Atoomcrisis in Japan verergert

5 Connecties
0 Bijdragen

Terwijl de troepen van Gadhafi de overwinningen aaneen rijgen, neemt de Japanse atoomcrisis steeds grotere vormen aan. Dat en meer in Newswatch van woensdag 16 maart

Er is geen krant of nieuwssite die de atoomcrisis in Japan niet uitgebreid verslaat. Het belangrijkste nieuws is dat het nucleaire drama in Fukushima zich verergert. Wegens te hoge straling werden vanochtend de reddingswerkers bij de de Fukushima Dai’ichi kerncentrale weggeroepen. Ook waren er witte rookwolken bij de centrale te zien. Volgens The New York Times hangt de afloop van deze crisis nu juist af van deze 50 Japanse technici van de kerncentrale.

NRC Handelsblad heeft een eenvoudig liveblog dat de ontwikkelingen op de voet volgt. Ook schept NRC in een zestal vragen en antwoorden duidelijkheid over de huidige situatie in Fukushima.

The Telegraph volgt te crisis ook met en liveblog. De Britse variant biedt meer informatie dan zijn Nederlandse tegenhanger.

The Independent heeft een verhaal over hoe het wantrouwen over atoomenergie hand over hand toeneemt. Geruststellende verhalen zijn aan dovemansoren gericht 'na jaren te zijn voorgelogen', schrijft de krant.

De Telegraaf meldt dat tienduizenden Japanners proberen Tokio te ontvluchten uit angst voor een mogelijke nucleaire wolk.

Er wonen 35 miljoen mensen in Tokio en agglomeratie. Gisteren meldde de Nederlandse ondernemer Marc Wesseling, die in Tokio woont en werkt, op FTM nog dat er een 'fluorescerend zwaard van Damocles' boven de stad hing, maar dat hij niet van plan was de stad te verlaten.

Terwijl in Fukushima de Geigertellers gillen, opende Het Financieele Dagblad de krant vandaag met nieuws over de Japanse beursbarometer. Die blijkt na een twee dagen durende duikvlucht de weg naar boven weer te hebben gevonden. Volgens een opperanalist van ING wordt er gespeculeerd op de impact die het steeds negatiever wordende nieuws uit Japan heeft op de wereldeconomie. Die kan volgens de ING'er 'best groot' zijn. Japan draagt immers 9 procent bij aan de wereldeconomie.

Een iets diepzinniger analyse is vindbaar op de opiniepagina van The New York Times waar econoom Paul Krugman de macro-economische gevolgen van de Japanse crisis probeert te doorgronden. Gevolgen voor de productie van goederen, met name high tech, heeft de crisis nu al, maar er zijn ook positieve ontwikkelingen. Krugman eindigt met een retorische vraag: Eindigde de Great Depression ook niet met de Tweede Wereldoorlog?

Gadhafi stoomt door
Terwijl de rest van de wereld vooral zijn ogen op Japan heeft gericht, rijgt de Libische dictator de ene na de andere overwinning op de rebellen aan een. Gadhafi-gezinde troepen hebben vanochtend Benghazi gebombardeerd. Benghazi is de belangrijkste stad die in handen is van de opstandelingen.

Bron: De Volkskrant

Portugal lager
Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Portugal twee treden lager gezet, naar het niveau A3. De kredietbeoordelaar spreekt van negatieve vooruitzichten.

Bron: Het Financieele Dagblad


Deutche Bank kraait victorie over Chinese inflatie
Uit een belangwekkend rapport van Deutsche Bank blijkt dat de Chinese economie grip heeft gekregen op de inflatie. De vooruitzichten zijn zo goed dat het weer tijd wordt om 'bullish' te worden en weer aandelen te kopen.

Bron: Business Insider