Banken halen €529,5 mrd op bij ECB

4 Connecties
0 Bijdragen

De commerciële banken in Europa hebben zich opnieuw massaal gemeld bij het geldloket in Frankfurt. Van de Nederlandse banken zou alleen SNS van de driejaarsleningen gebruik hebben gemaakt.

In totaal hebben 800 instellingen €529,5 mrd aan goedkope middelen voor een periode van drie jaar opgehaald. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) zojuist bekendgemaakt.

De kapitaalinjectie volgt op een eerdere operatie in december. Toen ‘trokken’ de banken al €489 mrd van de ECB. Die actie wordt gezien als een geweldig succes.

Aan het einde van vorig jaar konden de Europese banken en ook veel overheden in de eurozone zich niet meer of nauwelijks nog financieren. Het hele systeem dreigde daardoor te crashen.  Na de eerste zogeheten LTRO nam het systeemrisico sterk af en liepen de spreads op schuldpapier tussen de sterke en zwakke eurolanden sterk terug.?

Boven verwachting
Het opgehaalde bedrag is hoger dan verwacht. Economen hadden gemiddeld ingezet op een ECB-injectie van €470 mrd. Daarbij liepen de schattingen overigens sterk uiteen, van minder dan €200 mrd tot ruim €1000 mrd. Aangezien recent korter lopende leningen zijn afgelost en spoedig nog enkele ten einde lopen (in totaal voor ruim €200 mrd), komt per saldo dus ongeveer €330 mrd aan extra liquiditeit in het systeem.?

De grote vraag is of de stimulans van bankpresident Mario Draghi dit keer dezelfde uitwerking heeft als de eerste. Economen vermoeden van niet, al is het maar doordat de effecten van de eerste injectie zo groot waren.?

Vlak na de publicatie van de cijfers reageerden de aandelen- en obligatiemarkten kalm. De rentes op Italiaans en Spaans tienjaarspapier noteerden in aanloop van de bekendmaking al enkele basispunten lager. Tegen lunchtijd is het beeld hetzelfde. De Spaanse tienjaarsrente daalt met zes basispunten naar 4,9%, terwijl de rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar negen basispunten lager noteert op 5,2%.

Nederland
De ECB meldt niet welke banken zich hebben gemeld voor goedkoop geld. Van de Nederlandse instellingen zou alleen SNS gebruikmaken van de driejaarsleningen van de ECB. De grootbanken ING, Rabobank en ABN-Amro zeiden 'gezond genoeg' te zijn om geen beroep te hoeven doen op de zogeheten faciliteit.

Ference Lamp, de financiële man van SNS Reaal, stelde onlangs bij de presentatie van de jaarresultaten al ‘een groot fan’ te zijn van de ECB, waar hij direct aan toevoegde waarschijnlijk ook gebruik te zullen maken van de tweede steunronde. Bij de eerste operatie ‘trok’ hij €1,5 mrd uit Frankfurt.

De andere Nederlandse banken mijden het loket. Bij de vorige steunronde maakten zij ook al geen gebruik van de driejaarsfaciliteit. Volgens bankiers kleeft aan het steunprogramma nog steeds een stigma. ‘Banken die gebruikmaken van ECB-geld, riskeren het stempel te krijgen van staatssteun’, aldus een van hen.