Baas in eigen buik

3 Connecties

Vroeg of laat moet de huidige wereldwijde schuldenberg exploderen, denkt columnist Jan Dwarshuis. Tijd voor de burger om maatregelen te nemen: weg met uw hypotheek, op naar een 'debt free environment'!

Het lachen zal de gemiddelde Nederlandse konijnenkop inmiddels wel zijn vergaan. Al jaren schrijven wij over uw koopkracht die vakkundig gesloopt gaat worden, uw pensioen dat door de plee getrokken gaat worden en uw tastbaar stenenbezit dat in rap tempo in waarde daalt. 
 
Jaren hebben allerlei geleerden u voorgespiegeld dat het zo ver niet zou komen en dat onze bloedgroep bestaat uit ultieme doemdenkers. Welnu, er moet ons iets van het hart. Wij zijn geen doemdenkers, maar realisten. Sterker nog, wij zien in het huidige tijdsgewricht juist extreem veel kansen waar slimme ondernemers hun voordeel mee kunnen doen. Maar je moet wel bukken om het kwartje op te pakken. 
 
Zelfs uw regering spiegelde u zeer recentelijk nog voor dat het financieren van een stel lallende Grieken geen kwaad kon. Inmiddels zijn ook zij tot andere inzichten gekomen, hetgeen natuurlijk mosterd na de maaltijd is. Opvallend is dat als het spannend wordt, uw volksvertegenwoordigers gewoon een loopje nemen met de waarheid. Het luchtige Irak is een aardig voorbeeldje. Welk doel hebben de heren daarmee? De tijd dat de burger met een kluitje ’t riet in te sturen was ligt al lang achter ons. Met name de sociale media en een schare van goede wereldwijde bloggers en columnisten dragen daartoe bij.
 
Opgeblazen schuldenberg
 
Vroeg of laat gaat u simpelweg de rekening betalen voor de huidige wereldwijd opgeblazen schuldenberg. De pijn zal en moet genomen worden - maar niemand wil er nu nog aan. Waarom niet?, vragen wij ons openlijk af. De werkende klasse, die net gewend was aan de comfortabele middenklasse, is straks weer terug bij af. Dat doet pijn. Neemt u van ons aan dat ze eerdaags massaal pissig worden. En Den Haag zich maar afvragen waarom de volatiliteit van de kiezersgunst tot extreme hoogte gestegen is.   
 
Inmiddels constateren wij droogjes dat alles wat u bezit onderhevig is aan deflatie en alles wat u broodnodig heeft onderhevig is aan inflatie. Neemt u van ons aan dat deze combinatie geen gezellige is. Moeders op de bank klaagt bij u steen en been dat voedsel en energie in rap tempo stijgen. Ondertussen droomt u er stilletjes nog van dat de waarde van uw huis nog steeds gelijk staat aan de WOZ-waarde die uw gemeente u oplegt en door uw matgeslagen brievenbus duwt. De NVM makelaar legt u voor de honderdste keer uit dat de prijzen weer stijgen. Maar waarom daalt uitgerekend uw huis dan toch...?
 
Misschien is het een aardig idee dat u de hand aan zichzelf slaat en juist zelf besluit keihard te gaan saneren. Dan bent u in ieder geval een trendsetter in plaats van een trendvolger. U verkoopt uw huis – of veilt het - en trekt u bescheiden terug in een uiterst eenvoudige huurwoning om maar eens wat te noemen. U bouwt uw verdere verplichtingen af tot een kinderlijk niveau waarbij uw huisbankier u zal vragen of alles nog wel goed met u gaat. 
 
Internationaal saneren
 
Op die manier loopt u vooraan in de keiharde internationale sanering die ons allen nog te wachten staat. Een betere wereld begint bij u zelf is daarbij het motto. Verder regeert u vanuit belegd vermogen, hoe bescheiden dat ook mag zijn. Uw leven is verworden tot een ‘debt free environment’. U bent onderweg van uw krantenwijk naar uw villawijk op deze manier, zonder dat u het beseft. U bent geen slaaf meer van onbetrouwbare regeringspartners of duistere financiële instellingen die u van alles proberen aan te smeren. U bent baas in eigen buik. 
 
Jan Dwarshuis is columnist bij COLUMBEURS en Follow the Money. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen. Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl