Ayatollah-economie op apegapen

3 Connecties

Shalom Israël: wellicht nog even wachten met een aanval op de Iraanse atoomcentrales? De Ayatollah-economie is vastgelopen en de Iraanse munt verkeert in een vrije val mede dankzij westerse sancties.

Gaan de vredesduiven het dan toch winnen van de haviken in de internationale crisis rondom atoomstaat in spe Iran? Het heeft er alle schijn van volgens The Guardian: de Iraanse munteenheid rial verkeert in een vrije val als gevolg van gekrompen vertrouwen van de Iraanse bevolking in het economische beleid van het Ayatollah-regime. Daarnaast heeft de Iraanse economie volgens de Britse krant steeds meer last van de westerse sancties, die zijn opgelegd vanwege het atoomprogramma van de Islamitische volksrepubliek.

 

De sinds 2010 geldende Europese en Amerikaanse sancties blijken de Iraanse economie nu echt pijn te doen. Hierdoor wordt het land -  met een exportindustrie dat voor 80 procent op olie drijft - verhinderd om olie en andere goederen te exporteren. Met als gevolg dat euro's en dollars alleen maar schaarser zijn geworden en de rial steeds verder is gedevalueerd.

 

Alleen al afgelopen week daalde de rail ruim 40 procent in waarde. Sinds 1 oktober verloor de munt 18 procent ten opzichte van de dollar. Op de zwarte markt kost een Amerikaanse dollar nu 35 duizend rial, tegen de officiële koers van 12.260 rial voor één dollar.

 

Alsmaar oplopende inflatie
De VS en Europa proberen via de sancties Iran af te laten zien van de mogelijke ontwikkeling van een atoombom. Daarnaast moeten de economische boycotmaatregelen ervoor zorgen dat het ayatollah-regime steeds verder uit de gratie gaat raken bij de Iraanse bevolking.

 

Tegelijkertijd blijft de Israëlische regering blijft er op hameren dat sancties tekort schieten. Alleen een massieve 'preventieve aanval' op de Iraanse atoomcentrales kan toekomstige dreiging van Iran met een 'nucleaire holocaust'  wegnemen, zo heeft de Israëlische premier Netanyahu herhaaldelijk laten weten.

 

Ondertussen steunen en zuchten de Iraanse burgers onder de alsmaar oplopende inflatie. Volgens de centrale bank bedraagt die 23 procent, maar volgens Bloomberg reppen lokale media al van inflatiecijfers van bijna 30 procent. Geen wonder dat Iraniërs hun rials massaal gaan inwisselen voor dollars en euro's.

 

'Psychologische oorlog' van 'vijanden' van Iran
Volgens de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is de valuta-crisis in zijn land de schuld van speculanten en het Westen. Vandaar dat hij gisteren fel van leer trok tegen het Westen tijdens een persconferentie in Teheran. De 'vijanden' van Iran zouden een 'psychologische oorlog' voeren volgens Ahmadinejad. 'Vijanden zijn erin geslaagd onze olieverkopen naar beneden te brengen, maar hopelijk zullen we dit compenseren.'

 

 

Kopzorgen voor de Iraanse president Ahmadinejad

 

Ergste financiële crisis sinds oorlog tussen Iran en Irak

De prijzen van basisvoedsel zoals kip, melk, kaas, brood en suiker rijzen onderhand de pan uit in Iran. Zodanig zelfs, dat The Guardian gisteren al repte van de ergste financiële crisis sinds de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren tachtig.

 

Uiteraard volgen de Israëlische media de economische malaise in Iran met meer dan warme belangstelling. Afgelopen zondag verklaarde Yuval Steinitz, minister van Financiën van Israël dat de Iraanse economie op 'het randje van ineenstorting staat', zo meldde Haaretz. Volgens schattingen van Steinitz heeft de Iraanse overheid 45 tot 50 miljard dollar misgelopen aan olie-opbrengsten als gevolg van de Westerse sancties.

 

 

(L)