Nederlandse financials financieren nog steeds leveranciers Assad

1 Connectie

Relaties

Vermogensbeheer
0 Bijdragen

NGO’s spreken in juli 2012 Nederlandse financials aan op investeringen in bedrijven die repressieve middelen leverden aan het bewind in Syrië. Tevergeefs.

Het Syrische regime van president Assad heeft zo haar technieken om controle te houden in het door burgeroorlog geteisterde land. Een e-mailtje of een gesprek via Skype? Dat is link voor tegenstanders van het Syrische regime. De ambtenaren van Assad controleren het internetverkeer. Andersom heeft de oppositie in Syrië geen mogelijkheid om in te breken in de communicatiesystemen van de Syrische regering, omdat deze goed beveiligd is. En als alle reguliere communicatielijnen uitvallen, kan de Syrische politie terugvallen op een eigen communicatiesysteem. Mede mogelijk gemaakt door Nederlands spaar- en pensioengelden. IKV Pax Christi en Oxfam Novib legden de feiten al in juli 2012 voor aan de betreffende Nederlandse banken en pensioenfondsen, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat deze financials nog steeds investeren in de bedrijven die repressieve middelen leverden aan het Syrische regime. 
 
De twee Nederlandse NGO’s brachten in juli 2012 naar buiten dat vijftien Nederlandse financiële instellingen investeren in leveranciers van Assad, het Italiaanse bedrijf Finmeccanica en het Amerikaanse NetApp. Het gaat om de banken Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN Amro en de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), PNO Media, Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Pensioenfonds voor Huisartsen (SPH), Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PfZW) en Shell Pensioenfonds. In totaal hebben zij voor 300 miljoen euro in aandelen en obligaties van de twee leveranciers van Syrië zitten. 
 
 Bron: IKV Pax Christi en Oxfam Novib, onderzoek door Profundo
 
Finmeccanica is een grote speler in de internationale technologiesector en het grootste technologiebedrijf in Italië. Het bedrijf staat genoteerd aan de beurs van Milaan, maar de belangrijkste aandeelhouder is de Italiaanse overheid met 30,2 procent van de aandelen.  
In 2011 had Finmeccanica wereldwijd 70.000 werknemers en een jaaromzet van 17,3 miljard euro, maar een nettoverlies van 2,3 miljard euro. Driekwart van deze omzet wordt gegenereerd met de productie van helikopters, defensie-elektronica en producten voor de binnenlandse veiligheid en ruimtevaart. De Italianen brengen niet alleen Nederlandse financials in verlegenheid. Finmeccanica maakt ook hogesnelheidstreinen, zoals de V250, in Nederland beter bekend als de problematische Fyra van de Nederlandse Spoorwegen. 
 
Leveranciers van Assad
Volgens de rapporten, opgesteld door economisch onderzoeksbureau Profundo, is de link met Syrië als volgt. Onder andere leverden de Italianen in 2007 een luchtcontroleradarsysteem. Ook na het begin van de opstand leverde het bedrijf nog technologie aan het regime van Assad. Een dochterbedrijf van Finmeccanica, Selex Elsag, leverde vijfhonderd niet af te luisteren radiosets aan de Syrische politie in Muadamia.
 
NetApp is een Amerikaans elektronicabedrijf, gespecialiseerd in systemen en software voor dataopslag, waaronder Big Data en Cloud Computing. Het beursgenoteerde bedrijf met verspreid over de wereld 12.000 medewerkers had in 2012 een omzet van 6,2 miljard dollar.
 
NetApp leverde voor 3,5 miljoen dollar een dataopslag systeem aan het Italiaanse Area SpA. De Amerikaanse overheid is een onderzoek gestart naar deze levering, omdat het geleverde systeem onderdeel is van een omvangrijk internetcontrolesysteem van het regime van Assad. Met dit systeem kunnen alle internet-bewegingen van tegenstanders van het regime gevolgd worden. Bloomberg concludeerde uit e-mail verkeer tussen NetApp en Area SpA dat medewerkers van NetApp goed op de hoogte waren van de doeleinden van hun te leveren systeem.
 
Lessons learned?
Trekken de financials hier lering uit? Op Spoorwegpensioenfonds na, dat vanwege haar wapenbeleid niet meer in Finmeccanica investeert, heeft geen enkele andere financiële instelling haar relaties met één of beide bedrijven verbroken, zo blijkt uit het onderzoek. Aegon en Delta Lloyd hebben aangegeven hun beleid aan te gaan scherpen. ABP, bpfBOUW, Aegon, ING, Pensioenfonds Medisch Specialisten, Pensioenfonds voor de Metalektro, Pensioenfonds Metaal & Techniek en Pensioenfonds Zorg en Welzijn zeggen naar aanleiding van het onderzoek in juli 2012 in gesprek te zijn met Finmeccanica en/of Netapp. Pensioenfonds Huisartsen en Shell Pensioenfonds verleenden geen medewerking aan het nieuwe onderzoek.
 
"Neem verantwoordelijkheid"
“Banken en pensioenfondsen moeten stoppen met investeringen in bedrijven die niet verantwoordelijk bezig zijn,” stelt Roos Boer van IKV Pax Christi, “Het is goed als ze bedrijven aanspreken op hun gedrag maar als dit geen concrete resultaten oplevert, is zo’n gesprek niet meer dan een wassen neus. Als een bedrijf weigert om binnen enkele maanden garanties te geven dat het geen gevoelige apparatuur of wapens meer zal leveren aan dictators, moeten investeringen van de hand gedaan worden. Bedrijven, banken en pensioenfondsen moeten niet wachten tot de overheid hen hiertoe dwingt maar zelf hun verantwoordelijkheid nemen.”
 
En de twee leveranciers van repressieve middelen, leveren zij nog steeds aan Syrië? Dat is onbekend. Finmeccanica en NetApp werkten niet mee aan het onderzoek voor IKV Pax Christi en Oxfam Novib. Alleen van NetApp is bekend dat zij aan Syrië leverde ná het begin van de onlusten in 2011 die inmiddels 60.000 mensen het leven hebben gekost.
 

Lees ook:  Assad verliest financieel draagvlak