Banken knijpen het MKB verder af

  Banken maken het krediet voor het geplaagde Nederlandse midden- en kleinbedrijf duurder.

  Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft steeds meer problemen om bankkrediet te krijgen. En het wordt nog erger. Het Financieele Dagblad schrijft dat de grote Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro de prijs voor krediet aan het MKB dat nog wel in staat is om bij banken geld los te krijgen, omhoog zal gaan.
  Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf dreigt in een vicieuze cirkel te geraken. Steeds meer bedrijven komen in de problemen en komen terecht in de kille kerkers van de banken: bijzonder beheer. Inmiddels zou een kwart van het MKB daar al zijn beland. Doordat banken verplicht zijn om vier keer zo veel vermogen aan te houden voor probleemkredieten, schieten de kosten voor banken omhoog. Die kosten gaan ze op korte termijn doorberekenen, zo laten verschillende bankiers van ING, Rabobank en ABN Amro in FD weten.

  In de knel

  Steeds minder en duurder krediet zal de groei van de motor van de Nederlandse economie afremmen, juist nu die groei zo hard nodig is. Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, uit al maanden zijn grote zorgen over de steeds verslechterende toestand voor het MKB. In Het Financieele Dagblad stelde hij eerder dat het gebrek aan krediet een 'groeibreker' is voor het MKB.
  Het zijn de grote banken ING, Rabobank en ABN Amro waar MKB'ers op zijn aangewezen. Vanwege het gebrek aan schaalgrootte kunnen kleinere banken weinig marge pakken op de kredieten. Van Lanschot besloot om die reden vorig jaar al om de relaties met kleinere ondernemers (omzet tot vijf miljoen) te beëindigen. Deutsche Bank volgde.
  (Lees hier het artikel: 'Nieuwe trend in bankenland: klanten dumpen')
  Uit onderzoek van Follow the Money bleek recentelijk dat een groot aantal MKB'ers ook nog eens worstelt met de producten die bankiers hen de laatste jaren wisten te verkopen: renteswaps.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 209 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren