Avontuur De Pers kost Boekhoorn 10 miljoen

Ook Marcel Boekhoorn houdt een aardige scheur in zijn broek over aan zijn avontuur met Dagblad De Pers

De balans van ruim vijf jaar Dagblad De Pers toont bloedrode cijfers die voor het grootste deel voor rekening komen van krantenconcern Wegener. Dankzij de miraculeuze deal die voormalig Wegenertopman Joop Munsterman in de lente van 2009 met Boekhoorn overeenkwam. Maandag werd bekend dat Wegener de overeenkomst met Boekhoorn voor 45 miljoen euro heeft afgekocht. Is het avontuur van de Nijmeegse investeerder nu dankzij de deal met Wegener kostenneutraal verlopen? Nee, ook Boekhoorn houdt een aardige scheur in zijn broek over aan zijn krantenavontuur. In het door Mountain Media verspreidde persbericht valt over de financiële afwikkeling het volgende te lezen: 'De afkoopsom zal door Mountain Media worden aangewend om het merendeel van haar bestaande verplichtingen te voldoen.' Het merendeel. Hoeveel hij precies na de afkoopregeling met Wegener nog zelf aan de banken moet aflossen, maakte hij niet bekend.

 

Boekhoorn met een kat zonder zak


Wegener liet maandag in een persbericht weten om met het afkopen nog eens 13,5 miljoen euro extra te reserveren bovenop de reservering van 48 miljoen die vorig jaar al werd genomen. Vorig jaar werden ook al de uitgaverechten - die het krantenconcern in 2009 en 2010 voor het bedrag van 16 miljoen euro had verworven, naar nul afgeschreven (in 2011 vond er een afschrijving 14,7 plaats). Wegener vanaf 2009 tot en met 2011 34,2 miljoen verlies op De Pers. Samen met de afschrijving op de uitgaverechten en de afkoopsom kost de handtekening van Munsterman het krantenconcern het kolossale bedrag van 93,9 miljoen euro. Daarmee houdt het krantenconcern de verliezen op de deal met De Pers nog aanzienlijk beperkt, want de kosten hadden ruim 50 miljoen euro hoger kunnen uitvallen als het contract met De Pers was uitgediend.

Gat van 10 miljoen
Degene die echter het meest zijn verlies van project De Pers wist te beperken heet natuurlijk Marcel Boekhoorn. Maar geheel zonder zonder kleerscheuren komt Nijmeegse investeerder er niet vanaf. In totaal vloeide er - volgens betrokkenen - een kapitaal van ruim 100 miljoen in de journalistieke Oase aan de Amsterdamse Schinkel.
In de laatste gedeponeerde jaarrekening (2009) van Mountain Media staat nog voor 55 miljoen euro aan schulden op de balans. Daar zou inmiddels een klein deel van zijn afgelost. De bijdrage van Wegener van 45 miljoen poetst in elk geval niet de hele schuld weg: voor Mountain Media resteert er een gat van van ongeveer 10 miljoen euro, aldus betrokkenen. Bij de tien miljoen zijn ook de nog nader te bepalen kosten van het afvloeien van het personeel bij inbegrepen. Die zullen waarschijnlijk aan de hoge kant zijn. Boekhoorn liet FTM maandag weten dat hij de redactie - hoewel hij daartoe niet is gehouden - zeker niet met een grijpstuiver naar huis wil sturen. 'Dat gaat geld kosten, maar daar heb ik in dit geval geen enkel probleem mee. Ik wil het netjes afronden'.