Hard als Krupp-Stahl

1 Connectie

Onderwerpen

Euro
0 Bijdragen

BREAKING: Axel Weber zal Trichet niet opvolgen als president van de ECB.

Axel Weber, president van de Bundesbank en de gedoodverfde opvolger van Jean-Claude Trichet, haakt af. Om welke redenen hij zich terugtrekt, of de Bundesbank hem niet wil voordragen, is nog niet bekend. 
 
De euro is fors gedaald op het nog niet officieel bevestigde nieuws.  Weber bekend staat als een monetaire havik die de Europese munt koste wat kost hard wil houden en iedere politieke invloed op het monetaire beleid uit wil bannen. 
 
Weber was volgens FTM-columnist Edin Mujagic de ideale kandidaatom in het spoor van de Nederlander Wim Duisenberg te treden. "De nieuwe ECB- president moet geen zacht ei zijn", schreef Mujagic eerder.  
 
De meest kansrijke kandidaten zijn nu Klaus Regling, voorzitter van het Europese noodfonds EFSF is nu de Italiaan Mario Draghi. Tegen hem pleit het feit dat hij een Italiaan is en dat hij bij Goldman Sachs heeft gewerkt. Gezien de machinaties van die bank met de Griekse staatsschuld ligt dat politiek zeer gevoelig. Ook de Fin Erkki Liikanen is volgens Mujagic een kandidaat die voldoet aan de profielschets. 
 
Woensdagmiddag komt de Bundesbank met een officiële verklaring.
 
Update (12.34): Weber gaat naar Deutsche Bank. Stoot hij de Indiase kroonprins Anshu Jain van diens troon?
Update (12.57): Deutsche Bundesbank ontkent
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Arne van der Wal

Gevolgd door 889 leden

Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren