Bank of America nu ook strafrechtelijk aangeklaagd vanwege 'toxic waste'

De rechtszaken tegen grootbanken die hebben gesjoemeld met hypotheekobligaties stapelen zich op. Bank of America en JPMorgan mogen zich voorbereiden op zowel een civiele als strafrechtelijke aanklacht.

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft woensdag Bank of America en twee dochterondernemingen strafrechtelijk aangeklaagd, zo blijkt uit een persbericht dat de Amerikaanse toezichthouder gisterenavond verstuurde. Dat is de tweede zaak. Want op dezelfde dag werd ook bekend dat het Amerikaanse ministerie van justitie op basis van dezelfde kwestie de bank in een civiele procedure voor de rechter daagt. Het gaat om de BOAMS 2008-A , een samengesteld pakket met woninghypotheekleningen, dat door Bank of America is doorverkocht aan twee kleinere banken. De SEC verwijt Bank of America dat het de twee investeerders niet op de hoogte heeft gebracht van het feit dat zeventig procent van de leningen in de bundel zijn verstrekt via het 'wholesale'-kanaal van hypotheekadviseurs. In de andere aanklacht van justitie is te lezen dat inmiddels al een kwart van de leningen uit de hypotheekbundel is uitgelopen op een wanbetaling. 'Abnormaal hoog', oordeelt deze aanklager. Zeker voor leningen die als veilig werden gepresenteerd.

Toxic waste

De hypotheekadviseurs uit het 'wholesale'-kanaal waren niet bij Bank of America in dienst. De leningen die zij verstrekken, brengen meer risico met zich mee. Intermediairs hebben er immers baat bij om zoveel mogelijk leningen af te sluiten voor hun clientèle. Of de klant de lening uiteindelijk ook kan terugbetalen, maakt niet uit. De provisie is dan immers al binnen. De toenmalige CEO van Bank of America, Ken Lewis, noemde deze wholesale channel loans niet voor niets een keer 'toxic waste'. De stukgelopen leningen zijn echter niet meer de zorg van kredietverlener Bank of America, want deze heeft de hypotheken met een totale waarde van 850 miljoen dollar in 2008 dus doorverkocht aan de twee onwetende investeerders.

Mortgage backed mess

Ondertussen bericht de New York Times vandaag dat er naar JPMorgan zowel een civiel als strafrechtelijk onderzoek is gestart. Ook hier gaat het om het verkopen van gebundelde rommelhypotheken in de periode vlak voor de kredietcrisis. Openbare aanklagers in de VS gaan onderzoeken of JPMorgan tijdens de verkoop van de hypotheekobligaties zich aan de regels hield. Maar dat was het nog niet voor deze week. Dinsdag werd bekend dat UBS had voor 50 miljoen dollar had geschikt met de SEC. Ook vanwege misleiding bij de verkoop van de beruchte mortgage backed securities. Eind vorige maand betaalde UBS al 885 miljoen dollar aan Amerikaanse hypotheekinstellingen in een zaak over slechte hypotheken.