Baggeraar Boskalis beticht van smeergeldpraktijken

3 Connecties

Relaties

Bagger Corporate

Organisaties

Boskalis
0 Bijdragen

Boskalis is de spil geworden in een diplomatieke rel in Zuid-Amerika. De Nederlandse baggeraar zou Uruguayaanse ambtenaren steekpenningen hebben geboden in de hoop een miljoenenproject binnen te halen.

Boskalis wordt beschuldigd van betrokkenheid bij een omvangrijke smeergeldaffaire in Zuid-Amerika. Hierdoor dreigt de Nederlandse baggerconcern een miljoenenorder mis te lopen. Daarmee opent de Volkskrant vanochtend. Volgens de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman heeft Boskalis onmiskenbaar vuile handen gemaakt. Vandaar dan ook dat hij als straf voor een veronderstelde omkopingspoging Boskalis heeft uitgesloten van de aanbestedingsstrijd voor de verdieping en verbreding van het Martin Garciakanaal, een belangrijke verbinding tussen de Uruguayrivier en de Rio de la Plata. Met als mogelijk gevolg dat deze opdracht nu gaat naar een concurrent van Boskalis, zo meldt De Volkskrant. Serieuze gegadigden zijn Van Oord of de Vlaamse baggeraars Jan de Nul of Dredging International.

Omkoping

Boskalis werpt alle beschuldigingen van zich af. 'Elke vorm van omkoping is voor ons onbespreekbaar', laat een zegsman weten. Volgens het baggerconcern zou een Argentijns lid van de Comisión Administradora del Río de la Plata (CARP), het Argentijns-Uruguyaanse bestuur van het mondingsgebied, tijdens een etentje een 'onbetamelijk' voorstel hebben gedaan. De Argentijn zou Uruguayaanse commissieleden geld hebben geboden om zo in contact te komen met een agent van Riovia, de lokale dochteronderneming van Boskalis International. Door het op een akkoordje te gooien met de Uruguayanen zou Riovia een aanbestedingsstrijd kunnen ontlopen. Sinds de jaren negentig is Boskalis met Riovia verantwoordelijk voor het onderhoud van het Martin Garciakanaal.  Alleen om die reden is het niet zo gek dat Boskalis en Riovia genoemd wordt als baggeraar die de uitbreiding van de waterweg realiseert.     Boskalis-baggerschip in actie   Maar volgens Boskalis heeft Riovia nooit op welke manier dan ook opdracht gegeven om in contact te komen met de Uruguayaanse CARP-delegatie. De Uruguayanen zouden het etentje uit woede over het voorstel hebben verlaten. Uruguayaanse ambtenaren bevestigden in eerste instantie de poging tot omkoping, maar trokken hun verklaring later weer in om het al jaren slepende geschil over het kanaal niet nog meer te vertragen.

Voortslepend diplomatiek geschil

Het kanaal wordt al jaren overschaduwd door een voortslepend diplomatiek geschil tussen Uruguay en Argentinië. Uruguay beschuldigt Argentinië ervan de uitbreiding van het kanaal te traineren. Vrachtschepen zouden daardoor makkelijker toegang krijgen tot de Uruguayaanse haven Nueva Palmiras, knooppunt voor de export van graan, oliezaad en houtpulp. Maar de Argentijnen vrezen de Uruguayaanse concurrentie voor havensteden als Buenos Aires en zouden daarom het bij Argentinië gelegen Emilio Mitrekanaal voortrekken.   De Río de la Plata vormt deels de natuurlijke grens tussen Argentinië en Uruguay Boskalis laat tegenover De Volkskrant desgevraagd weten in onderhandeling te zijn met Argentinië en Uruguay over verlenging van het onderhoudscontract voor het Martin Garciakanaal tot het eind van dit jaar. Het contract zou 1 miljoen dollar per maand goed zijn. Boskalis meldt verder geïnteresseerd te blijven in het contract voor de uitbreiding van het kanaal, maar voegt er nu aan toe het aanbestedingsproces lijdzaam te moeten afwachten.