
Arts en patiënt gedupeerd door het omzetplafond
Om de zorgkosten te beperken en de premie laag te houden, hanteren zorgverzekeraars steeds vaker omzetplafonds. Is dat bereikt, dan moeten zorgverleners behandelingen zelf betalen of patiënten de deur wijzen. Hoe groot zijn de problemen met het omzetplafond nu?
Van de psycholoog tot de oncologische zorg; veel onderdelen van de Nederlandse zorg kampen met het omzetplafond. Een omzetplafond wordt door de zorgverzekeraar opgelegd aan een zorgaanbieder. Het is een vooraf vastgesteld maximumbedrag waarvoor een heel kalenderjaar zorg geleverd moet worden. De meeste zorgverzekeraars – waaronder de grote vier – hanteren zo’n plafond. Daarmee is het aantal behandelingen dat geboden kan worden aan klanten van een bepaalde verzekeraar beperkt.
Wanneer het budget al voor het einde van het jaar wordt overschreden, ontstaat een probleem. In beginsel betekent het dat de zorgverlener de patiëntenzorg uit eigen zak moet betalen of dat patiënten van een bepaalde verzekeraar geweigerd worden. Want zelfs als de verzekeraar na een overschrijding wel uitbetaalt, moet de arts er rekening mee houden dat de verzekeraar – soms pas jaren later – alsnog aanspraak maakt op terugbetaling. Een zorgaanbieder die niet voor niets wil werken hanteert daarom een patiëntenstop bij het bereiken van het plafond.
Antoni van Leeuwenhoek bedreigd door kortingen
Het Nederlands Kanker Instituut, Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AVL), is één van de gedupeerden. Bestuurder Wim van Harten laat weten dat het ziekenhuis ‘plafondproblemen heeft met drie verzekeraars’. Inmiddels is het NKI-AVL aan het onderhandelen met de drie verzekeraars . ‘Wij proberen natuurlijk aan het begin van het jaar een inschatting te maken van het aantal patiënten die naar ons toekomen, maar de zorgvraag is op het moment groter dan verwacht.’ Dat hogere aantal patiënten heeft er toe geleid dat het Antoni van Leeuwenhoek al voor het einde van dit jaar het plafond heeft bereikt. ‘Op dit moment ondervinden wij nog geen grote problemen, maar er dreigen wel kortingen. Wij proberen het moment waarop we patiënten nee moeten verkopen zo lang mogelijk uit te stellen.’ Van Harten heeft signalen ontvangen dat meerdere topklinische ziekenhuizen in hetzelfde schuitje zitten. Met welke verzekeraars het kankerinstituut beraad voert, wil de bestuurder niet zeggen: ‘daar is het nog te vroeg voor.’ In vergelijking met de kleinere zorgaanbieders heeft het Antoni van Leeuwenhoek wel een sterkere onderhandelingspositie. Inzet van de gesprekken met verzekeraars is een hoger omzetplafond voor volgend jaar. Als de verzekeraar het kankerinstituut niet voldoende tegemoet komt, bestaat de kans dat ‘het Antoni van Leeuwenhoek niet meer akkoord gaat met een plafondclausule.’Thuiszorg terminale patiënten geweigerd
Recentelijk werd thuiszorg aan terminale patiënten geweigerd. Het is misschien wel het schrijnendste voorbeeld van de plafondproblemen, hier ging het om enkele tientallen mensen. De bewuste thuiszorginstelling had het budget van de zorgverzekeraar al overschreden en kon de dure terminale zorg niet meer leveren. Begin oktober kregen terminale patiënten in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden al te maken met het beruchte plafond. Inmiddels is de patiëntenstop onder druk van de media aandacht opgeheven.'Met een omzetplafond wordt het risico van de verzekeraar feitelijk verlegd naar de zorgaanbieder'Karik van Berloo, advocaat en zorgmakelaar bij Eldermans|Geerts, vindt het omzetplafond, vanuit het principe van marktwerking bezien, een bizar fenomeen. ‘Als je het als zorgverlener goed doet mag je niet meer patiënten behandelen, omdat het budget op is. En als je het minder goed doet krijg je toch patiënten omdat de goede zorgaanbieder geen ruimte heeft.’ ‘Met een omzetplafond wordt het risico van de verzekeraar feitelijk verlegd naar de zorgaanbieder, terwijl verzekeren de taak is van de verzekeraar. Als je deze lijn doortrekt is het de vraag waarom er dan nog een zorgverzekeraar tussen zit. Want als het om verdelen van budgetten gaat kan het ministerie van VWS dat ook doen .’ Ook laakt Van Berloo het gebrek aan transparantie waarmee dit systeem omgeven is.‘Voor de verzekerde is vaak niet eens het niet duidelijk dat een plafond is afgesproken en al helemaal niet hoe hoog dit plafond is en of het wel afdoende is om alle nodige zorg te bieden.'
35 Bijdragen
jefcooper
Twee doden UMC Utrecht KNO door het stelsel, wat specialisten opjaagt.
Dood door schuld, doodslag, grove nalatigheid, dat zijn de termen die bij me opborrelen.
Voor wie, je kunt een hele rits politici en 'managers' opnoemen, die van UMC zijn het woord manager niet waard.
Daarbij komt dan valsheid in geschrifte, liegen tegen de inspectie, een calamiteit niet melden.
Hoe je bij dit soort delicate operaties op snelheid kunt aandringen, ontgaat me volledig.
Mijn lector financiering Willems overleed ergens 1965 aan een halsoperatie, toen er nog geen tijdsdruk was.
Na de uitzending van gister begrijp ik dat kon.
Red Mijniet
jefcooperjefcooper
Red MijnietDe Utrechtse lijkschouwer loog dan kennelijk toen hij zei de twee doden nooit gezien te hebben.
Dan komt die man ook in de problemen, een operatie fout is volgens mij geen natuurlijke dood.
De zorg is wel diep gezonken.
Hilterman
jefcooperHilterman
Het instellen van zorgplafonds is in strijd met de polis voorwaarden.
Die beperking wordt nergens genoemd. Ik raad gedupeerden aan onmiddelijk de gang naar de rechter te maken.
Een poging om kosten te beheersen afwentelen op patienten en zorgaanbieders is onrechtmatig.
Er is ook geen noodzaak voor. Boven de door DNB opgelegde reserves beschikken de verzekeraars over miljarden overreserves.
Dat is geld van premiebetalers die recht hebben op zorg.
Sjaak
Recent het aanbod voor 2016 van betreffende verzekeraar ontvangen: wederom uitdrukkelijk vermeld dat het niet onderhandelbaar is, en LAGER dan voor 2015. Overleg wederom onmogelijk...
jefcooper
SjaakKrankzinnig
Sjaak
SjaakKortom, de ZV biedt een goedkope polis aan die de zorgaanbieder mag sponsoren.
Als zorgaanbieder kan je ook weigeren om deze zorg te leveren, maar dan wordt het omzetplafond 'naar beneden bijgesteld'.
jefcooper
SjaakDat is nu marktwerking, zo doen VW en AH het ook.
Het personeel van de toeleveranciers van VW in Brazilië krijgt één derde van het loon van de VW employees.
Die toeleveranciers zijn wel gehuisvest onder het VW dak, letterlijk.
Als AH, de anderen doen het net zo, een goedkope groente aanbieding heeft, moeten de leveranciers die week met lagere prijzen genoegen nemen.
Sjaak
jefcooperjefcooper
SjaakMarianne martens
SjaakUw opmerking heeft er wel degelijk mee te maken want in 3 topics heeft u het samengevat.
Joost Vsser
SjaakTijlUilenspiegel
Joost VsserJoost Vsser
TijlUilenspiegelSjaak
Joost VsserIk heb het nog niet meegemaakt dat een 'asielzoeker' aanklopt, dus kan de vraag niet beantwoorden.
Jan Willem de Hoop
Treffend samengevat.
Ko Pernicus
Waar wil je heen
---------------------
Je mag van Rutte geen visie hebben. Maar een stilzwijgende aanname is dat we allemaal hetzelfde begrip zouden moeten hebben van wat zorg zou moeten bieden in Nederland. Wat dat dan is zou ik in elk geval niet kunnen omschrijven. En het is wel heel bepalend hoe je je zorg inricht.
Uitgaven/kosten
---------------------
Eigenlijk gaat dit verhaal heel erg over het beperken van de uitgaven (= iets anders dan kosten). En - daar zit ook weer een addertje onder het gras. De stilzwijgende aanname is - als je een uitgave NIET doet... dan schrap je de last. Dat is fijn, dan blijf je binnen het budget. Maar je schrapt ook het nut van je uitgaven. En dat kan linksom of rechtsom zomaar ergens anders net zoveel, zo niet meer kosten opleveren. Om het daar over te gaan hebben is overigens wel een mijnenveld. Want bij een bedrijf van een beetje omvang moet je al heel veel keuzes aan aannames doen om je kosten toe te rekenen. Bij maatschappelijke processes is dat nog weer veel lastiger.
(ik volg het zorg debat niet heel aandachtig, maar ik mis het gewoon - voornamelijk bij politici. Ik zie denken in termen van grote lijnen als waardevol. En ja dat heet visie. En dat blijkt dan raar te zijn - dixit Mark R.)
jefcooper
Ko PernicusDe senator die vrije artsenkeuze overeind wilde houden was Duyvestein, die nog leefde dank zij die vrije artsenkeuze.
Zijn behandelend arts had hem al opgegeven.
Hij vond een dokter met een andere mening.
Peter Berben
Joram
Peter Berbenbetalende burger
JoramJoram
betalende burgerDe bedragen die ze in kas hebben zou genoeg moeten zijn om héél wat jaren iedereen van uitstekende zorg te voorzien. Rutte heeft overigens wel meer niet dan alleen geen visie. Ruggengraat, beloftes waarmaken, vechten voor het welzijn van de éigen burger i.p.v. de eindeloze problemen bij Brussel en/of "vluchtelingen". Overigens is het niet alleen Rutte, maar Dijsselbloem en Co. doen er net zo hard aan mee. Draaien en paaien op het pluche: verder dan dat komen ze niet.
Hilterman
JoramZo krijgt marktwerking geen kans en zeker niet met het kwartetje grote zorgverzekeraars die samen het grootste deel van de markt in handen hebben.
Het zorgplafond is een extreem voorbeeld van machtsmisbruik door de verzekeraars. Daag ze voor de rechter, dit misbaksel is onrechtmatig alleen heeft de ACM het nog niet door.
Peter Berben
MvdB
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:uI-g46YYZ0gJ:fd.nl/economie-politiek/1126002/rechter-ziekenhuistarieven-mogen-geheim-blijven+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
Ook interessant: "Schaf eigen risico in de zorg af"
http://amweb.nl/uncategorized/schaf-eigen-risico-in-de-zorg-af?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20151105-am-signalen-flash&tid=TID93e8dd11-8da1-4325-8a78-879cb7298830XBB223AB2-C22D-4BED-961A-DBBA257DBC68YI4
Leprechaun
MvdBWaarom niet alleen "koppen" met bron vermelding, weet je zeker dat je geen risico loopt.
MvdB
LeprechaunGoogle komt iedere dag langs bij FD om te indexeren. Het is aan het FD dat te voorkomen, dat kan kennelijk met een robots.txt. Nadeel is dat artikelen van het FD dan niet meer bovenaan staan in Google. Dat zal FD niet nastreven.
Ik ben dit jaar gebeld door FD of ik niet toch een (proef)abonnement wilde afsluiten. Heb verteld dat ik dat niet wilde vanwege mijn interesse voor uitsluitend specifieke artikelen. Abonnement is te duur in relatie tot mijn interesse. Heb daarbij ook aangegeven dat ik mij "behelp" met de Google cache. Ze weten het. Docki gaf al aan dat het een grijs gebied betreft. Ik maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Het is aan het FD adequate maatregelen te nemen. Overigens: waar nodig, betaal ik voor content via Blendle.
Leprechaun
MvdBEquidae, vooral die van de vrouwelijk en vurige soort, zijn niet onder controle te houden, nadat zij eerste levensdagen per vergissing goed zijn doorgekomen. Zij zijn gelukkig nogal uniek en zeldzaam.
MvdB
LeprechaunMijn leidinggevenden zagen dat rap in en lieten mij m'n gang gaan. Ze werden er beter van. Een enkeling zag het niet, die had geen leven meer ;-)
Leprechaun
MvdBLeprechaun
LeprechaunHou van stoere vrouwen, maar dat wist je al en eigenlijk overbodig om nog te vermelden (en net als jij, ik lieg nooit)
Leprechaun
Dit lijkt mij een goede invalshoek voor FTM
http://www.skipr.nl/actueel/id24315-medisch-specialistisch-bedrijf-verlamt-ziekenhuis.html
Stukje uit het artikel:
qt
Van de medisch specialisten is 43 procent vrijgevestigd en krap 40 procent in loondienst. Ruim 17 procent combineert loondienst en vrije vestiging.
unqt
Hier gaat het echt om de money.
Moeten wij als patiënten nu eerst weten hoe de commerciële banden binnen een ziekenhuis in elkaar steken, voordat we samen met de specialist de behandeling instappen.
MVG
Frans
Anita
Lieve patient verzekerd bij .... , gelieve voor zorg in Q4 een deurtje verder. Ik heb mijn plafond bereikt.