In de afgelopen jaren kwam bij verschillende woningcorporaties het ene schandaal na het andere naar boven. Lees meer

Het bekendste geval is Vestia, dat door gerommel met derivaten voor bijna 2 miljard euro moest afboeken. De overige corporaties draaiden op voor de schade en berekenden de kosten door aan de huurders. Ook het Rotterdamse Woonbron en het Amsterdamse Rochdale kwamen in het nieuws door schandalen omtrent risicovolle investeringen en graaiende bestuurders. Peter Hendriks volgt het dossier en doet op FTM regelmatig verslag van de ontwikkelingen in deze sector.

177 artikelen

© ANP / Bart Maat

Arrestatie ex-Vestia-topman ondermijnt zaak tegen Deutsche Bank

Voormalig Vestia-bestuurder Erik Staal is opgepakt door de FIOD. Hij wordt ervan verdacht geld uit een ideële Vestia-stichting te hebben verduisterd. Hoe gaan de advocaten van Deutsche Bank dit gegeven gebruiken in de zaak die Vestia tegen ze heeft aangespannen?

Voormalig Vestia-topman Erik Staal is opgepakt door de FIOD. Er is huiszoeking gedaan in woningen in Krimpen aan de Lek, Zuid-Afrika, België en Bonaire. Daarbij zijn onder meer computers meegenomen. Staal wordt beschuldigd van fraude, valsheid in geschrifte en verduistering. Er is beslag gelegd op zijn woning in Krimpen aan de Lek.

De arrestatie heeft te maken met de verduistering van 1,2 miljoen euro uit de aan Vestia gelieërde stichting HASA, die tot doel had sociale huisvesting in Zuid-Afrika te stimuleren. Staal was voorzitter van deze stichting; hij zou het geld naar zijn eigen rekeningen hebben doorgesluisd. Deze beschuldigingen zingen al sinds 2013 rond, maar blijkbaar was er nu pas genoeg bewijs om Staal in hechtenis te nemen.

Kwade genius

Dit is een interessant zijpaadje van de Vestia-affaire. Onder Staals leiding ging Vestia bijna ten onder aan de negatieve waarde op een gigantische, speculatieve derivatenportefeuille. De verdedigingslijn van Staal tijdens de Parlementaire Enquête was steeds dat niet hij, maar kasbeheerder Marcel de Vries de kwade genius was.

Staal slaagde erin zijn reputatie als goedwillende volkshuisvester in stand te houden

Staal schilderde zichzelf tijdens de ondervraging af als iemand die blind voer op de expertise van De Vries. Hij wist bovendien niets af van de miljoenen aan commissie die de kasbeheerder in zijn eigen zak stak. Die beheerder kon dat doen door zijn derivatenorders te plaatsen via tussenhandelaar Fifa.

De voormalige topman slaagde er zo in om zijn reputatie als goedwillende volkshuisvester, die slachtoffer was van een malafide financiële man, tot op zekere hoogte in stand te houden. Natuurlijk, Staal was een alleenheerser die vond dat hij met zijn 96.000 eenheden de sector was ontstegen. Hij toucheerde verder schaamteloos een salaris van bijna een half miljoen euro. Daar werd ook vóór de Wet Normering Topinkomens heel raar tegenaan gekeken. Maar toch bleef het idee overeind dat Staal hart had voor de zaak. De perceptie was dat bij het speculeren met derivaten, toch steeds het einddoel was om meer woningen te kunnen bouwen. 

Schikking

Het bleek ook moeilijk om Staal juridisch aan te pakken. Uiteindelijk schikten Staal en zes voormalige Vestia-commissarissen voor 4,8 miljoen euro met Vestia. Staal betaalde daarvan één miljoen uit eigen zak; de woningcorporatie zag af van verdere civiele procedures. Dat versterkte het idee dat er weinig werkelijk bewijs was tegen de voormalige bestuursvoorzitter.

Als de beschuldigingen hard gemaakt worden is Staal opeens een ordinaire crimineel

De nieuwe ontwikkeling werpt echter definitief een ander licht op Staal. Het idee dat we in de eerste plaats met een gedreven sociale huisvester hebben te maken, begint nu ernstig te wankelen. Als de beschuldigingen over de verduistering van geld van Stichting HASA hard gemaakt kunnen worden, dan is Staal opeens een ordinaire crimineel: een man die helemaal niet het goede nastreeft, maar schaamteloos geld van een ideële stichting in zijn zak steekt. Een dief, zogezegd.

De grote vraag is hoe deze ontwikkeling de rechtszaak van Vestia tegen Deutsche Bank, waarbij 830 miljoen euro op het spel staat, gaat beïnvloeden. De hele zaak is er op gericht om hard te maken dat Marcel de Vries door Deutsche Bank was geïdentificeerd als een zwakke plek. Die werd vervolgens zonder enig mededogen gebruikt om voor gigantische bedragen speculatieve derivaten de corporatie in te pompen.

Maar wat blijft er over van dat verweer, als blijkt dat de baas van De Vries even corrupt was? Dat maakt het voor Vestia een stuk lastiger om De Vries in de rechtbank af te schilderen als een doorgeslagen handelaar. De advocaten van Deutsche Bank zullen nu alles doen om Vestia af te schilderen als een corporatie met een corrupte cultuur, waarin ook de topman bezig was met het vullen van zijn zakken. Dat is toch een ander beeld dan dat van een goedwillende sociale huisvester, die de pech had één rotte appel op de treasury-afdeling te hebben zitten.