Deja-vu...

3 Connecties
0 Bijdragen

De winsten van de banken zijn bijna weer terug op het topniveau van voor de crisis. Althans, in de Verenigde Staten. Is er een nieuwe bubbel in de maak?

JPMorgan, de bank die stiekem werd gered met een Fed-injectie van 138 miljard dollar, bijt het spits af in de reeks van kwartaalcijfers die de komende weken zullen worden gepubliceerd. De bank meldt een winst van 3,3 miljard dollar, 55 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. 
 
 Die cijfers zijn goed. Verontrustend goed. Terwijl tientallen kleine Amerikaanse banken nog steeds in levensnood verkeren gaat het de grote zakenbanken uit-ste-kend. Ook van Goldman Sachs en Citigroup worden glanzende cijfers verwacht. 
 
Onevenwichtigheden 
Bovenstaande grafiek van Jim Reid, strategisch medewerker van Deutsche Bank in Londen, toont aan dat er, zoals hij dat zelf noemt, opnieuw 'dramatische onevenwichtigheden' ontstaan. In plaats van het financiële systeem van de grond af opnieuw op te bouwen, hebben de autoriteiten ideale omstandigheden gecreëerd voor hernieuwde bloei van de financiële industrie. Een nieuwe bubbel is in de maak.
 
Het belangrijkste ingrediënt van het herstel-menu is goedkoop geld. Op dit moment verdienen de banken vooral geld dankzij het praktisch gratis geld dat ze van de centrale banken lenen. De Fed doet dat in de hoop dat de banken dat geld terug in de economie pompen. Maar in de praktijk kopen de banken er op dit moment vooral Amerikaans schuldpapier van. Daarmee boeken ze een rendement van rond de 4 procent. Toegegeven, het is geen spectaculaire winst. Maar daar staat tegenover dat ze geen enkel risico lopen. Zonder dat ze er iets wezenlijks voor hoeven te ondernemen stroomt het geld binnen. 
 
 
 
Arne van der Wal
Mede-oprichter van FTM. Is gek op digitale technologie, maar koestert analoge techniek. Beoefent wing chun kungfu.
Gevolgd door 943 leden
Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren