Dat er niks onoorbaars heeft plaatsgevonden bij het Slotervaartziekenhuis hoopte Aysel Erbudak in Nieuwsuur te onderbouwen door te stellen dat KPMG nooit signalen heeft afgegeven van misbruik. Twan Huys vond het niet overtuigend genoeg. 'KPMG, die hebben er ook wel eens vaker naast gezeten, ook bij zichzelf trouwens.'

  ‘Dames en heren, een immigrante die het gemaakt heeft. De Turkse Aysel van Waveren-Erbudak,’ luidde de aankondiging in het tv-programma Telelens (1994). Dat was gisteravond een nogal wrang fragment in de Nieuwsuur-uitzending over Aysel Erbudak, de onderneemster die naam maakte en faam verwierf als bestuursvoorzitter en mede-eigenaar van het Slotervaartziekenhuis. Ze werd gisteravond door Twan Huys om uitleg gevraagd over haar emigratieplannen, het FIOD-onderzoek en de recente uitspraak van de rechter dat Erbudak 1,7 miljoen euro moet terugbetalen aan het Slotervaartziekenhuis. De rechter oordeelde eind januari dat er gelden ‘op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis onttrokken’ waren. Het betrof onder meer een (mislukte) buitenlandse investering, een aantal creditcarduitgaven ten bedrage van 143 duizend euro en voor 67 duizend euro aan opmerkelijke declaraties voor een personal trainer, sieraden, vakantie en tickets voor Pearl Jam.

  Schermen met KPMG

  Erbudak wordt bovendien door het Openbaar Ministerie verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Dit laatste vanwege valse facturen à een miljoen euro waar onder de factuuromschrijving ‘voorschot zekerstelling aankoop goederen t.b.v. afdeling Radiologie’ een (uiteindelijk mislukte) financiering van een zorgconcept in Turkije werd gefinancierd. In Nieuwsuur ontkent Erbudak dat de facturen vals waren, maar erkent wel dat ze vanuit het Slotervaartziekenhuis een investering van 1 miljoen euro heeft gedaan in een Turks zorgconcept.
  'KPMG, nou ja, die hebben er ook wel eens vaker naast gezeten, ook bij zichzelf trouwens'
  Om duidelijk te maken dat daar niks onoorbaars is gebeurd, beroept Erbudak zich in de uitzending op de accountant van het Slotervaartziekenhuis. ‘Sinds ik in 2006 in het Slotervaartziekenhuis binnenkwam, werden de jaarcijfers altijd gecontroleerd door KPMG. […] en ik vind het heel verbazingwekkend dat in de 7 jaar dat ik daar heb gezeten, er geen enkel signaal is gekomen van welke vorm van misbruik dan ook. KPMG was ook bekend met alle projecten waar ik mee bezig was. […] En dan komen er in een onderzoek van een-twee weken na mijn schorsing allerlei verdachtmaking over mij naar boven,’ aldus Erbudak met enige verbazing in haar stem. Nieuwsuur-presentator Twan Huys blijkt niet onder de indruk dat het Big4-accountantskantoor niets heeft geconstateerd. Huys: ‘KPMG, nou ja, die hebben er ook wel eens vaker naast gezeten, ook bij zichzelf trouwens.’ (ter verdieping: zie het FTM-dossier over KPMG).

  Status quo

  Het einde van de soap rond het Slotervaartziekenhuis zal nog jaren duren vanwege het hoger beroep dat Erbudak heeft ingesteld. Een van de cliffhangers in deze story: zal Erbudak daadwerkelijk verschijnen bij toekomstige (straf)zittingen? Erbudak is namelijk geëmigreerd, iets waar de advocaat van het Slotervaarziekenhuis achter kwam toen hij beslag wilde leggen op Erbudak’s bezittingen. Hij sprak van een kat-en-muis spel, en plaatste een groot vraagteken bij de hoop dat de 1,7 miljoen euro ooit teruggevorderd kan worden. ‘Of we dat geld kunnen innen, is niet duidelijk. Ik hoop dat mevrouw Erbudak het recht respecteert,’ zei de advocaat onlangs op FTM.
  'Het is niet zo dat ik het ergens in een sok of in een kluis heb zitten'
  In Nieuwsuur schept Erbudak desgevraagd meer duidelijkheid. ‘Ik ben niet gevlucht, maar ik woon inderdaad nu in Turkije,’ beaamt ze en geeft aan dat ze dat voornemen al langer had en dat ze op en neer zal blijven reizen. Erbudak is bovendien uitgeschreven in Nederland. Nóg een cliffhanger: ze geeft aan dat ze niet beschikt over 1,7 miljoen euro. ‘Het is niet zo dat ik het ergens in een sok of in een kluis heb zitten. Ik hoop ook dat we in hoger beroep de zaak weer kunnen laten kantelen,’ aldus Erbudak in Nieuwsuur. Van enige salarisopbouw was volgens haar ook geen sprake bij het Slotervaartziekenhuis, want ze zegt nooit concrete salarisafspraken te hebben gemaakt. Wanneer doe je zo iets? ‘Als je iemand bent die niet voor het geld gaat, maar iemand die voor de inhoud gaat. En dat is het type persoon dat ik ben.’

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Dennis Mijnheer

  Gevolgd door 1138 leden

  Ontspoorde bedrijfskundige die alles wil weten van mannen en vrouwen met witte boorden. Tags: fraude, witwassen, omkoping.

  Volg Dennis Mijnheer
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De slag om het Slotervaart

  Het Slotervaartziekenhuis raakte begin 2013 de speelbal van ruzieënde aandeelhouders en staat daarmee symbool voor de meer du...

  Volg dossier