Kredietselectie aan de poort

3 Connecties

Relaties

MKB Leningen

Werkvelden

Banken
1 Bijdrage

Het is niet voor alle bedrijven moeilijk om een banklening te krijgen. Banken versoepelen zelfs de voorwaarden om aantrekkelijke ondernemingen binnen te halen.

Het FD bericht vandaag dat banken aantrekkelijke bedrijven aan zich binden door deze gunstige kredietvoorwaarden te bieden. Deze bedrijven krijgen makkelijker een lening en betalen vaak een lagere rente. Dit ondanks dat het bedrijfskrediet sinds de crisis gestokt is, iets wat  De Nederlandsche Bank (DNB) in het jaarverslag 2012 ook benadrukte. Volgens DNB zagen vrijwel alle midden- en kleinbedrijven zich geconfronteerd met de schaarste op de kredietmarkt en aangescherpte leningsvoorwaarden. Volgens bankiers en adviseurs uit de bancaire sector is dit echter niet van toepassing op alle ondernemingen.

 
Als het om een aantrekkelijke klant gaat, halen banken alles uit de kast’, zegt Jeroen Willems, directeur bij financieel adviesbureau ICC, aan het FD. Tot deze categorie klanten behoren 'recessiebestendige' bedrijven met stabiele kasstromen en een solide vermogenspositie.
Zij  betalen niet alleen een lagere rente, maar krijgen ook andere mazzeltjes zoals hogere  kredietlimieten.
 
Niet iedereen deelt mee
Centrale banken geven onbeperkte liquiditeitssteun om het onderlinge leenverkeer tussen banken te stimuleren. Hierdoor zijn de leenkosten voor banken extreem laag. Daardoor wordt er zelfs bij de voordeelklanten nog winst behaald. Maar niet ieder bedrijf profiteert mee van de lage leenkosten van banken. Ondernemingen in zwakke of recessiegevoelige sectoren betalen de volle mep. ‘Op klanten die minder winstgevend zijn, proberen ze hun marges te vergroten, met aantrekkelijke klanten wordt het voordeel gedeeld,'aldus Willems.