Auto-importeur Hessing failliet

De bekende auto-importeur Hessing is failliet. De vastgoeddromen van baas Frits werden het bedrijf fataal.

Hessing, de bekende importeur van de zeer exclusieve automerken Bentley, Rolls Royce, Lamborghini, Maserati en Bugatti is failliet. De werkplaats werd eind vorige week verzegeld en het personeel is inmiddels naar huis gestuurd, gisteren werd door de Utrechtse rechtbank het faillissement uitgesproken, zo bevestigt de woordvoerder van de rechtbank Utrecht.
"Er is op dit moment bij mijn weten niemand die hier uitspraken over kan doen", laat een ontredderde persoon weten die bij Hessing de telefoon opneemt.

Inmiddels heeft het veilingbedrijf Van Beusekom uit Baarn zich over delen van de bedrijfs-inventaris ontfermd. Van Beusekom heeft buiten op de vestiging van Hessing aan de A2 de pandmaatregelen duidelijk zichtbaar aangeplakt.

Hessing raakte in grote financiële problemen met zijn ambitieuze vastgoedproject Park Bloeyendael. Hessing had de droom om een met een slotgracht omgeven "woonoase" in de Bilt te creëren. Park Bloeyendael had naar Amerikaans voorbeeld de eerste zogenaamde "gated community" in Nederland moeten worden, een afgeschermde en beveiligde villawijk. Om het grote project te financieren tekende de bekende auto-importeur ook privé mee. Geldschieter en collega auto-importeur Evert Louwman verschafte in 2010 via zijn investeringsmaatschappij Alcredis een aanzienlijk deel (10 miljoen) van de naar schatting in totaal 28 benodigde miljoenen. Vertegenwoordigers van Park Bloeyendael hielden bij hoog en laag vol dat een aanzienlijk deel van het project al was verkocht, ondanks de aanhoudende stroom berichten dat het project zich al tijden in grote financiële problemen bevond. Bronnen die bekend zijn met het project zeggen dat er bijna geen enkele verkoop was gerealiseerd. De timing van Hessing om een groot vastgoedproject te beginnen, was gezien de wereldwijde crisis, ook niet bepaald ideaal te noemen (zie hier het vorige maand verschenen verhaal over Bloeyendael op FTM).

 

Een digitale impressie van Park Bloeyendael, de fatale droom van Frits Hessing


Directe gevolg was dat Hessing niet aan de terugbetalingstermijnen van de banken en zijn vriend Louwman kon voldoen en daardoor al eind vorig jaar oog in oog te staan met de collectanten van zijn vakbroeder. Met een, naar het nu blijkt, voor Hessing desastreuze afloop. Louwman was met zijn investeringsmaatschappij Alcredis en de Rabobank verantwoordelijk voor de aanvraag van het faillissement.

Voor SNS Property Finance dient zich ook weer een grote afboeking aan. Het voormalige onderdeel van Bouwfonds (ex-ABN Amro bezit) voorzag in een hypotheek van 20,5 miljoen op het terrein van Park Bloeyendaal.

Op de website van Hessing staat nog steeds een prominente link naar het fatale vastgoeduitstapje van Hessing. Als gevolg van alle ellende lijkt het onwaarschijnlijk dat Frits Hessing dit jaar een oude traditie in ere zal houden door in zijn Rolls Royce stappen en naar het mondaine ski-oort Lech af te reizen.