Beeld door Flickr-gebruiker Bousure

Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer

Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.

Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd. 

Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.

44 artikelen

Beeld door Flickr-gebruiker Bousure © CC BY-NC-ND 2.0

Balsemkoning Henry Keizer trekt aan alle touwtjes in de uitvaartbranche

4 Connecties

Relaties

balsemen

Personen

Henry Keizer

Organisaties

VVD De Facultatieve
27 Bijdragen

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer is niet alleen binnen zijn partij een machtige man; ook binnen de uitvaartbranche zet hij de zaken lustig naar zijn hand. Dat blijkt uit het onlangs verschenen boek van journalist en schrijver Annet de Jong.

De zwaar onder vuur liggende Henry Keizer is niet alleen de machtigste man binnen de VVD: hij is tevens de machtigste man in de Nederlandse uitvaartindustrie. Keizer zit al heel lang dicht op de politiek en heeft handig gebruik gemaakt van de doorgeschoten zelfregulering in de uitvaartbranche.

Dat concludeert onafhankelijk journaliste Annet de Jong in haar pas verschenen boekVaarwel, dé gids voor een mooie persoonlijke uitvaart’, waarin zij haar persoonlijke zoektocht in uitvaartland beschrijft. Het boek barst van de opmerkelijke details: zo noemt Keizer in een interview met De Jong zijn partijvoorzitterschap van de VVD een ‘uit de hand gelopen hobby.’

‘Keizer heeft de dikste vinger in de uitvaartpap’

Henry Keizer is voorzitter van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, vice-voorzitter van de Landelijke Vereniging van Crematoria, voorzitter van de Werkgeversvereniging van Nederlandse Crematoria, bestuurslid van de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen, lid van de raad van advies van Uitvaartmuseum Tot Zover en ga zo maar door. Keizer heeft, zo schrijft De Jong, ‘de dikste vinger in de uitvaartpap’.

Via een schimmige deal kochten Keizer en zijn drie zakenpartners voor een schijntje alle aandelen van de Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’, een wereldwijde miljoenen-organisatie die crematieovens bouwt. Keizer zelf verwierf 51 procent van de aandelen.

Een belangrijk onderdeel van de vele activiteiten van zijn Facultatieve Groep is het Franse Hygeco Post Mortem Assistance, een bedrijf dat succesvol opereert in het rouwvervoer en de lijkbezorging in Frankrijk. Hygeco was daar in 2015 goed voor 110.000 thanatopraxiebehandelingen — een lichte vorm van balseming die in Nederland zo’n 500 euro per behandeling kost. Kassa dus voor Keizer.

Keizer is in de wereld van het inbalsemen sowieso geen vreemde. In 2006 richtte hij het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT) op en werd meteen voorzitter. Vanuit die functie lobby’de Keizer in Den Haag flink voor een wijziging van de Wet op de Lijkbezorging, zodat thanathopraxie ook in Nederland mogelijk zou zijn.

Voor Keizer was het aardig lucratief om thanatopraxie groot te maken in Nederland

Alleen de PvdA toonde zich kritisch over de plannen van Keizer. De partij wilde dat er wettelijke eisen gesteld werden aan deze lichte vorm van balseming: ‘Wij zien geen enkele aanleiding de vrije beroepen in de uitvaartbranche aan wettelijke eisen te onderwerpen’, zo staat te lezen in een kabinetsnota van 2006. ‘De sector formuleert zelf de eisen en wij nemen aan dat het veld zelf verantwoordelijkheid zal nemen’ — de sector waar Keizer óók een monopolie over heeft dus.

De nota werd door drie ministers ondertekend: ‘Drie-nul voor Henry Keizer,’ zo schrijft De Jong. ‘Die kon zelf opleidings- en productie-eisen gaan formuleren.’  In 2010 werd thanatopraxie gelegaliseerd. Keizer werd via het NIT, zijn eigen instituut, verantwoordelijk voor het opzetten van de opleiding en het formuleren van de exameneisen.

Pikant detail: de Facultatieve Groep (Hygeco) handelt zelf in de conserveringsmiddelen die worden gebruikt bij thanatopraxie. Voor Keizer was het dus aardig lucratief om thanatopraxie groot te maken in Nederland.

Er wordt gewerkt met vloeistoffen die volgens de biocidewetgeving verboden zijn

Inmiddels blijkt dat er onder de thanatopracteurs nogal wat amateurs zitten. Ook wordt er gewerkt met vloeistoffen (formaldehyde) die volgens de recente biocidewetgeving uit 2016 verboden zijn, iets waarvan het ministerie van Infrastructuur en Milieu op de hoogte is.

Tijdens het schrijven van het boek namen de initiatiefnemers van destijds een vlucht naar voren, aldus De Jong, en vroegen ze het ministerie van BZK om de thanatopraxiepraktijk te evalueren. Dat is op dit moment nog niet gebeurd.

Nog geen lid? Probeer ons één maand gratis uit

Vind je dit een goed artikel en wil je meer van dit soort stukken lezen? Word nu één maand gratis lid van FTM en draag bij aan onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Je registratie stopt automatisch: je zit nergens aan vast.

‘Wij werden verantwoordelijk voor het opzetten van de opleiding, het examineren en het toezicht houden op de kwaliteit, terwijl we daar als Nederlands Instituut voor Thanatopraxie helemaal niet toe bevoegd zijn. Wij leidden de mensen op in Frankrijk, maar daar ontstond gedoe over. Het verhaal was ineens: Keizer levert de vloeistoffen (…)’, aldus Evert de Niet, penningmeester van het NIT, in het boek van De Jong.

Er ontstond een concurrerende opleiding, met stages in Engeland en andere vloeistoffen, want dat mag allemaal in Nederland. ‘We hebben geen status om te handhaven en ook geen geld. Ik heb het ministerie er ook op gewezen dat het voor ons onduidelijk is welke vloeistoffen wel of niet mogen volgens de biocidewetgeving,’ aldus De Niet in ‘Vaarwel’.

‘We kunnen ook net als in Tibet gierenkolonies de stoffelijke resten laten opeten’

Terug naar Henry Keizer, de man die crematoria bezit en ook als voorzitter van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen tot ergernis van zijn leden roept dat cremeren goedkoper is dan begraven. Volgens De Jong is dat niet waar, omdat de verschillen per gemeenten heel groot zijn. In haar boek citeert ze Wim van Midwoud, consulent van de LOB. ‘Tot 2013 maakten we ieder jaar de grafkosten bekend, maar die cijfers worden altijd meteen gekaapt door de grote jongens, die er een persbericht van maakten met de kop “Grafrechten opnieuw gestegen”. Ze gingen ermee aan de haal, dus we zijn er mee gestopt.’

In 2013 legde Keizer de voorzittershamer van het NIT neer; anno 2017 zit hij als voorzitter van de VVD elke week bij de fractievergaderingen in de Tweede Kamer. ‘Behalve als de Wet op de Lijkbezorging op de agenda staat’, haast hij zich te zeggen tegen De Jong. ‘Dat zou belangenverstrengeling zijn.’ Hij voorziet op de korte termijn geen wijzigingen van de wet en toont zich geen voorstander van nieuwe vormen van lijkbezorging, zoals het milieuvriendelijke resomeren.

Maar hij kan wel de techniek leveren, zegt hij desgevraagd in ‘Vaarwel’: ‘Onze development- en researchafdeling in Leeds is daar al heel ver mee. Wij kunnen die resomatietanks bouwen’. Mocht hij aanblijven als VVD-voorzitter, dan blijft het de komende jaren dus opletten met Keizer in de branche. 

Keizer is niet zo van de CO2-vriendelijke uitvaart, dat vindt ‘ie snel te veel gedoe, laat hij aan De Jong weten. ‘We kunnen ook net als in Tibet gierenkolonies de stoffelijke resten laten opeten, dat is wel heel milieuvriendelijk, maar ook geen traditie in Nederland.’