrachtgever aanschurkt, volg je zelf als bedrijf, en stakeholder, niet de juiste weg. Of was u daar niet mee bekend?
Je lanceert dan een app die is bedoelt om mensen die in allerlei nood verkeren te helpen. Vaak heeft een hoog aantal van de doelgroep een zwakkere mentale weerbaarheid, die mede door een niet goed functionerende 'Buddy' nog verder af kan nemen als men daar vatbaar voor is. Over nagedacht?
Waarom 'rammelt', blijkbaar, jullie privacy beleid. Kwetsbare mensen, uiterst gevoelige info! Juist dan moet zoiets VOOR een start up goed zijn dichtgetimmerd. Ook over nagedacht?
U business model lijkt te zijn geschoeid op de bekende rottige Amerikaanse leest. Low instappen, groot potentieel gezien de markt, en ziedaar (de rest kan een goed verstaander wel zelf invullen).
Taco Schaafsma
Pieter hilhorstWat mij betreft is dit hetzelfde als Sywert van Lienden die kritiek twittert op het Ministerie om vervolgens een oplossing aan te bieden in het belang van zijn eigen commerciële belangen. Je hebt blijkbaar niets gedaan met de door mij in 2018 geuite kritiek. Je verweer hierboven is wat mij betreft zeer zwak. Of je verlies hebt geleden of winst hebt gemaakt en hoeveel doet er niet toe.
Sebastiaan Brommersma 2
Pieter hilhorstNada Burak
Pieter hilhorstDe inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Sicco Kamminga 4
Anneke Ensink
Maar Pieter Hilhorst in één adem met hem noemen is echt ongepast. Om projecten goed van de grond te krijgen in het sociaal domein is extreem ingewikkeld, kost heel veel tijd en mislukt vaak. De bedragen die hier worden genoemd doen recht aan de inzet die er wordt gepleegd. Of je je ambassadeur of aandeelhouder noemt in deze startup fase is niet zo heel erg spannend. Dat de aanbesteding rondom Buddy een artikel waard is, ben ik helemaal met de redactie eens! Maar de verontwaardiging rondom ‘een prominent persoon’ is een beetje goedkope truc in dit geval.
Taco Schaafsma
Anneke EnsinkSebastiaan Brommersma 2
Anneke EnsinkPeter Vanderfeesten 1
André Ockers 1
Peter Vanderfeestenj.a. karman 5
Peter VanderfeestenMinder bekend is dat een gevolg van PSD2 de striktere controle is dat de juiste persoon bekend en geverifieerd is.
Vrij wonderlijk dat een professor met een belang in een lokale app zich zo tegen PSD2 keerde op het punt van privacy. Ook daar heb ik twijfel over de scheiding tussen privé en publiek belang.
Betaalgegevens wissen ofwel de betalingsverplichting teniet doen met een privacy argument is een heel wonderlijke kronkel. Die is gewoon pertinent onjuist. Zo'n app met inzicht over betalingsverplichtingen lijkt wel wat op een buddy. De huishoudboekjes waren ooit een idee, de meeste banken doen daar niet meer aan mee.
Je verhaal komt er op neer dat er geen financiële hulp geboden mag worden en dat het verdienmodel via schulden wel prima is.
Peter Vanderfeesten 1
j.a. karmanDat is in ieder geval niet mijn bedoeling. Ik maak me alleen bezorgd over het gevaar dat mensen die het al moeilijk hebben door profilering van de regen in de drup geholpen worden.
squarejaw 5
Eveline Bernard 6
squarejawArthur Venis 3
Eveline Bernardsquarejaw 5
Arthur VenisCo Pater 7
squarejawArmoede is een relatief verschijnsel zoals Michel Foulcault eens uitgelegd heeft. de armoedegrens daarentegen is wel een objectief fenomeen, maar is uiteraard weer heel wat anders.
De liberale denkwijze achter de toeslagen is dat de markt niet verstoord mag worden en dus verdienen heel veel mensen schandalig weinig door het markt-economisch systeem. Dit wordt via toeslagen aangevuld tot aan de armoedegrens.
Omdat niemand onder deze grens komt, hoorde je Rutte dan ook zeggen: in Nederland is geen armoede, wat feitelijk een leugen is omdat de objectieve armoedegrens niets zegt over armoede zelf.
De conclusie is dan ook inderdaad juist dat het economisch systeem de oorzaak is van armoede, dankzij de VVD.
Je wordt letterlijk genaaid door het systeem en moet zelfs nog dankbaar zijn dat je een toeslag krijgt. De wereld op zijn kop.
Arthur Venis 3
Co PaterHet is wel erg neoliberaal. De markt heeft het voordeel van de structureel lage lonen (de winst), en de aanvulling (de last) komt ten laste van de samenleving... Eigenlijk best een ziek systeem. Het verhaal waar het hier over gaat is daar feitelijk een exponent van. Niet in de zin dat ze direct profiteren, maar wel indirect aan het probleem dat die filosofie feitelijk veroorzaakt.
Co Pater 7
Arthur VenisEconomie is een systeem geworden dat gedomineerd wordt door ( gevestigde belangen ). Dit is de feitelijke spil waar alles om draait. Los hiervan worden er uiteraard altijd verhalen verkondigd dat dit systeem goed is voor iedereen.
Logisch dat dit soort verhalen verteld worden, omdat er ook altijd mensen zullen zijn die kritische vragen over de realtiteit hebben.
Anderen vertellen dus dat het systeem prima is , terwijl er mensen zijn die er anders over denken, ook vanuit bijvoorbeel milleu perspectief etc. Deze kritische reacties moeten dus genegeerd of weerlegd worden of desnoods belachelijk gemaakt.
Om als elitegroep ( dit kan zeer breed opgevat worden ) de macht te houden over anderen heb je dus een utopie nodig om altijd het gelijk aan jouw kant te houden. Dat is dus de Neoliberale Utopie sinds de jaren 80.
Deze utopie houd ook al jaren de broodnodige transitie tegen i.v.m. klimaatverandering, maar ook de discussie over ongelijkheid.
Arthur Venis 3
Co PaterNeoliberalisme - Een Nederlandse geschiedenis
Van Merijn Oudenampsen, Bram Mellink
Co Pater 7
squarejawVoor veel mensen is zo'n app helemaal niet de oplossing omdat ze zowiezo al meer kosten hebben dan er binnenkomt. Ik houd zelf al jaren mijn uitgaven en inkomsten bij in een exell spreadsheet. Niet omdat ik in armoede leef of omdat ik slecht met geld om kan gaan, maar gewoon bij wil houden hoe ik er financieel bijsta.
Maar voor wie altijd al op het randje leeft, zoals juist veel jeugdigen in deze tijd is het eerder frustrerend dan verhelderd om je helemaal bewust van te worden dat je eigenlijk veel te weinig inkomen hebt om fatsoenlijk te kunnen leven.
En zoals je al aangeeft. Daar moeten we de focus leggen.
Martin Slabbekoorn 1
Meneer Hilhorst, uw reactie raakt niet de kern van het verwijt: dat gaat over openheid. Belangen dienen (in deze tijd al helemaal) spontaan te worden vermeld, niet te worden overgelaten aan de inleider van een avond of debat. Die tijd is echt voorbij vrees ik.
Hannie Groen 5
Levy Geernaert
Frans van Velden
K D
Frans van VeldenJohn Janssen 4
K DBob Juchter van Bergen Quast 1
Hans van Swoll 5
Met andere woorden die 0-groep zul je met wat dan ook nooit kunnen helpen.
Het lijkt me dat je alle anderen alleen kunt hepen met lering en onderwijs, zodat je die 0-groep zo klein mogelijk houdt.
Co Pater 7
Hans van SwollMaar dat is niet de realiteit die sommigen maar al te graag willen zien.
Hans van Swoll 5
Co PaterTen tweede, was mijn reactie in de vragende vorm, ten teken dat ik het mij afvraag. Mijn reactie is duidelijk niet mijn onwrikbare mening.
Ten derde, begrijp ik niet wat u bedoelt met 'de realiteit die sommigen maar al te graag willen zien'.
Co Pater 7
Hans van SwollTen tweede: En omdat het wel degelijk ook een oordeel is over anderen vond ik het ongepast, en bovendien weinig te maken hebben met het artikel.
Hans van Swoll 5
Co PaterDat je de kans loopt een reactie te krijgen van iemand die slecht kan lezen en daardoor vindt dat zijn/haar vooroordeel aangetast wordt. Diegene haalt daadoor alles doorelkaar en reageert dan zo verward, meestal in de niet afgesproken je- en jij-vorm, met out-of-the-blue, nergens opslaande nieuwe argumenten dat je er geen garen meer van kan spinnen.
Zulks overkomt mij nu.
Weet u wat? Ik geef u gelijk. 100 procent.
Adri Odding