Assad zwengelt geldpers aan

1 Connectie

Onderwerpen

Syrië
1 Bijdragen

De staatskas Syrië is leeg. Russische geldpersen moeten de financiële nood van het regime-Assad lenigen.

Als gevolg van de opstand tegen het regime van president Assad kampt de Syrische staatskas met grote tekorten. Dat probleem wordt nu 'opgelost' door middel van nieuw geld. Twee miljoen ambtenaren, onder wie soldaten, moeten immers worden betaald. Daarbij verstrekt de regering van Assad susbidies op voedsel in haar poging de bevolking zoet te houden.

 
Normaal laat Syrië zijn geld drukken in Oostenrijk. Maar door de sancties van de EU tegen het bewind is een eerdere order van de nationale bank van Syrië voor de Oesterreichische Banknoten- und Sicherheitsdruck GmbH uitgesteld. Arabian Business citeert enkele bankiers die melden dat de Syrische centrale bank nieuw geld heeft laten drukken bij de Russische staatsdrukkerij Goznak. Deze weigert echter commentaar. 
 
Optimistisch
De inflatie in het land bedraagt inmiddels ruim 30 procent op jaarbasis. Minister van economische zaken Al Jleilati toonde zich ondanks de burgeroorlog in zijn land opmerkelijk optimistisch over de economie. Hij verwacht een groei van rond de 2 procent en denkt dat het tekort beperkt zal blijven tot 6 á 7 procent van het BBP. De inflatie zou 'onder controle' zijn. 
 
De olie-industrie is goed voor 20 procent van BBP van Syrië. 95 Procent van de olie-export ging naar landen van de EU, maar door de sancties is die bron van inkomsten weggevallen. Het Syrische pond is sterk in waarde gedaald. Op de zwarte markt is de koers 70 ten opzichte van de dollar. Voor de opstanden begonnen was dat nog 47 pond voor een dollar. 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 596 leden