Aziatische 'Wereldbank' bezorgt VS hoofdpijn
Column
15
Ook Nederland doet mee met de AIIB, de nieuwe 'wereldbank' van China, India en Rusland. Zo verschuift de macht zonder 'grote ongelukken' van west naar oost, observeert columnist Jan Dwarshuis.
Naast alle opmerkelijke en emotionele commotie rondom het nietige Griekenland zijn er nog genoeg aandachtspunten die er wellicht meer toe doen. 57 landen zijn als kandidaat-medeoprichters betrokken bij de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), die de Aziatische tegenhanger moet worden van de Wereldbank. China, India en Rusland worden grootaandeelhouders van de bank, maar ook Zwitserland en Nederland zijn betrokken. De AIIB begint langzaam maar zeker een hoofdpijndossier te worden voor de VS.
Sancties Rusland
Al eerder heb ik u eens gewezen op het feit dat de sancties jegens Rusland averechts werken. De Russen kiezen – terecht – voor het versneld aanhalen van de banden met de Chinezen. Velen noemen het een verstandshuwelijk, maar er zijn genoeg feiten die duiden op een diepere relatie. De oprichting van de AIIB op 24 oktober 2014 is daarvan een concreet bewijs. Rusland is in een rap tempo bezig de handelsactiviteiten met de rijzende ster China aan te halen, hetgeen de EU nog wel eens duur kan komen te staan. Opvallend is dat de VS, maar ook Japan, fel gekant zijn tegen de oprichting van de AIIB.In tegenstelling tot de Wereldbank houdt China de teugels bij de AIIB stevig in handenIn tegenstelling tot de Wereldbank houdt China de teugels bij de AIIB stevig in handen. De Amerikaanse regering kraakt de AIIB publiekelijk af, omdat de bank onvoldoende transparant zou zijn en niet zou kunnen voldoen aan de hoge governance-normen. Ik vraag mij af hoe de VS dit kan beoordelen zonder betrokken te zijn?