
Nederland doet het goed op de lijstjes van welvarendste en gelukkigste landen ter wereld. Maar deze scores geven slechts een deel van de werkelijkheid weer: die van mensen met geld. Wat als je geen geld hebt? In een vijfdelige serie gaat Tonie Broekhuijsen in op wat armoede is en wat het betekent om arm te zijn. Vandaag het eerste deel: ‘Armoede laat in feite zien hoe ziek onze maatschappij is.’
Armoede zat niet in mijn belevingswereld. Op de verkoper van de Daklozenkrant bij de Albert Heijn na kende ik geen arme mensen. Twee jaar geleden werd ik gevraagd om een artikel over armoede te schrijven. Het artikel is langer geworden dan ik had bedacht. Armoede is een treurig onderwerp, en hoe meer ik me erin verdiepte, hoe treuriger ik werd. Hoe bozer ook. Want armoede in Nederland is volstrekt niet noodzakelijk.
Om maar met de deur in huis te vallen: het is een politieke keuze om het minimumloon zo laag mogelijk te houden. Het is een politieke keuze om de bijstand te verlagen. Het is een politieke keuze om mensen afhankelijk te maken van allerlei toeslagen, die ze zelf tijdig moeten aanvragen of opzeggen. Het is een politieke keuze om sociale werkplaatsen op te heffen. Het is een politieke keuze om burgers zoveel mogelijk digitaal te laten regelen. En het is een politieke keuze om alle bezwaren weg te vegen met als excuus efficiency, kostenbesparingen en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Dat is buitengewoon wrang als je je bijvoorbeeld realiseert dat er in Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden rondlopen. Zelfredzaamheid is niet voor iedereen weggelegd.
Armoede verheugt zich de laatste jaren in toenemende belangstelling. Van de media die met goedkoop geproduceerde reality tv de emotionele ellende en het onvermogen van de geïnterviewden breeduit meten. Tot tal van stichtingen, die zich ‘hard maken’ voor kinderen die getroffen worden door armoede. Alsof het een ziekte betreft. Het gekke is: hoeveel mensen zich ook met armoedebestrijding bezighouden, van het Koninklijk Huis tot hogescholen en universiteiten: de armoede in Nederland staat al twintig jaar min of meer op hetzelfde niveau. De schuldenindustrie floreert, de overheid incasseert, de politiek zwijgt. Er is geen meerderheid te vinden om al deze misstanden op te lossen. Het politieke debat wordt al decennia gegijzeld door de fictieve tegenstelling tussen hardwerkende Nederlanders en luie uitkeringstrekkers, die profiteren van ‘ons belastinggeld’.
Armoede laat in feite zien hoe ziek onze maatschappij is. Dat we mensen met minder kansen, minder opleiding en meer pech en ongeluk bewust in armoede laten leven. Dat we hen bewust minder geld geven omdat anders de prikkel om te werken ontbreekt. Alsof armen in de sluimerstand staan en de aan- en uitknop niet kunnen vinden.
Auteur
Serie: armoede in Nederland
Nederland scoort steevast hoog op de lijstjes van de welvarendste en gelukkigste landen ter wereld. Maar deze scores geven slechts een deel van de werkelijkheid weer: die van mensen met geld. In een vijfdelige serie onderzoekt Tonie Broekhuijsen wat armoede is, en wat het betekent om arm te zijn.
De coronacrisis maakt opnieuw duidelijk dat armoede een gevolg is van een maatschappelijk tekort, niet van een individuele tekortkoming. Geen zinnig mens zal ondernemers die door het Covid19-virus in de financiële problemen komen, verwijten dat ze niet hard genoeg hebben gewerkt, niet creatief genoeg zijn of gemakzuchtig en lui zijn. Maar over niet al te lange tijd staan veel van deze ondernemers na een faillissement naast alle ondernemende zzp’ers op de stoep voor het loket van de bijstand.
Ik schrijf deze serie uit verbazing, verontwaardiging en woede. In die volgorde. Waarom doen we dit? Waarom kleineren we in een rijk land als Nederland mensen bewust omdat er in hun leven iets mis is gegaan? Voelen we onszelf zo miskend dat we anderen niets meer gunnen? Voelen we onszelf zoveel beter? Hebben wij harder gewerkt? Of laten we ons leiden door de politieke propaganda van gelovigen in de leer van het bijna religieuze neoliberalisme: mensen hebben prikkels nodig om te werken, anders doen ze niets? Geloven we dat werkelijk?
Armoede in Nederland
Een recorddaling van het aantal banen, honderdduizenden flexwerkers thuis op de bank en een ongekende krimp van de economie zorgen voor veel onzekerheid en angst bij de minst draagkrachtigen in Nederland: armoede staat voor de deur. Als gevolg van de coronacrisis zal het aantal bijstandsuitkeringen de komende twee jaar met 210.000 mensen toenemen tot 625.000, zo is de verwachting. De werkloosheid kan volgens het Centraal Planbureau (CPB) oplopen tot ruim 10 procent.
Er zijn veel organisaties die zich met armoede bezighouden: het Koninklijk Huis, hogescholen en universiteiten, ambtenaren bij de rijksoverheid, provincies en gemeenten, de Voedselbanken en andere particuliere initiatieven – overal zijn professionals te vinden die, gesubsidieerd of niet, een dagtaak hebben aan het bestrijden van armoede. Het resultaat van al die inspanningen is op z’n minst twijfelachtig. Armoede is namelijk in twintig jaar tijd minimaal verminderd. Sinds 1998 fluctueert het aantal bijstandsuitkeringen nauwelijks: het aantal neemt toe na de financiële crisis van 2008, om daarna weer op het oude vertrouwde niveau van rond de 400.000 terecht te komen. Het aantal personen dat leeft in een huishouden met een laag inkomen schommelt grofweg rond het miljoen. Door de economische crisis die het coronavirus veroorzaakt, kan dat aantal fors toenemen.
Gratis geld
Armoede in Nederland is een moeizaam verhaal. En dat heeft alles te maken met onze moraal. Als je met een willekeurig gezelschap van ogenschijnlijk weldenkende burgers over armoede praat, zit er altijd wel iemand tussen die zegt: ‘Wat ik niet begrijp, is dat mensen in de bijstand roken. Dat zie je altijd op televisie, dat ze roken. Dat is toch hartstikke duur en ongezond?’ Weer een ander wijst op de grote televisies die sommige mensen in huis hebben, of een computer, of zelfs een scooter.
Conclusie: als je arm bent en in de bijstand zit, mag je niet zoveel. Zo min mogelijk bezitten. Geen eigen keuzes maken. En zeker niet van het leven genieten. Als maatschappij vinden we het al erg genoeg dat je in de bijstand zit. Dat je niet werkt en het geld… nou ja, zomaar gratis krijgt, terwijl ‘wij’ er hard voor werken. Dag in, dag uit.
Natuurlijk wil niemand terug naar de negentiende eeuw, toen armen nog zichtbaar arm waren, in plaggenhutten of sloppen leefden en zonder schoenen met gerafelde kleren over straat gingen. En honger hadden, écht honger zoals in de Tweede Wereldoorlog. Maar dat bestaat tegenwoordig toch allang niet meer? Kinderen die met honger naar school gaan? Leven van een paar euro per dag? Het is in Nederland toch allemaal goed geregeld?
Je gaat naar de Voedselbank, en hup, je boodschappenmandje is weer gevuld. Je woont in een normaal huis of een gewone flat, want je krijgt óók nog huursubsidie. Bij de kringloopwinkel koop je voor een habbekrats een goede televisie. Je kinderen kunnen naar school, dus wat valt er eigenlijk te klagen? Eigenlijk hebben ‘ze’ het hartstikke goed, ‘die mensen’ in de bijstand, ‘die’ armen.
Als je arm bent en in de bijstand zit, mag je niet zoveel
Als je niet oppast, glibbert het begrip ‘armoede’ als een nat stuk zeep uit je handen. Armoede in Nederland is anders dan armoede in landen als India, Congo of Venezuela. Armoede heeft alles te maken met de omgeving waarin je leeft. En toch is armoede op al deze plekken hetzelfde, want armoedig ben je als je bij de verdeling van goederen en diensten achter in de rij staat. Buitengesloten wordt. Het minst ontvangt van iedereen. Armoede gaat altijd over ongelijkheid en sociale uitsluiting.

Op 1 januari 1965 werd de Algemene Bijstandswet ingevoerd door Marga Klompé (1912-1986), die namens de Katholieke Volkspartij de eerste vrouwelijke minister van Nederland was. Voor het eerst ontfermde de Nederlandse overheid zich over burgers met een te laag inkomen. De bijstand, benadrukte de minister, mocht geen liefdadigheid meer zijn; het werd een recht. Sterker nog: de uitkering mocht ook niet te laag zijn, want ‘een bloemetje op tafel hoort erbij.’
In de jaren vijftig en zestig waren Tweede Kamerleden en ambtenaren bezig met de opbouw van de sociale voorzieningen van Nederland, van de AOW tot en met wetten voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Het volgende citaat van de Tweede Kamercommissie die zich bezighield met het aanpassen van het familierecht in het Nieuw Burgerlijk Wetboek, onderstreept het bloemetje van Marga Klompé. Onder het kopje Levensonderhoud staat: ‘De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zegt in Artikel 22 dat eenieder als lid van de gemeenschap recht heeft op maatschappelijke zekerheid. Armoede wordt niet langer gezien als een feit, waarvan alleen de gevolgen door liefdadigheid kunnen worden verzacht, maar als een gevolg van de economische structuur, waar die maatschappij het een en ander aan kan doen. Dientengevolge heeft ook de maatschappij de plicht om, indien de preventieve maatregelen falen en er toch armoede is, deze zoveel mogelijk te verzachten.’
Het is een andere toon dan die van de huidige politici. Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw horen we niets anders dan dat er gekort moet worden op de sociale uitkeringen. Niet barmhartigheid, maar wantrouwen is de boodschap, van links tot rechts. Solidariteit tussen burgers heeft plaatsgemaakt voor eigen verantwoordelijkheid.
Koopkracht ter discussie
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekent twee keer per jaar – in september met Prinsjesdag en in januari voor het nieuwe jaar – de koopkrachtveranderingen van de Nederlandse burgers. Deze koopkrachtberekeningen zijn bedoeld om mensen bewust te maken van de veranderingen in hun financiële situatie door nieuwe overheidsmaatregelen. Elk half jaar weer publiceren de overheid en de media een duizelingwekkende hoeveelheid statistieken – voor alleenstaanden, tweeverdieners en gepensioneerden –, die antwoord moeten geven op de vraag: wie gaat erop vooruit en wie gaat erop achteruit?
Het CPB zegt dit over koopkracht: ‘Koopkracht geeft aan wat huishoudens met hun inkomen kunnen kopen. Beleidsmakers zijn vooral geïnteresseerd in de verandering van de koopkracht. Het CPB raamt daarom de koopkrachtverandering: hoeveel kunnen huishoudens volgend jaar meer of minder kopen dan dit jaar? We beschrijven de verandering van de koopkracht meestal niet in euro's, maar in procenten om inkomensgroepen met elkaar te kunnen vergelijken.’
Wie gaat erop vooruit en wie gaat erop achteruit?
Maar de berekening van de koopkracht staat elk jaar weer ter discussie. Worden alle producten wel meegenomen? Als we zeggen dat de koopkracht met een half procent stijgt, voor wie geldt dat dan? Koopkrachtmetingen zijn zogenaamde mediane metingen. De uitkomst van de meting, bijvoorbeeld een half procent koopkrachtverbetering, geeft aan dat er evenveel mensen zijn die er méér dan een half procent op vooruitgaan als mensen die er mínder dan een half procent op vooruitgaan. Het is het middelste punt in een vergelijking. Daar heb je als individuele burger niets aan. Het Centraal Planbureau (CPB) erkent dat ook: koopkrachtstijging of -daling zegt niets over jouw financiële toekomst.
Bij het opstellen van de begroting voor Prinsjesdag gaat het om één ding: de verdeling van de inkomsten van de Nederlandse staat. Het geld dat de Nederlandse overheid te verdelen heeft, is afkomstig van alle belastingen en heffingen geheven over mensen, diensten en bedrijven. De regering kan bijvoorbeeld de belasting op arbeid verhogen, of de belasting op winst van bedrijven verlagen. Het is een kwestie van (politieke) keuzes maken. De begroting komt voort uit de afspraken die de regeringspartijen met elkaar hebben gemaakt. Het laten bestaan van armoede in Nederland is net zo’n politieke keuze als de afschaffing van de dividendbelasting of het handhaven ervan. Of het subsidiëren van werkgevers met laagbetaalde arbeidskrachten.

Lage-inkomensgrens
Armoede kent geen eenduidige definitie. Onderzoeksinstellingen als het CBS en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) verwoorden armoede elk op hun eigen manier, met eigen maatstaven. Dat schept verwarring. Zo stelt het CBS in het rapport Armoede en uitsluiting uit 2019: ‘In Nederland is armoede geen kwestie van fysiek overleven. Iedere burger heeft in beginsel een dak boven zijn hoofd, hoeft geen honger te lijden, kan zich deugdelijk kleden en heeft toegang tot medische zorg. Armoede, of beter gezegd inkomensarmoede is gedefinieerd als ‘het hebben van onvoldoende geld (inkomen) om een bepaald consumptieniveau te realiseren dat in Nederland als minimaal noodzakelijk wordt geacht’.’
Maar hoeveel ‘arme mensen’ kunnen het eigen risico van hun zorgverzekering betalen? Valt dat ook onder ‘een bepaald consumptieniveau’? Hoe luxe is een smartphone of computer als je weet dat je zonder deze apparatuur niet bij de overheid, banken en verzekeraars hoeft aan te kloppen?
Het CBS hanteert de term ‘lage-inkomensgrens’. Mensen op deze grens hebben net voldoende inkomen om de minimaal noodzakelijke goederen en diensten te kopen. De lage-inkomensgrens van het CBS is afgeleid van het bijstandsniveau voor een alleenstaande in 1979. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, antwoordt per e-mail op vragen van FTM of dat jaartal klopt: ‘De koopkracht van een bijstandsuitkering is voor en na 1979 nooit meer zo hoog geweest als in dat jaar. Na 1979 is er veel gebeurd. In sommige jaren is de uitkering zelfs verlaagd, later kwamen er aanvullende toeslagen bij, afhankelijk van de huishoudenssituatie. Dat maakt de vergelijking met 1979 soms wat lastig. Wat we wel kunnen zeggen: in 1979 viel de lage-inkomensgrens (per definitie) samen met de hoogte van de bijstand. Inmiddels is de bijstand voor een alleenstaande 999,70 euro per maand, de lage-inkomensgrens 1.060 per maand (juli 2019). Dat betekent dat een alleenstaande in de bijstand nu een inkomen heeft dat 6 procent lager ligt dan de lage-inkomensgrens. Toeslagen kunnen dit verschil overigens wel verkleinen.’
Hoeveel ‘arme mensen’ kunnen het eigen risico van hun zorgverzekering betalen?
Het verschil tussen de lage-inkomensgrens en de bijstand is in de afgelopen jaren vergroot onder het motto ‘Anders loont werken niet’. Door het gat tussen de bijstand en het minimumloon te vergroten, bestond de hoop dat de bijstandsgerechtigden gingen werken. De onderliggende boodschap was duidelijk: bijstandsgerechtigden kregen te makkelijk geld en waren dus eigenlijk te lui om te gaan werken.
De keuze om de bijstand onder het lage inkomensniveau te houden, heeft niet gewerkt. Het aantal bijstandsgerechtigden schommelt al twintig jaar tussen de 250.000 en 400.000. De aantallen deinen mee op schommelingen in de economie en deels ook op overheidsbeslissingen. Van vluchtelingen die in Nederland worden opgevangen tot en met het afschaffen van sociale werkplaatsen. Net voor het uitbreken van de coronacrisis, begin maart 2020, waren er in Nederland 413.000 mensen geregistreerd in de bijstand.
In het eerder geciteerde CBS-rapport Armoede en uitsluiting staat dat huishoudens met een inkomen ónder de lage-inkomensgrens vaker financiële problemen hebben dan huishoudens met een hoger inkomen. Ze hebben vaker betalingsachterstanden en kunnen zich bepaalde uitgaven niet veroorloven. Ruim de helft van de lage inkomens gaf aan moeilijk te kunnen rondkomen. Het aandeel huishoudens met een laag inkomen dat aangaf schulden te moeten maken, kwam uit op 11,5 procent. Dat is meer dan tien keer zoveel als bij de hogere inkomens, namelijk 1,2 procent. Lage inkomens komen bovendien vaker in de schuldsanering terecht dan hogere inkomens.

Niet veel maar toereikend
Het SCP komt in haar rapport Armoede in kaart uit 2019 tot de conclusie dat ruim 5 procent van de bevolking in ‘een armoedesituatie’ verkeert. Wat is die armoedesituatie? ‘Er is sprake van armoede wanneer iemand gedurende een langere tijd niet de middelen heeft om te kunnen beschikken over de goederen en voorzieningen die in zijn samenleving als minimaal noodzakelijk gelden.’ Te weinig geld dus om in je levensonderhoud te voorzien.
Er bestaat een verschil tussen wat absoluut noodzakelijk is om te overleven en wat je ten minste nodig hebt om in de maatschappij te kunnen functioneren. Zoals gezegd kan je nauwelijks nog met banken, verzekeraars of de overheid communiceren als je geen computer of smartphone bezit. Het SCP heeft daarom bedacht dat je ook een niet-veel-maar-toereikendbudget kunt bepalen: zoveel geld heb je nodig om in deze maatschappij normaal mee te kunnen draaien. Volgens deze berekening is de bijstand veel te laag. In het SCP-rapport Armoede in kaart uit 2018 werd het gemiddelde tekort per jaar van arme huishoudens berekend op 3.000 euro.
Van alle arme volwassenen is bijna de helft van buitenlandse afkomst
Wie in de bijstand komt, heeft al enkele jaren van een uitkering geleefd. Van een werkloosheidsuitkering of een ziektewetuitkering bijvoorbeeld, die beide na 24 maanden ophouden. Vanuit de ziektewet is het mogelijk om nog in een andere uitkering terecht te komen, maar vanuit de WW niet. Dan rest de bijstand. En als je als zzp-er of ondernemer geen bron van inkomsten meer hebt en nauwelijks nog vermogen, dan rest ook de bijstand. Eenmaal in de bijstand zullen je reserves of spaargeld behoorlijk geslonken zijn. Want een bijstandsgerechtigde mag maar beperkt vermogen bezitten. In de bijstand ben je grofweg na drie jaar je volledige vermogen kwijt.
Het SCP constateert in datzelfde rapport dat ruim 500.000 mensen in Nederland langdurig arm zijn. Ruim een kwart van die groep langdurig armen is minderjarig. Het aantal arme jongeren is relatief veel groter dan het aantal arme ouderen. Bijna 10 procent van de kinderen tot twaalf jaar leeft in een huishouden met een inkomen onder ‘het niet-veel-maar-toereikend-criterium’. Met name eenoudergezinnen zijn vaak arm, en dan vooral alleenstaande moeders met minderjarige kinderen. Zij hebben ook de grootste kans om in armoede terecht te komen. Van alle arme volwassenen is bijna de helft van buitenlandse afkomst. Overigens wordt de tweede generatie ook tot de categorie migranten gerekend, ook al zijn ze hier geboren.
2,2 miljard euro
De gevolgen van armoede in het dagelijks leven zijn groot. Armoede betekent stress, veel stress. Zaken die we in het rijke Nederland heel vanzelfsprekend vinden, kunnen arme mensen zich niet veroorloven. Hoeveel komen de armen in Nederland dan tekort? In het rapport Armoede in kaart uit 2019 heeft het SCP dat bedrag bij elkaar opgeteld. Het bureau noemt dit het nationale inkomenstekort. Om de tekorten van armen aan te vullen is gemiddeld per jaar 2,2 miljard euro nodig. Dat lijkt een groot bedrag, maar het is minder dan één procent van de totale uitgaven van de overheid in 2019. Het Rijk gaf toen in totaal 286,8 miljard euro uit. Uiteraard zal het bedrag van 2,2 miljard jaarlijks veranderen, omdat het aantal arme mensen verandert.
Het aanvullen van dat inkomenstekort gaat natuurlijk niet zomaar, want zo merkt het SCP in datzelfde rapport op: ‘…(dit) brengt een aantal bezwaren met zich mee. Ten eerste neemt het de oorzaken van armoede (werkloosheid, ziekte, schulden) niet weg. Ook kan het ertoe leiden dat de armen minder moeite gaan doen om uit de armoede te ontsnappen. Bij de niet-armen kan het leiden tot een gevoel van onrechtvaardigheid.’
Armoede betekent stress, veel stress
Je voelt de argwaan en achterdocht. Dat dit misschien andere problemen zou oplossen en kosten zou besparen – minder geld nodig voor de schuldhulpverlening, minder criminaliteit, minder ziektekosten, minder beleidsmakers, minder rapporten zoals het dossier over de schuldenindustrie van FTM laat zien –, staat er niet bij. Armoede bestrijden kost minder dan 1 procent van de totale uitgaven die Nederland per jaar doet. Maar we geven het de armen in Nederland niet – en zeker niet de mensen in de bijstand. Er moet tenslotte toch een prikkel blijven om uit de bijstand te willen komen. Die prikkel heet armoede.
De overheid ziet de burger enerzijds als zelfstandig en mondig: een flexwerker die als zzp’er ondernemend in het leven staat. Anderzijds wordt de burger weggezet als een calculerende profiteur die gecontroleerd moet worden. Onder de noemer ‘klanten’ worden de bijstandsgerechtigden voortdurend herinnerd aan hun plichten en hun beperkingen, terwijl de mensen er toch op zouden moeten kunnen rekenen dat de overheid er voor hen is als dat nodig is. ‘Er zit een verkeerde prikkel in het toeslagensysteem.’
225 Bijdragen
Uitgelicht door de redactie
dethmer 6
De schaal van beschaving begint met de vraag hoe wij omgaan met zwaksten in onze samenleving. Het gebrek aan beschaving wordt adequaat gedemonstreerd in onze volksvertegenwoordiging/gebrek aan ruggengraat.
Jan Boerema
Aanvullende invalshoek; niet alleen gebrek aan beschaving om deze armoede te laten bestaan; ook buitengewoon stom om zoveel menskapitaal buiten de deur te laten staan. Een echt rijke samenleving is een inclusieve!
Nick Aldewereld 2
Jan BoeremaTonie Broekhuijsen 2
Jan BoeremaJurrien Roossien 2
Er wordt in het artikel een definitie van armoede gezocht, waarbij het recht op toegang tot gezondheidszorg wordt voorondersteld. Uit ervaring weet ik dat dat sinds het midden van het vorig decennium absoluut niet het geval is. Onze dochter leeft in een gemeenschap van enkele honderden (toen ze elkaar ontmoetten jonge) mensen die in groepen van kraakpand naar kraakpand in Nederland trekken.
Een van de verachtelijke maatregelen van het teveel geprezen VVD/PvdA bewind midden jaren 2010-2020 werden personen zonder vaste woon- of verblijfplaats UITGESLOTEN van medische zorg.
De zorgverzekering van onze dochter zei zich te schamen voor het feit dat zij het geld voor de verzekeringspremie moesten terugstorten, waarna de periode van onverzekerd zijn voor onze dochter aanbrak. Vervolgens dwingt diezelfde overheid deze mensen om een vorm van postadres aan te houden, want alleen dan kun je een DIGID en/of verzekering door je ouders handhaven. Dit levert dan voor autoriteiten de volgende vervolggrond op; ik zie de verachtelijke speurders als zoeken naar individuen die geen ‘geldig’ adres hebben.
Ook dit is allemaal politiek; het zijn bewuste keuzes van politici om deze maatschappelijke uitsluiting te creëren en te handhaven.
Ik kijk uit naar de volgende artikelen.
Dirk Mel 1
Jurrien RoossienSylvia Stuurman 3
Dirk MelOf probeer je hier je vooroordeel bij "woont in kraakpand" ten toon te spreiden :-)
Dirk Mel 1
Sylvia StuurmanAngélique Hunkar
Dirk MelIvana Cace
Angélique HunkarEveline Bernard 6
Ivana CaceMenno Nusse
Dirk MelEr is dus zake van wél bijdragen, maar tóch het recht ontzeggen op een basisvoorziening.
Dirk Mel 1
Menno NusseOf betalen al die brave krakers al deze zaken wel aan de overheden?
Menno Nusse
Dirk MelDit mag, tot op zekere hoogte, consequenties hebben, maar het ontnemen van basisrechten of een waardig bestaan hoort daar niet bij.
Een welvarend land als Nederland heeft in mijn opinie een zorgplicht voor ál zijn burgers.
Door de politieke en maatschappelijke keuzes van de afgelopen jaren zie je steeds meer mensen die zich in ons systeem niet kunnen redden of thuis voelen en daarom kiezen “anders” te leven.
Sommigen zullen misschien van het systeem profiteren, ik denk dat het percentage meevalt maar erg uitgemeten wordt door politiek (en media) om beleid goed te praten.
Ik heb persoonlijk veel meer moeite met de door het systeem gesteunde zelfverrijking van de “elite”, dit kost ons als maatschappij meer dan geld.
R. Eman 8
Dirk MelDe dieperliggende oorzaak is de vermeende AOW-fraude. Iedere inwoner in Nederland bouwt ieder jaar 2% AOW op. Mensen die niet ingeschreven staan heeft de staat niet in het vizier en dan zijn zij ook niet in staat om vast te stellen of iemand ook verblijft in Nederland. En de keuze van het Nederlands beleid is om mensen die zij dus niet in het vizier hebben zo snel mogelijk over te hevelen naar het RNI. Dit staat bekend als "vertrokken onbekend waarheen". Dat er mensen zullen zijn die vertrekken naar het buitenland en zich niet netjes uitschrijven (en dus onterecht AOW opbouwen) zal best voorkomen, maar als iemand om welke reden dan ook (tijdelijk) geen erkend woonadres heeft en deze dan uit te zonderen van enige verzekering en opbouw AOW-rechten is een ander verhaal en vooral een politieke keuze.
Laatst las ik een reactie van iemand over de toeslag-fraude. Deze persoon beschreef het als een soort tonijnvissen met netten. Ze halen heel veel vis binnen en af-en-toe ook een tonijn. En dat is exact wat er hier ook aan de hand is. Het verhaal van deze dochter is niet uniek. Er zijn velen die deze problematiek ervaren.
Dirk Mel 1
R. EmanR. Eman 8
Dirk MelU vraagt mij om hoeveel mensen dit gaat en voor hoeveel dit een vrije keuze is. Duizenden, zo niet tienduizenden mensen gaat het hier om. Mensen die vanwege omstandigheden (scheiding, baanverlies etc) hun woonadres kwijtraken lopen hier tegenaan. Maar ook de AOW-er/gepensioneerde die ervoor kiest om lekker met zijn/haar camper of boot europa/wereld door wil trekken en daarvoor hun woning opgeven lopen hier tegenaan. En waarschijnlijk vergeet ik er nog wel een paar. AOW-fraude aanpakken? Prima, maar mensen klakkeloos al hun verzekeringen opzeggen (die zij gewoon betalen!) gaat mij echt te ver. Ja, al hun verzekeringen! Lees uw eigen polisvoorwaarden er maar eens op na. Geen woonadres/geen ingezetene einde verzekering.
Elmar Otter 6
Dirk MelDeze regelingen zijn anti-misbruik maatregelen. Dat begrijp ik, echter het net is veel te breed. Er zijn ook andere manieren om dit misbruik te voorkomen. Zo lijden de goeden onder de kwaden. Staatssecretaris zei dat ooit over een andere wel besproken regeling. Zie wat daar voor ellende uit is voortgekomen.
Dirk Mel 1
Waar met deze name bevolkingsgroei qua stijging afgelopen jaren komt vanuit migratie. (Zie statline CBS - Met hoeveel inwoners groeit de Nederlandse bevolking?) Hoe een immigrant kijkt naar een bijstandsuitkering is daadwerkelijk afhankelijk van hun afkomst en welvaartsniveau aldaar. Een bijstandsuitkering in NL kan voor sommige dus de jackpot zijn.
Er is helemaal niks mis met de neo liberale gedachten dat werken substantieel meer moet lonen dan niet werken. Het is tenslotte het uitwisselen van tijd en lichamelijke/mentale inzet vs geld...waarover ook nog eens belasting wordt geheven voor niet werkenden.
Meest schrijnende gevallen zijn wat mij betreft single bijstandsmoeders en vaders met kinderen. Vaak is er geen maatwerk en netwerk waardoor meer of weer gaan werken niet loont (mislopen toeslagen en complexe uitvoering) of niet mogelijk is qua investering (opvang, auto, schulden). Ik pleit voor meer maatwerk, schuldvoorkoming en minder toeslagen IPV iedereen maar meer geld geven ... want niet alle mensen deugen.
Michiel Nijhuis 1
Dirk MelDirk Mel 1
Michiel NijhuisHoe minder complex de regels hoe meer mensen jij zou kunnen helpen, uiteindelijk moet de oplossing nooit liggen in meer van jouw beroepsgroep maar juist minder. (Uiteraard wens ik je dan een andere mooie maatschappelijke rol)
[Verwijderd]
Dirk MelIk was altijd blij als zoeen eens een poos zich ziek meldde en ik gunde hem zijn thuis achter de geraniums.
Dirk Mel 1
[Verwijderd]SM vDongen 2
Michiel Nijhuisdan liever wat geld weg bij 'oude alleenstaande witte mannen' en geeft dat geld aan de 'moeders met kinderen'
Eline Gumbert 4
Dirk MelDirk Mel 1
Eline GumbertPatrick de Ruiter 2
Eline GumbertEveline Bernard 6
Patrick de RuiterAls het al waar is.. We leven in een vrij land! Bent u van de tandenborstelpolitie of zo? Wat is dat voor redenering?
Misschien spaart oma van haar AOW om de kinderen af en toe een uitje te gunnen, van de bijstand kan je namelijk niet op vakantie
SM vDongen 2
Eline GumbertEn ik erger me er enorm aan dat dat idee vaak nog ontbreekt in het hulpverlening-circuit: mensen met een vlekje (gehandicapt, buitenlands, langdurig werkeloos, etc) worden geacht om maandenlang of zelfs jarenlang veredeld vrijwilligerswerk te doen.
En worden door hun jobcoach (en door bijv tv-programma's die reality-shows komen opnemen) onder druk gezet om daar dan ontzettend enthousiast en dankbaar over te zijn: een enthousiasme dat geen zinnig mens zou verwachten van een niet-gehandicapte schoonmaker of postbezorger.
Soms krijgen ze überhaupt niet betaald (maar hebben niet de vrijheid om hun eigen vrijwilligerswerk te kiezen), soms houden ze vanwege de verrekening met bijstand en toeslagen onder de streep nauwelijks iets over.
Tonie Broekhuijsen 2
Eline GumbertLala K.O.H
Dirk MelDirk Mel 1
Lala K.O.HIk geef aan dat ik het met veel punten eens ben in het artikel en dat het beter en met name simpeler moet en kan. Daarnaast is het dus in NL zo goed geregeld dat uw 17.5k per jaar ontvangt!
Maar ook dat het welvaartsniveau van niet werkenden gewoon niet op gelijke hoogte kan zijn als dat van werkenden, dat snapt u toch zelf ook wel? In het huidige systeem is er een hele groep mensen die werken en amper rond komen of vol in de stress zitten de rest van hun leven te managen (kinderen/zorg voor ouderen), of als ze meer gaan verdienen of meer uren maken erop achteruit gaan ipv vooruit ivm missen toeslagen.
Ik ben overigens sowieso voor een verbetering en verlenging van de WW uitkering of bij ziekte.
Ps. Zoek een andere baan als je manager of je werk je niet bevalt.
Eveline Bernard 6
Dirk MelDirk Mel 1
Eveline BernardPaul Huygen 2
Dirk Mel[Verwijderd]
Dirk MelDirk Mel 1
[Verwijderd]Arthur Venis 3
Dirk MelMaar de stelling dat men verslaafd is aan toeslagen lijkt me nogal kort door de bocht
Het wrange is bovendien dat de afgelopen decennia de gewone m/v in zijn/haar inkomen nauwelijks heeft meegedeeld in de nogal fors toegenomen welvaart. Dus niet alleen armoede is al decennia min of meer constant.
Marten M.G.Meijer Holding BV 3
Lala K.O.Hj.a. karman 5
Lala K.O.HWaar je nog naar kunt kijken is middeling.
[Verwijderd]
j.a. karmanj.a. karman 5
[Verwijderd]Lala K.O.H
j.a. karmanj.a. karman 5
Lala K.O.HHet is is beeld vanuit de politiek dat elke dubbeltje voor degenen die het krap hebben 10 keer omgedraaid moet worden. De regelingen voor de rijkste 1% gaan heel anders. Denk eens aan de voormalige CEO's.
Je hebt gelijk dit weer iets met toeslagen in de wetgeving waar hoger inkomens geen last van hebben.
Dit wat je verteld is die "riante" vertrekregeling bij de reorganisatie van de belastingdienst.
Hank Rearden 1
Lala K.O.HLala K.O.H
Hank ReardenG V 1
Dirk MelJa, maar tegelijk woont die immigrant dan in Nederland, met de bijbehorende hogere kosten qua huur/boodschappen/etc. Dus dan heeft een immigrant wellicht meer inkomsten dan in land van herkomst, maar ook meer uitgaven.
Dirk Mel 1
G VSM vDongen 2
Dirk MelEten is goedkoper? Omdat ze droog brood eten en eens per week met het hele gezin 1 gekookt ei delen.
Het enige dat in de derde wereld écht goedkoper is is arbeid: de werkeloosheid is immers gigantisch en uitkeringen bestaan nauwelijks, dus elke kans om dan tenminste iets te verdienen wordt aangegrepen
Armoede in Nederland is niet hetzelfde als armoede in Ghana of Brazilië: als je leeft van de bijstand zit je geloof ik ongeveer in het 50% percentiel (de helft vd wereldbevolking is rijker, de helft armer)
Tonie Broekhuijsen 2
Dirk MelDirk Mel 1
Tonie BroekhuijsenTonie Broekhuijsen 2
Dirk MelWillem Moerdijk
Dirk MelDirk Mel 1
Willem MoerdijkTonie Broekhuijsen 2
Dirk MelDirk Mel 1
Tonie Broekhuijsen[Verwijderd]
Willem MoerdijkLaat ons nadenken over een utopisch NL.
Elk nieuw leven in NL een warm welkom. Zo allejezus welkom dat geen vrouw nog aan een wegmaken denkt.
Een prima geregelde kinderbijslag. Zo erg prima dat de moeder bij haar kind kan zijn en blijven. Wat ze stiekum eigenlijk altijd graag wil maar het s zo vreselijk not done om daarvoor uit te komen. Thuis een gesmeerd huishouden met de kinderbijslag als inkomstenbron. Eerste kind de hoogste uitkering. Met een afbouwend lagere voor elk volgend kind. De hele generatie draait op zo een wijze op voor de gehele volgende generatie.
Marielle Selser
Dirk MelVergeet qua schrijnende gevallen niet de vele mensen die arbeidsongeschikt zijn en in de bijstand zitten. Die financiële prikkels doen voor hen niets: geen kwestie van willen maar kunnen.
Marten M.G.Meijer Holding BV 3
Het gedoe van de salarissen in de zorg die omhoog moesten . Volgens mij zijn die salarissen nog niet zo slecht. Maar toen kwamen de nieuw premies voor de zorgverzekeringen. Ja toen gemopper . Maar het moet wel ergens van betaald worden.
Jerry van Doorn
Marten M.G.Meijer Holding BVNick Aldewereld 2
Het is idd een politieke keuze op mensen dom (LVB) en in de armoede te houden. Niet transparant zijn in belastingen, schuld en toeslagen betekent dat je een systeem in stand houdt waarin de politiek het verdeel en heers spel kan spelen.
Corrie Vulto
Nick AldewereldMichiel Nijhuis 1
Nick AldewereldNick Aldewereld 2
Michiel NijhuisGa eens googlen op: universal basic income crypto
Patrick de Ruiter 2
Nick AldewereldNick Aldewereld 2
Patrick de RuiterRuud van der Linden 2
Michiel NijhuisHet grote voordeel: dit kost niets extra's, het levert juist geld op doordat er een grote dereguleringsslag kan worden gemaakt. UWV en Belastingdienst gaan een stuk minder werk krijgen.
Zaken als kindertoeslagen e.d. kunnen worden ingebouwd in het Basisinkomen (en verwerkt in het belastingstelsel) waardoor we de boel flink kunnen vereenvoudigen.
Marten M.G.Meijer Holding BV 3
Nick AldewereldDe persen laten draaien?
Nick Aldewereld 2
Marten M.G.Meijer Holding BVEveline Bernard 6
Marten M.G.Meijer Holding BVNick Aldewereld 2
Eveline BernardRuud van der Linden 2
Marten M.G.Meijer Holding BVMartien van Dongen 4
Marten M.G.Meijer Holding BVEr is eventueel voor een leefbaar basisinkomen voor iedereen boven de 18 een tekort van 20 miljard euro per jaar.
Dus als we de subsidies afschaffen aan de fossiele industrie nog maar 10 miljard.
Michel Fleur 6
Nick AldewereldHet doel: zorgen dat met een basisinkomen [1] voor iedereen het netto inkomen zo geregeld is dat toeslagen én aftrekposten overbodig zijn.
Alles met een nutsfunctie is dan "gratis" omdat het al bruto verrekend en omgeslagen is. Denk aan zorg, onderwijs, bijscholing en lokale lasten en belastingen waar je nu een toeslag voor krijgt. Werken loont altijd. Een basisinkomen betekent immers dat je weliswaar belasting betaalt over elke verdiende Euro, maar dat er altijd iets overblijft. Dat is een prima prikkel. Maar als je alleen voor drie kinderen moet zorgen, kan je wel een parttime baan nemen en daar toch iets aan overhouden.[2] Omdat er geen toeslagen en kortingen zijn, heb je ook geen rare drempels.[3]
Vanwege de simpelheid, kun je belastingambtenaren en mensen van het UWV nu andere schimmige praktijken laten rechercheren.
Iedereen profiteert uiteindelijk van een samenleving met gelijke kansen en een goede gezondheid: ook als je ouders arm zijn. Of wanneer mensen vanwege omstandigheden (opvoeding, mantelzorg) tenminste een parttime baan kunnen accepteren.[2]
Aftrekposten vergoten ongelijkheid. Hou het simpel: rendement op vermogen en erfenissen zijn gewoon inkomen (Cort van der Linde). Geef iedereen een drempel van 3 ton (buffer en woonkosten) en hef daarboven een progressieve vermogensbelasting (over principaal: rendement is al inkomen).
[1] of gegarandeerd inkomen.
[2] nu kun je parttime vaak niet genoeg verdienen om boven de bijstand uit te komen en alles tot de bijstand wordt volledig ingehouden. Er is dus geen prikkel tot werken nu.
[3] Soms kun je er honderden Euro's op achteruit gaan door één Euro meer te verdienen: zot.
Nick Aldewereld 2
Michel FleurRuud van der Linden 2
Nick AldewereldOp dit moment is de Bijstand juist een groot probleem wat betreft werken minder laten lonen: een baan waarmee je minimumloon verdient zorgt er soms voor dat je minder overhoudt dan gewoon bijstand verdienen, da's toch raar en fout? Bij dat harde werken krijg je uiteindelijk ook steeds meer, maar dan betaal je straks misschien 62% over alles wat je boven de ton bruto verdient ipv 52%. Ik ken eigenlijk helemaal niemand die dan maar stopt met werken, jij wel?
Nick Aldewereld 2
Ruud van der LindenEveline Bernard 6
Ruud van der LindenJordy Kuiper 2
Nick AldewereldMaar goed, alleen al die eisen stellen en handhaven. Dat is een, vanuit allerlei blikvelden, uitermate complex en vooral zeer gevoelig/polariserend onderwerp.
Nick Aldewereld 2
Jordy KuiperCorrectie: 23-02-2021 21:00 correcrie onjuiste info.
Jordy Kuiper 2
Nick AldewereldMaar goed, dit is precies de politieke discussie die je dan moet aangaan. Want anders wordt het een free for all
Nick Aldewereld 2
Jordy KuiperNick Aldewereld 2
Jordy KuiperHuub Van Zwieten
Ik ben niet ingewijd hierin, dus vind t fijn om geïnformeerd te worden. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat de auteur het SCP totaal niet hoog heeft zitten. Dat is in zijn toonzetting vanaf het begin duidelijk.
Sterker zou ik het vinden als ik gewoon de feiten krijg en daar zelf mijn conclusies uit kan trekken, zonder de sturing van de auteur. Want anders wordt FTM net zo tendentieus als alle media waar t nou juist zo'n prettig tenlgenwicht aan biedt.
j.a. karman 5
Huub Van ZwietenKijk ik verder dan zie je exact wat de schrijver verwoord heeft. Enige digitale vaardigheid naast de beschikbaarheid van apparatuur wordt wel verwacht. Dat is in het verhaal van de schrijver ook verwoord.
Nick Aldewereld 2
Huub Van ZwietenTonie Broekhuijsen 2
Huub Van ZwietenAnita Sanders
Huub Van ZwietenJeroen Wesseling
Mijn mening is dat in de politieke arena die is gecreëerd de diepgang totaal mist. Of het nu armoede betreft of een ander onderwerp er wordt alleen in one liners over onderwerpen gepraat. Alles om de talkshows en kranten te vullen voor kijkcijfers. De samenleving vraagt om deze journalistiek en leiders die met deze feiten kunnen werken en daar een echte visie op kunnen bouwen. Ik zeg weg met de media hype politiek en kijk goed naar de feiten.
Follow the money ga zo door!
Michiel Nijhuis 1
Eline Gumbert 4
Michiel NijhuisElmar Otter 6
Eline GumbertIvana Cace
Elmar OtterGigi Bakker 3
Michiel NijhuisNick Aldewereld 2
Michiel NijhuisEveline Bernard 6
Michiel NijhuisTonie Broekhuijsen 2
Michiel NijhuisMichiel Nijhuis 1
Tonie BroekhuijsenAnita Sanders
Michiel NijhuisMichiel Nijhuis 1
Anita Sandersj.a. karman 5
[Verwijderd]
Cher Steinfeld
- Niet alleen geld is een probleem bij armoede, maar ook psychische en fysieke problemen die hieruit voortkomen en zaken als stigmatisering en dat het extra moeilijk is om weer terug te komen op de arbeidsmarkt na een moeilijke periode met een gat op het CV...zo kan ik nog wel even doorgaan.
- Er worden veel definities genoemd, maar nog niet structureel ontleed waarom deze niet kloppen en waarom de hoogte zeker niet toereikend is (d.m.v. een casus met berekeningen is dit goed aan te tonen)
- Er wordt niet genoeg ingegaan tegen het genoemde idee dat in Nederland iedereen eten en een dak boven zijn hoofd kan hebben. Dit is sinds een aantal jaar zeker al niet meer zo (mede door beleid op de woningmarkt en zoals wel wordt genoemd op het gebied van sociale zekerheid). Het aantal daklozen is meer dan verdubbeld en de woningmarkt zit volledig vast. Daar wordt ik nu boos van
- Ik mis een stuk over hoe het beleid ook zorgt voor aanpak van de verkeerde zaken. Als je kijkt naar de piramide van Maslov, hebben wij als allereerste behoefte aan een onderdak en eten. Dan pas hebben we ruimte voor de rest. Ik maak het echter dagelijks mee dat mensen wel overheidsgeld krijgen voor allerlei secundaire problemen die mede voortkomen uit de armoede (denk aan psychologische hulp, dagbesteding), maar er UIT PRINCIPE geen overheidsgeld mag worden uitgegeven aan die basiszaken, terwijl deze uiteindelijk veel minder kosten en veel meer opleveren. Verdiep u ook eens in Housing First omtrent dit laatste punt
Dank voor de aandacht hiervoor.
Nick Aldewereld 2
Cher SteinfeldTonie Broekhuijsen 2
Cher SteinfeldMark A. Jansen 2
"Het geld dat de Nederlandse overheid te verdelen heeft, is afkomstig van alle belastingen en heffingen geheven over mensen, diensten en bedrijven."
Missen hier niet; de belasting op kapitaal, en de post van overheidsleningen waarmee bijv. de corona-steunpakketten zijn gefinancierd?
Eline Gumbert 4
Mark A. JansenMark A. Jansen 2
Eline GumbertEline Gumbert 4
Mark A. JansenTonie Broekhuijsen 2
Eline GumbertMartien van Dongen 4
Voor mij helemaal nieuw dit.
Zoals de schrijver van het artikel aangeeft dat armoede gebaseerd is op politieke keuzes zal het dus ook een politieke keuze zijn om dit te veranderen .
Daarvoor is durf nodig om te polariseren.
Polariseren wordt te vaak negatief uitgelegd vooral als het over het onderwerp rijk en arm gaat.
Voor de rijken is er volop gratis geld in Nederland, voor de armen niet.
Wil je de armoedeval stoppen dan heb je een basisinkomen nodig.
Patrick de Ruiter 2
Martien van DongenEline Gumbert 4
Patrick de RuiterMartien van Dongen 4
Patrick de RuiterGeen succes geweest teveel een kennisproject.
Kenniswerkers hebben hier goed aan verdiend.
De eigenaar van het stucadoorsbedrijf verwoordde het zo; deze jongeren hebben niets met boeken , willen zich aan iemand op kunnen trekken in de praktijk.
Ruud van der Linden 2
Patrick de RuiterPatrick de Ruiter 2
Ruud van der LindenWillem Moerdijk
Patrick de RuiterDaar zeg je nou nét iets dat niet iedereen in gelijke mate heeft. Niet iedereen kan goed genoeg lezen en schrijven om alle formulieren die nodig zijn om mee te komen in de maatschappij, foutloos in te vullen.
Ik vermoed zomaar, dat er onder de mensen waar het hier over gaat, verhoudingsgewijs veel laag-geletterden zitten.
Patrick de Ruiter 2
Willem MoerdijkTonie Broekhuijsen 2
Martien van DongenJack Zuidema
Ir. Dolf Hertzberger
Zou daarom het belang van de echte armen niet veel meer gediend zijn wanneer we al die baantjes schrappen en een aantal neoliberale ondernemers de opdracht geven dit probleem aan te pakken? Ik ben benieuwd.
Vriendelijke groet
Dolf Hertzberger
06 15 03 15 61
dolf.hertzberger@gmail.com
Alex Veen 3
Ir. Dolf HertzbergerHet ironische hieraan is (als ik je standpunt tenminste goed heb samengevat): uit angst om niet zelf in armoede te raken, hebben armoede bestrijders er alle belang bij dat armoede (bij anderen) blijft bestaan...
Vat ik het zo goed samen?
Eline Gumbert 4
Alex VeenAlex Veen 3
Eline GumbertTonie Broekhuijsen 2
Alex VeenAd Van Heeswijk 6
En ieder die bijdraagt heeft ook recht op een fatsoenlijk deel van de koek: huisvesting, zorg, onderwijs, etc. . En dat is niet op een minimaal niveau. Dat is grofweg een doorsnee inkomen.
De mogelijkheid scheppen dat eenieder bij kan dragen en daarvoor zijn deel krijgt is een collectieve verantwoordelijkheid.