
© AFP / Murat Kula
‘Turkije een bailout geven is Erdogan belonen voor zijn economische waanzin’
De EU staat voor een duivels dilemma. Erdogan bracht Turkije zwaar in de problemen, met een aanval op zijn eigen centrale bank. Als het land Europese hulp krijgt bij het wegwerken van de buitenlandse schuld van zo’n 500 miljard dollar, dan wordt Erdogans beleid beloond. Maar vanwege de strategische ligging kunnen we het land ook niet laten vallen. En van alle EU-landen raakt de Turkse crisis Spanje het meest. Waarom eigenlijk?
Eén ding kun je de Turkse president niet ontzeggen: krachtige retoriek. Turken moeten van hem kiezen voor ‘Allah of de dollar’: een middenweg is er kennelijk niet. Erdogan ziet de val van de Turkse lira als ‘een economische oorlog’ tegen zijn natie. Heeft hij een punt als hij zegt dat Turkije onder vuur van het buitenland ligt? Een blik op de jaarrekening van de Centrale Bank van Turkije doet anders vermoeden.
Sinds 2016 is de geldhoeveelheid door Turkije verdubbeld, het gevolg van expansief economisch beleid dat Erdogan heeft ingezet. Banken konden meer geld lenen bij de centrale bank tegen een kunstmatig laag tarief, geld dat vervolgens de samenleving in sijpelde in de vorm van goedkoop krediet. Dat leidde tot een ogenschijnlijk grote economische groei. Tegelijkertijd explodeerde de externe schuld van het land en nam het gezag van de centrale bank af – een dodelijke cocktail.
Het probleem van de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) is haar geloofwaardigheid. In de regel zijn centrale banken zo onafhankelijk mogelijk, opdat ze niet worden geraakt door politieke grillen zoals brullende politici die net een staatsgreep hebben overleefd. Dat komt de stabiliteit van het monetaire beleid ten goede, en daarmee de betrouwbaarheid.
De president van de TCMB is Murat Çetinkaya, een braaf aandoende bureaucraat. Om de excessen van de Turkse economie in te dammen, moet hij zonder inmenging van het staatshoofd kunnen ingrijpen, eventueel tegen diens zin in. Erdogan heeft, kort nadat hij in juli opnieuw werd ingezworen als president, een decreet uitgevaardigd waarin hij de macht van de centrale bank verder inperkte. Hij bepaalt vanaf nu zelf hoe hoog de rente moet zijn, niet een of andere onafhankelijke expert. De markten schrokken van het bericht.
Nu ontstaat er een fantastische perverse prikkel om het juist uit hand te laten lopen
Erdogan heeft de onafhankelijkheid van de TCMB al langer in het vizier. In april van dit jaar overwoog de minister van Economische Zaken, Mehmet Simsek, al om af te treden. Hij zou geen deel meer willen uitmaken van een regering die zich buitensporig veel bemoeit met het beleid van de TCMB. Maar Erdogan heeft zijn ontslag niet geaccepteerd.
Hoge externe schuld
Het beeld van een dictator die zich overal mee bemoeit doemt op en dat komt het vertrouwen in het monetaire beleid van Turkije niet ten goede. Erdogan heeft onlangs zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën benoemd; feitelijk regeert die nu over de TCMB. Dat staat haaks op het ideaal van een onafhankelijke centrale bank. Op de dag van diens benoeming, 10 juli 2018, daalde de lira prompt met drie procent ten opzichte van de dollar.
Iemand die deze ontwikkelingen zorgwekkend vindt, is econoom Daniel Lacalle. Tegenwoordig is hij hoofdeconoom bij de Spaanse asset manager Tressis Gestión, daarvoor werkte hij onder meer bij de Amerikaanse investeringsmaatschappij PIMCO ‘Turkije heeft echt een verandering in het politieke landschap nodig, alleen zo komt er een einde aan de aanval op de juridische onafhankelijk van belangrijke Turkse instituties als de TCMB.’
Exposure to #Turkey debt by country:
— Daniel Lacalle (@dlacalle_IA) August 11, 2018
#1 Spain
#2 France
(Source BIS) pic.twitter.com/cwVNUbb0c0
Het probleem van de Turkse lira zit hem in de combinatie van een hoge externe schuld van 500 miljard dollar die in andere valuta is aangegaan, gecombineerd met een als onbetrouwbaar ervaren regering en centrale bank. Lacalle: ‘Erdogan heeft de macht over de centrale bank overgenomen en het land vervolgens overspoeld met gratis geld, om zijn herverkiezing zeker te stellen. Nu geeft hij het buitenland de schuld van de recente ontwikkelingen. Maar het probleem zit dus intern, in het gedrag van Erdogan. Als hij zich echt had bekommerd om stabiliteit, dan had hij vorig jaar – of eerder – wel ingegrepen.’
De relatie tussen de EU en Turkije is de laatste jaren verslechterd. Toch verwacht Lacalle dat de EU Erdogan niet laat vallen. Turkije ligt op een strategische locatie, dus voor de Europese veiligheid is het niet acceptabel dat bijvoorbeeld China de Turken financieel te hulp schiet. Gewoonlijk wil China in ruil voor zulke hulp dan toegang hebben tot vliegvelden of maritieme havens. Geopolitiek zou dat hoogst onwenselijk zijn: Turkije is immers een NAVO-bondgenoot die door zijn locatie de toegang tot de Zwarte Zee bewaakt. Bovendien is de beruchte Turkije-deal momenteel een van de weinige mechanismen die de EU heeft om migratie te beheersen: in ruil voor Europese miljarden houdt Erdogan de migratie via Griekenland tegen. Dat land mag van de EU niet ineenstorten.
Lacalle: ‘Erdogan weet daarom dat hij de grenzen kan opzoeken, zodat de EU linksom of rechtsom moet toegeven aan zijn imperialistische behoeftes. Dat is vervelend, want nu ontstaat er een fantastische perverse prikkel om het juist uit hand te laten lopen. Het buitenland zal de rekening gepresenteerd krijgen van Erdogans economische waanzin, die nodig was voor zijn herverkiezing. Intussen zal hij capital controlsmoeten instellen, om de uitstroom van spaargeld uit de Turkse economie in te perken. En dictators houden van controle.’
Buitenlands ingrijpen is onvermijdelijk. Immers, van de externe schuld van Turkije is 90 procent uitgedrukt in andere valuta, vooral dollars en euro’s. Turken moeten nu meer Lira’s betalen om oude schulden, aangegaan in euro’s en dollars, af te betalen. Door wat Lacalle typeert als ‘krankzinnigheid’ – zoals de president van de TCMB ondergeschikt maken aan de schoonzoon van de president – vermindert het buitenlandse vertrouwen in Turkije. De lira daalt dan verder, schulden zijn nog moeilijker terug te betalen, waardoor de munt verder onder druk komt te staan. Turkije zit inmiddels in een put waar het niet meer zelfstandig uit kan klimmen.
#Turkey's Erdogan says exchange rate will go back to rational levels within the econ reality. Says recent US actions are a stab in the back against Turkey. Says spreading false news about Turkey's economy is "TREASON". Lira extends drop & Yields rise following Erdogan remarks pic.twitter.com/0vr5O0Q2bn
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 13 augustus 2018
Eventuele hulp zal van het IMF of de EU komen, wat volgens Lacalle lood om oud ijzer is: de grootste landen moeten een steunpakket van het IMF namelijk altijd goedkeuren en dat zullen vooral de Europese landen zijn. De uitleenkracht van het IMF is beperkt, en is afhankelijk van de contributie die het desbetreffende land bij het aanvragen van hulp al heeft betaald. Lacalle verwacht dat Turkije op korte termijn 80 tot 100 miljard dollar nodig heeft om de huidige uitstroom van geld uit Turkije in te dammen, ongeveer vijf keer zoveel als Turkije direct bij het IMF kan lenen. Vanwege het strategische belang dat de EU bij Turkije heeft, is zij de meest logische partij om het verschil (grofweg een bedrag van tussen de 55 en 75 miljard dollar) bij te leggen opdat Erdogan niet bij de Chinezen zal aankloppen.
Lacalle denkt dat dit inderdaad de uitkomst zal zijn, maar het kan volgens hem wel een paar weken duren voor het zover is. Juist omdat Erdogan zich zo agressief heeft uitgelaten (hij noemde Nederland onder meer ‘een overblijfsel van het nazisme’) zou het ‘politieke zelfmoord’ voor bijvoorbeeld bondskanselier Merkel en premier Rutte zijn om nu met miljarden over de brug te komen, zonder de eigen huid duur te verkopen. ‘Het zal niet met liefde gaan, maar uiteindelijk komt er geld uit Europa.’
Per direct kan de ECB al impliciet steun geven, door Europese banken liquiditeitssteun te verlenen voor het geld dat ze hebben verloren in Turkije. Vooral Spaanse banken zijn blootgesteld aan de Turkse crisis. Het Spaanse bankconcern BBVA heeft sinds 2017 49,85 procent van de Turkse kredietbank Garantibank in handen: de directie had volgens het jaarverslag goede verwachtingen voor groei. Het belang van BBVA in Turkije, via de Garantibank, bedraagt 70 miljard euro: dat is het balanstotaal van de Turkse activiteiten. Het eigen vermogen van de Turkse holding van BBVA bedraagt 7,7 miljard euro, wat mogelijk niet voldoende is om een forse crisis te weerstaan. BBVA is na Santander de grootste bank van Spanje. De problemen in Turkije kunnen de Spaanse bankensector hard raken, en daarmee andere Europese banken.
Ook andere buitenlandse banken zijn blootgesteld aan de Turkse crisis. De ING handelt via een volledige dochteronderneming onder eigen naam in Turkije, met een balanstotaal van 13 miljard euro. Unicredit uit Italië heeft via een joint venture met de vermogende Turkse familie Koç een belang van 41 procent in Yapi Kredi Bank. Dat heeft, tegen de lira-koers van 1 januari van dit jaar, een balanstotaal van 71 miljard euro.
Sinds de invoering van de euro is de hoeveelheid krediet die de Europese banken samen in de private sector buiten het bankwezen investeren, meer dan verdubbeld
Voor elk van deze banken gold dat ze alleen al op vrijdag 10 augustus, na het Turkse nieuws, ongeveer 5 procent van hun waarde verloren, een beweging die zich maandagochtend voortzette. De koersval van de ING is inmiddels gestuit, maar sinds begin van dit jaar is al een kwart van de marktwaarde van het hele concern verdampt. Die is inmiddels lager dan de boekwaarde, wat betekent dat beleggers door de onzekerheid alleen met korting een aandeel ING willen kopen. De BBVA en Unicredit zaten al langer in deze situatie.
Aangezien hun eigen markten verzadigd zijn, gingen deze Europese banken op zoek naar kansen in het buitenland. Sinds de invoering van de euro is de hoeveelheid krediet die de Europese banken samen in de private sector buiten het bankwezen investeren, meer dan verdubbeld. De piek daarvan lag in februari 2009, toen de inwoners van eurolanden tezamen bijna 5.000 miljard euro schuld hadden bij hun eigen banken.
Door de kredietcrisis en de daarna ingevoerde striktere leennormen stijgt dat bedrag niet meer: er kan simpelweg geen krediet meer bij. De banken moeten op zoek naar nieuwe markten. Het bekende opkoopprogramma van de ECB verbeterde daar niets aan. De bedoeling was dat het extra geld voor nieuwe investeringen zou worden gebruikt, maar ook die opzet is mislukt. Daarom werd in het buitenland gezocht naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Zo kwamen de banken uit in Turkije.
Lacalle: ‘Deze banken, vooral de BBVA, keken naar het Turkije van Erdogan. Ze dachten dat ze rendementen konden halen die horen bij een opkomende economie, in een land dichtbij de EU, dat institutioneel net zo veilig zou zijn. Dat hadden ze dus volledig bij het verkeerde eind.’
De vergelijking met Griekenland dringt zich op. Turkije redden zal een wat grotere kluif worden: de externe schuld van Griekenland heeft sinds de start van de Griekse crisis rond de 400 miljard euro geschommeld. Het faillissement van Turkije zou de zwaarste onder de opkomende economieën zijn.
Erdogan heeft bewust met vuur gespeeld door de macht van de centrale bank over te nemen en vervolgens de economie te oververhitten, op een voor hem electoraal handig moment. Op een gegeven moment werd een renteverhoging onvermijdelijk; maar juist toen verklaarde Erdogan dat ‘rente niet van de Islam mag’ en zette hij zijn centrale bankier buitenspel. Eigenlijk illustreert dit prachtig waarom een centrale bank maar beter onafhankelijk kan zijn. Banken als de BBVA, Unicredit en de ING hebben echter ook boter op hun hoofd. Toen de onvermijdelijke daling van de lira al was ingezet, besloott de BBVA het belang in het Turkse bankwezen nog eens te verdubbelen. De aandelen van Europese banken kennen sinds dit jaar slechts een neerwaartse trend, dus het kon nog wel eens spannend worden, zo tien jaar na de val Lehman Brothers.
53 Bijdragen
[Verwijderd]
Hank.Rearden.10 1
[Verwijderd]1. https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/financial-supervision-and-risk-management/managing-risks-banks-and-financial-institutions/bank-recovery-and-resolution_en
Lodewijk 6
[Verwijderd]Waarom niet? Een gedeelte van het grondgebied ligt n.b. in Europa. Turkije is wat dat betreft een uniek land: Het ligt in 2 werelddelen.
Jan Smid 8
LodewijkLydia Lembeck 12
Jan Smid[Verwijderd]
Lydia LembeckJan Smid 8
Lydia Lembeck[Verwijderd]
LodewijkLydia Lembeck 12
[Verwijderd]Reactie op: Frans 83 6
Eergisteren 16:29
Paul 121 5
Hank.Rearden.10 1
Paul 121Vrijwel heel Europa is afhankelijk van deze toevoer. Als u dit niet heeft gezien heeft u of een dubbele agenda, of bent u blind.
Nederland speelt overigens een grote rol in deze toevoer, via het bedrijf South Stream Transport (1).
Het lijkt er sterk op dat Arno Wellens/FTM een subjectief anti-Turkije verhaal moet oplepelen.
Wellicht is FTM gevraagd om investeringen aan te nemen van dubieuze partijen in ruil voor een positief verhaal? De berichtgeving is opvallend mild de laatste tijd.
1. https://www.nytimes.com/2015/01/22/business/international/russia-presses-ahead-with-plan-for-gas-pipeline-to-turkey.html
Fred Raaks 5
Hank.Rearden.10Graag met argumenten waarom dit stuk subjectief anti Turkije is.
Hank.Rearden.10 1
Fred RaaksNog zo 1: de Nederland en nazisme quote. Als we alle anti-Nederland quotes van wereldleiders gaan opsommen kunnen we Nederland net zo goed laten annexeren door Duitsland.
1. https://www.nytimes.com/2018/06/24/world/europe/turkey-election-erdogan.html
Lodewijk 6
Hank.Rearden.10https://www.businessinsider.nl/8-waanzinnige-uitspraken-van-turkse-president-erdogan/
Martin Haarmans 5
Hank.Rearden.10Hank.Rearden.10 1
Martin HaarmansCo Stuifbergen 1
Martin HaarmansIn die periode liet hij de communistische parlementsleden oppakken.
Daardoor krijg hij in het parlement een meerderheid die hem volmachten voor het leven gaf.
Hij is dus niet democratisch aan de macht gekomen, al wilden de conservatieve partijen hem wel steunen.
Lydia Lembeck 12
Hank.Rearden.10NoMoreHeroes Bewerkt eergisteren 23:09
Leiders die democratisch gekozen zijn kunnen wel degelijk dictators worden en dat is al vaker gebeurd. Ik denk zelfs de in de 20ste eeuw t/m nu de meeste dictators democratisch gekozen zijn.
Paul 121 5
Hank.Rearden.10Hank.Rearden.10 1
Paul 121Nord Stream is een leuke link met Rusland (2), maar daar heb je Irak, Iran e.o. niet mee, toch landen met 's Werelds grootste olie-en gasreserves.
1. http://fortune.com/2014/12/02/russia-abandons-black-sea-gas-pipeline-to-south-eastern-europe/
2. https://www.economist.com/the-economist-explains/2018/08/07/why-nord-stream-2-is-the-worlds-most-controversial-energy-project
Lodewijk 6
Paul 121Juist. En daar ligt de usa steeds over dwars. Zoek even binnen FTM, die hebben daar ook een stukje over geschreven. Die Nord Stream ligt er nog steeds niet.
Aanvulling: https://www.ftm.nl/artikelen/russische-gasrotonde
Lydia Lembeck 12
Paul 121Wim Verver 5
Marius Menkveld 2
Wim VerverPs : ik ben ook lid van de club en heb ook een geheime rekening onder de noemer van White Spiritual Boy . Helaas is mijn banksaldo slechts beperkt : er staat maar E 25.000.000.000.000 op.
Ben je mijn naam en rekeningnummer ook al tegen gekomen in je geheome files?
Wim Verver 5
Marius Menkveldhttp://neilkeenan.com/history-events-timeline/
Wim Verver 5
Lodewijk 6
Wim VerverMarla Singer 7
Zonder centrale banken waren WWI en WWII nooit gebeurd.
Spanje heeft nu een minderheidsregering en met deze perikelen zou dat best wel eens spannend kunnen worden.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerLodewijk 6
Vanuit westers standpunt bezien, is Erdoğan dus de kwaaie pier, terwijl dit -m.i.- net andersom moet zijn. Maar ja, vrinden onder elkaar, weetsjewel.
Als iemand de linken uit het epistel eventjes volgt, komen we daar de volgende -in mijn ogen absurde- uitspraken tegen:
https://www.businessinsider.nl/waarom-niemand-zit-te-wachten-op-chaos-in-turkije-dan-is-de-buffer-tussen-europa-en-onrustige-landen-zoals-syrie-en-iran-weg/
"Turkije vormt de brug tussen het democratische vreedzame westen en oorlogszuchtige dictaturen in het Midden-Oosten."
Lees: Het *kuch* "democratische vreedzame" westen bombardeert erop los in het Midden-Oosten (op verzoek van israël) en Erdoğan mag de troep op -vangen en -ruimen (met miljoenen tegelijk) en krijgt daarvoor jaarlijks een "joden"fooi van een paar miljard van de Europese belastingbetaler (EU-deal); straks krijgt diezelfde belastingbetaler de rekening van Spanje en Italië (middels -door EU verboden- bankenhulp) er nog eens bovenop. Zie volgende link:
http://925.nl/archief/2018/08/10/donercrisiswatch-steun-imf-onvermijdelijk-bbva-unicredit-en-deutsche-in-de-gevarenzone/
"Maar het land is strategisch en militair wél van groot belang. Turkije vormt de brug tussen het democratische vreedzame Westen en oorlogszuchtige dictaturen in het Midden-Oosten."
Heeej, waar heb ik die uitspraak eerder gezien? Er wordt blijkbaar lustig geknipt & geplakt.
"Deutsche en Unicredit waren al dood, ze bestaan alleen nog maar omdat hun overheden bereid zijn ze te redden. Dat is compleet illegaal, naar Europees recht"
"Elk eventueel verlies zal dus toch door de Spaanse overheid worden gedekt, en daarmee de andere landen in de euro."
wordt vervolgd.
Wim Verver 5
LodewijkLodewijk 6
Deze link was er nog niet ten tijde van het schrijven van A. Wellens, wellicht dat die er nu anders over denkt?
https://www.businessinsider.nl/een-eenvoudig-misverstand-tussen-trump-en-erdogan-ligt-mogelijk-aan-de-basis-van-de-turkse-lira-crisis/
"De evangelische dominee is belangrijk omdat Trumps achterban voor een deel bestaat uit zeer gelovige Amerikanen."
(Deze link is heel "vers", ten tijde van schrijven dezes is die 6 uur oud)
Vermoedelijk moet dit stukje dienen als cool-down tussen de strijdende partijen, maar is tegelijkertijd zeer verhelderend over oorzaak & gevolg. Trump is bezig de meerderheid in de Senaat proberen te behouden bij de komende verkiezingen en heeft daarvoor die dominee nodig.
Recep Tayyip Erdoğan speelt momenteel hoog spel, maar daar krijgt hij ook de goede kaarten voor in handen: Zodra de u.s.a./israël ergens rotzooi trapt in het MO, is hij er als de kippen bij, om bij de tegenstander aan te pappen en weet daar iedere keer weer zijn voordeel uit te halen.
Hij heeft daarbij de hele bevolking achter zich staan: Hij hoeft niet bang te zijn voor een bankrun: als hij zegt, dat iedere Turk zijn geld in lira's op de bank moet laten staan, dan doen zij dat. Zie ook de oproep om goud en dollars in te wisselen voor lira's. Iedere Turk, ook zijn tegenstanders, doen dat prompt, daarom kruipt de lira inmiddels weer uit het dal.
En reken maar, dat Apple vanaf nu geen phone meer verkoopt in Turkije.
En Europa moet heel goed oppassen: Als Erdoğan het zat is, gooit hij de grenzen open en laat miljoenen vluchtelingen "los" op Europa. Dan hebben we pas een echte crisis.
En de usa moeten maar gauw hun raketjes uit Turkije terugtrekken, anders doen de Turken het zelf wel.
https://www.airforcetimes.com/news/your-air-force/2018/08/09/turkish-lawyers-want-to-raid-incirlik-air-base-and-arrest-us-air-force-officers/
https://sputniknews.com/military/201808091067059107-us-officers-incirlik-sued-Turkish-lawyers/
wim de kort 8
Gekker moet het niet worden.
Inge 5
wim de kortArjan 7
Hou eens op met je borrelpraat Arno. Onwaarschijnlijke scenario's presenteren om lezers kwaad te maken en goedkoop te scoren. Niet te verteren dit soort flauwekul. Auteurs van FTM moeten zich baseren op feiten.
Jan Smid 8
ArjanDaarnaast voorkomt de bail-out niet dat Erdogan nieuwe schulden gaat maken want die Europese banken die zo onvoorzichtig waren om een dictator geld te lenen worden immers gestut. Met andere je woorden, je betoog is meer gericht op eigen belang.
Arjan 7
Jan SmidJan Smid 8
ArjanKortom, Erdogan heeft de sleutel van de reddingsboei maar dan niet via het IMF.
Arjan 7
Jan SmidJan Smid 8
ArjanFeit 2; Europa kent een behoorlijke precedentwerking. als het gaat om het niet nakomen van afspraken en verdragen
Feit 3: de te lage rente die de ECB niet wil/kan verhogen.
Feit 4. Europa heeft naar alle waarschijnlijkheid geen alternatief als Turkije gewoon de immigranten doorlaat
Feit 4: Turkije heeft JSF vliegtuigen besteld en gloednieuw Russische luchtafweer besteld die ze kan gebruiken om de zwakke plekken op te zoeken bij de JSF. Reken maar dat Rusland, mogelijk ook China daarin is geïnteresseerd.
Feit 5: zelfs als er een bail-out komt bij de banken die Turkije geld heeft geleend, zullen niet meer dan de helft van de Europese inwoners tegen Europa stemmen volgend jaar.
Feit 6: De Italiaanse banken overlaten aan hun lot betekent winst voor de 5 sterrenbeweging bij eerst komende verkiezingen. Ik wil wel eens weten wat de EC daarvan vindt.
Feit 6: En als je als DNB maar vaak genoeg zegt dat de steun aan ABN, Reaal, ASR, SNS en ING noodzakelijk was geloven mensen dat ook nog,zeker als je erbij zegt dat de Interventiewet er voor zorgt dat dit niet nog eens gebeurt.
Kort samengevat: als er een probleem ligt gaat men dat niet oplossen laat staan vermijden maar men rolt het door en koopt tijd, koste wat het kost.
Arjan 7
Jan SmidJan Smid 8
Lacalle begrijpt iets niet. Waarom zou het IMF zonder voorwaarden willen helpen en zou Erdogan IMF willen omarmen als reddingsboei. Erdogan laat een nieuw vliegveld bouwen ten noord-westen van Istanbul (via Google maps makkelijk te zien. Het is nog niet klaar maar Erdogan wil daar 200 miljoen passagiers jaarlijks ontvanen op dat vliegveld met maar liefst 6 start-landingsbanen van elk 3750 meter.
Roland Horvath 7
Het getuigt van een onvoorstelbare corrupte en stompzinnige neoliberale houding om private banken te helpen als ze gaan omvallen. Zonder dat de overheid nadien deelt in de winst. Een andere oplossing is uiteraard het blijvend nationaliseren van sommige banken.
2/ De auteur AW pleit er voor om het beleid van centrale banken in handen geven van "onafhankelijke experts". Alsof wat zij dan doen een wet van Meden en Perzen is, een natuurwet. Alsof die experts de kennis en de wijsheid in pacht hebben. Alsof het beheer van een centrale bank een zogenaamd exacte wetenschap is zoals natuurkunde in plaats van te steunen op een ideologie, dus op politieke keuzes.
Alsof die experts geen ideologie hebben, die hebben ze wel en dat is dat steevast een neoliberale =extreem laisser faire kapitalistische =fascistische =corpocratische ideologie.
Een garantie voor overheidsschulden is het in handen geven aan private ondernemingen van de geldcreatie en het beheer van de centrale bank. Dat bewijst de praktijk.
Uiteraard zijn er politici die het beheer van een centrale bank verprutsen. Maar die vormen een minderheid. En hun wanbeheer wordt wel duizenden maal herhaald en vernoemd door neoliberale trollen en door lieden die niet beter weten - en niet meer kennen dan de neoliberale propaganda.
Pieter Jongejan 7
Roland HorvathEr zal op korte termijn een scheiding moeten komen tussen (full reserve) girobanken voor het betalingsverkeer en algemene banken voor het verstrekken van meer of minder riskante leningen. Zo niet dan valt te vrezen voor enorme vermogensverliezen bij de overgrote meerderheid van de Europese bevolking en voor stagflatiebij een steeds zwakkere euro.
Arno Wellens heeft een naiëf vertrouwen in centrale bankiers en onderschat de invloed van de bankenmaffia op centrale bankiers. Zonder effectieve controle (handhaving) gaat ieder systeem naar de klote. Dat geldt voor de brug in Genua maar ook voor de bankiers van de ECB en de politici van de EU.
Jan Smid 8
Pieter JongejanDie worden toch wel gered zeker bij een zwak politiek bestuur.
""Arno Wellens heeft een naiëf vertrouwen in centrale bankiers en onderschat de invloed van de bankenmaffia op centrale bankiers. Zonder effectieve controle (handhaving) gaat ieder systeem naar de klote. Dat geldt voor de brug in Genua maar ook voor de bankiers van de ECB en de politici van de EU.""
Gezien het feit dat in veel landen sprake is van austerity of het niet onderhouden van infrastructuur kan ik je zeggen dat de VS al is voorgegaan.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanMartin Haarmans 5
Roland Horvathwim de kort 8
Sjoerd Nelissen 6
HeRo 7
Sjoerd NelissenSjoerd Nelissen 6
HeRoWietze van der Meulen 6
http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/tuerkei-wegen-lira-verfall-schnaeppchenjaeger-suchen-tuerkische-immobilien-a-1223275.html
Of het geheel risicoloos is, kan ik niet garanderen. Dat landen besluiten tot het nationaliseren van buitenlands vastgoed houd ik niet voor onmogelijk. Zo heeft elk voordeel ook weer (de kans op) een daaraan gekoppeld nadeel.
Will 14 2
Lijkt me geen goed idee om schuld aan te gaan in dollar voor een ontwikkelend land maar misschien kon Turkije niet anders. In ieder geval it takes two to tango. Europese banken hebben zich weer verbrand blijkbaar. We kunnen ze niet vertrouwen en we zullen ze waarschijnlijk weer moeten redden als Turkije beslist het geld niet terug te betalen.