Banken pogen provisieverbod te omzeilen

2 Connecties

Onderwerpen

Provisieverbod

Organisaties

AFM
0 Bijdragen

Hij is nog niet eens ingevoerd, maar banken zoeken nu al naar nieuwe mogelijkheden om het provisieverbod te omzeilen en hun verdienmodel te beschermen.

Banken zoeken nu al naar manieren om het aankomende provisieverbod te omzeilen meldt het FD. In de huidige situatie krijgen financieel intermediairs, als banken, nog vergoedingen van beleggingsfondsen voor het aanbieden van een bepaald fonds. Vanaf 2015 wordt dit verboden. 
 
Banken zijn echter al druk bezig nieuwe beloningswijzen te verzinnen. Zo eisen de banken kwantumkorting van beleggingsfondsen door hun klanten te bundelen en bij fondsen aan te bieden. Pensioenfondsen krijgen al zulke kortingen, maar banken niet, omdat zij hun klanten individueel aanbieden. 
 
De vraag is uiteindelijk in hoeverre de korting wordt doorgegeven aan de klanten. Als deze niet doorgegeven wordt zijn we eigenlijk weer terug bij het oude systeem van provisies, waarbij fondsen banken betaalden voor aangeleverde klanten.  Het is nog maar de vraag of de AFM dit toe zal staan. Bij vorige pogingen van de Rabobank om het provisieverbod te omzeilen was de AFM streng
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Redactie

Gevolgd door 448 leden