
Meer vrijheid was misschien wel de belangrijkste belofte bij de introductie van marktwerking in de zorg. Vrijheid voor nieuwe aanbieders om te laten zien dat het beter kon en vrijheid voor de patiënt om zelf een zorgverlener te kiezen. Lees meer
Die vrijheid staat ter discussie. De zorgverzekeraars, als beheerders van de premiegelden, willen meer macht om te bepalen waar het aan uitgegeven mag worden en meer invloed om zorgverleners te sturen middels contractafspraken.
Artikel 13 van de Zorverzekeringswet (ZVW) bepaalt dat verzekeraars ook een vergoeding (van in de praktijk zo'n 80 procent van de prijs) moeten betalen wanneer een patiënt kiest voor een zorgverlener zonder contract. Daar wilden de verzekeraars graag van af. Minister Edith Schippers loodste vorig jaar een wetsvoorstel door de Kamer dat artikel 13 zo wijzigt dat verzekeraars niet langer verplicht zijn om die vergoeding te betalen. Daarmee kon de verzekeraar in feite bepalen welke zorgverleners economisch bestaansrecht houden en welke niet - en zou het een stuk makkelijker worden om in contracten vast te leggen hoe zorg precies verleend moet worden. Zorgverleners uit allerlei branches maakten zich zorgen over deze toename van macht van de verzekeraar en verzetten zich het afgelopen jaar heftig tegen de wetswijziging en zorgde in de Kamer bijna voor een kabinetscrisis en sneuvelde uiteindelijk in de senaat. Follow the Money publiceerde talrijke artikelen over dit proces. We laten het daar niet bij zitten.
Follow the Money volgt de ontwikkelingen rond zorgverzekeraars op de voet en investeert in diepgaand onderzoek. Hieronder de resultaten van onze inspanningen.
Ethisch incasseren is nog steeds een probleem voor verzekeraar Menzis
Verzekeringsweigeraar krijgt duizenden euro’s terug
Zilveren Kruis liet minister Bruins blunderen met niet-bestaand onderzoek
‘De Zorgverzekeringswet deugt niet, dus ik doe er niet aan mee’
Zzp’ers krijgen Achmea in de rechtszaal op de knieën voor vrije artsenkeuze
Hoe verzekeraars marktwerking in de zorg dwarsbomen
Onduidelijke regelgeving antidepressiva geeft zorgverzekeraars vrij spel
De onzichtbare strijd om de zorgmiljarden
De jaren van ijzeren Edith
Zorgverzekeraar dwingt GGZ-instelling medische data te delen
Huisartsenprotest tegen bureaucratie breidt zich uit naar andere zorgsegmenten
Afvinklijstjes, stapels formulieren en declaraties bijhouden: veel zorgverleners hebben het gevoel dat het wel wat minder kan met de bureaucratie in hun werk. Een succesvol protest van huisartsen, vorig jaar, krijgt nu een breder vervolg in andere segmenten van de zorg. De actiegroep die het protest leidt wil volgende maand van zich laten horen op een belangrijk zorgcongres.
22 juni moet een belangrijke dag worden in de strijd van zorgverleners voor het terugdringen van de bureaucratie en regeldruk in hun werk. Op deze vierde woensdag van juni vindt er een congres plaats met de veelzeggende titel Zelf aan het Roer, waarbij onder anderen André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland, Ronnie van Diemen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit aanwezig zullen zijn. Protestbeweging Het Roer Moet Om zal trachten de zorgbobo’s ervan te overtuigen dat de regie over kwaliteit van zorg weer terug moet naar de arts. De sterke invloed in de spreekkamer van derde partijen, zoals zorgverzekeraars, wordt als onwenselijk ervaren en resulteert in een sfeer van wantrouwen. Het congres moet de medische professionals helpen om verloren autonomie te heroveren.
Het congres moet de medische professionals helpen om verloren autonomie te heroveren
Het Roer Moet Om ontstond begin vorig jaar als een actiecomité van een groep huisartsen. Getergd door het papieren monster van de zorgbureaucratie besloten de artsen dat het zo niet langer kon. Hun frustratie kwam voor een belangrijk deel voort uit de overtuiging dat veel van de regeldruk die huisartsen kregen opgelegd, in de praktijk onnodig was. In de eerste maanden van 2015 — kort nadat de afschaffing van de vrije artsenkeuze in de Eerste Kamer was gestrand — groeide het verzet tegen het zorgbeleid van de regering. Op 11 maart publiceerde het comité Het Manifest van de Bezorgde Huisarts. gericht aan minister Edith Schippers, de Tweede Kamer en de vier grootste zorgverzekeraars, waarin de huisartsen eisten dat er een einde zou komen aan de ‘geëxplodeerde zorgbureaucratie’.
De opstand van de huisartsen had effect. Vorige zomer kwamen zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties, toezichthouders en de overheid met de huisartsen overeen dat er per 1 oktober 2015 concrete veranderingen zouden worden doorgevoerd op het gebied van bureaucratie en kwaliteit, die zouden moeten leiden tot een significante afname van de administratieve lastendruk, meer tijd met de patiënt en een steviger onderhandelingspositie ten opzichte van de zorgverzekeraar.
Het succes dat de huisartsen met hun actie oogstten, bleef in andere segmenten van de zorgsector niet onopgemerkt. Daarom wordt Het Roer Moet Om nu verbreed naar andere medisch professionals. Op een huisartsencongres namen apotheker Aris Prins, fysiotherapeut Marije de Leur en medisch specialist Viola Verhoef symbolisch het stokje over van Lucas Fraza, initiatiefnemer van Het Roer Moet Om. Fraza is trots op de resultaten van zijn verzetsbeweging en is hoopvol over dit nieuwste initiatief. De apothekers, medisch specialist en fysiotherapeut vormen het gezicht van Het Roer Moet OM, 2.0 dat tot doel heeft zorgverleners weer verantwoordelijk te maken voor de kwaliteit van zorg.
‘Het systeem van nu is erg gericht op doen, productie draaien, tijd schrijven’
De VvAA — een dienstverlener aan medisch professionals — ondersteunt de nieuwe lichting roergangers. Op de website van de VvAA staan filmpjes waarin enkele ‘roergangers’ vertellen over de transitie die volgens hen nodig is. Psychiater Cobie Groenendijk: ‘Het systeem van nu is erg gericht op doen, productie draaien, tijd schrijven. Maar als het gaat om de relatie tussen patiënt en arts, zou er juist veel meer tijd moeten komen voor betekenisgeving.’ En fysiotherapeut Marije de Leur: ‘De afgelopen jaren zijn we enorm verstrikt geraakt in procesmatige zaken en wat dat betreft moet het roer nu echt om. Laten we teruggaan naar waar het echt om draait in ons vak.’
13 Bijdragen
Hank Rearden
In NL wordt toename werkloosheid onder basisartsen verwacht (2), met 6.000 basisartsen tegen ca. 2400 opleidingsplekken. "Gelukkig" gaat UWV ongekwalificeerde basisartsen inzetten om keuringen te doen (3) om werkloosheid onder artsen te maskeren.
Werken als arts/verpleegkundige staat inmiddels gelijk aan slavernij, met kartel van overheid/zorgverzekeraars als slavenhouders. Net als in VK is "globalisering" en "austerity" vanuit EU met teruglopende belastinginkomsten voor publieke bestel (zorg, veiligheid, infrastructuur) mede oorzaak, vandaar "Brexit" referendum. Hopelijk spoedig "Nexit" referendum.
1. http://www.bbc.com/news/health-34775980
2. http://www.lad.nl/actueel/Lists/Publicatie_Item/Publicatie.aspx?ID=45
3. http://www.nrc.nl/nieuws/2016/05/23/uwv-gaat-basisarts-inzetten-voor-herkeuring-arbeidsongeschikten
Peter Urbanus 5
Hank ReardenIk denk dat je de zorgverzekeraars, de NZA en andere partijen die spreken over marktwerking, maar in feite een kartel hebben georganiseerd juist door Europa zou kunnen aanpakken. Niet dat ik zo'n EU-fan ben.
M. van Deelen 11
Peter UrbanusEdit: mijn papieren exemplaar gaat naar mijn huisarts ;-)
Peter Urbanus 5
Over pluimvee gesproken: als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. Ik geloof niks meer van die verhalen over minder bureaucratie etc.
Diny Pubben 9
Peter UrbanusE Schippers heeft recent toestemming inzage medewerkers zorgverzekeraars gegeven.
Bah bah bah, niet alleen over de bureaucratie, het hele beroepsgeheim is weg, ze gaan steeds een stap verder.
Ik citeer uit: Tweede Kamer, vergaderjaar 2015–2016, 33 980, nr. 10
"Van het medisch dossier lijkt soms het beeld te bestaan dat het een
map is met alle gezondheidsgegevens vanaf de geboorte tot op heden, waarbij de zorgverzekeraar bij inzage in het kader van de materiële controle een volledig beeld van de gezondheidsgeschiedenis van de verzekerde zou krijgen. Dat beeld komt op geen enkele wijze overeen met de werkelijkheid. De inhoud van zo’n «volledig» medisch dossier ligt immers in de praktijk verspreid over alle zorgaanbieders waar iemand ooit is geweest. De zorgverzekeraar krijgt bij inzage in «het dossier» alleen informatie over de delen uit het dossier waarop de gecontroleerde declaratie betrekking heeft. En alleen indien dit noodzakelijk is, met inachtneming van de subsidiariteit en proportionaliteit."
In die brief wordt ook nog verwezen naar de uitzending van de Monitor waar FTM mee samenwerkte.
Nu waarom is het sabotage?
Veel burgers weten inmiddels dat de declaratiecode duidelijkheid geeft over de aandoening.
Wat hier niet in staat en waar onze minister niet naar verwijst is het BSN nummer, alle zorgsystemen draaien in essentie daarop! Dat volledig beeld hebben ze dus wel!
De burger is maximaal transparant via dat nummer en niet alleen voor de zorg!
Schreef elders op FTM vandaag, willen wij straks de inkomens van onze buren kunnen googlen?
De ziektes? Alles transparant en op straat? Dat zijn de vragen die op de politieke agenda moeten.
Erik Stout 2
Peter UrbanusHier nog een mooie quote van George Carlin over elites: “What they [elite] don’t want is a population of citizens capable of critical thinking. They want obedient workers! People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to accept the increasingly shittier jobs, the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you collect it.” (4)
(1) https://www.ftm.nl/artikelen/het-geheim-van-het-zorgstelsel-hoe-de-kosten-ongemerkt-naar-de-burger-werden-verschoven
(2) http://capitalinstitute.org/about-us/
(3) https://www.thevenusproject.com/
(4) https://youtu.be/rsL6mKxtOlQ
Gilles Wattel 1 3
Erik StoutDie grotere macht, al dan niet een illusie, maakt het dan mogelijk meer kosten te maken, lees: hogere salarissen, meer personeel, etc.
Ergens rond of in 1993 werden GAK en GMD gefuseerd.
Het hielp niet echt, in 1997 of zo werd de hele club opgeheven.
Ik weet van geen enkele fusie die wat opleverde in economische zin.
Vele jaren van de fusie van Ballast met Nedam kon je bij Ballast-Nedam de ballasters en de nedammers nog zo aanwijzen.
RSV was helemaal een ramp.
Zo voerden drie of vier tekenkamers oorlog met elkaar.
Wat nu Zorg en Welzijn heet was vroeger PGGM, dat ontstond ergens rond 1970 door een viertal pensioenfondsen bij elkaar te gooien.
Ik had de twijfelachtige eer enigszins betrokken te zijn bij de echte fusie.
Dat duurde vele jaren, en leverde adviseurs heel veel geld op.
Scholten-Foxhol is een ander voorbeeld, die fusie kostte zelfs levens.
Half overspannen functionarissen, in hun streven een tak hoger te komen, reden zich regelmatig dood op een weg met bomen in Drenthe.
Het was een heel eind van Foxhol naar Zaandam in die tijd.
Jan Willem de Hoop 12
Jan Willem de Hoop 12
Jan Snijder 2
Verzet is zinloos en zal slechts leiden tot nog meer besparingen en uitsluitingen om ook de laatste tegenstand de nek om te draaien !!
M. van Deelen 11
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/opstand-huisartsen-succes-bureaucratie-ook-voor-andere-hulpverleners-sterk-verminderd~a4307736/
Needleman de vries 1
ger 17
Met een omvang van rond 90 mrd is de zorgsector van immens grote betekenis binnen onze economie en er zullen zondermeer de nodige figuren zijn die hun grip op de sector willen uitoefenen. Nu hebben we binnen onze schijndemocratie binnen de Vaste Kamercommissie mensen zitten die voor onze belangen op zouden moeten komen en ervoor zouden moeten zorgen dat zaken beter gaan. Voor zover mijn onderzoek laat zien lukt het hun nauwelijks om een deuk in een pakje boter te maken. Steeds probeer ik hun daar op te wijzen. Daar zou dieper de aandacht naar uit moeten gaan.
Groet