Banken aan zet na 'verdwijntruc' Vestia

5 Connecties
0 Bijdragen

Laten grote zakenbanken zich piepelen door een wankelende semi-publieke instelling? Dat is de vraag nu het vastgoed van woningbouwcorporatie Vestia juridisch is weggesluisd.

Vestia mag dan bijna omgevallen zijn en door een fraudeschandaal worden geteisterd, de door het Rijk gesteunde woningbouwcorporatie maakt een allesbehalve uitgebluste indruk.

 

Eergisteren troefde rijksambtenaren en toezichthouders van de semi-publieke instelling de snelle jongens af van de grote en gevestigde zakenbanken door het hypotheekrecht van al het vastgoed weg te sluizen naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Door deze juridische 'verdwijntruc' kunnen banken het vastgoed van de woningcorporatie niet meer opeisen als deze failliet gaat, zo valt onder meer vandaag te lezen in Het Financieele Dagblad en De Telegraaf.


Daardoor vissen onder meer ABN Amro, Deutsche Bank en JP Morgan achter het net van de grootste woningbouwcorporatie van Nederland. Elke bank zou 3 tot miljard euro aan derivaten hebben verkocht aan Vestia. Maar deze miljardenvorderingen staan nu op losse schroeven. De Rotterdamse woningcorporatie hangt financieel in de touwen. Met dank aan talrijke transacties in derivaten, waarmee toenmalig Vestia-schatbewaarder Marcel de V. destijds de financiële risico’s voor de woningcorporatie probeerde af te dekken.


Bliksemactie
Om een bankroet af te wenden, moest Vestia vervolgens een lening van 1,7 miljard afsluiten. Inmiddels is de schuld door de dalende rente inmiddels opgelopen tot 2,1 miljard euro, zo meldt Het Financieele Dagblad

Maandag onderhandelden Vestia, het rijk, het WSW en de banken over het aflossen van de schulden. De bliksemactie waarbij het vastgoed aan het WSW werd verpand vond plaats één minuut voordat het overleg begon, zo maakte Vestia bekend aan Het Financieele Dagblad. Anders waren de banken niet komen opdagen, zo tekent de krant op.


Zonder akkoord is de kans groot dat Vestia failliet gaat. Maar nu de banken geen beslag meer kunnen leggen op het vastgoed van Vestia, is een faillissement van Vestia een stuk minder aantrekkelijk geworden voor hen. Ondertussen voert het Rijk de druk op bij de banken om in te stemmen met het kwijtschelden van alle schulden van Vestia. Dat komt overeen met zevenhonderd miljoen euro.


'Niet blij'
De banken beraden zich intussen op tegenactie nu ze voorlopig juridisch buitenspel zijn gezet als vooraanstaande schuldeisers. Een woordvoerder van ABN AMRo wil niet meer kwijt dan dat de zaak intern wordt bestudeerd, een zegsman de Deutsche Bank meldt 'niet blij' zijn met de gang van zaken.

 

Gerard Erents, Interim-bestuurder bij Vestia, kondigde al eerder aan dat hij zat te broeden op een juridische list. Verder wees hij er op dat de banken ook vuile handen hebben gemaakt. In de ogen van Erents vonden de banken het prima dat Vestia-treasurer De V. ‘elk nieuw snoepje uit de snoepwinkel van de banken proberen. De banken voelden dat aan. Dat kan niet anders. Vestia was een obesitaspatiënt.’

 

De banken waren immers getuige van het kaartenhuis dat de semi-publieke instelling opbouwde met de ene na de andere riskante derivatendeal, aldus Erents. ‘Ze verkochten als het ware racefietsen aan iemand in een rolstoel. Vestia is geen professionele partij, zoals sommige banken zeggen. Vergelijk het met eredivisie tegenover hoofdklasse amateurs.’

Ruim twee weken geleden had Erents maar één antwoord klaar op de vraag van het FD of de banken zelfs nalatig in hun zorgplicht waren. ‘Ik vind van wel. Het is Vestia heel erg gemakkelijk gemaakt de transacties af te sluiten.’

 

Overigens zit voormalig financieel Vestia-topman De V. zit nog steeds vast. Tegen de voormalige schatbewaarder loopt een strafrechtelijk onderzoek voor omkoping, witwassen en belastingfraude. Gisteren werd bekend dat zijn voorarrest wederom is verlengd. Ook worden nog diverse andere betrokkenen verdacht in de zaak.

 

(L)