Californians en benzine

2 Connecties

Relaties

Automotive Benzine
0 Bijdragen

Op de autobeurs in Los Angeles kwam FTM opvallend weinig écht grote benzineslurpers tegen. Zeker de Californians willen afkicken van benzine, want ze betalen 35 dollarcent per gallon meer. Met uitschieters van 50 cent.

De LA Auto Show in het Convention Center in Los Angeles was dit jaar behoorlijk green and lean. Zo presenteerde BMW haar  hybride conceptmodellen i3 en i8 Spyder, Chevrolet toonde haar elektrische Spark en Audi  presenteerde voor de Amerikaanse markt nieuwe dieseluitvoeringen van de A6, A7, A8 en Q5. Dat juist zulke modellen in Los Angeles worden getoond, is geen toeval, want de benzine-aversie in Californië neemt toe. Californians betalen gemiddeld 35 dollarcent  meer per gallon dan hun landgenoten. En regelmatig krijgen ze te maken met onverklaarbare prijsexplosies van soms wel 25 dollarcent per dag.

 

Bijzonder benzinemengsel
De kern van het probleem schuilt in de speciale CARB-benzine waar Californië zich in 1996 als enige aan heeft gecommitteerd binnen het California Reformulated Gasoline Programme. Deze schonere benzine  levert bij verbranding een lagere CO2 uitstoot op. Nadeel: het is door de bijzondere samenstelling geen pure commodity en het produceren van het CARB-benzinemengsel kost 10 tot 20 dollarcent per gallon meer dan gewone benzine. Daarbovenop spant Californië de kroon qua brandstofaccijnzen. Het uiteindelijke resultaat; de benzineprijzen in Californië zijn gemiddeld 35 dollarcent per gallon hoger dan in andere staten.

Prijsexplosies
Californië, de staat met de hoogste benzineconsumptie van de US (40 miljoen gallons per dag), kent regelmatig ongekend hoge pieken in de benzineprijs. In oktober was het weer raak: in de tweede week moest het recordbedrag van gemiddeld 4,67 dollar per gallon (0,95 eurocent per liter) worden afgerekend aan de pomp. Binnen een week ging de prijs soms met 50 dollarcent omhoog.
De prijzen zijn inmiddels - voor Amerikaanse begrippen - weer enigszins genormaliseerd op omgerekend 71 eurocent per liter, maar verschillende experts waarschuwden afgelopen weekend in de LA Times dat de prijs structureel hoog zal blijven en dat prijsexplosies van tientallen procent niet uitgesloten zijn.

Normale benzine +25 cent
De oorzaak van de plotselinge prijsexplosies houden volgens experts verband met markmanipulatie. “De prijsstijgingen worden in eerste instantie veroorzaakt door daadwerkelijke tekorten, maar dat wordt vervolgens verder versterkt door fabrikanten die de aanvoer afknijpen om de prijs verder op te stuwen,” zegt Severin Borenstein, directeur van het UC Energy Institute in de Los Angeles Times. Hij ziet een oplossing in het herintroduceren van gewone benzine met een meerprijs van 25 dollarcent per gallon. “Niemand zal daar normaal voor kiezen, want door de meerprijs is CARP-benzine normaliter goedkoper. Maar als fabrikanten in tijden van schaarste kunstmatig de prijs opdrijven dan zal de incentive om dat te doen minder worden, want de consument kan dan als alternatief voor gewone benzine kiezen.  De piek kan op deze manier afgetopt worden op een maximale prijsstijging van 25 dollarcent.”


Gelukkig werden er op de autobeurs Los Angeles ook nog oldschool benzineslurpers geïntroduceerd:Foto: Urban Ram (392 Hemi motor)

 

 

Foto: RAM 3500

 

 


Foto: Mopar Jeep Wrangler Sand Trooper (concept model)

 

 


Foto: Bentley Continental GT3: Bentley weer terug op de racebaan