
Nederland doet het goed op de lijstjes van welvarendste en gelukkigste landen ter wereld. Maar deze scores geven slechts een deel van de werkelijkheid weer: die van mensen met geld. Wat als je geen geld hebt? In een vijfdelige serie gaat Tonie Broekhuijsen in op wat armoede is en wat het betekent om arm te zijn. Vandaag het afsluitende deel: ‘In Nederland accepteren we dat ruim 1 miljoen mensen in armoede leven.’
In de bijstand sta je op de laagste sport van de maatschappelijke ladder. Daar is weinig respect voor. Voor het bedrag dat je maandelijks krijgt overgemaakt, staat een lange lijst van verplichtingen, ge- en verboden. Je staat in de rij, je wacht op je beurt, je wordt uitgenodigd op tijden die anderen bepalen. Want zelfs voor jouw tijd geldt: wie betaalt, bepaalt.
De overheid denkt mensen te moeten aanmoedigen om uit de armoede te komen. Alsof armen in de sluimerstand staan en de aan-knop niet kunnen vinden. Met de ‘juiste prikkels’, zoals meer voorlichting, scholing en natuurlijk boetes voor wie niet wil, zouden ze vanzelf wel weer… ja, wat eigenlijk?
De bijstand was lange tijd een controleapparaat dat mensen van een uitkering voorzag. Zolang uitkeringsgerechtigden zich aan de regels hielden, kregen ze de bijstand uitgekeerd. Hield je je er niet aan, dan kreeg je straf – met een korting of het tijdelijk opschorten van de uitkering.
Pech
Vanaf 2003, bij de invoering van de Wet werk en bijstand, zijn de voorwaarden om bijstand te kunnen ontvangen aangescherpt. De nieuwe naam onthulde dat al: de bijstand moest een tijdelijke voorziening zijn. Er moest meer geïnvesteerd worden in scholing van bijstandsgerechtigden en reïntegratie in het arbeidsproces. Tussentijds kwamen er regelingen voor een tegenprestatie: bijstandsgerechtigden werden in sommige gemeenten verplicht om ‘nuttige werkzaamheden’ te verrichten. Vanaf 2012 werd, dankzij kabinet-Rutte I, de huishoudinkomenstoets ingevoerd: ook het inkomen en vermogen van inwonende familieleden werd ‘getoetst’ voordat iemand tot de bijstand werd toegelaten. Zo ontstonden ‘de tandenborstel-controleurs’: gemeenteambtenaren die daadwerkelijk controleerden of mensen in de bijstand niet met iemand samenwonen.
Sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 is het idee: pech hebben mag, maar liever niet langdurig. ‘Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.’ Dat de Participatiewet haar doelstellingen niet haalt, zoals in het tweede deel van deze serie is beschreven, doet er voor mensen in de bijstand natuurlijk niet toe. De vraag is en blijft: hoe kom je uit de bijstand?
Pech hebben mag, maar liever niet langdurig
De makkelijkste weg lijkt het vinden van een vaste baan. Maar echt makkelijk is dat helaas niet. Uit onderzoek van Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren van de Sociale Dienst, blijkt dat bijstandsgerechtigden die een baan vinden, een grotere kans dan gemiddeld hebben om uit de bijstand te blijven. Desondanks keren veel zogenaamde ‘uitstromers’ toch weer terug de bijstand in, de zogenaamde ‘herinstromers’. Over een periode van vijf jaar ging het om liefst 35 procent van de mensen die aanvankelijk een baan wisten te vinden. Een kwart van deze ‘herinstromers’ vond weliswaar binnen vijf jaar opnieuw een baan, maar zij belandden vervolgens ook weer terug in de bijstand; soms wel vier tot vijf keer aan toe. Mensen die lange tijd afhankelijk zijn geweest van de bijstand, zo concludeert Divosa, lopen een grotere kans dan anderen om opnieuw hun baan kwijt te raken en terug te vallen op de bijstand.
Ondanks alle vermaningen op de websites van het rijk en de gemeenten hoeft de helft van alle bijstandsgerechtigden niet meer te solliciteren. Feitelijk zijn zij door de gemeenten opgegeven, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Amsterdam uit 2018 naar langdurige bijstandsgerechtigden. De onderzoekers ontdekten bij vijf grote gemeenten dat zij onderscheid maakten tussen mensen in de bijstand die naar alle waarschijnlijkheid wél en geen werk kunnen vinden. Met het beperkte budget dat ze hebben om bijstandsgerechtigden te helpen, kiezen ze logischerwijs voor de meest kansrijke groep. Het onderzoek van Divosa laat uiteindelijk zien dat ook deze kansrijke groep slechts beperkt wordt geholpen.
Parttime ondernemen
Vanuit een uitkering gaan werken heeft voor de betrokkenen allerlei financiële gevolgen. Wat gebeurt er met de verschillende toeslagen? Hoeveel houd je dan aan het eind van de maand over? Iemand in de bijstand heeft nog maar een zeer beperkt vermogen; dus interen op je reserves zit er niet in. Omdat het voor veel mensen niet altijd duidelijk is hoe hun inkomen verandert, heeft het Nibud op haar website een zogenaamde tool geplaatst. Daarmee kun je berekenen wat je inkomen wordt als je weer gaat werken. Door de tool in te vullen, voorkomen mensen dat ze onterecht toeslagen ontvangen. Geld dat ze later weer aan de Belastingdienst moeten terugbetalen.
In 2015 begon een aantal gemeenten in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een experiment. Deze gemeenten bieden mensen in de bijstand de mogelijkheid aan parttime ondernemer te worden. Inmiddels hebben meer dan 56 gemeenten zich bij het experiment aangesloten dat door Divosa werd geïnitieerd.
Het idee is eenvoudig: vanuit de bijstand werkt iemand een paar uur per week als freelancer, zzp’er of begint een bedrijfje. Omdat de nieuwe ondernemers met de inkomsten waarschijnlijk niet meteen in hun levensonderhoud kunnen voorzien, blijft de gemeente hen ondersteunen met bijstand.
Voordat iemand vanuit de bijstand een eigen bedrijf mag beginnen, moet de gemeente daar toestemming voor verlenen. De meeste gemeenten begeleiden de aanstaande ondernemers tijdens een zogenaamde voorbereidingsfase. Dat duurt een half jaar tot een jaar. Daarnaast kan er ook een lening worden afgesloten voor bedrijfskapitaal tot maximaal 37.398 euro. Uiteraard moet dat geld uiteindelijk worden terugbetaald. Begeleiding van de bijstand naar een zelfstandige onderneming of een beroep mag maximaal drie jaar duren.

Vrijlatingsregel
Uit het experiment van Divosa bleek dat gemeenten gemiddeld 78.500 euro op de uitgaven aan de bijstand hadden bespaard. Geen groot bedrag voor een gemeente, maar het geeft aan dat veel mensen graag willen werken en dat die aansporing ook nog tot besparingen leidt.
Ondernemen blijkt vooral interessant voor mensen die langdurig in de bijstand verblijven. Want hoe langer iemand niet heeft gewerkt, hoe kleiner de kans is dat een werkgever hem of haar aanneemt. Een eigen bedrijf geeft iedereen de mogelijkheid om zijn eigen werk te creëren. Onder bepaalde voorwaarden mag de ondernemer vanuit de bijstand, de eerste zes maanden, 25 procent van de bijverdiensten houden tot een maximum van 215 euro per maand. Dit heet de vrijlatingsregel. In de praktijk is dat natuurlijk geen bedrag waarmee iemand de opstartkosten voor een eigen bedrijf kan verdienen, of een spaarpotje kan aanleggen om als ondernemer een tijdje zonder inkomsten te zitten.
Hoe langer iemand niet heeft gewerkt, hoe kleiner de kans is dat een werkgever hem of haar aanneemt
Dat dit nooit eerder is bedacht, heeft met de wetgeving te maken: of iemand heeft geen inkomsten en heeft dus recht op een bijstandsuitkering, of iemand is een ondernemer. Een ondernemer die minder dan twintig uur per week werkt, heeft geen recht op een bijstandsuitkering. Gemeenten nemen nu speciale verordeningen op, om de mogelijkheid te creëren vanuit de bijstand te gaan ondernemen.
Hoop op verandering
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vroeg het Centraal Planbureau (CPB) om een aantal van deze experimenten – in Deventer, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Tilburg en Wageningen – nader te onderzoeken. De experimenten in deze steden werden verdeeld in drie typen: a) ontheffing van sollicitatieverplichtingen; b) intensievere begeleiding naar werk, en c) ophogen van het bedrag dat mag worden bijverdiend.
Conclusie: het ontheffen van de sollicitatieplicht heeft geen negatief effect op het aantal mensen dat een baan vindt. Intensieve begeleiding lijkt een positief effect te hebben op het aantal mensen dat een deeltijdbaan vindt, evenals het ophogen van het bedrag dat mag worden bijverdiend. Deze resultaten zijn helaas niet spijkerhard. Het CPB adviseert dus opnieuw nader onderzoek.
Het ontheffen van de sollicitatieplicht heeft geen negatief effect op het aantal mensen dat een baan vindt
Hoewel er geen eenduidige conclusies getrokken konden worden, geven de experimenten hoop op verandering voor mensen die langdurig van de bijstand afhankelijk zijn. Hoop op een zinvolle tijdsbesteding, zonder de angst om de uitkering te verliezen. Hoop op een financieel minder stressvol bestaan, met af en toe geld genoeg voor ‘een bloemetje op tafel’. En hoop op een volwaardig bestaan binnen de samenleving.
Meedoen met de rest van de samenleving
Armoede wordt vaak voorgesteld als een natuurlijk fenomeen. ‘Armoede is een karaktergebrek,’ aldus de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk, Margaret Thatcher, ooit in een interview. Er zijn gemakzuchtige mensen en mensen met ambities. En er zijn arme mensen en rijke mensen, zo is dat nu eenmaal. Langzamerhand begint het inzicht terrein te winnen dat de maatschappij armoede creëert. Het is een politieke keuze. Een deel van de mensen in de samenleving wordt buitengesloten – omdat ze ziek zijn, mindere keuzes hebben gemaakt, minder kansen hebben gekregen of gewoon pech hadden. De coronacrisis maakt dat opnieuw duidelijk. Geen zinnig mens zal ondernemers die door de pandemie in de problemen komen, verwijten dat ze niet hard genoeg hebben gewerkt, niet creatief genoeg zijn of gemakzuchtig en lui zijn. Iedereen realiseert zich door Covid-19 weer wat pech is.
‘Armoede is een karaktergebrek’
Armoede ontstaat niet alleen omdat mensen te lage uitkeringen krijgen, maar ook omdat het besteedbaar inkomen van huishoudens in de afgelopen veertig jaar nauwelijks is toegenomen. Waar het inkomen van Nederlanders in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verdubbelde, bleef het sinds begin jaren tachtig op hetzelfde niveau. De overheid en bedrijven verdienen een steeds groter aandeel van het nationaal inkomen. Huishoudens ontvangen een steeds kleiner deel van de economische groei. Het aantal mensen met een vast contract is in twintig jaar tijd sterk afgenomen. Door de flexibilisering van arbeidscontracten en het toenemend aantal zzp’ers is de onderhandelingspositie van werkenden met name in de laatste twintig jaar achteruit gegaan.
Bijna 1,4 miljoen Nederlanders hebben een onzeker dienstverband, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan het begin van de coronacrisis. Dat zijn mensen met sowieso laagbetaalde banen in de horeca, detailhandel, schoonmaak, kinderopvang, fitnessbranche en chauffeursdiensten. Door de coronamaatregelen zijn het juist deze mensen die als eerste te maken krijgen met baan- en inkomensverlies. En met een beetje pech, als de coronacrisis langer aanhoudt, met armoede.

Werk aan de winkel
In Nederland accepteren we dat ruim 1 miljoen mensen in armoede leven, en dat 1 op de 13 kinderen in armoede opgroeit. Als land kiezen we daar ook voor. Onze nationale onderzoeksinstituten erkennen dat door de lage bijstandsuitkering mensen maandelijks net-niet-genoeg krijgen. Dat mensen schulden moeten maken om te kunnen overleven. Dat er een complete schuldenindustrie is ontstaan, die mensen de armoede induwt – en erin houdt.
In de politiek is er vooralsnog geen meerderheid te vinden om deze misstanden op te lossen. Het politieke debat wordt al decennia gegijzeld door de fictieve tegenstelling tussen hardwerkende Nederlanders en luie uitkeringstrekkers die profiteren van ‘ons belastinggeld’ – een frame van partijen als de VVD en het CDA, en waar zelfs een van oorsprong sociaaldemocratische partij als de PvdA zich jaren door heeft laten leiden. Onder invloed van dit neoliberale gedachtegoed heeft de overheid de markt omhelsd als oplossing voor elk maatschappelijk probleem.
Armoede maakt mensen ziek
De meeste mensen hebben geen idee wat armoede betekent. We lezen in de kranten en tijdschriften verhalen over mensen die van vijftig euro in de maand moeten rondkomen. We kijken gefascineerd naar het leven van armoedige mensen in een serie als Schuldig van omroep Human, en bejubelen in de media de makers: ‘Een ontroerende documentaire kan meer bereiken dan honderd beleidsstukken.’ De emotie komt zeker bij mensen binnen, maar ondertussen veranderen die beleidsstukken niet. De politiek van uitsluiting en stigmatisering wordt stug in stand gehouden door de regerende politieke partijen – en zoals we dankzij het drama van de toeslagenaffaire inmiddels weten, vaak ook door een groot deel van de oppositie.
Armoede maakt mensen ziek. Arme mensen komen vaker bij de dokter, de psycholoog en andere hulpverleningsinstanties. Uiteindelijk overlijden arme mensen zes jaar eerder dan mensen met een hoog inkomen, zo meldde de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving onlangs. Arme mensen blijven minder lang gezond dan mensen met een hoog inkomen. Mensen met hoge inkomens voelen zich gemiddeld tot hun 75e levensjaar gezond, de laagste inkomens tot hun 57e.
Armoede laat feitelijk zien hoe ziek onze maatschappij is. Dat we mensen met minder kansen, minder opleiding en meer pech en ongeluk bewust in armoede laten leven. De coronacrisis maakt opnieuw duidelijk dat armoede een gevolg is van een maatschappelijk tekort, niet van een individuele tekortkoming. Over niet al te lange tijd staan naast de zzp’ers ook veel ondernemers aan de rand van een faillissement, op de stoep voor het loket van de bijstand.
Coronasteun
In het afgelopen jaar zijn we dankzij de coronacrisis gewend geraakt aan een overheid die miljarden rondstrooit om de economie overeind te houden. Afgelopen zomer leek even een einde te komen aan de hulp- en kredietverlening, maar deze is inmiddels weer in volle gang. In de politiek zijn er weinigen te vinden die de KLM, Tata Steel, Schiphol of Holland Casino in de kou willen laten staan – om een paar ontvangers uit de top 10 van overheidssteun van het afgelopen jaar te noemen. In de laatste update van de Rekenkamer van afgelopen februari werd geconstateerd: ‘Op basis van CBS-gegevens blijkt dat inmiddels in totaal zo’n 500 duizend ondernemers gebruik hebben gemaakt van steunmaatregelen (peildatum eind september 2020). Dat is 29 procent van het totale aantal bedrijven. Het grootste aantal hiervan gebruikt de TOZO, TOGS en het uitstellen van belastingbetaling. Uit de CBS-cijfers wordt ook duidelijk dat 40 procent van de gebruikers van de NOW 1.0 ook gebruikmaakt van de NOW 2.0 en dat 18 procent van de gebruikers van de TOGS gebruikmaakt van de opvolger TVL.’
Half december rapporteerde het ministerie van Financiën wat voor de overheid de kosten van de coronacrisis naar verwachting zullen zijn: 31,4 miljard euro in 2020. Daarnaast zijn er voor 64,9 miljard euro aan garanties afgegeven – denk bijvoorbeeld aan de steun voor KLM die deels bestaat uit een 90 procent garantstelling voor bankleningen. De Rekenkamer houdt inmiddels een zogenaamde coronarekening bij. Voor 2021 staat er volgens het ministerie van Financiën nog eens 20,5 miljard euro begroot.
Als land hoeven wij armoede niet toe te staan, als we dat niet willen
Aan het werk!
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) berekent sinds enkele jaren het zogenaamde nationale inkomenstekort: ‘Om het totale inkomenstekort van de arme huishoudens aan te vullen zou in 2017 iets minder dan 2,2 miljard euro nodig zijn.’
Niet zolang geleden klonk dat als heel veel geld. In deze coronacrisis is het voor bepaalde bedrijven niet eens genoeg om overeind te blijven. Maar ook in 2019 was 2,2 miljard euro minder dan 1 procent van de totale uitgaven van de Nederlandse overheid. Het SCP voegt daaraan toe dat als negatieve inkomens ook meegeteld zouden worden – denk aan zzp’ers en mkb’ers met meer kosten dan inkomsten – het inkomenstekort 2,7 miljard euro bedraagt. Dat inkomenstekort is in het licht van de begroting van de Nederlandse staat een druppel in een oceaan.
En toch: als er weer over armen, het minimumloon en de bijstand wordt gesproken, klinkt al snel op verongelijkte toon dat zij ook maar eens aan de slag moeten gaan, dat al die uitkeringen veel te duur zijn, dat het wel makkelijk is voor die mensen. En dat het toch niet zo kan zijn dat wij, als hardwerkende burgers, deze labbekakken ondersteunen. Laat ze zelf eens de handen uit de mouwen steken!
Hoe dan ook: niemand staat graag in de schoenen van iemand in de bijstand. Niemand ziet zijn kinderen graag in versleten kleren naar school gaan of zegt voor hen een (te duur) schoolreisje af. Niemand gaat voor z’n lol naar de Voedselbank. Niemand verdient graag het minimumloon. Niemand vindt het een goed idee om net-niet-genoeg betaald te krijgen, zodat hij of zij gegarandeerd jaarlijks 3.000 euro tekort komt.
Dus waarom vinden we dat dan voor anderen wél een goed idee?
- Armoede in Nederland is een politieke keuze
- 1 miljoen mensen moeten rondkomen van een laag inkomen
- 1 op de 13 kinderen groeit op in armoede
- Sinds 1979 is de koopkracht van de bijstand afgenomen
- Tot 2035 wordt de bijstand verlaagd
- Werk is geen garantie tegen armoede
- Geschat wordt dat schulden de samenleving 17 miljard kosten kosten
- Het kost de Nederlandse samenleving 2,7 miljard per jaar om armoede op te heffen
- Dat is minder dan 1 procent van de jaarlijkse uitgaven van de Nederlandse overheid
Stigma
Armoede stigmatiseert. Armoede sluit mensen buiten. Armoede geeft kinderen een slechte start in het leven. Wie geen geld heeft, doet niet mee. Als land hoeven wij armoede niet toe te staan, als we dat niet willen. De kosten die we maken om armoede in stand te houden zijn hoger dan de kosten van het verhogen van het minimumloon en de bijstand naar een fatsoenlijk en aanvaardbaar niveau.
Zo simpel is het: door arme mensen serieus te nemen en daadwerkelijk uit de armoede te helpen, helpen we de samenleving van veel ellende af. Van de schuldenindustrie. Van armoedebestrijders. Van tandenborstelcontroleurs. Van een gebrek aan empathie en solidariteit. Door mensen in de bijstand net-wel-genoeg geld te geven in plaats van bewust-net-niet-genoeg, door ze om- of bij te scholen voor de arbeidsmarkt, als dat mogelijk is, of door ze gewoon een uitkering te geven waarvan ze rond kunnen komen, kan iedereen in Nederland een gezond en welvarend leven leiden en op een fatsoenlijke manier deel uitmaken van de samenleving.
Laten we daar nu eens werk van maken.
45 Bijdragen
Sylvia Stuurman 3
Ik vraag me al heel lange tijd af hoe het toch komt dat Nederland niet aan het onvoorwaardelijk basisinkomen gaat.
Iedereen heeft dan per definitie voldoende om van te leven. Je kunt gaan ondernemen zonder de angst het opeens zonder inkomen te moeten stellen.
Je kunt zelfs weer seizoensarbeid gaan doen als je dat zou willen.
Alles wat je verdient komt bovenop dat onvoorwaardelijk basisinkomen.
Het is al vele malen uitgerekend dat het uitstekend betaalbaar is.
En alle experimenten die er tot nu toe zijn geweest laten zien dat mensen blijven werken, wat meer gaan studeren, en vooral gezonder en gelukkiger worden.
Ik zie twee verklaringen:
- Het CPB stelt als een soort axioma dat mensen minder gaan werken als er een basisinkomen is. Bij doorrekeningen van verkiezingsprogramma's spring je er dus ongunstig uit.
Dat is een zeer kwalijke politieke rol van het CPB, die niet evidence-based is. Integendeel zelfs.
- Mensen hebben het idee dat *anderen* opgevoed moeten worden. Opvoeden in de zin zoals opvoeden niet hoort te gebeuren: door middel van straffen en belonen, met harde hand.
Of, preciezer gezegd, politieke partijen denken dat de meeste kiezers vinden dat anderen via flink straffen en een beetje belonen gedwongen moeten worden zich te gedragen zoals de kiezers vinden dat mensen zich moeten gedragen.
Die eerste oorzaak is nog wel te veranderen, maar die tweede oorzaak... :-(
Gerard van Dijk 6
Sylvia StuurmanMaar in de werkende wereld komt er wel een mega verschuiving. Want wie wil dan nog voor minder €10,- ergens 2 uur gaan schoonmaken waarbij die ook geen reiskostenvergoeding krijgt als die 60 km uit die 2 uur moet betalen.
Dat geldt ook voor leraren, verpleegkundigen dat werk zou allemaal hergewaardeerd moeten worden. Bedrijven en instellingen gaan hierdoor niet meer verdienen, dus zal mensen met buitensporig hoog inkomen boven de 30 of 40 k moeten inleveren. Maar juist dat zijn de mensen die beslissingen nemen. Aangezien niemand wil inleveren gaat er niets gebeuren. Terwijl juist door dit fenomeen we er uiteindelijk er allemaal slechter op worden. De groep die in armoede komt gaat enorm groeien. Stel dat geld weer een waarde zou vertegenwoordigen dan zou een hypotheekrente 5-8 % normaal zijn. Dan zou het zelfs rendabel zijn om spaargeld aan te houden als de inflatie rond de 2% zou zijn.
Echter ik voorzie dan toch wat probleempjes in de woningmarkt.
Sylvia Stuurman 3
Gerard van DijkUiteraard gaat dat bedrag er aan de andere kant weer af via de belastingen. Je houdt dus de belastingen als middel tegen inkomensongelijkheid.
Die belastingen hoeven trouwens niet, zoals nu, alleen uit arbeid te komen. Belasting op geld is er nu veel te weinig.
In de werkende wereld:
- Bedenk ten eerste dat wat mensen verdienen *extra* is, bovenop dat basisinkomen.
- Bovendien wordt de arbeidsmarkt dan een echte markt. Rotwerk dat nauwelijks beloond wordt, zal beter beloond moeten worden.
Tonie Broekhuijsen 2
Sylvia StuurmanSylvia Stuurman 3
Tonie BroekhuijsenDe "keihard-aanpakken"-meute schreeuwt het hardst, kennelijk, en dat is het enige dat gehoord wordt.
HENDRIK VAN ANDEL
Tonie Broekhuijsen 2
HENDRIK VAN ANDELL.M. De Jong
Tonie BroekhuijsenDe "leven lang leren" regeling heeft òf een foute naam òf moet ook bij hogere leeftijd mogelijk zijn. Nu kun je starten tot je 55e, terwijl je alleen maar langer geacht wordt te blijven werken en ontwikkelingen alleen maar sneller gaan!
Gigi Bakker 3
Petrus Harts 3
Mensen die de wekker op 6 uur hebben staan, elke ochtend, en daardoor net buiten alle regelingen vallen en ondanks een 40 urige werkweek van zwaar werk niet rond kunnen komen is en blijft het echte schandaal.
Als ondernemer heb ik ook ervaring met het aannemen van werklozen die in de bijstand zaten. En ze wilden terug. 4 dagen in de week was 'best zwaar' en ze moesten 'lang' reizen om op kantoor te komen en gingen liever gamen, thuis en namen genoegen met de bijstandsuitkering. En het ging hier dus om werk achter de computer in een schitterend kantoor.
Aan hard werkenden aan de onderkant van de samenleving vragen of ze even wat meer geld willen afstorten voor die arme mensen die de hele dag thuis zitten is in meerdere opzichten een hachelijke zaak waar ik geen voorstander van ben. In Nederland is de bijstandsnorm nog steeds gekoppeld aan het minimum loon en vind dat een onbegrijpelijke koppeling.
Het keihard aanpakken van de schulden-industrie? Please do so now!
Een klein beetje jammer (mogelijk artikel 6?) dat er geen internationale vergelijking is gemaakt. In dat andere rijke land, Duitsland, is ook veel armoede. Maar daar geldt wel dat het verschil tussen bijstand en een baan financieel heel vaak veel groter is. En dat helpt wel...
PS: die tandenborstelcontroleurs hebben we al sinds de voordeurdelersregeling van ik meen 1989.
PPS: deze artikelenreeks maakt mij wel weer meer voorstander van een eenvoudig basisinkomen voor iedereen, zonder vragen en zonder controleurs.
HH Manders 4
Petrus HartsIk kan me de frustratie voorstellen (u biedt een kans, en 'zij' willen niet).
Ik heb geen idee wat zij er van hun verdiende geld overhielden, maar ik kan u een persoonlijke ervaring meegeven:
- In de bijstand gezeten, en via ZZP / Pay-roll constructie onregelmatig werk. Deze inkomsten (bruto) werden NETTO verrekend (en blijkbaar mag dat).
- Verplicht 2 maanden 4 dagen in de week gewerkt, maar dat was 'met behoud van bijstand (dus tegenprestatie)', maar leverde mij niets op.
Netto resultaat:
10 weken lang werkweken gedraaid van 6 dagen in de week werken, van 50+ uur, plus reistijd (reiskostenvergoeding woog niet op tegen gemaakte kosten).
En ik heb er honderden euro's op TOE moeten leggen, met dank aan de bruto-netto verrekening, en een belastingaanslag voor sociale premies over de pay-roll constructtie bijbaan (premies die ik in de praktijk dus deels DUBBEL heb betaald).
Het kostte mij in de praktijk heel veel moeite om de energie op te brengen om toch stug door te gaan. Mooiste is dat de regelgeving er alles aan deed om mijn mogelijkheden om succesvol BLIJVEND aan het werk te komen te frustreren.
Zo zijn er vergelijkbare doorrekeningen geweest, waarbij mensen volledige werkweken draaien en er niets aan over houden (en dat is dan zelfs MET behoud van toeslagen).
Het geld voor de onderkant is ZO gevonden. Ogenblikkelijke afschaffing van de hypotheekrente aftrek voor de 5% of 10% hoogste inkomens. In 2008 (begin crisis) zou dat een bedrag opleveren waarmee je de hele WW en Bijstand kon financieren. En je praatte dan over inkomens boven 200.000 euro. Die prima voor zo iets zouden kunnen sparen (de woorden die Rutte uitsprak over mensen aan de onderkant die in de problemen kwamen door baanverlies: "had je maar moeten sparen!") Maar dat was te zielig voor de bovenkant, want dan zouden ze hun levensstijl moeten aanpassen (VVD argument tegen inkomensafhankelijke zorgbijdrage).
Petrus Harts 3
HH MandersHad u, of die medewerker van mij destijds ‘gewoon’ een basisinkomen gehad, dan had u hoe dan ook geprofiteerd van arbeid. Nu niet. En dat is niet tragisch, maar schandalig.
Het rondpompen van geld kost ontzettend veel geld. Door daarmee te stoppen komt er al heel veel geld vrij.
[ off topic ] ik vraag me af of uw rekenwerk klopt want volgens mij zijn er niet zo bar veel mensen in Nederland met een inkomen van boven de twee ton, maar dat is dus off topic.
Eveline Bernard 6
HH MandersTer voorkoming dan wel afhandeling van dit soort behandeling ben je lid van een vakbond.
Gerda Wink
Peter Tetteroo 2
Gerda WinkTonie Broekhuijsen 2
Gerda WinkGerda Wink
Tonie BroekhuijsenMartien van Dongen 4
Dat geeft status aan de rijken.
Stel dat we een andere keuze maken dan
zouden de rijken meer ambitie moeten tonen en zichzelf verder dienen te ontwikkelen.
Dat gaat dus niet gebeuren.
De reclame spotjes van de VVD zijn gebaseerd op het bashen van de armen.
Rutte is aanwezig met gewone mensen, heel goed verzorgd, spontaan, complimenteus, een soort gelukkigheid met als doel de boodschap van het spotje:” geluk heb je zelf in de handen “.
De acteurs in het spotje vertegenwoordigen de hardwerkende Nederlander die het goed heeft en zich daarom mag afzetten tegen mensen in de bijstand.
Onder het motto: zie je wel, hard werken loont.
Het is de slimste reclame campagne in combinatie met de persconferenties over Corona. En alles op tv en de thuiszittende kijker kan zichzelf lekker in anonimiteit afzetten tegen bijstandtrekkers en andere profiteurs.
Reclame werkt.
Het bord met de afbeelding van Rutte, symboliseert zijn afwezigheid en versterkt het beeld van een hardwerkende minister-president die sobere vroomheid standvastig leiding geeft aan een Nederland in crises. De bevestiging daarvan is dat de acteurs bereid zijn te praten tegen een kartonnen bord.
Ik heb een ander standpunt.
Peter Tetteroo 2
Weet U dat wij na de 3 bekende belasting paradijzen in de wereld (Virgin eilanden, Bermuda en Cayman) belasting paradijs #4 zijn. De wereld loopt 8.5% van de totale belastingen wereldwijd mis door toedoen van NL. Schaamrood op de kaken dus. Zie voor details: https://www.taxjustice.net/reports/the-state-of-tax-justice-2020/ waar U ook het rapport kan downloaden. Gaat U naar het landen profiel op: https://iff.taxjustice.net/#/profile/NLD dan kan U de sociale impact zien die de falende overheid op dit gebied teweeg brengt. Ik citeer van deze laatste pagina:
Social impact of lost tax:
- Tax loss equivalent to 17.89% of health budget
- Tax Loss equivalent to 22.56% of education spending
- Suffered tax loss equivalent to paying yearly salaries of 160,902 nurses
Schaamrood op de kaken.
Daarbij komt dat tijdens geen enkel verkiezing debat wat ik gezien heb (heb ze niet allemaal gezien, wordt er een beetje misselijk van) er over deze eenvoudige verandering van de belasting-wetgeving en/of het aanpakken van de graai mentaliteit van de zuidas gesproken wordt. IPV de burgers Ongekend Onterecht te bejegenen moet er naar mijn mening een omslag komen met de focus op die belasting ontwijkings-praktijken. Dat zou voor de NL bevolking veel beter zijn en misschien een klein beetje van het vertrouwen in s'Gravenhagen weer terug brengen, hoewel ik dat betwijfel.
Peter Tetteroo 2
Weet U dat wij na de 3 bekende belasting paradijzen in de wereld (Virgin eilanden, Bermuda en Cayman) belasting paradijs #4 zijn. De wereld loopt 8.5% van de totale belastingen wereldwijd mis door toedoen van NL. Schaamrood op de kaken dus. Zie voor details: https://www.taxjustice.net/reports/the-state-of-tax-justice-2020/ waar U ook het rapport kan downloaden. Gaat U naar het landen profiel op: https://iff.taxjustice.net/#/profile/NLD dan kan U de sociale impact zien die de falende overheid op dit gebied teweeg brengt. Ik citeer van deze laatste pagina:
Social impact of lost tax:
- Tax loss equivalent to 17.89% of health budget
- Tax Loss equivalent to 22.56% of education spending
- Suffered tax loss equivalent to paying yearly salaries of 160,902 nurses
Schaamrood op de kaken.
Daarbij komt dat tijdens geen enkel verkiezing debat wat ik gezien heb (heb ze niet allemaal gezien, wordt er een beetje misselijk van) er over deze eenvoudige verandering van de belasting-wetgeving en/of het aanpakken van de graai mentaliteit van de zuidas gesproken wordt. IPV de burgers Ongekend Onterecht te bejegenen moet er naar mijn mening een omslag komen met de focus op die belasting ontwijkings-praktijken. Dat zou voor de NL bevolking veel beter zijn en misschien een klein beetje van het vertrouwen in s'Gravenhagen weer terug brengen, hoewel ik dat betwijfel.
Wil Post 2
I de Koning 4
Dan nu een vraag aan de auteur of hij in z'n epiloog mee kan nemen of invoering van een basisinkomen het armoedeprobleem enigszins kan tackelen en verder of hij kan zeggen welke politieke partij zich het meest sterk maakt voor deze problematiek.
Tonie Broekhuijsen 2
I de KoningI de Koning 4
Tonie BroekhuijsenBoris Kochnitzky
Jan Ooms 10
Boris KochnitzkyWat dacht u van ‘kortzichtigheid’, ‘korte termijn denken’ en ‘eigen belang eerst’?
Pieter Jongejan 7
In dit kader wil ik wijzen op de desastreuze gevolgen van de invoering van de euro in 1999. Niet alleen is de groei van de Nederlandse economie per hoofd van de bevolking sinds 1999 sterk gedaald, maar bovendien sinds 2009 ook nog eens achtergebleven bij die van het gemiddelde van alle eurolanden.
Alle eurlanden van 1,88% in1990-99 naar 0,92% in 2000-09 en 1,16% in 2010-19
Nederland van 2,67% in 1990-99 naar 1,21% in 2000-09 en 0,94% in 2010-19.
Dee cijfers zijn terug te vinden op de site van de Worldbank onder monetary growth.
Hoe is de achterblijvende groei van Nederland tov andere eurolanden in de periode 2010-2019 te verklaren?
Het antwoord luidt dat de ECB de euro koste wat kost wil handhaven door de rente negatief te maken en de euro trendmatig in waarde te laten dalen. Onze politieke partijen lijken dit prima te vinden.
De kunstmatig lage rente heeft tot gevolg dat de Nederlandse pensioenen sinds 2010 niet meer worden geìndeeerd. Dat hakt erin.
Tegelijkertijd is de ECB overgegaan tot het opkopen van schuldpapier.
Opvallend is o.m. dat het percentage non performing loans van Italie sinds de introductie van QE sterk is gedaald van 18,03% in 2014 tot 6,74% in 2019.
Ook de Nedelandse banken lijken te profiteren van het QE beleid voor wat betreft hun non perfoming loans. Deze bedroegen in 2014 nog 2,98% en in 2019 1,85%.
De toegenomen armoe lijkt dus te verklaren uit de steun van de ECB aan de speculerende financiele sector en de voordelen die schuldenanden zoals de USA, Italiè Frankrijk e.a. hebben bij geldontwaarding.
Martin Vis
Oorzaak van de almaar toenemende armoe ligt aan ons economische systeem. Het vrijemarktdenken is doorgeslagen. Nederland moet een radicale omslag in de politiek maken; zie ook "Voorbij de groei" van het OECD. De Rabo heeft het rapport "Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil" uitgebracht. De titel zegt al voldoende. Erger is nog dat dit het gemiddelde is en dat de lage en middeninkomens de laatste jaren er zelfs op achteruit zijn gegaan. Groei van de economie betekent een steeds kleiner aandeel naar arbeid en een steeds groter aandeel naar kapitaal. Daarbij komt dat de globalisering en het vrije verkeer van mensen en diensten binnen de EU ervoor heeft gezorgd dat werkgevers in Nederland steeds goedkopere arbeidskrachten kunnen krijgen. Deze arbeidsmigranten en expats worden zelfs gesubsidieerd door onze overheid. Gevolg is dat Nederlandse werknemers van de arbeidsmarkt worden weggedrukt. Een Pool verdient hier 2x modaal en een Roemeen 5x modaal naar thuisland begrippen. Als een Nederlander voor dat werk 1x modaal naar Nederlandse begrippen krijgt staan Nederlanders in de rij. Natuurlijk gaan dan bij deze hogere lonen sommige werkgevers failliet. Dat is goed want deze bedrijven zijn alleen winstgevend door de uitbuiting van arbeidsmigranten. Ook onze export gaat daardoor ook achteruit en ook dat is goed want Nederland heeft een veel te groot exportoverschot. Dus iets aan de armoe doen betekent: ten eerste de subsidies van arbeidsmigranten en expats weg. Daarna een quotum instellen voor arbeidsmigranten van bv 50% maximaal per bedrijf. De lonen gaan omhoog en de armoe gaat verdwijnen.
R. Eman 8
Ik zou hier graag iets meer over willen weten. De link naar het bijbehorende artikel schijnt alleen niet te werken?
Tonie Broekhuijsen 2
R. Emanhttps://www.volkskrant.nl/cultuur-media/arme-mensen-gaan-zes-jaar-eerder-dood-waarom-doen-we-daar-niets-aan~b34e97d06/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
De gezondheidsverschillen zijn niet nieuw, zegt Jochen Mierau, hoogleraar economie van de Volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health. ‘Dit weten we al sinds de eerste studies hiernaar van eind jaren zeventig in Engeland.’ Daar bleek onder ambtenaren: hoe lager de salarisschaal, hoe slechter de gezondheid. Mierau: ‘Of je nu kijkt naar inkomen, opleidingsniveau of op wijkniveau, dat maakt niet zoveel uit. Altijd blijkt dat gezondheid en sociaal-economische status met elkaar samenhangen.’
https://www.trouw.nl/nieuws/waarom-is-die-gezondheidskloof-toch-zo-hardnekkig~b98ae44d/
R. Eman 8
Tonie BroekhuijsenEd Veldt
Kost een beetje 650 per dag maar dat maakt Rutte niet uit want Rutte heeft het goed ,Rutte wordt tenslotte ook van belastingsgeld betaald.
Ik schaam me dood dat 35 jaar mijn
Portomonnee voor dit land wijd heb opengehouden, zodra ik de kans krijg ben ik weg hier.
R. Eman 8
Zoals ik het lees wordt de paragraaf "Coronasteun" een beetje gebruikt om te laten zien dat het blijkbaar zeer wel mogelijk is voor de overheid om financieel te ondersteunen (als men maar wil). Daarom is deze reactie wellicht een beetje of-topic, maar wil ik dit graag eens onder het voetlicht brengen.
Ook ten aanzien van de Coronasteun geldt het net-niet-genoeg-principe, hetgeen dus ook geldt ten aanzien van de bijstand. Of het nu gaat om TOZO (bijstandsniveau mits...), NOW (90%), TVL etcetera het is allemaal bewust onder de 100% gelaten. Vele ondernemers zijn hun spaarpotjes, pensioenpotjes en meer aan het aanspreken om toch maar aan alle verplichtingen te blijven voldoen. Uitstel van belastingen is een sigaar uit eigen doos, omdat uiteindelijk de rekening wel degelijk betaald moet gaan worden. Maar waar komt dat geld nu uiteindelijk terecht?
Als mij iets is duidelijk geworden tijdens deze corona-crises is dat dit geld grotendeels weer terecht komt in de financiële sector en aanverwanten. Voor de ondernemer lopen de lasten (huur/kredietaflossing, verzekeringen, belastingen etc) gewoon door. Mensen die betaald worden via de NOW betalen met hun inkomen vooral ook de lasten (huur/hypotheek, verzekeringen, belastingen).
Ik heb het gezien bij mijn zoon, die rijschoolhouder is. Zonder inkomsten bleven de belastingen, verzekering-premies, bankkosten gewoon doorlopen. En deze instanties gaven geen duimbreed toe. Afgelopen 28 februari zou hij het stadium van technisch faillissement bereiken (er was geen geld meer om de rekeningen te betalen). Hoe ironisch het ook moge klinken: De rekening die het betrof was de "voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2021" van de belastingdienst.
--- zie vervolg ---
R. Eman 8
Dat al deze ondernemers dan "dank-je-wel" zouden moeten zeggen tegen de staat voor al die coronasteun lijkt mij dan ook een beetje overtrokken. Er is onderliggend een grote financiële verschuiving gaande van hard-werkende mkb-er naar de financiële elite. De coronasteun is dan ook vooral een verkapte ondersteuning van de financiële sector (alweer dus na 2008!).
Dat geeft ook meteen het verschil weer met de steun via de bijstand. De coronasteun is vooral bedoeld om het financiële systeem gaande te houden. Dit argument geldt veel minder in geval van de bijstand.
Tonie Broekhuijsen 2
R. EmanNazima Shaikh
Tonie Broekhuijsen 2
Nazima ShaikhR. Eman 8
Tonie Broekhuijsen 2
R. EmanVincent Huijbers 9
Bedankt voor deze artikelenreeks! Uit de vele uiteenlopende reacties een relevant en actueel thema. Wat opvalt is over het algemeen de verontwaardiging over hoe onrechtvaardig armoede in Nederland lijkt te zijn. Hoe kan een voedselbank bestaan in een land dat zoveel welvaart heeft gecreëerd?
Voor een deel wordt hier in de artikelenreeks een verklaring voor gegeven vanuit het systeem van regelgeving, wetten en (uitvoerings)instanties dat is opgetuigd. Maar als de regelgeving voortkomt uit een idee van wat wij een rechtvaardige samenleving vinden ben ik benieuwd naar wat dat idee is? Waar komt dat idee vandaan? En hoe is het in andere (Europese) landen? Is het helpen van armen in ons deel van de wereld (door de Christelijke filosofie?) niet juist een deugd?
In India zou je het kastensysteem kunnen zien als een excuus om een groep iets niet te gunnen. Je zou je dan een gevoel van ongemak kunnen wegdenken wanneer je in een zweeftrein over een sloppenwijk heen raast. Maar in Nederland hebben wij een ander idee van wanneer je volwaardig mee doet en wanneer niet. Vooral 'hard werken' lijkt een voorwaarde voor volwaardig burgerschap. Iemand die niet werkt, niet (meer) kan werken of met werk de eindjes niet aan elkaar kan knopen treft een ander lot. Kijk hoe wij omgaan met de mensen die niet (meer) economisch bijdragen? Ook het idee dat de 'werkende mens' onrecht aangedaan wordt doordat anderen -zonder te werken- iets krijgen roept verontwaardiging op en lijkt een reden om vooral niet te genereus te zijn. Hoe rechtvaardig is dat wanneer andere burgers op datzelfde moment -zonder te werken- vermogen opbouwen door bijvoorbeeld absurde huizenprijzen?
Het meest schokkende aan bijvoorbeeld de toeslagenaffaire is dat dit hele systeem is opgetuigd voor een 'schade' van 0,006% van de toen uitgekeerde toeslagen.
Dit verteld iets over ons idee van een rechtvaardige samenleving en dat daar iets mis mee is. Leven we niet (opnieuw?) in een standenmaatschappij?
Ad Van Heeswijk 6
De economische perceptie die achter dit type uitspraken zit vind ik onbegrijpelijk. Wat is de betekenis van het woord " kost" in dit verband? Het is gewoon geld dat extra in circulatie wordt gebracht en via de ontvangers weer belandt bij supermarkets, kledingzaken, verenigingen en zo verder. En deels weer bij de overheid via belastingen. Economische stimulans dus.
Gerard Smeding 1
Hulde voor deze reeks! Helder en goed onderbouwd betoog dat de huidige stagnatie met betrekking tot armoede, kinderen die in armoede opgroeien, uitsluiting en stigma het gevolg is van politieke en ideologische keuzes en kortademige en kortzichtige politiek.
Jammer dat veel mensen zich als "hardwerkende Nederlander" onkwetsbaar achten en niet door hebben dat zij met voldoende tegenslag en domme pech ook de sigaar kunnen worden.
Hans Hendriks 1
Want als je naar politieke vertegenwoordiging kijkt, dan zie je dat de belangen van werkenden matig tot niet vertegenwoordigd worden. Die van de Nederlandse multinationals, industrie en agrariërs wèl: tot in de vezels van onze grote roerganger.
Armoede is een uitwas van die situatie. Dat dit niet zo zichtbaar is voor Jan met de pet, is omdat er - zoals Omtzigt terecht opmerkt - een nauwe verwevenheid bestaat tussen de pers en de politiek. Wèl dagenlang gewauwel over Borsato of de Sussexes, maar geen enkel grondig kritisch artikel over de desastreuze politieke keuzes van Rutte & Co. Het is de dappere, arme drommel allemaal overkomen.
Deze context zorgt voor het zorgvuldig in stand houden van de inkomens piramide: de steeds lagere bijstand zorgt voor het gevreesde inkomensgat voor de minimumloon verdieners, welke op hun beurt weer een bedreigend perspectief bieden voor de middenklasse enzovoort. Het resultaat is een inkomensstructuur waarin mensen te lange uren werken voor minder dan het minimumloon, zonder enige bestaanszekerheid en zonder uitzicht; en een middenklasse die massaal op het randje van armoede leeft.
Dit hele circus wordt in stand gehouden door een toeslagen structuur die het mogelijk maakt dat iemand kan werken voor een salaris lager dan de maandelijkse kosten van het bestaan. Dat inkomen wordt door de overheid betaald die weer voornamelijk door de burger wordt gefinancierd: dus dit is inkomensherverdeling - nivellering - waar de VVD & Co zo'n hekel aan heeft.
De enige winnaar: het bedrijfsleven die profiteert van lage loonkosten.
De remedie is makkelijk: het minimumloon moet zsm omhoog zodat je er in 2021 van kunt leven. Dat wordt een forse schok. De winnaars van 2021 zullen echter zeker niet degenen zijn die dat gaan bewerkstelligen, integendeel. De echte klap moet dus nog
Tonie Broekhuijsen 2
Hans Hendriksdethmer 6
Die gedachte is verworden tot een onuitroeibaar wantrouwen tussen overheid en haar burgers. En burgers die elkaar graag in deze vertruttende samenleving de maat nemen.
En wordt gevoed door een parlement, dat je in veel gevallen nog niet de bewaking van een parkeerplaats toevertrouwt.
Ik zou het geloof van de schrijver graag delen, maar bespeur weinig hoopvols.