Asielchaos stemt zelfs Timmermans somber over EU

4 Connecties

Relaties

Europa Helmut Schmidt

Personen

Frans Timmermans

Organisaties

Europese Unie (EU)
50 Bijdragen

Jan Dwarshuis twijfelde al langer aan de houdbaarheid van het Schengenverdrag. Nu de asielchaos bovenop de schuldenberg ploft, begint zelfs Eurocommissaris Timmermans te twijfelen. Te laat, vindt Dwarshuis. De EU vraagt nu juist om daadkracht.

Gewaardeerd eurocommissaris Frans Timmermans is somber over een verenigd Europa en dat is opvallend. Uitgerekend Timmermans schaarde ik onder één van de beste pleitbezorgers van het Europese gedachtegoed. Het zal u niet ontgaan zijn dat de oud-bondskanselier van Duitsland – Helmut Schmidt – afgelopen week op 96-jarige leeftijd is overleden. Schmidt wordt gezien als één van de grondleggers van de huidige Europese Unie. Het was immers Schmidt die het uitstekend kon vinden met Giscard d’Estaing, hetgeen destijds de as Parijs-Bonn ijzersterk heeft gemaakt.

Afsplitsen

Het behoeft geen betoog dat het al enige tijd rommelt binnen de EU. De Schotten wilden zich afsplitsen, de Catalanen willen dat nu ook en het Verenigd Koninkrijk stelt harde voorwaarden aan een langer verblijf in de unie. Ondertussen hebben de Zwitsers een duidelijk signaal afgegeven: voor hen geen avontuur in de EU en daarnaast gruwen ze van de huidige asielchaos.
Al eerder heb ik aangestipt dat het Verdrag van Schengen zijn langste tijd gehad heeft
Al eerder heb ik aangestipt dat het Verdrag van Schengen zijn langste tijd gehad heeft en dat Zwitserland steeds kritischer wordt over 'Einwanderung'. Ik constateer op dit punt een groot verschil met een aantal jaren geleden.

Positief over China en Rusland

Vooropgesteld, ik ben uiterst positief over de toekomst. Deze week kreeg ik opnieuw bevestiging over de actuele situatie in China van een Zwitserse asset manager, met de specifieke focus op Azië. China gaat de komende decennia nog voor veel groei in de wereld zorgen, vergist u zich vooral niet. Ondertussen versterkt de samenwerking tussen China en Rusland zich met de dag, mede aangezwengeld door de zinloze sancties opgelegd door de EU. De EU is naar mijn idee helemaal niet in de positie om sancties op te leggen omdat ze daarmee de fragiele economische doelstellingen van haar burgers ondermijnt.

Schuld- én asielproblemen

Europa heeft een schuldenprobleem en daar komt nu een asielprobleem bij. Ondergetekende heeft het vertrouwen medio 2005 in de EU al verloren. Dit betekent niet dat ik het project Europa graag zie stranden. De twijfel bij Timmermans komt op een vervelend moment omdat de EU al te ver onderweg is. Terug is geen optie, en doorgaan vraagt veel daadkracht en doorzettingsvermogen van burgers en politici. De EU is nog lang niet perfect en is doordrenkt van weeffouten.
Europa heeft een schuldenprobleem en daar komt nu een asielprobleem bij
Helmut Schmidt heeft wel eens aangegeven dat ook hij geconstateerd heeft dat de EU nog lang niet optimaal functioneert. Hij stipte daarbij ook de enorme Europese schuldenberg aan. Toch is volgens Schmidt de huidige EU veel beter af, dan grofweg vijftig jaar geleden. Schmidt heeft hier een punt; veel burgers en politici kunnen een opfriscursus Europese geschiedenis goed gebruiken. Rest mij u een goed weekend te wensen. Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.