Banken accepteren groter verlies op Griekenland

Het akkoord van 130 miljard voor Griekenland, Van Rompuy wil multi-tasken en de EU kan prima zonder Iraanse olie. Newswatch.

Tot nog toe wilden de banken niet meer dan 50% afschrijven op hun Griekse vorderingen. In de nacht van maandag op dinsdag hebben ze uiteindelijk geaccepteerd dat de staatsobligaties 53,5% minder waard zullen worden. Daarnaast zullen ze minder rente krijgen op de nieuwe staatsobligaties die ze krijgen in deze schuldsaneringsoperatie en komt het verlies op de netto contante waarde van deze beleggingen uit op 75%. Eerder wilden de banken niet meer dan een verlies van 70% nemen.

De Griekse schuld komt door de nieuwe deal in 2020 uit op 120,5% van het bbp. Daarmee is bijna de 120% gehaald die de regeringsleiders eind oktober hadden afgesproken. Nationale centrale banken hebben Griekse staatsobligaties in bezit en zijn bereid om de winsten daarop in het reddingspakket te steken. De schuldquote zou daarmee ongeveer 1,8 procentpunt verbeteren. De Europese Centrale Bank is bereid haar winsten op Griekse staatsobligaties door te sluizen. De eurolanden geven deze winst door in de vorm van een lagere rente op de al lopende lening aan de Grieken. Dit leidt tot een verbetering van de schuldquote met 2,8 procentpunt.

Uit de uitgelekte analyse van de houdbaarheid van de Griekse schuld bleek dat er na de tweede lening van € 130 mrd na 2015 nog een derde pakket van mogelijk € 50 mrd nodig zou zijn. Volgens Brusselse bronnen heeft IMF-directeur Christine Lagarde gezegd dat de noodzaak voor nóg een pakket zeer onzeker is.  
Bron: FD.nl

 
'Stop op Iraanse olie geen probleem voor EU'
De Europese Unie kan een abrupte onderbreking van de import van Iraanse olie opvangen.De partijen die normaliter die olie kopen, zijn al op zoek naar alternatieven vanwege de naderende sancties van de EU tegen Iran. Dat stelde het Internationale Energie Agentschap (IEA) maandag. 
De prijs van een vat Brentolie steeg maandag tot boven 121 dollar nadat Iran bekendmaakte de olie-transporten naar Britse en Franse bedrijven te staken.

"We denken niet dat dat besluit effect heeft op de markt, omdat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk al gestopt zijn met het kopen van Iraanse olie'', aldus directeur Didier Houssin van het IEA. Het IEA adviseert 28 geïndustrialiseerde landen, die strategische voorraden aanhouden. Vorig jaar raadde het IEA die landen aan om hun buffers aan te spreken om het wegvallen van de olieproductie in Libië op te vangen. Ook nu staat het IEA weer klaar om in actie te komen, mocht dat nodig zijn, aldus Houssin. 
Bron: NU.nl

Van Rompuy 2,5 jaar langer EU-president, maar ook politieke leider van de eurozone?
Herman Van Rompuy wil tot december 2014 op post blijven als voorzitter van de Europese Raad. Zijn herbenoeming voor 2,5 jaar zal nagenoeg geruisloos gebeuren op de Europese top van 1 en 2 maart.

Tegelijk wil Van Rompuy ook de formele benoeming op zak steken als de politieke leider van de eurozone. Van Rompuy is sinds december 2009 de eerste EU-voorzitter en hij moest al meteen de eurocrisis beredderen. De functie van Europees president is slechts eenmaal hernieuwbaar, voor 2,5 jaar. Bovendien beslisten de EU-leiders in december om minstens tweemaal per jaar een aparte eurotop te organiseren met de leiders van de 17 eurolanden. Van Rompuy heeft veel geloofwaardigheid opgebouwd en er bestaat een consensus over zijn tweede ambtstermijn. 
Bron: De Tijd


DSK dinsdag ondervraagd over prostitutiezaak
Voormalig IMF-baas Dominique Strauss-Kahn wordt dinsdag door de politie in Lille ondervraagd over orgies met prostituees in hotels in Frankrijk en België. De politie heeft prostituees verhoord die zeggen dat zij in 2010 en 2011 seks met Strauss-Kahn hebben gehad in een hotel en een restaurant in Parijs en in Washington. 

Twee mannen die banden hebben met DSK worden verdacht van georganiseerde prostitutie en misbruik van bedrijfsgelden. De naam van DSK dook vorig jaar op in het onderzoek en volgens zijn advocaat wil hij gehoord worden om zijn kant van de zaak te vertellen. Een van zijn advocaten heeft gezegd dat DSK niet wist dat de vrouwen op de orgies die hij bijwoonde prostituees waren. DSK gaf zijn functie bij het IMF op in mei, nadat hij door een hotelkamermeisje in New York was beschuldigd van verkrachting. Het openbaar ministerie in New York zag van vervolging af wegens twijfels over de betrouwbaarheid van de aangeefster.
Bron: ANP