
Banken gaan toch bloeden voor restschulden
Zijn banken aansprakelijk voor restschuld? Het antwoord is: ja, onder omstandigheden hoeft niet alleen de huizenkoper te bloeden voor een te grote hypotheeklening. En dat kan voor banken nog een dure grap worden.
Nederland zucht onder het gewicht van restschulden. Honderdduizenden huizenkopers staan “onder water” met hun hypotheek, wat betekent dat ze het risico lopen op een restschuld bij (gedwongen) verkoop van de woning. Door de scherpe waardedaling van woningen levert de verkoop immers niet genoeg op om de hypotheek af te lossen.
De gevolgen zijn ernstig: huizenkopers blijven zitten met een schuld van vaak tienduizenden euro's aan de bank, die hen als een molensteen aan de nek hangt. Vooralsnog lijkt iedereen ervan uit te gaan dat banken niet aansprakelijk zijn voor de schade die is ontstaan. Eigen schuld, dikke bult, luidt het devies, wat je leent moet je terugbetalen.
Hoe ver reikt de zorgplicht?
Vraag is echter of banken geen eigen, juridische verantwoordelijkheid hebben voor het ontstaan van restschulden. De Stichting Restschuld Eerlijk Delen denkt van wel en zet hoog in. Namens 2000 aangeslotenen startte de stichting onlangs een proefproces tegen ING Bank. Inzet van het proces? ‘De gehele financiële sector aansprakelijk houden voor de malaise op de woningmarkt.’ De stichting zoekt een algemene verklaring voor recht, waarin wordt bepaald dat banken verantwoordelijk zijn voor maar liefst 90 procent van de ontstane restschulden. Wie echter zoekt naar een gerechtelijke uitspraak die de vraag in hoeverre de bank aansprakelijk is voor de ontstane restschuld helder beantwoordt kan lang zoeken. Dat er zo weinig jurisprudentie bestaat is op zich vreemd. Het is geen geheim dat banken huizenkopers vaak veel te veel hebben uitgeleend – veel meer althans dan de eigen Gedragscode Hypothecaire Financiering toestond. Bovendien is zo langzamerhand ook bekend dat banken ten opzichte van particulieren een bijzondere wettelijke 'zorgplicht' hebben, die hen verplicht klanten goed te informeren en indien nodig te waarschuwen voor (financiële) risico's. Alleen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), dat bindende uitspraken doet voor de sector, is een uitspraak te vinden ten aanzien van overkreditering, die enig houvast geeft. Het Kifid besloot enige tijd terug dat het 'toetsingsinkomen ter onderbouwing van de hypothecaire financiering onverantwoord was. Evenals de hieruit voortvloeiende maandelijkse lasten. De hypothecaire geldlening had nooit aan Consument verstrekt mogen worden. Aangeslotene (de bank, red) heeft haar bijzondere zorgplicht jegens Consument geschonden.' Omdat er bij verkoop een restschuld dreigde, oordeelde het Kifid dat verkoop van de woning 'geen reële optie'. De hypotheek werd vervolgens met terugwerkende kracht omgezet in aflossingsvrije hypotheek met een lagere rente. Overigens was volgens deze arbiter niet alleen het toetsingsinkomen te hoog, ook de maandlasten ten opzichte van dat inkomen waren hoger dan toegestaan volgens de eigen gedragscode.Bancaire aansprakelijkheid
Als een bank een lening verstrekt die hoger is dan de eigen gedragscode toestaat, dan bestaat er dus ruimte om de bank aansprakelijk te stellen en verkoop van de woning te verhinderen. Zo ontstaat geen restschuld en kan de huiseigenaar in de woning blijven. 'Als iemand te hoge maandlasten heeft waardoor hij in financiële problemen komt, heeft de bank zeker een zorgplicht', beaamt hoogleraar financieel recht Danny Busch (Nijmegen).'Ze zijn kennelijk bang voor het ontstaan van jurisprudentie'Advocaat Maarten Meijer uit Haarlem verbaast zich er ook over dat er nog geen uitspraken zijn. Maar dat volgens hem gaat binnenkort veranderen. Hij is namens een klant van ING een procedure tegen de bank gestart, waarvan de uitspraak nog voor het einde van het jaar verwacht. Meijer stelt dat de bank te veel heeft uitgeleend ten opzichte van het inkomen. “ING voert heel uitgebreid verweer”, zegt de advocaat. “Ze zijn kennelijk bang voor het ontstaan van jurisprudentie.” Niet verwonderlijk, want het ontstaan van ongunstige jurisprudentie brengt voor banken grote kosten met zich mee. Uit een uitgelekte presentatie van advocatenkantoor Spigthoff blijkt dat de inmiddels failliete DSB Bank al in in 2009 een vertrouwelijke analyse liet maken van de juridische risico’s van overkreditering. Uitgangspunt was hier opnieuw de gedragscode. Ruim 19.430 hypotheken waren niet in lijn met de gedragscode verstrekt. De Spigthoff advocaten gingen er vanuit dat DSB in een ‘worst-case’ scenario ruim eenderde van het te hoog verstrekte hypotheekbedrag moest gaan kwijtschelden. De curatoren van het failliete DSB hebben deze analyse –in ieder geval ten dele- ter harte genomen. Per 31 december 2012 is al 180 miljoen euro uitgekeerd of gereserveerd voor zorgplichtschendingen onder meer met betrekking tot overkreditering.
Groot probleem
DSB was uitzonderlijk agressief, maar ook bij andere banken is op grote schaal sprake geweest van overkreditering. Banken stonden zichzelf in het verleden toe om meer uit te lenen dan volgens de gedragscode is toegestaan door gebruik te maken van de zogenaamde ‘explain-clausule’, beter bekend als maatwerk. Als er bijvoorbeeld uitzicht was op een verbetering van het inkomen konden er leningen van wel zes of zeven keer het inkomen verstrekt worden. Zolang er maar sprake was van een fatsoenlijke uitleg bij afwijkingen van de norm.Bij ruim 36 miljard euro aan hypotheken is de gedragscode niet juist toegepastEn daar ontbrak het vaak aan. Tijdens de vastgoedhausse overtraden de banken structureel hun eigen gedragscode. In 2006, 2007 en 2008 werd gemiddeld bij meer dan een kwart van de hypotheken gebruik gemaakt van de maatwerk-clausule constateerde de AFM. Nader onderzoek in 2008 wees uit dat banken bij ruim tweederde van deze hypotheken onterecht gebruik maakten van de maatwerk-clausule. In 2008 was daarmee ruim 22 procent van alle hypotheken onverantwoord verstrekt. Tussen 2006 en 2008 werden er voor zo’n 184 miljard euro aan nieuwe hypotheken verstrekt. Extrapolerend van de AFM onderzoeken zou dit betekenen dat bij ruim 36 miljard aan hypotheken de gedragscode niet juist is toegepast. Betalingsproblemen zullen hoogstwaarschijnlijk ook voor een groot deel in deze groep geconcentreerd zijn. Er is nog veel onduidelijk over de precieze zorgplicht die bij hypothecaire financieringen op banken rust. Algemene uitspraken zijn ook moeilijk – elk dossier is anders. De stelselmatige overschrijding van de gedragscode biedt echter een hard juridisch aanknopingspunt om banken aansprakelijk te houden. Nederland is zeker geen Amerika, waar men simpelweg de sleutels kan inleveren bij de bank, maar overgekrediteerde woningbezitters hebben meer rechten dan ze misschien beseffen.
20 Bijdragen
Bubbelonia
(PS, om verwarring te voorkomen: Een verbetering van de prijzen is dus: Goedkoper! Want in een normale markt leiden lagere prijzen tot meer activiteit.)
restschuldclaim.nl
Bubbeloniagentle giant
Michiel
Jesse Frederik
MichielEn misschien zijn banken wel 'de kwade pier', niet omdat FTM bevooroordeeld is, maar omdat ze uitzonderlijk veel ondeugdelijke dingen doen. Overigens hebben we ook columnisten als Robin Fransman die we toch niet kunnen betichten van bankonvriendelijkheid.
Roger
Jesse FrederikFemke
Grad Cuypers
Femkehttp://nos.nl/artikel/350750-het-geheim-van-het-catshuis.html
Zelfs de gedronken drankjes zou leden van hotel GradjA informeren over ...
http://www.ftm.nl/exclusive/derivaten-vestia-dijsselbloem-publieke-intstellingen/#comment-1037050569
In ieder geval is het aan bondskanselier Merkel niet gevraagd om te vertellen hoe het systeem 'Liegen om te Leven' wordt onmanteld. Haar herverkiezing stond in het teken van 'Vertrouw me maar'. Het dogma waar PvdA & VVD niet meer mee weg komen.
In Nederland is al een werkgroepje bij @Financien bezig om te anticiperen wanneer de huidige spelers in de virtuele economie irrelevant worden verklaard. Dit zal namelijk de meta-conclusie van de Raad van Europa worden, omdat het optuigen van de 'Europese Bankunie' zal eindigen in een ParadigmaConflict tussen het GELD=ZUURSTOF-principe en het GELD=H00P-geloof.
=== Koning Willem-Alexander in de Ridderzaal ===
Op de dag van de inhuldiging heeft Nederland zich aan de wereld laten zien als een goed georganiseerd land, rijk aan talent. Het was ook een dag van tastbare eenheid en verbondenheid, tussen generaties en bevolkingsgroepen en tussen de verschillende delen van het Koninkrijk. Er is in onze samenleving veel dat een gezond vertrouwen in eigen kunnen rechtvaardigt. Het doet goed om dit, vlak voor de start van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk, te kunnen constateren.
=== Er zijn voorzichtige signalen dat het einde van de mondiale crisis in zicht is ===
Dat neemt niet weg dat de Nederlandse economie kampt met een aantal specifieke problemen van structurele aard, waaronder de schuldenlast van de overheid en huishoudens en de vermogenspositie van banken.
=== Cultuur van waarheiddelen ===
Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan
Roger
Ten tweede de opmerking van snorkel dat alles in waarde daalt en dus betaalbaarder wordt. Ik lees vaak die opmerking van mensen die dan voor 250.000 euro een grachtenpand gaan kopen zodra de tijd rijp is, tegen die tijd is die 250.000 euro de nieuwe miljoen en zijn de 'paupers' nog steeds aan het dagdromen omdat hun draagkracht mee gedevalueerd is.
Jesse Frederik
RogerHan7
Jesse FrederikBubbelonia
RogerDat het geld van de 'paupers' minder waard wordt is een feit. Dat heet inflatie. Daar betaalt iedereen aan mee en je moet, onafhankelijk van of je een koophuis of huurhuis bewoont, nog maar zien of je dat gecompenseerd krijgt door hoger loon. Echter, zo lang de huizenprijzen nog steeds snéller dalen dan de inflatie ga je er in 'huizenkoopkracht' nog steeds op vooruit. Kom maar eens met een berekening waaruit anders blijkt.
Zelfs onze minister president, minister van financien, én minister van wonen hebben deze week toegegeven dat we in Nederland een zeepbel op de huizenmarkt hebben. Een zeepbel betekent dat de prijzen te hoog opgestuwd zijn. Die zeepbal kan (op enig moment) ineens knappen of langzaam leeglopen, andere opties zijn er niet. Dus Roger, wat ga jij daar nog tegenin brengen? Met een inhoudelijk onderbouwing en zonder denigrerende opmerkingen graag.
Roger
BubbeloniaBubbelonia
RogerIk ken echter wél veel mensen die anno 2013 gewoonweg niet in de positie zijn een normaal huis passend bij hun situatie te kopen; dit geldt zowel starters, als upgraders, als downgraders. Je kunt zeuren op de strenge banken die niet willen uitlenen, maar aan de andere kant willen we ook een nieuwe schuldencrisis voorkomen.
Mensen van gelijk profiel konden voor 2008 gewoon veel te veel lenen en dat werd goedgepraat onder de noemer "maatwerk", wat een eufemisme is voor te hoge leningen in de hoop dat het pand zo veel in waarde stijgt dat het uitkan. De enige manier om de markt nu weer aan de praat te krijgen (en nogmaals, de grachtenpandenmarkt staat compleet los van de consumentenmarkt) is het structureel verlagen van het prijspeil. Alternatieven zijn er gewoon niet.
Tweede Woning
LarsBoelen
In Nederland:
1) betaalt u een hoge risicopremie
2) bent U uw huis kwijt als u in betalingsproblemen komt
3) draagt U de restschuld als de bank uw huis voor een habbekrats verpatst heeft.
Hoog tijd dat de rechter 2 en 3 naar de prullenbak verwijst.
Hans de Vries
Marty Bolluyt
Houdt dit ook in dat de overheid de banken vervolgens laat opdraaien voor WOZ belastingen, onderhoudsplicht? Immers, als huisbezitter heb ik die verplichtingen ook .. ben benieuwd hoeveel mensen hun sleutels meteen inleveren. Eindelijk leven in de huizenmarkt.
Bart
BR