
FTM verdiept zich sinds 2013 de wijze waarop grote banken in Nederland vele duizenden ondernemers in het MKB met rentederivaten opzadelde. Complexe financiële producten waarvan MKB’ers niet begrepen wat voor schadelijke uitwerking ze konden hebben. Dat had voor vele ondernemers desastreuze gevolgen. FTM drong door tot de kleinste details van deze grote misstand in de financiële sector. De serie artikelen vormt ook het langst lopende dossier op FTM. Lees meer
FTM zat meer dan 3 jaar de banken op de hielen en er ligt nu een oplossing.
Banken verkochten derivaten niet alleen aan woningcorporaties als Vestia, maar ook op grote schaal aan kleine ondernemers waarvan iedereen wist dat zij een verwaarloosbare kennis hadden van complexe financiële producten. Wilden die ondernemers uit het MKB opeens zo graag derivaten als renteswaps afnemen? Nee, ze werden daar in vele gevallen toe gedwongen. Geen renteswap, geen lening, zo luidde een voornaam verkoopargument van de bankiers. Langzaam beginnen de nadelige gevolgen van deze verkooppraktijken duidelijk te worden. De rentederivaten blijken voor duizenden ondernemers het equivalent van wat de woekerpolis ooit voor consumenten waren. De grote vraag is: wat nu? Worden de banken tot de verantwoording geroepen of wordt het probleem vooruit geschoven en moeten benadeelde MKB'ers - net als woekerpolis-slachtoffers - eindeloos wachten op een halfbakken oplossing of zal de rechtspraak een vroegtijdig vonnis vellen? FTM volgt sinds 2013 deze kwestie op de voet en dringt door tot de voornaamste details. Het dossier en de lezers en experts die er in de afgelopen jaren hun bijdrage aan leverden, vormt een rijke bron aan kennis.
De AFM heeft het publiek jarenlang verkeerd ingelicht over wetgeving rentederivaten
Derivatendrama: gedupeerde particulieren, scholen en ziekenhuizen kunnen via de rechter geld terugeisen
Podcast | Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde
Schaderegeling derivatendrama: gerechtigheid voor ondernemers of ‘handjeklap met de banken’?
Uitspraak Hoge Raad is doorbraak voor gedupeerde ondernemers in derivatendrama
Podcast | Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Juridische strijd tussen MKB en de banken is ‘David tegen Goliath’
Wettelijk beschermd tegen bancaire wanpraktijken – totdat er schade is
Podcast | De kredietcrisis van het MKB duurt voort: drieduizend ondernemers wachten nog op definitieve schadevergoeding rentederivaten
Bankenlobby trekt rookgordijn op over rentederivaten
De juistheid van de informatie over rentederivaten van de Nederlandse Vereniging van Banken is twijfelachtig en op zijn minst onvolledig. Dat wringt, nu het moeilijk voor te stellen is dat de lobby zich in zulke zaken vergist.
Bewering #1
'Rentederivaten worden door Nederlandse banken aangeboden om renterisico’s voor MKB ondernemers af te dekken […] Net zoals bij een lening met een vaste rente zetten ondernemingen met een renteswap de variabele rente op hun lening vast' Was het maar waar. De variabele rente wordt niet vastgezet met een renteswap, hoewel het wél zo verkocht is, namelijk als alternatief voor een vastrentende lening. De rente bestaat uit drie componenten: de Euriborrente, de risico- of debiteurenopslag en de liquiditeits- of markttoeslag, al naar gelang het gebruikte jargon. Alleen de Euriborrente wordt vastgezet met een renteswap. De overige twee componenten blijven variabel, want banken eigenen zich het recht toe de opslagen te verhogen, maar vertelden dat er vaak niet bij (zie ook de reactie, waarin de NVB wel spreekt van de kredietopslag, maar niet van de tussentijdse verhoging ervan).De variabele rente wordt niet vastgezet met een renteswap, hoewel het wél zo verkocht isDe verhogingen zijn op grote schaal doorgevoerd sinds de crisis, waardoor banken miljarden extra rente hebben binnengeharkt. De swapconstructie vormt zodoende een groot contrast met een 'gewone' vastrentende lening, die tijdens de gehele looptijd geen mogelijkheid biedt de opslagen tussentijds te verhogen. De stelling dat MKB-ers met een rentederivaat de variabele rente vastzetten, 'net zoals bij een lening met een vaste rente', is in dit licht onhoudbaar.
Bewering #2
'De kosten voor tussentijds openbreken van een lening met vaste rente of een lening met variabele rente in combinatie met een renteswap zijn vergelijkbaar' Dat banken dit beweren is uit het oogpunt van aansprakelijkheid te begrijpen, maar dat wil niet zeggen dat het ook klopt. Door de sterk gedaalde rente hebben veel swapcontracten een zogeheten negatieve marktwaarde, wat betekent dat de klant die van een lening en renteswap af wil, een hoge afkoopsom moet betalen. De bank berekent die som door de misgelopen rente over de resterende looptijd van de lening contant te maken, rekening houdend met een fictieve Euriborrente. De boeterenteberekening bij een gewone vastrentende lening is gunstiger voor de klant en kent een heel andere methodiek, stelt het Kenniscentrum Rentederivaten (KCR), waarin advocaten en financieel specialisten zijn verenigd. 'Dit is appels met peren vergelijken. Op grond van de algemene voorwaarden van banken mag een onderneming jaarlijks boetevrij aflossen - vaak wel 5 tot 10 procent van de oorspronkelijke hoofdsom. Deze boetevrije aflossing brengt de bank in mindering op het bedrag waarover de boeterente betaald moet worden. Het bedrag waarover de bank de boeterente berekent is als gevolg daarvan lager dan het bedrag waarover de negatieve waarde van de swap berekend wordt. Bovendien moet de bank er bij de berekening van de boeterente vanuit gaan dat ze het voortijdig afgeloste bedrag weer kan uitzetten tegen de kapitaalmarktrente ('de vergelijkingsrente'). De opbrengst daarvan moet de bank eveneens in mindering brengen op de te betalen boeterente.' Zo komt de te betalen boete thans in vrijwel alle gevallen op een lager bedrag uit dan de negatieve marktwaarde, stelt KCR. 'Bij een lening van 1 miljoen euro loopt het verschil met de boete – afhankelijk van de resterende looptijd – op tot vele tienduizenden euro's.'Bewering #3
'Een negatieve marktwaarde heeft op zichzelf geen consequenties voor een lopende financiering en is alleen relevant als een ondernemer een financiering met een rentederivaat tussentijds beëindigt' Onwaar. De negatieve marktwaarde van een renteswap telt de bank op bij de bestaande verplichtingen jegens de bank uit hoofde van het krediet, ook wel obligo genoemd. Als de obligo groter wordt dan het bedrag waarvoor de klant onderpand heeft gegeven – zoals dus gebeurt bij negatieve waarde – zal de bank vaak om extra zekerheden vragen (zie bijvoorbeeld pagina 19 onder kopje 'Dekking' van de Algemene Voorwaarden Financiële Derivaten van Rabobank). Sterker nog, zij is daartoe op grond van de wet verplicht (de 'marginverplichting', die ook in optiehandel gebruikelijk is). Ook kan de bank vragen om geld bij te storten, extra af te gaan lossen op de financiering, of de risicotoeslag verhogen, hetgeen de afgelopen jaren veelvuldig gebeurd is. Bij een vastrentende lening spelen al deze problemen niet.Veel ondernemers hebben spijt van de renteswapVandaar dat veel ondernemers spijt hebben van de renteswap. Tegen hun verwachting in moeten ze meer onderpand verschaffen en zijn hun maandlasten flink toegenomen. Terwijl ze dat met een gefixeerde rente juist wilden voorkomen.
Bewering #4
'Als de bank adviseert over een rentederivaat wordt de doelstelling en risicobereidheid van de klant getoetst door de bank' Dat was in ieder geval niet de praktijk, zo constateerde de Autoriteit Financiële markten (AFM) in haar Rapportage Rentederivaten (2013): 'Vaak is uit de dossiers niet te herleiden in hoeverre er door de bank informatie bij de cliënt is ingewonnen [..] Daardoor is het lastig te beoordelen of de aangeboden dienst geschikt is. In veel dossiers is bovendien geconstateerd dat het inventariseren van de doelstelling en risicobereidheid voorafgaand aan de start van de dienstverlening een formaliteit is: bij meerdere banken is de doelstelling namelijk al vooraf ingevuld [...], terwijl de feitelijke invulling van deze doelstelling hier niet altijd mee overeenkomt. In veel dossiers ontbreken gegevens van het initiële dienstverleningsproces. […] Deze matige dossiervorming leidt ertoe dat het voor de AFM moeilijk is om te reconstrueren hoe de dienstverlening precies verlopen is en welke zaken er wel of niet met de cliënt besproken zijn.'lobby heeft luisterend oor van minister: 'rentederivaat kan dus adequaat instrument zijn renterisico’s te beperken.'Ondanks de evidente nadelen die een swaplening heeft ten opzichte van een vastrentende lening, blijft de NVB volharden in haar stelling dat rentederivaten 'nuttige producten' zijn. De lobby heeft daarbij het luisterend oor van minister Dijsselbloem van Financiën die op exact dezelfde dag als NVB haar 'position paper' publiceerde, aan de Kamer schreef: 'Een rentederivaat kan dus […] een adequaat instrument zijn om renterisico’s op langlopende leningen te beperken.' Misschien adequaat voor grote ondernemingen die weten wat ze doen, maar volgens het Kenniscentrum Rentederivaten is een vastrentende lening zonder alle risico's van een derivaat, in nagenoeg alle gevallen een betere keus voor het niet-professionele MKB. Derivaten zijn voor het MKB allesbehalve een nuttig en adequaat instrument gebleken. Financiën is om een reactie gevraagd, maar heeft niet gereageerd.
76 Bijdragen
Hester Bais
Hester Bais
Michiel Werkman
Is een bedrijf onverhoopt in moeilijkheden geraakt dan worden hun problemen vergroot omdat de negatieve waarde van een derivaat bij de terug te betalen financieringen wordt opgeteld.
Ik durf de stelling aan dat deze consequenties ondernemers nooit zijn toegelicht en zij, dus, nooit door hun adviserende bank in staat zijn gesteld om zelf een voldoende objectieve risicogewogen keuze te maken. Ze zijn in een vooropgezette Swap Val gelopen waarbij de EUR +Swap door banken structureel en bewust goedkoper werd gepositioneerd in vergelijking tot vaste rente omdat zij zo opslagen konden gaan doorvoeren.
Rik Harmsen
Michiel Werkmanpeter
Michiel WerkmanJe stelt dat als ondernemers aanvullende financieringsbehoeften heeft en extra krediet wil opnemen dit worden beperkt doordat mogelijk de zekerheden zijn verbruikt en nieuwe risk rating een hogere rente-opslag teweeg brengen. De meest eerlijke vergelijking die je dan zou moeten maken is de situatie hoe het zou zijn als de klant geen renteswap had maar een lening met een vaste rente. En daar zit een addertje onder het gras. Leningen met een vaste rente kennen namelijk wel degelijk een marktwaarde en zal bij de beoordeling voor de kredietaanvraag zo worden behandeld. Dezelfde zekerheden zijn dan ook verbruikt en de hogere rente-opslagen zullen dan ook worden gehanteerd. Verschil blijft natuurlijk wel dat tussentijdse opslagen op lopende financieringen met renteswaps (onrechtmatig) worden doorgevoerd wat bij vaste rente lening niet kan.
Mogelijk dat je ervaring uit het verleden anders was, maar er is veel veranderd laatste jaren.
Michiel Werkman
peterHet vervelende is echt dat een eventuele krediet beperkende consequentie a.g.v. rentedaling bij mijn weten in gesprekken en documentatie richting klanten, en Ik heb er aan de verkopende kant vaak bij gezeten, nooit zo is weergegeven dat klanten zelf een objectieve risico afweging konden maken. Dat is ėėn.
Ten tweede. Op vastrentende leningen kan een x-pct boetevrij worden afgelost. Extra aflossen op een roll-over lening kan ook zonder kosten maar dan moet het derivaat wel worden aangepast. Ook dat is in klantinfo zelden of of nooit duidelijk gemaakt.
Ten derde. Bij meer dan het boetevrije boetevrij aflossen op vast rentende leningen is de berekening systematiek wezenlijk anders. Bij de CW berekening wordt mede uitgegaan van een vergelijkbare actuele rente waartegen het vervroegd afgeloste geld opnieuw kan worden uitgezet. Nu wil het feit dat de vaste rente op leningen vanaf pakweg 2007/2008 aanzienlijk minder is gedaald dan de EUR.
peter
Michiel WerkmanJan-Hein Strop
peterpeter
Jan-Hein StropDus klant gaat naar de bank en geeft aan tegen een vaste rente te kunnen lenen. De bank heeft 2 smaakjes. De lening met een vaste tegen 5,5% en een lening met variabele rente en renteswap tegen 5%. De klant ziet alleen een voordeel van 0,5%. Hem wordt wel verteld dat tussentijds de opslag kan worden aangepast. Dit zou passen bij het verhaal dat daarom het product voordeliger kan worden aangeboden.
Er vanuitgaand dat er geen prijsverschil KAN zijn in de andere componenten kan dit alleen worden verklaard door verschillende kredietopslagen voor beide producten te hanteren.
Banken zouden dit verhaal kunnen gebruiken voor onderbouwing. De vraag is echter of banken dit verhaal wel gaan gebruiken? Want als men dat doet dan komen ze in heel gevaarlijk vaarwater tav de zorgplicht.
Enkele vragen die je dan kan stellen?
- Is de klant expliciet aangegeven wat zijn kredietopslag is voor alle beide producten? Klant moet vergelijking kunnen maken.
- Zo niet, is klant alleen totaal tarief aangeboden?
- Mag van de klant worden verwacht dat hij alle componenten van totale tarief kent?
- In rui
Cadension
peterpeter
CadensionMoet je dit trouwens eens lezen. Artikel over verdediging liquiditeitsopslagverhoging:
http://www.nirv.nl/include/nl/articles/Artikel%20Liquiditeitsopslag.pdf
Eerst legt ze uit waarom de liquiditeitsopslagverhoging terecht zou zijn. Ze zegt letterlijk dat ze in de markt hebben te maken met opslagverhogingen die in de fundingskosten moeten worden doorberekend. Daarmee zegt ze dus dat ze kort inkopen en lang verstrekken. Ik heb alleen al zoveel emails gezien waarin de klant een lange liquiditeitsopslag moeten betalen omdat de bank dan stelt dat ze lang moet inkopen. Dus als je al hebt ingekocht dan kan je nooit last hebben van een verhoging van liq.opslagen (je hebt namelijk al ingekocht dus je hebt geen last van de markt). Ze liegen dus je dus gewooon voor. Ze laten je betalen voor lange funding, maar vervolgens verhogen ze de opslag omdat ze stellen dat ze kort funding (pure misleiding).
Maar lees je het artikel verder, dan stellen ze dat ze lang geld moeten inkopen! Kopen ze nu kort of lang geld in is toch de vraag die gelijk boven komt? Het is toch amateurisme ten top wat ze hier allemaal stellen. Je veegt met zo'n uitleg voor de rechtbank toch gelijk de vloer met ze aan? Wat een tegenstrijdigheid. En AFM die maar geen vraagtekens heeft.
peter
peter"Scholtis wijst op het feit dat banken niet
verplicht zijn alles met het grote publiek
te delen. ‘Het is een concurrerende markt.
We zetten inderdaad niet precies in de
krant hoe onze rentes tot stand komen.
Dat is ook een beetje het vak van bankier.
Maar het is niet intransparant. Richting
ondernemer communiceren wij heel netjes
en zijn we juist zeer transparant. Bovendien
kan een klant gewoon vergelijken
door meerdere offertes op te vragen.
Maar ook bij andere banken krijgen zij
niet precies te horen wat de fundingbasis
is. Dat is het geheim van de smid.’
Bizarre uitleg. Als de klant nu een nieuwe lening wil aangaan dan kan de klant inderdaad verschillende offertes aanvragen. Dit gaat om transparantie die wordt toegepast gedurende de contractsduur. Heel wat anders. Hoezo de vraag wat de concurrentie doet? Alsof klanten de mogelijkheid hebben om kosteloos over te stappen naar andere banken omdat die een betere kredietsopslag aanbieden.......Je maakt jezelf belachelijk met zo'n uitleg. Je hoeft niet transparant te zijn omdat je dan de geheim van de smid weggeeft en de rest doet het ook niet dus gaan wij het ook niet doen. En maar lopen verkondigen dat de klant koning is. Rabobank betaalt zelf nog geen 50 bps voor 5 jaars funding. Zie de extra marges die ze doorrekenen voor iets wat al was ingekocht (redenering van de bank zelf toen ze de inkoopprijs toonden aan de klant). En het mag allemaal! Dat is het geheim van de smid ;-)
peter
peterpeter
peterpeter
peterpeter
peterJan-Hein Strop
peterDe voordelen van een swap voor de bank zijn evident. Maar waarom is er met name in 2007 en 2008 zo'n verkoopgolf geweest? Ik vermoed dat ook het te maken heeft met de rentecurve die in 2008 zelfs invers was. Kort inlenen en lang uitlenen was maw niet rendabel. Vervolgens ging in 2008 de rente heel hard dalen, en ontstond bij verzekeraars en pensioenfondsen de behoefte de rentedaling te hedgen.
En bij welke muppets kon het renterisico geparkeerd worden? Inderdaad bij de MKB'ers!
Wie weet of die vraag van verzekeraars en pensioenfondsen er inderdaad was destijds?
peter
Jan-Hein StropHet renterisico werd niet zozeer bij ondernemers neergelegd omdat banken gewoon hun renterisico afdekken. Pensioenfondsen zijn bv partijen (al heel lang) die renteswap gebruiken waarbij ze de vaste rente doorsluizen. In bank is eigenlijk niks anders dan een doorgeef luik (van zowel beschikbaar stellen van geld, als van renterisico).
Banken lopen eigenlijk alleen maar herfinancieringsrisico. Lange leningen verstrekken en funden met kort geld. De reden dat ze dit met kort geld doen is dat het aanbod van kort geld veel groter is dan van lang geld. Daarmee kan men meer uitlenen en dus meer winstmarge pakken. Uiteraard heeft een bank wel te maken met ratio's waar men aan men moet voldoen en moet ze elke lening die ze verstrekt wel funden. Het fundingsprobleem is echter kleiner als je kort ipv lang fund (tenzij je minder uitleent). Het renterisico wat de bank loopt op de rentecurve wordt eigenlijk afgedekt door de renteswaps die men afsluit als hedge. Hoewel bij korte funding de financieringskosten stijgen staat daar ook een renteswap tegenover die een positieve waarde heeft. Dat is niet helemaal 1 op 1 zo te stellen omdat de stijlheid van de rentecurve varieren (banken spelen tussentijds daar ook weer dmv renteswaps op in)
Maar om de r
Frank Wijn
peterU presenteerde bij de advisering een 10 jaars renteswap goedkoper dan een 10 jaars vastrentende lening. Dat is technisch niet mogelijk daar uw funding voor beide producten identiek is. U weet bovendien dat het tarief van de rentevastlening opgebouwd is uit het swaptarief plus opslag, gelijk aan de door de bank opgetuigde
constructie met en rentederivaat. Een verkooptruc dus om de klant te bewegen
tot aankoop van een rentederivaat.
En dit is het antwoord.
De heer Wijn stelt dat het technisch niet mogelijk is dat een variabel rentende financiering met een renteswap goedkoper is dan een vastrentende financiering. Dit omdat de fundingkosten voor beide producten identiek zouden zijn. Dit is niet juist. De fundingkosten voor een vastrentende lening worden bepaald door de kosten voor het aantrekken van spaargeld aangevuld met de kosten voor funding uit de geld- en kapitaalmarkt. Het tarief voor een renteswap (de door de klant te betalen vaste rente uit hoofde van een renteswap) wordt daarentegen bepaald aan de hand van de zogenaamde lange rente (kapitaalmarktrente).
Cadension
Je zou het ook nog anders kunnen zien, vanuit de waardering van opties. De klant heeft een optie tot jaarlijks gedeeltelijke vervroegde aflossing. Die optie heeft een waarde, zowel voor de klant als voor de bank. Als de klant zijn lening vervroegd aflost, verkoopt de klant feitelijk die optie aan de bank. De waarde die die optie op dat moment vertegenwoordigt, moet in mindering gebracht worden op het geleden verlies of gederfde winst.
Peter
CadensionSpeculaas
Tweede hobbel is wat de rechtspraak met een mogelijk vrees voor een tsunami aan rechtszaken gaat doen ter indamming (illegaal, want niet de taak van de rechter !) van zo'n gevreesde tsunami. In de aandelen/derivatenlease affaire pakte dit voorshands uit ten nadele van de claimanten. Straks maar zien hoe dit gaat in de rentederivaten-affaire.
Watching the Wheels
Rik Harmsen
Frank Wijn
1 http://www.telegraph.co.uk/finance/rate-swap-scandal/9364019/Big-Four-banks-admit-to-mis-selling-interest-rate-swaps.html
2 http://www.cadension.com/banken-in-uk-hebben-e-19-miljard-schade-uitgekeerd/
Vandaar:
3 http://tinyurl.com/nvbisbang
De serieuze fouten in de verkoop en de productcombinatie kunnen de NL banken geld gaan kosten. Veel geld. Vandaar zo'n rookgordijn. Een doorzichtige truc!
peter
Als ik in een commissie zit die de productscan ga doen om goedkeuring voor verkoop te verlenen zal ik toch echt die vraag gaan stellen als er al een bestaand product is (lening met vaste rente). Als de toegevoegde waarde voor de klant kan worden aangetoond lijkt het mij pas tijd om eens over het adviseringsproces door te nemen. Of is het beleid tegenwoordig zo dat we eerst het verkoopproces gaan inrichten en we later eens gaan kijken waarom we het product willen verkopen?
Volgens mij prediken de banken dat de klant tegenwoordig koning is, dan wil ik toch graag de toegevoegde waarde zien.
Frank Wijn
peterDan stellen we deze......
peter
Frank Wijn1) de vaste rente in de lening kent de swaprente als risicovrije basistarief
2) liquiditeitsopslag wordt bepaald door looptijd lening (en niet door rentetype)
Het product waar de klant voor kiest zegt niks over de looptijd dat een bank moet funden. Dat verklaren de bankbalansen ook, want ze korten sowieso alles kort (wat strenger wordt onder Basel III, heeft niks met derivatengebruik te maken)
Het feit dat banken leningen met vaste rente hoger prijzen dan renteswaps betekent niet dat dit een kostprijstechnische onderbouwing heeft en dat zou het wel moeten hebben om legitimiteit te verschaffen. Je kan altijd wel prijsverschillen creeeren als je een product wil stimuleren om af genomen te worden.
Ik ben er van overtuigd dat het pricen van leningen met vaste rente op een niet correcte manier gebeurt (aflossingen die zorgen voor kortere gemiddelde looptijd worden bij renteswaps gekoppeld aan swaptarief gebaseerd op kortere looptijd). Dat moet echter ook gewoon bij leningen met vaste rentes worden doorgerekend. De klant betaalt bij aflossingen dan teveel rente bij vaste rente leningen. De oplossing is dus in mijn ogen niet dat er juist moet worden geadviseerd en moet worden doorgegaan met de verkoop, maar een pricing systematiek waarbij er geen prijsvoordeel is tav leningen met vaste rente en de klant dus helemaal niet de bekende risico's hoeft te lopen. Zo kon het vroeger voor periode verkoop renteswaps, en daarom kan dit nu gewoon ook. Met het enige verschil dat klanten in de toekomst vaste rentetarieven op maat krijgen zonder dat er rentederivaten benodigd zijn.
Een renteswap zegt het al, het ruilt de rente. Product wordt gebruikt wanneer geen onderliggende hoofdsom benodigd is. Zoals banken en pensioenfondsen doen. En overheden en multinationals met betere CVA's dan bancaire tegenpar
JJVDH
peterPeter
JJVDHHester Bais
PeterPeter
PeterHester Bais
peterbps
Hester BaisHester Bais
bpsSpeculaas
Hester Baispeter
Hester BaisNVB geeft lekker tegenstrijdige argumenten:
- geen extra dekking bij renteswap. Dat is er ook niet bij lening met vaste rente. Conclusie: risico op rentebetalingen is identiek wat per definitie betekent dat er geen verschil kan zitten in kapitaalbeslag
- volgens haar is berekening boeterente lening en swap ongeveer identiek. Ook geen onderbouwing voor prijsvoordeel renteswap
Toch stelt zij dat de renteswap vaak goedkoper is. Dus kennelijk niet altijd. Dat maakt het verhaal alleen maar minder sterk en vraagt dus om onderbouwing. Als ze dit niet kunnen aantonen dan kan je alleen maar de conclusie trekken dat het product alleen maar risico's kent en geen enkel voordeel.
Hester Bais
peterpeter
Hester BaisMichiel Werkman
peterpeter
Michiel Werkmanpeter
Hester BaisHester Bais
peterpeter
Hester BaisHester Bais
petergast
Hester Baispeter
gastEn een klant een optie laten schrijven (waardoor rente lager wordt) waardoor de bank het recht heeft de opslag aan te passen zal nooit door toezichthouders worden goedgekeurd. Dat kan je van je leven niet zo aan je klant verkopen. Dat is nog vele malen erger dan de renteswap zelf. Dat is een soort embedded credit default swap. Je speculeert erop dat je risicorating (met daaraan gekoppelde risico-opslag) niet omlaag gaat waardoor je winst boekt. Gaat die rating wel achteruit dan is de winst voor je zelf. Als een bank dat als uitleg geeft dan breekt de hel los.
Ik denk dat advocaten wel zo'n uitleg willen, dan worden het drukke tijden.
peter
peterMichiel Werkman
gastHester Bais
gastMichiel Werkman
peterHet belang van de banken ligt erin dat zij, zoveel als mogelijk, hun financieringen willen uitzetten op variabele rente. Dat heeft twee redenen.
1. Er kan door hen namelijk te weinig 'lang' geld worden aangetrokken. Ze positioneerden de combi van EUR+Derivaat richting klanten om die reden ook domweg voordeliger dan de 'gewone' 3, 5 of 10 jaar vaste rentes. Een lokkertje voor ondernemers.
2. Variabel rentende EUR leningen bieden banken de mogelijkheid, om tijdens de looptijd van de lening, opslagen in te voeren en bij revisies de rente opslagen te verhogen.Dat is ook massaal gedaan! Bij vast rentende lening contracten kan dat alleen als er in de lening tussentijds iets wijzigt.
Om rente-zekerheid zoekende klanten t.o.v. de EUR lening toch comfort te bieden werden de lucratieve swap en andere exotische derivaten uit de kast getrokken.
peter
Michiel Werkman1) Alleen wanneer looptijd lening korter is dan looptijd renteswap is de kostprijs lager. Reden is dat liquiditeitsopslag is gekoppeld aan looptijd hoofdsom. Merendeel van de renteswaps heeft echter zelfde looptijd als looptijd lening en kent geen lagere kostprijs
2) Voordeel voor banken is inderdaad dat ze tussentijds opslagen kunnen verhogen, echter is de kostprijs niet lager (wel de winst).
Afwijkingen kunnen alleen maar ontstaan als je bewust prijsverschillen gaat creeeren (wat anders dan kostprijs redenen). Dan zal de bank dus ook moeten uitleggen waarom ze dan dit product heeft gestimuleerd. Ze zal voor de rechtbank nooit gaan stellen dat ze graag de ruimte wouden hebben om de opslagen te kunnen aanpassen zodat ze de winsten konden verhogen. Rechter zal dan toch echt stellen dat dit niet in het belang was van de klant. Dat is natuurlijk ook de reden dat ze stellen dat er wel degelijk gegronde redenen zijn die in belang van de klant zijn. Alleen de vraag wordt tot nu toe helemaal niet gesteld aan de rechter. Bank stelt alleen maar dat ze beter tarief konden aanbieden zonder dat de rechter vraagt waarom dit dan is? En ik weet zeker dat er geen bank is die dit voor de rechtbank wil gaan uitleggen. De advocaten die de banken zouden verdedigen zouden hun hoofd breken over deze simpele vraag. Maar omdat iedereen het maar zo vanzelfsprekend vind wordt de vraag niet eens behandeld. Het is voor hun gewoon een gegeven dat de renteswap goedkoper is. Waar is het gezonde boerenverstand gebleven. Als de Wholesale mensen het volgens Hester ook niet begrijpen, dan zal er tijdens zo'n rechtszitting zeker een duidelijk antwoord komen?
Cadension
peterbps
Frank WijnFrank Wijn
bpsHester Bais
peterfverhees
peterpeter
fverheesJij stelt dat de klant een putoptie krijgt met als voordeel dat hij een gedeelte boetevrij kan aflossen. De putoptie kost premie en dat verdisconteer je in de vaste rente. Daarmee heb je gelijk.
Maar dat gelijk ga ik weer van je afnemen. Want we spelen het spel eerlijk. Als ik de klant een putoptie krijgt om 10% te mogen aflossen, dan houdt hij echter nog wel het recht om bij een stijgende rente de marktwaarde te laten uitkeren. Krijgt de klant echter een uitkering bij een lening met een vaste rente als de rente stijgt? Nee, dat krijgt de klant niet (zoals hij dat wel bij de renteswap krijgt). De bank financiert namelijk de putoptie met de opbrengst van de geschreven call op de rente. Of terwijl, we geven je het recht om een gedeelte boetevrij af te lossen, maar dan ontnemen we je ook het recht om bij een rentestijging de marktwaarde te laten uitkeren. Aan de achterkant dekken banken dit dus gewoon af met een optieconstructie waarbij jij alleen de long put behandelt en ik zowel de long put en de short call. Zo werkt een collar ook.
Helaas Fverhees, je stelling klopt niet.
2) Je punt mbt risico hoofdsom en rente. Ik vraag me af of jezelf wel begrijpt wat je bedoelt. Klant neemt lening met vaste rente, of klant neemt lening met variabele rente in combinatie met renteswap.
Hoofdsom: Klant leent tot 1 jan 2020. Staat los van type rente, bank loopt bij beide producten risico dat klant niet kan terugbetalen totdat op 1 jan 2020 is terugbetaald. Zie jij verschil van risico?
Rente: Op rentevervaldatum betaal je:
lening vaste rente: vaste rente
lening var rente met swap: variabele rente lening, ontvangen variabele rente swap, betalen vaste rente swap
Risico rentebetaling. Bij lening risico dat klant vaste rente niet kan betalen. Bij lening variabele rente risico dat klant vaste rente via swap niet kan betalen en de variabele rente van lening. Variabele rente lening streep je weg door je verplichting variabele rente van de swap n
peter
peterpeter
peterfverhees
peterpeter
fverheesLening vaste rente: dalende rente: over 10% geen negatieve waarde (boetevrij), stijgende rente: 100% voordeel voor klant. Bank keert namelijk geen waarde uit terwijl de lening die wel degelijk heeft. Ze kan dat afgeloste bedrag toch geen hogere marktrente weer uitzetten?
Je verhaal over funding is gebaseerd op drijfzand. Vaste rentetarief is niet eens gebaseerd op scenario met aflossing. 10 jaar lening tegen een vaste rente is gebaseerd op 10 jaars swaprente en niet op de swaprente gekoppeld aan gemiddelde looptijd (lager bij aflossingen). Tevens probeer je weer de voordelen van 10% boetevrij aflossen erbij te halen. De nadelen bij stijgende rente laat je weg in je verhaal. Je redeneert teveel vanuit de voordelen lening vaste rente met de huidige wetenschap dat de rente is gedaald. Echter op moment van afsluiten wist je niet wat de rente ging doen en is de stand 0-0. De klant kreeg een kleine voordeel in ruil voor veel nadeel (geen uitkering positieve waarde stijgende rente)
Heb je deze producten zelf verkocht misschien? Je bent wel erg op zoek naar de legitimiteit van dit product. Onthoudt goed, iets ruilen en hetzelfde ervoor terugkrijgen kan nooit prijsverschil opleveren. Met ruilen heb je alleen al te maken met de kosten die hier aan gekoppeld is. Per definitie moet de kostprijs bij de renteswap al hoger zijn.
Slechts wanneer je zelf goedkoper een renteswap kan afsluiten dan dat de bank dat kan heeft het voordeel ivm prijsefficiency. Dan moet je dus denken aan multinationals die prijzen halen bij banken als DZ Bank, HSBC, Barclays, Citibank, BNP, UBS, Credit Suisse etc. En dan mag Rabo en ING meedoen in de strijd om transactie. Die gaan echt niet bij 1 bank een tarief halen waarbij ze vaste rente in de lening willen. Of ze gaan de obligatiemarkt op en betalen op
peter
peterMoet uiteraard 100% voordeel voor bank zijn
peter
peterfverhees
peterpeter
fverheespeter
peterbps
Anders was het krediet er immers niet geweest en de bedongen rente ook niet.
Na aflossing zou het krediet ook weer van de bankbalans verdwijnen bij fractional banking, zegt men.
Het krediet heeft in dat geval in feite geen enkele relatie met een geldmarkt en met marktrente, omdat het geen bestaand geld was, en dan ook niet gevoelig kan zijn voor "markt"rente.
En marktrente in deze zelfs niet eens bestaat vanwege creatie, manipulatie en fixatie (ECB/Euribor).
Dat maakt een renteswap voor mij een onlogisch bankproduct in combinatie met dat soort krediet.
De gebodenheid van een renteswap lijkt mij van dezelfde aanname en misvatting als dat een bank alleen spaargeld uitleent. (nota: ik ben zelf niet betrokken in krediet en derivaten, wel nieuwsgierig)
Mag ik van iemand een deskundige reactie en een logische verklaring voor het bestaan van renteswaps bij fractional banking ? B.v.d.
Hester Bais
bpsbps
Hester BaisNa bestudering van uw informatie, plaats ik hier een logische verklaring die aansluit op o.a. dit artikel, op de laatste van Frank Wijn en zelfs op de volgende vandaag van Jean Wanningen. Ik bestudeer economie vanuit verklarende systematiek. Dit is evenwel nog enigszins nieuw terrein. In dat verband is FTM, uw optiek en uw kritische reactie voor mij erg welkom.
Van plaatsing van mijn reactie over een logische verklaring voor renteswaps, sein ik u in via Disqus, als u belangstelling hebt om het onderwerp ook eens systematisch te bezien, teneinde vooruit te komen in grip en begrip van het verschijnsel en economie in het algemeen.
Hester Bais
bpsbps
Hester BaisIk heb uw website verkend. Naar aanleiding daarvan neem ik graag en beleefd nog contact met u op. Voor evt. informatie vooraf, is mijn identiteit bij de FTM redactie (Wanningen) bekend.
bps
Hester BaisExcuus voor de slordigheid, de emotionaliteit en de onvolledigheid.
bps
Dat is inmiddels wel onderkend en onderbouwd door elke betrokkene in dit juridisch moeras.
De mkb-er en burger zitten nu in het belaagden bankje en de bank zit in het beklaagdenbankje.
Daar is nog aan toe te voegen, kort en zonder al te diep op de materie in te gaan;
De systematiek van de natuur leidt tot de natuurkunde en de natuurwetenschappen als verklaring voor economisch systeemgedrag. Markteconomie bestaat al sinds de eencellige een mondgat en kontgat kreeg. Systemen in proces kennen een minimum, een optimum en een maximum.
Banken verzamelen zo maximaal mogelijk bestaand geld uit de economie voor het eigen vermogen.
Een andere grote verzamelaar van bestaand geld uit omloop is de overheid via belastingen.
De bank volgt blind, een kortzichtig natuurlijk gedrag van mensen: meer en maximaal resultaat.
Hoe meer banken verzameld én gecreëerd geld uitzetten en riskeren, hoe meer eigen vermogen is gewenst, en vereist (Basel III). Dus hoe meer bestaand geld uit de omloop moet worden verzameld.
Dat verzamelen van bestaand geld gebeurt via rente en deelnemingen, en daar boven sinds enige tijd via renteswaps aan bedrijven en organisaties, en via woekerpolissen aan privé personen.
Nu volgt de onlogica:
Bestaand geld is geld wat een bank ooit heeft gecreëerd en uitgeleend tegen zekerheid, dekking.
Bij fractional banking verdwijnt het gecreëerde geld -de schuld- weer bij de aflossing, zegt men.
Was het krediet productief, dan is er na aflossing product over om nieuw krediet mee te dekken en blijft er geld in omloop bestaan.
Was het krediet consumptief, dan is er na aflossing geen product over om nieuw krediet mee te dekken en verdwijnt er geld uit omloop.
Vaak wordt dit krediet betaald met nog te leveren arbeid aan ander, wel productief krediet.
Maar dan moet dat productieve krediet er wel zijn en in een verhouding met consumptief krediet.
Mkb is een grote oorzaa
bps
terwijl hij de patiënt de hersens inslaat en de nek omdraait,
en zijn assistenten nog weer extra beloont voor de goede werken bij de uitwinning van renteswaps.
Cadension
In Nederland heeft een rechtbank zich hierover ook al uitgesproken, met dezelfde strekking.(http://www.cadension.com/rechtbank-afkoopsom-swap-is-niet-gelijk-aan-boeterente/)