
Waarom is dit akkoord met Oekraïne zo belangrijk? Harde feiten lijken beperkt voorhanden, meningen domineren het debat. Daarom onderzoeken we in samenwerking met het Platform Authentieke Journalistiek de achtergronden van dit verdrag, wat het precies inhoudt en de mogelijke gevolgen ervan voor de EU, Nederland en vooral de Oekraïne zelf. Ook artikelen van andere auteurs worden in dit dossier opgenomen.
De corrupte contrarevolutie in Oekraïne [interview]
Waarom er hoe dan ook een Europees verdrag met Oekraïne komt
Een ‘nee’ tegen het Associatieverdrag is een ‘ja’ voor Europa én Oekraïne
Hoe de overheid intern communiceert over het associatieverdrag met Oekraïne
Hoe staat het met de mensenrechten in Oekraïne?
Wie profiteert er eigenlijk van het associatieakkoord met Oekraïne?
'De dekmantel van Geen Peil'
Oekraïne in het kruisvuur
'Het beleid van het IMF doet meer kwaad dan goed in Oekraïne'
Hoe vereiste hervormingen de Oekraïense mijnsteden tot wanhoop drijven
Associatie-overeenkomst met Oekraïne bevat grote politieke risico's
Gastauteur Liesbeth van Herk stemt voor een referendum tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne. Niet omdat ze vreest voor haar baan of belastinggeld, maar omdat we daardoor verzeild kunnen raken in conflicten door de onfrisse en levensgevaarlijke nationalistische politiek van een onwettige regering.
Discutabele regimes
Ik stemde voor het referendum op de website Geenpeil.nl en ik breng straks graag een stem uit tegen de aanvaarding van de AO. Niet omdat ik bang ben voor vrijhandel. Ik ben ook niet bang voor arbeidsmigratie, want mijn talenten zijn schaars genoeg. Ik ben niet bang voor het smijten met belastinggeld want ik ben rijk zat. En ik ben liberaal dus ik vind dat iedereen mag wonen waar-ie wil. Ik hoor dus bij de 'linkse elite' volgens GeenStijl.Ik ben tegen deze overeenkomst omdat deze wordt gesloten onder discutabele omstandigheden en met discutabele regimesIk ben tegen deze overeenkomst omdat deze wordt gesloten onder discutabele omstandigheden en met discutabele regimes. En omdat de overeenkomst veel verder gaat dan een vrijhandelsverdrag.
Beschermen investeringen
De AO is niet alleen een vrijhandelsverdrag, de AO is ook een politieke overeenkomst. Eentje waarin de EU zich onder meer committeert aan (militaire) steun bij schending van de grenzen van Oekraïne, Moldavië en Georgië en het herstellen van territoriale integriteit. En laten dat nu net actuele kwesties zijn in deze gebieden. De EU doet dit om investeringen in deze regio’s te beschermen. Belangrijke thema’s hierbij zijn het versterken van de democratie en de rechtsorde. En misschien bent u het vergeten, de ondertekening van deze overeenkomst door de EU en Oekraïne was precies de aanleiding van de rechtsordelijke en territoriale bende in Oekraïne sinds november 2013.Even in het kort
Omdat het alweer even geleden is, hier heel kort een samenvatting van de aanleiding voor die bende. De democratisch gekozen regering van Oekraïne wil de AO op 28 november 2013 niet ondertekenen. 'Ultra conservatieve' partijen protesteren en zetten op 22 februari 2014 de regering af en de oppositie grijpt de macht.Een staatsgreep dus, maar zo ziet onze minister dat nietEen staatsgreep dus, maar zo ziet onze minister dat niet. Op 21 maart 2014 wordt de AO alsnog getekend door de EU en de 'regering' van Oekraïne. Bij de behandeling van de AO in de Eerste Kamer op 30 juni 2015 zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van vragen van Kamerlid Kox: 'Dat is niet mijn lezing van de geschiedenis. Het is duidelijk dat er, nadat er demonstraties waren in Kiev, in grote mate grof geweld is gebruikt tegen demonstranten, dat dat geleid heeft tot de situatie waarin de president het land is ontvlucht en dat er vervolgens in een volstrekt nieuwe situatie verkiezingen zijn gehouden.'
Afgezet
Oké, dat is inderdaad duidelijk maar is dat alles wat de minister Koenders relevant acht? Dat er demonstraties waren en dat de president vertrok. Om de president af te zetten naar aanleiding van geweld tegen demonstranten, moet toch eerst bewezen zijn dat hij er ook verantwoordelijk voor was. Ook onder de Oekraïense grondwet. En daar was blijkbaar geen tijd voor. Om de president incapabel te verklaren op basis van afwezigheid, daarvoor moet-ie eerst dood zijn ofwel zelf aangeven dat-ie niet meer kan. Ook onder de Oekraïense grondwet. Beide waren niet aan de orde. Mocht de oppositie de president zomaar, zonder bewijslast, weg hebben willen stemmen, dan is een 75 procent meerderheid noodzakelijk. En ook die was er niet. Voilà, we hebben een staatsgreep. Ook meneer Kox, vertegenwoordiger van de eerste kamer voor de SP, weet dit en wilde meneer Koenders nog waarschuwen. Meneer Kox zei: er kwam een opstand, die leidde tot het aftreden van de president. Omdat alles hier in de Handelingen wordt opgenomen, wil ik opmerken dat ik denk dat de minister bedoelde: de president werd afgezet. Het was geen vrije keuze.Gevolgen
De heer Kox wijst Koenders er vervolgens op dat je alleen van mening kunt verschillen over de vraag of je het erg vindt dat de president onrechtmatig is afgezet, niet over de vraag of dat zo is.je kunt van mening verschillen over de vraag of je het erg vindt dat de president onrechtmatig is afgezet, niet over de vraag of dat zo isDat is namelijk gewoon zo, of niet zo, volgens de wet. Minister Koenders blijft het antwoord schuldig. Het referendum lijkt mij een perfecte oplossing om dat recht te zetten. Dus wat ik wil weten is: denkt minister Koenders dat het rechtmatig was of vindt minister Koenders het niet relevant dat dit een staatsgreep was? Is minister Koenders niet bang dat hij straks een beetje voor gek staat? Het is namelijk niet slechts een formaliteit. Door deze staatsgreep kwam de oppositie in Oekraïne aan de macht. De oppositie, nog even los van de onfrisse signatuur, die anti-Russische wetten aannam en een overeenkomst met de EU sloot, die leidde tot opstand in de Krim en oorlog in het oosten van Oekraïne. De resultaten van de staatsgreep zijn niet te overzien.
61 Bijdragen
John Jansens
jefcooper
Die afspraak wordt met voeten getreden.
EU ambities worden weergegeven door een uitspraak van Verhofstadt 'dat misschien ook Rusland nog eens deel gaat uitmaken van de EU'.
Marine Le Pen hoopt op goede handels betrekkingen met Rusland.
Zij hoeft niet de baas te spelen tot aan de Stille Oceaan.
Het zijn de Verhofstadtjes die met vuur spelen, al dan niet op aandringen van 'the evil empire in the north', zoals Chavez van Venezuela het uitdrukte.
Maar een enkeling heeft door, of durft de zeggen, dat de migranten ellende ook al weer made by USA is.
bos
Balkan landen in afzonderlijke landenUNie: "de balkan "?:)
\mss ook eiegen munt ? de Dinar ?
kan mss Greece ook bij aansluiten ? Al 30K griekse MKB érs hebben zich voor tax tarief in Bulgarije gevestigd(10% i.p.v 30%)
PS: duscussies in 2e kamer zijn zinloos: zaken als Oekraine worden elders besloten ??!! D66 heeft de referendum al lang vaarwel gezegd onder druk van EU visies ?
jefcooper
bosRene Derlant
Schokkend: de macht van neofascisten in Oekraïne
Volgens de Russische president Vladimir Poetin was de invasie van de Krim noodzakelijk om de etnische Russen daar te beschermen tegen de ‘nazistische en antisemitische Oekraïners’. Westerse regeringen op hun beurt verwijten Poetin – zelf ook niet vies van contacten met extreemrechts – juist voorwendselen te verzinnen voor het binnenvallen van Oekraïne. Hoewel Poetin daar ongetwijfeld minder altruïstische motieven voor had dan hij de buitenwereld wil doen geloven, is het een feit dat een aanzienlijk deel van de regering in Kiev – en van de
demonstranten die haar aan de macht brachten – inderdaad onder fascistische invloed staat.
Lees verder: http://www.hpdetijd.nl/2014-09-04/schokkend-de-macht-van-neofascisten-oekraine/
jefcooper
Rene DerlantDe VS was al druk in de weer om te voorkomen dat Griekenland de euro zou verlaten.
De Ukraine zal de staatsgreep van 1917 nog wel niet vergeten zijn.
Die werd daar toegeschreven aan bolsjewistische joden.
Voline ( Vsevolod Mikhailovitsch Eichenbaum), ‘The unknown revolution (Kronstadt 1921 Ukraine 1918-21)’, New York 1955.
Het vervolg kwam in de dertiger jaren, genocide door hongersnood, bolsjewisten haalden alle graan weg, en verjoegen de 'kulakken'.
Morgan Philips Price (edited Tania Rose), ‘Dispatches from the Weimar Republic, Versailles and German Fascism’, London 1999.
Price beschrijft hoe hij per trein door de Ukraine kwam, waar hongerige boeren met kinderen op de stations probeerden tafelzilver te verkopen, om aan eten te komen.
Ko Pernicus
OnderOns: of het nou tot aanbeveling strekt dat een vermogens beheerder "<em>Ik ben niet bang voor het smijten met belastinggeld want ik ben rijk zat.</em>" uit haar pen krijgt... Ik vind 'm apart.
Ian
Ko PernicusIan
http://925.nl/archief/2015/07/06/vvd-d66-en-guy-verhofstadt-werken-samen-met-moldavische-maffiabankier-om-grexit-te-stoppen-1/
Ik denk dat Geenpeil de 300.000 handtekeningen niet zal gaan halen. Niet verwonderlijk, in 2005 is de democratie hier al ten grave gedragen.
jefcooper
IanProf John Gray zei in Buitenhof, over het uiteenvallen van de EU illusie, 'it has to get worse', voor het zo ver is.
Misschien heeft de migranten ellende het gewenste effect, veel duidelijker dan een mislukte euro.
Een anti migratie demonstratie in Lyon is net verboden.
Leprechaun
Ianhttps://teken.geenpeil.nl/#/vo
fbakker
Ipv een discussie te houden of ze bij de EU mogen komen.
pubben
fbakkerIk verwacht dat ze verdeeld zijn. Wat dan?
fbakker
pubbenHet percentage "pro russen" in Oekraine is een stuk lager. Dus over die verdeeldheid, dat zal wel mee vallen.
Maar wat willen die Oekrainers? Waarom? En wat als ze straks niet bij de EU mogen, wat dan? Terug naar het Russische kamp willen ze niet. Nationalisten zullen dan nog nadrukkelijker het beeld bepalen.
Bartje
fbakkerSimpel dit volk zal NOOIT bij de EU willen horen al was het alleen maar omdat de EU de Bandera(nazi) steunt.
En wat is Oekraine zonder dit gebied compleet waardeloos voor de EU en VS.
Het is Bagnie, piaskie i laski.
fbakker
BartjeBartje
fbakkerWel eens van donbass cosakken gehoord het elite corps van de tsaar en heden Putin ofwel de spetnics.
En dat is nu juist het probleem van de rechtse kliek onder aanvoering van VS, het volk elders weet donders goed hoe het gaat aflopen als er gevochten gaat worden met de donbass cosaks en daar komt nog bij dat het vuillakken zijn als het op knokken aankomt en daar weet het Azov regiment, voornamelijk VS veteranen uit Irak en Afghanistan, alles van.
Delbetseva, hield een groep van 400 sepa`s wel 2000 of meer van AZOV onder controle.
jefcooper
fbakkerNet zoiets als waarvoor Halbe Zijlstra gister bij Pauw Frau Merkel kritiseerde 'kom maar hier'.
Nu ze komen moet Frau Merkel ze naar andere landen afschuiven.
Niet naar het Beloofde Land, zelfs naar het derde wereld land Hongarije, waar men vanuit eeuwenoude waarden de pest heeft aan Moslims.
Onder geklets over Europese waarden.
René Derlant
fbakkerBy Stephen Lendman
February 07, 2015
In 2014, the Oakland Institute published a report titled Walking on the West Side: The World Bank and the IMF in the Ukraine Conflict, saying: “Whereas Ukraine does not allow the use of genetically modified organisms (GMOs) in agriculture, Article 404 of the EU agreement, which relates to agriculture, includes a clause that has generally gone unnoticed: it indicates, among other things, that both parties will cooperate to extend the use of biotechnologies. There is no doubt that this provision meets the expectations of the agribusiness industry. As observed by Michael Cox, research director at the investment bank Piper Jaffray, ‘Ukraine and, to a wider extent, Eastern Europe, are among the most promising growth markets for farm-equipment giant Deere, as well as seed producers Monsanto and DuPont.”
Earlier Ukrainian law prohibited private sector farmland ownership. No longer. Private investors can buy it beginning in January 2016. More on this below.
Lees verder: http://www.thesleuthjournal.com/monsantos-land-grab-ukraine/
Jan Willem de Hoop
fbakkerfbakker
Jan Willem de HoopDe AO was getekend op 21 Maart 2014, het is nu 18 September 2015...een behoorlijke lange tijd. Er is veel gebeurt in deze periode.
Het stuk verteld geen details waarom de AO niet in 2013 werd getekend. President Janoekovitsj wilde compensatie en die kreeg ie niet. Waarom niet?
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3559873/2013/12/10/Oekraiense-president-wil-compensatie-voor-EU-verdrag.dhtml
Wisten die Maidan mensen dit niet?
Waarom geen publieke discussie in EU en Ukraine direct in 2013? Dat was misschien wel de allerbeste periode geweest om die discussie te voeren.
Dit klinkt allemaal als mosterd na de maaltijd. Lijkt mij beter om een discussie over de EU in het algemeen te houden...
Een linkje in het stuk zou trouwens handig zijn, bij deze dan
http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/eu_ukraine/association_agreement/index_en.htm
Jan Willem de Hoop
fbakkerHet beste moment ligt bijna altijd achter ons, het beste moment is vaak altijd eerder, maar als dat niet is gebeurd is het beste moment nu. Ik hoop dat een referendum over dit onderwerp leidt tot een breder debat over de EU en euro. (die opvatting van je deel ik) Ongeacht de wenselijkheid van welke uitkomst dan ook, is het zeker wenselijk in mijn ogen dat de uitkomst een breder draagvlak krijgt onder de bevolking in Nederland en ook in de rest van Europa.
Als je zo overtuigt bent van meer Europa, het zoveel voordelen heeft, moet het toch appeltje eitje zijn hier in een democratie meer dan 50% van de mensen van te overtuigen.
jefcooper
Jan Willem de HoopLeprechaun
Jan Willem de HoopRusland erbij halen kan ook van belang zijn om een begin van een oplossing trachten te vinden voor het drama Syrie.
jefcooper
fbakkerLang geleden, toen de DDR nog bestond, werd in toen W Duitsland een gevluchte DDR'er gevraagd wat hij van het westen vond.
Hij zei 'als ik had geweten hoe hard je hier moet werken was ik hier nooit gekomen'.
Ad Vocaat
jefcooperjefcooper
Ad VocaatHet antwoord klopt.
Zie voor de toelichting op het antwoord Jawaharlal Nehru, 'The discovery of India', Calcutta 1948.
Nehru schreef het boek terwijl hij in WWII in een gevangenis zat, in India.
Hoe wij om de problemen heenkletsen hoorde ik net in de herhaling van Pauw.
Een meisje gevlucht met haar ouders uit Afghanistan, haar verhaal staat bij VK Opinie, legt uit dat zij moesten vluchten 'omdat de VS idioten aan de macht bracht, en die bewapende'.
Het is nu in het Midden Oosten precies hetzelfde, mijn mening.
Halve Zoolstra durfde er niet op te reageren.
Wel durfde hij Merkel te kritiseren.
Omdat wij het probleem niet durven te benoemen komt er ook geen oplossing.
.
fbakker
jefcooperMisschien een idee om die mensen het te vragen? Een journalist er heen te sturen...? Of hun te informeren over de EU? Daarover hoor ik niemand. EU evangelisten zullen mooie regenboog verhaaltjes vertellen.., dus als er iemand heen gaat, weet wel wie het is en zijn motief.
Tja de DDR.
Ik weet niet wie die gevluchte was, maar volgens mij waren er toch wel behoorlijk veel mensen die wel wisten hoe hard er gewerkt moest worden binnen de DDR. En ik dacht dat die mensen het niet zo eens waren om nog harder en langer te werken voor hetzelfde geld. Vertelde die man ook dat hij wel veel beter betaalt werd?
jefcooper
fbakkerHoe weten ze wat waar is en wat westerse propaganda is ?
Lezen ze b.v. het blog van Varoufakis ?
Volgen ze Farrage van Ukip ?
Wat betreft de DDR vluchteling, hij kwam dus niet in het beloofde land.
Zijn mening.
De migranten van nu worden binnenkort ook wakker.
Dan zal het geroep over discriminatie wel weer de kop opsteken.
Hank.Rearden
fbakker.
Overigens is met Oekraïne's schuldenberg van $72mld begrijpelijk dat vermogensbeheerders/-sters als spreekpop van belastingontduikende cliënten tégen toetreding van Oekraïne zijn, aangezien bail-outs vnl. ten koste gaan van (U)HNWI's in vorm van haircuts op obligaties en op termijn hogere belastingen, niet zozeer wegens huilverhalen over discutabele regimes of kleinkinderen.
Hank.Rearden
Hank.ReardenNando
Wat alleen al aangeeft dat er in Oekraïne zelf al veel langer problemen waren/zijn, dus bijna een situatieschets dat in 2014 als donderslag bij heldere hemel er protesten uitbraken is volgens mij gewoon niet juist. Er speelde al lange tijd heel veel omtrent Oekraïne en het niet tekenen van het associatie verdrag met de EU, (waar Rusland zeker ook een rol in heeft gehad) was uiteindelijk meer de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen, waardoor er grote protesten uitbraken in Oekraïne. (waarop dus oa ook weer actie van uit Rusland volgde)
Volgens mij is het ook erg belangrijk te begrijpen waarom Rusland zo pertinent tegen dit EU verdrag was. Destijds bij de hereniging van Duitsland. Is de afspraak gemaakt de NATO niet verder oostwaards zou uitbreiden. Een afspraak die natuurlijk met voeten is getreden.
Lange tijd heeft Rusland dat schoorvoetend min of meer toch maar geaccepteerd, maar Rusland voelt zich daarin echt verraden door het westen. Dat waren iniedergeval totaal nooit de voorwaarden waar Michail Gorbatsjov destijds ooit akkoord mee is gegaan.
Waar bij Rusland omtrent Oekraïne ook echt duidelijke grens bereikt was. Oekraïne zou onder geen beding onder invloed van de NATO komen, dit was/is iets dat voor Rusland gewoon volstrekt onacceptabel is.
Waardoor feitelijk dus een groot probleem ontstond aangezien een groot deel van de Oekraïense bevolking juist wel meer toenadering tot het weste ambieert, iets dat dus ook veel verder terug gaat dan 2014 en in zekere zin ook een van de redenen was voor de oranje revolutie destijds. Ook heeft de EU eigenlijk altijd relatief positief gestaan tegenover de meer westerse koer
Hank.Rearden
NandoNando
Hank.ReardenMaar dat is in algemeenheid heel vaak het grote probleem bij info over oorlogen vaak moet je info hebben van veel verschillende partijen en van tal van verschillende perspectieven van een conflict om het verloop er van een beetje te begrijpen en zelfs dan blijft het vaak nog steeds moeilijk en soms ook voor verschil in interpretatie vatbaar.
jefcooper
NandoHouston Chamberlain was door een merkwaardige jeugd vlak na elkaar op middelbare scholen in verschillende Europese landen.
Hij was zeer verbaasd hoe dezelfde geschiedenis heel verschillend werd onderwezen.
Wikipedia zie ik als 'wie het grootste belang heeft krijgt zijn versie geplaatst'.
jefcooper
NandoDe problemen tussen Ukrainers en Russen gaan honderden jaren terug.
Het is als met de Hongaarse afkeer van Moslims.
De EU illusionisten in Brussel hebben geen weet van al dit soort dingen.
Lonnie R. Johnson, ‘Central Europe, Enemies, Neighbours, Friends’, Oxford, 1996.
Hilterman
Op niets gebaseerde beloften doen aan burgers die al tientallen jaren gebukt gaan onder regimes van zakkenvullers en fraudeurs geeft mensen in Oekraine hoop.
Dat het nooit meer dan ijdele hoop zal zijn weten degenen die de beloften aanhoren niet.
Het gedrag van Verhofstadt en van Ballen is ronduit misdadig. President Poetin laat niet met zich sollen en slaat keihard terug na het schenden van de gentlemen's agreement tussen Rusland en de EU/NAVO. Die overeenkomst hield in geen verdere uitbreiding van de EU en de NAVO naar het oosten.
jefcooper
HiltermanDe CIA heeft, naar wordt beweerd, als vijf miljard in propaganda in de Ukraine gestoken.
Zoon en schoonzoon van Biden en Kerry hebben leuke baantjes in het oosten, gaswinning, vervelend dat ze niet hun kantoren daar kunnen betrekken.
Molenaer
Leprechaun
Molenaerhttps://teken.geenpeil.nl/#/vo
mvg
Molenaer
Leprechaunboftm
Molenaermvg
Leprechaun
stand gekomen Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de
Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en haar lidstaten, enerzijds, en
Oekraïne, anderzijds (Trb. 2014, 160)
Teken de petitie tegen de Associatieovereenkomst op GeenPeil:
https://teken.geenpeil.nl/#/vo...
Niet vergeten, het is erg belangrijk om nieuw onderhandelingen op gang te helpen.
Onderhandelingen waar ook Rusland bij betrokken moet worden.
Eline
http://www.spiegel.de/international/europe/war-in-ukraine-a-result-of-misunderstandings-between-europe-and-russia-a-1004706.html
en over de dcfta: http://www.eipa.eu/files/repository/eipascope/20141120085243_EIPASCOPE_2014_WKO.pdf
Interessant weetje: Janukovich heeft in 2013 nog geopperd om een nationaal referendum te houden over wel/geen EU-verdrag. Dat zag de pro-EU oppositie echter niet zitten. Ook de communistische partij heeft nog geprobeerd een referendum te organiseren, de eerste poging werd getorpedeerd door een pro-EU partij en bij de tweede poging stemde de kiesraad unaniem tegen.
Waar veel te weinig aandacht voor is, zijn de schendingen van mensenrechten in Oekraïne. Er worden nog volop mensen gemarteld, ook buiten het oorlogsgebied. Er is nauwelijks nog sprake van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, want dat vormt een gevaar voor de nationale veiligheid. Zijn dit onze 'gedeelde normen en waarden'? Het land gaat echt de verkeerde kant op, maar onze (EU) politici lijken het niet te zien. Alleen al hierom zouden we ratificatie van het verdrag moeten opschorten.
Sterker
Elinejefcooper
Sterker'Renditions' was het eufemisme.
Niet wordt ingezien dat de EU inderdaad westerse normen en waarden hanteert, de waarden van imperialisme.
De rol van het Britse imperium overgenomen door het VS imperialisme.
Sterker
jefcooperSterker
Sterkerjefcooper
Sterkerhttp://usnews.nbcnews.com/_news/2013/02/05/16853156-report-pulls-back-veil-on-cias-rendition-program?lite
Eline
SterkerMartelen buiten oorlogsgebied:
http://www.workers.org/articles/2015/06/21/no-to-repression-against-journalists-in-ukraine/
http://www.uacrisis.org/27347-amnestey-international
http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=16460&LangID=E
Sterker
ElineHelaas is de Oekrainse samenleving nog lang niet sterk genoeg om
die Oligarchen op eigen kracht aan te pakken. De mensen op straat, ik spreek ze dagelijks, vragen, nee smeken om een kapstok. En van al het kwade is de EU en het IMF het minst kwade.
Ja, het IMF vraag veel, maar ze stellen wel als voorwaarde dat corruptie verdwijnt en rechtelijke macht onpartijdig wordt. Dat alleen is een gigantisch winstpunt. Het brood is gelukkig niet veel duurder. Het gas wel, hoewel het wegsnijden van Naftogaz (ja van de Oligarchen uit Kharkov) de meeste pijn dragen. Maar nog steeds hebben de meeste flats onregelbare stadsverwarming en kunnen de mensen de temperatuur in de winter alleen regelen door het raam open te zetten. Die zure appel van modernisering moeten ze door en de regering moet tegen al te veel populisme geholpen worden door de "strenge IMF" aan te kunnen wijzen..
De realiteit is een harde. Het probleem zit in de Oligarchie, die moeten ze aanpakken via een onafhankelijke rechter en, wij, met het geld; via het IMF.... het is niet anders. Ook voor de EU is het een zegen. De Oligarchen bankieren in Londen, Cyprus, Oostenrijk en Nederland. De bankensector hier is nog nauwelijks gesaneerd want ook wij kunnen blijkbaar niet zonder een kapstok.
En er is hoop: het land zelf verdient eigenlijk uitstekend. Een enorme graanproductie, de IT sector is groter dan die van Nederland en ze bouwen prima vliegtuigen. De opleiding van de mensen is gemiddeld gelijk aan de meeste westerse landen. Het is zeker geen uitzichtloze zaak en de EU heeft veel meer welvaart van Oekraïne te verwachten dan menigeen denkt.
Tot slot, dat er
lkruijsw
dagen in Kiev geweest en heb me laten rondleiden langs alle plekken. Het verhaal van mevrouw van Herk komt voor 100% overeen met dat van een PoetinRus, vol met halve waarheden.
Ten eerste is er al heel lang over de associatie overeenkomst onderhandeld en was het oude parlement ook vóór. Alleen wilde de President onder druk van Poetin niet tekenen. De reden dat de Oekraïners graag de associatie overeenkomst willen is gewoon zakelijk. De economie van Rusland is niet groter dan die van Italië, de economie van de EU is 17 keer groter dan die van Rusland. Logisch dat je daar goede betrekkingen mee wil hebben. De Oekraïners willen ook gewoon handelen met Rusland.
Ik denk dat het juist is om te constateren dat er een staatsgreep was. Het is echter onjuist om te zeggen dat de huidige regering onwettig is. Want voor zowel de President als de het parlement zijn er nieuwe verkiezingen geweest die volgens de wet zijn verlopen. De EU noch Nederland heeft
serieus zaken gedaan met de interim-regering, er zijn geen officiële bezoeken geweest. Mevrouw van Herk gooit de (onwettige) interim-regering en de huidige regering op één hoop.
Je kunt terecht kritiek hebben op de gang van zaken direct na de staatsgreep en de
houding van de EU. Je zult echter verder moeten. Dat er iets terugkomt van de oude regering is onrealistisch en de huidige regering is democratisch gekozen. Bovendien heeft Rusland zelf deze regering erkent.
In het huidige parlement zitten wel een aantal nationalisten, maar dat is maar beperkt, niet meer dan Wilders hier. De extreme partij Svoboda heeft de kiesdrempel niet gehaald. Er wordt overigens een link gegeven naar GlobalResearch, wat een Kremlin site is. Als iemand dat gelooft, dan raad ik aan, doe een keer een weekendje Kiev en zie het zelf. Een visum is niet nodig en voor 30 euro heb je een hotelkamer in een Soviethotel aan het Maidanplein.
Vervolgens komt mevrouw van Her
jefcooper
lkruijswHoe versterken, militair ?
Dat onze gasboer ons bedreigt, merkwaardig dat het sprookje nog steeds aanslaat.
Maar ja, we lijken wel te moeten.
Eergisteravond bij Pouw zei een meisje, lang geleden uit Afghanistan gevlucht met haar ouders, 'dat die vlucht was veroorzaakt door de VS, die idioten aan de macht had gebracht, en ook nog bewapend'.
Er viel een ongemakkelijke stilte, Halbe Zoolstra had ook al niets te zeggen.
De migranten ramp die ons nu treft, en de migranten al veel eerder, is ook al weer made by USA.
Als ik het goed zie heeft die ramp tot gevolg dat de EU landen de VS waarschuwen dat als dit zo doorgaat er een anti VS stemming gaat ontstaan.
Zelfs Telegraaf lezers beginnen het door te krijgen, zie de reacties daar.
Binnen een paar dagen veranderde opstelling van Washington, geen onderhandelingen met Assad of Rusland over Syrië, nu plotseling wel.
Sarko schijnt gezegd te hebben dat de 'burgeroorlog' in Syrië door samenwerking met Rusland en Assad binnen enige maanden over kan zijn.
PS
Voor alle duidelijkheid, ik heb er niets op tegen dat de Ukraine zaken doet met Europese landen.
Wat ik ten scherpste veroordeel is het EU imperialisme, wat Rusland economisch op de knieën wil dwingen.
En waarom zouden Europese landen geen handel mogen drijven met Rusland ?
Met TTIP zal die handel wel helemaal over zijn.
PS 2.
Onbeschoftheid, dan moet je bij Kerry zijn, de man die zich baas van de wereld waant, en ook nog recht meent te hebben op die machtspositie.
Sterker
jefcooperjefcooper
SterkerBovendien is daar de grootste Russische vloot basis.
Wat zou je er van vinden als Putin Pearl Harbour inpikte ?
Sterker
jefcooperEline
lkruijswMerkel stelde als harde eis voor het associatieverdrag dat Tymoshenko zou worden vrijgelaten. Dat wilde Yanukovych niet, heeft ook gevraagd of Merkel die eis wilde laten varen, maar dat wilde ze niet. Op de top in Vilnius 28/29 november 2013, was Tymoshenko nog steeds niet vrijgelaten, dus het verdrag had überhaupt niet getekend kunnen worden. Kennelijk wilde de EU dat verdrag toch wel heel graag, want toen bleek dat Yanukovych dus ook echt niet ging tekenen, lieten ze de eis van vrijlating opeens varen. Maar toen was hij al in gesprek met Poetin.
Er speelde namelijk heel 2013 ook nog een andere kwestie, met het IMF. Oekraïne had dringend geld nodig, het IMF wilde wel een lening verstrekken, maar natuurlijk alleen in combinatie met forse bezuinigingen/hervormingen. Harde eis IMF: de subsidie op gas voor huishoudens moest worden afgeschaft. De gasprijs zou daardoor 50% stijgen. Dat vond Yanukovych ontoelaatbaar, maar met het IMF viel niet te onderhandelen. Met een associatieverdrag alleen krijg je geen brood op de plank, dus Yanukovich heeft uiteindelijk aangeklopt bij Poetin voor een financiële injectie.
Derde kwestie: Poetin wilde niet dat Yanukovych dat verdrag ging tekenen, er kwamen handelssancties waardoor de economie van Oekraïne nog harder omlaag ging. Yanukovych kaartte dat aan bij de EU, maar Merkel wilde daar niet over praten voordat Tymoshenko was vrijgelaten.
De EU en IMF waren dus ook niet echt constructief bezig. Pas toen Yanukovich in onderhandeling bleek te zijn met Poetin over een miljardenlening en een lage gasprijs (waar veel Oekraïners overigens blij mee waren), wilde het IMF iets toegeven en mochten de armste huishoudens worden gecompenseerd voor de hogere gasprijs.
Overigens heeft Yanukovych steeds gezegd dat hij het verdrag alleen maar wilde uitstellen. Ik denk persoonlijk dat Poetin tijd heeft willen kopen om zelf met de EU in onderhandeling te gaan over dat verdrag.
Wat
Sterker
Elinejefcooper
SterkerAfgesproken was dat dat niet zou gebeuren.
Dat gebeurt dus wel, in het kader van PNAC van AEI, 'dat de VS Rusland en China militair moet onderwerpen voor ze te sterk worden'.
Dat is alles.
Sterker
jefcooperSterker