Australië schatrijk dankzij enorme olievondst

1 Connectie

Werkvelden

Olie
6 Bijdragen

Een net ontdekte gigantische voorraad olie zal Australië transformeren tot het Saoedie-Arabië van de 21e eeuw. Paniek over een olietekort is onzinnig, vindt columnist en belegger Jan Dwarshuis.

Pfäffikon SZ, Zwitserland – Er druppelt slecht nieuws binnen voor de gelovigen in het fenomeen peak-oil. Vergeet Saoedi-Arabië, Irak of Koeweit. In een nagenoeg onbewoonbaar gedeelte van Zuid-Australië is een ontdekking (beperkte toegang) gedaan die de wereld wel eens voorgoed zou kunnen veranderen.
Een volstrekt onbekend bedrijfje, genaamd Linc Energy, heeft één van de grootste ontdekkingen van olie gedaan in de afgelopen vijftig jaar. Uit tests van de firma zou blijken dat er voor 3,5 miljard vaten olie onder de Arckaringa Basin zouden schuil gaan. Dat is een uiterst conservatieve schatting. De voorraden zouden kunnen oplopen tot 233 miljard vaten winbare olie. De wereldvraag naar olie lag in 2012 op ongeveer 88,8 miljoen vaten per dag om u een beeld te geven. Het sommetje kunt u zelf wel maken.
Australië wordt Saoedi-Arabië ?
Australië zou met de olievondst in één adem genoemd kunnen worden met grootmacht Saoedi-Arabië. Het werelddeel zou in één klap schatrijk zijn. Peter Bond – de CEO van Linc Energy – is van mening dat de vondst de wereld van de olie-industrie volledig kan transformeren. Hij merkt wel op dat de kosten om productie mogelijk te maken in het gebied ongeveer £200 miljoen zullen beslaan.
Wanneer u dus wat opportunistisch bent ingesteld kunt u beter vandaag nog uw koffers pakken en verkassen naar Down Under. In Cooper Pedy, een klein stadje in de buurt van de olie ontdekking met slechts 1695 inwoners, is de gekte compleet toegeslagen. Het gehucht wordt bedolven onder gelukzoekers met dollartekens in hun ogen.
Vraagtekens
?Bij het fenomeen peak-oil heb ik wel eens vaker mijn vraagtekens gezet. De oliecrisis in de jaren zeventig van de vorige eeuw kan ik me zelfs nog goed herinneren. Ik vroeg me destijds af waarom mijn vader al die blikken benzine opstapelde achter in de garage. De toenmalige Amerikaanse president Jimmy Carter gooide in 1977 nog wat meer olie op het vuur:
“Unless profound changes are made to lower oil consumption, we now believe that early in the 1980s the world will be demanding more oil than it can produce”.
Carter kleunde behoorlijk mis met zijn voorspellingen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat overheden sindsdien misbruik hebben gemaakt van de situatie. Shell heeft wel eens vaker met advertenties in de landelijke dagbladen onderbouwd hoeveel accijns en belastingen er in een litertje benzine zitten.
Linkse peperdure projecten?
Vervolgens doet de hele wereld zijn uiterste best om u te doen geloven dat de olie nu toch echt op is. Dan begrijpt u wat beter waarom het zo duur is. Tevens geeft het linkse politici de ruimte om zogenaamd groene projecten uit de grond te stampen die slechts draaien op peperdure subsidies in plaats van op gratis wind.
Volgens Amerikaans onderzoek van het Institute of Energy Research ligt er alleen al in de VS voor 88 jaar winbaar ‘natural gas’ in de grond. Tevens ligt er voor 29 jaar olie, voor 140 jaar schalie-olie en voor 465 jaar kolen opgeslagen. Ik wil er maar mee zeggen dat er van energiepaniek geen sprake kan zijn. Het onderschrijft dat de supercyclus in grondstoffen inderdaad op zijn laatste benen loopt.
Dat neemt niet weg dat het verstandig is om technieken te vinden welke steeds minder energie verspillen en rustig op zoek te gaan naar slimme alternatieven. In dat kader vind ik de BMW i3 die volgende week geïntroduceerd wordt wel een aardige ontwikkeling.
Rest mij u een goed weekend te wensen.
******************************************************************************************************
Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij een positie in BMW en geen positie in andere bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.