Banken beven door eurocrisis

  De Europese banken voelen de klappen van een naderend Grieks faillissement. Vooral de Franse banken hebben het moeilijk: SocGen moet onderdelen afstoten. Dat en meer in de Newswatch van dinsdag.

  De eurocrisis lijkt hard in de slaan, nu een Grieks faillissement steeds dichterbij komt. Europese banken zien forse afwaarderingen op hun Griekse leningen aankomen en moeten daarvoor maatregelen treffen. In de hele eurozone gingen bankenaandelen gisteren fors onderuit. Vooral de Franse banken SocGen en BNP Paribas worden geraakt: die eerste kondigde gisteren zelfs al aan activiteiten te verkopen om de kapitaalspositie te versterken. Intussen is de situatie in de VS al niet veel beter. Bank of America maakte officieel bekend de komende jaren 30.000 medewerkers te ontslaan.
  Bron: FD / De Tijd
   
  Krijgt Italië steun uit het Oosten?
   
  Het lijkt de omgekeerde wereld, maar het is toch echt zo. Italië onderhandelt met China voor het opkopen van grote hoeveelheden Italiaans staatspapier. De Italianen staan onder grote druk om fors te bezuinigen, en leningen uit Peking zouden als geroepen komen om wat lucht te verschaffen. Maar of de Chinezen ook echt over de brug komen is afwachten: een jaar geleden werden de onderhandelaars ook al in Athene gespot, maar leningen aan Griekenland bleven toen uit. Eén voordeel: veel Chinezen houden wel van een gokje.
   
  FNV ruziet over pensioenakkoord
   
  Zestien uur vergaderen heeft de verschillende bonden binnen vakcentrale FNV niet op één lijn kunnen krijgen. Diep in de nacht besloten de bestuurders dat ze geen gezamenlijk standpunt kunnen innemen als het over de toekomst van de pensioenen gaat. Hoe het nu verder moet is niet duidelijk. FNV-voorzitter Agnes Jongerius blijft namens de centrale met de werkgevers en minister Kamp aan tafel zitten, maar de twee grootste bonden FNV Bondgenoten en Abvakabo steunen haar niet meer. (Luister hier naar reacties van Jongerius en Bondgenoten-baas Henk van der Kolk)
   
  Frankrijk komt goed weg
   
  De explosie in de Zuid-Franse opslagplaats voor kernafval Marcoule heeft geen radioactieve straling doen vrijkomen. Dat heeft toezichthouder ASN vastgesteld. Wel is een medewerker in de opslagplaats om het leven gekomen. De knal deed aanvankelijk bij velen de gedachten uitgaan naar de ramp in het Japanse Fukushima, maar die vrees blijkt ongegrond.
  Bron: Reuters
  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid